to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:40 | 10.02.2021

Πολιτική

Στην Ολομέλεια το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως - Αλ. Τσίπρας: Συρρικνώνετε τη δημοκρατία

Με σφοδρές αντιδράσεις εντός κι εκτός Βουλής συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια για το αντιδραστικό σχέδιο νόμου του υπ. Παιδείας που στενεύει την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και φέρνει την πανεπιστημιακή αστυνομία και επιτήρηση εντός των ΑΕΙ - Την Πέμπτη θα τεθεί σε ψηφοφορία - Τις τέσσερις αθλιότητες που διέπραξε τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, εξέθεσε ο Αλ. Τσίπρας σε παρέμβασή του


Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη 10/2, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του «νομοσχεδίο Κεραμέως» που φέρνει πανεπιστημιακή αστυνομία, διαγραφές φοιτητών, πειθαρχικά συμβουλια και ελάχιστη βάση εισαγωγής, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων εντός κι εκτός Κοινοβουλίου, όπως κατέδειξαν και τα μαζικά συλλαλητήρια επίσης σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, που σημαδεύτηκαν και από επιθέσεις της αστυνομίας. Η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου ξεκίνησε χθες Τρίτη 9/2

«Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να χάνει εντελώς τον έλεγχο και της πανδημίας και τον πολιτικό έλεγχο και οδηγείται σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην ολομέλεια. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως η συζήτηση για το νομοσχέδιο πρέπει να ανασταλεί σημειώνοντας πως οι αντιδράσεις σε αυτό είναι εύλογες, ενώ αν τυχόν προκύψει επιδημιολογική επιβάρυνση από αυτές, την ευθύνη θα έχει αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση. Επιπλέον, υπογράμμισε πως με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει απέναντί της σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά ακόμα και στελέχη από το το ίδιο της το κόμμα.

Παρακολουθήστε την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πρόβλημα με την ίδια την ελευθερία της διακίνησης ιδεών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια. Ο Π. Σκουρλέτης επισήμανε πως η μόνη μέριμνα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να φτιάξει πελατεία για τα κολέγια, ενώ στηλίτευσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής εν μέσω της σχολικής χρονιάς που μάλιστα διεξάγεται σε συνθήκες πανδημίας. Όπως είπε, ο στόχος της αλλαγής είναι να μειωθούν οι εισακτέοι. Επιπλέον, κατήγγειλε την κυβέρνηση για γκεμπελισμό σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα πανεπιστήμια ενώ αναφέρθηκε και στην παράταξη της ΝΔ, τη ΔΑΠ, η οποία πρωταγωνιστεί σε βιαιότητες μέσα στα ΑΕΙ.

Νερό στον μύλο της χυδαιότητας από την Κεραμέως: Θέλετε να κλειδώσουμε τη Βουλή, θέλετε να εμποδίσετε τη συζήτηση γύρω από τη χθεσινή δήλωσή σας

«Απαντώντας» στον Αλ. Τσίπρα η Υπουργός Παιδείας εξαπέλυσε εναντίον του σφοδρή και προσωπική επίθεση λέγοντας ότι το νομπσχέδιο έχει τύχει εκτενούς διαβούλευσης και πως οι μόνοι στους οποίους προκαλεί διχασμό είναι στους ψηφοφόρους  τους ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι σε μεγάλα ποσοστά συμφωνούν με τις διατάξεις.

Η Ν. Κεραμέως κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιθυμεί λουκέτο στη Βουλή όπως επιθυμεί λουκέτο και στα σχολεία και υποστήριξε ότι ο αληθινός στόχος του αιτήματος είναι να μην υπάρξει συζήτηση γύρω από την πρωτοφανή -όπως τη χαρακτήρισε- χθεσινή δήλωση του Αλ. Τσίπρα. " Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να ανασκευάσει σήμερα. Είπε βεβαίως δέχομαι το ρίσκο. Δέχεται ο κ. Τσίπρας το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος. Το λέμε απερίφραστα. Δεν θα σταματήσει η συζήτηση στη Βουλή για να σταματήσει η συζήτηση για την πρωτοφανή δήλωση Τσίπρα. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ: Το πρωί διαδηλώνει και μετά καταγγέλλει αύξηση κρουσμάτων".

Γ. Βαρουφάκης: Πανεπιστημιακό παρακράτος η ΔΑΠ

Τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΑΠ κατήγγειλε με σφοδρότητα και ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «πανεπιστημιακό παρακράτος» τη ΔΑΠ, στο οποίο «παρακράτος» πλέον, με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο από τη Βουλή, θα έρθει να προστεθεί και το «κράτος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη”. Ο Γ. Βαρουφάκης ζήτησε την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου, ως χώρου ελεύθερης διακίνησης και έκφρασης των ιδεών, αλλά και περιφρούρησή του, μέσα από υπηρεσία που θα λογοδοτεί αποκλειστικά στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Στα πανεπιστήμια δεν έχει θέση ούτε η αστυνομία ούτε η ανομία, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος ζήτησε τη θέσπιση ειδικού σώματος για την ασφάλεια των ιδρυμάτων. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο και τις διατάξεις που αφορούν την εισαγωγή στα ΑΕΙ, παρατήρησε πως “οι μαθητές της Γ’ Λυκείου εξ αντικειμένου εφέτος έχουν ελλιπή εκπαίδευση, με λειψές γνώσεις σε μία τραγικά δύσκολη χρονιά” και αναρωτήθηκε πώς θα διαλέξουν σχολή, με νέους αλγόριθμους, με βάση εισαγωγής και πώς θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους.

Αναλυτικότερα

Αλ. Τσίπρας: Να ανασταλεί η συζήτηση του νομοσχεδίου

“Έχετε απέναντι σας σχεδόν όσους φορείς εκπροσωπούν την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στην παρέμβασή του. Και πρόσθεσε: “Έχετε απέναντί σας τους Πρυτάνεις, έχετε απέναντί σας τους φοιτητές, έχετε απέναντί σας ακόμα και τους αστυνομικούς. Έχετε απέναντί σας ακόμα και σημαντικά στελέχη της παράταξής σας που διετέλεσαν υπουργοί Παιδείας ή σε ανώτατους ακαδημαϊκούς τόπους, όπως ο κ. Σουφλιάς ή ο κ. Φορτσάκης, ο οποίος ήταν βουλευτής Επικρατείας κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο με τη Νέα Δημοκρατία. Εσείς, όμως, επιμένετε.

Και βεβαίως, έχετε απέναντί σας -δεν μπορούν να εκφραστούν, αλλά αγωνιούν- τη συντριπτική πλειοψηφία των γονιών και των μαθητών του Λυκείου σε μια ιδιαίτερη χρονιά φέτος, σε μια χρονιά που δεν μπόρεσαν καλά-καλά να πάνε στις τάξεις τους και κάνουν διαρκώς μάθημα εξ αποστάσεως. Κι εσείς αποφασίζετε με ιδιαίτερη επιμονή να προχωρήσετε ένα νομοσχέδιο που για την επόμενη χρονιά θα έχει τουλάχιστον 20.000, 24.000 λιγότερους εισακτέους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Και αλλάζετε εν μέσω μιας πανδημικής χρονιάς το πλαίσιο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Και αναρωτιέμαι, γιατί αυτή η επιμονή. Παρουσιάζεστε ακάθεκτοι, ανυποχώρητοι και δεν λογαριάζετε ότι όλα αυτά — επαναλαμβάνω- συμβαίνουν ενώ δικαιολογημένα αυτήν την ώρα το μυαλό, η σκέψη όλων των Ελλήνων, όλων των πολιτών, των φοιτητών, των γονιών, των νοικοκυριών, των παιδιών της Γ' Λυκείου είναι στην πανδημία. Η σκέψη και ο φόβος όλων μας είναι αν θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε να μην κολλήσει η γιαγιά, ο παππούς, οι γονείς στα σπίτια, τα παιδιά τους. Έχουμε κρούσματα στα σχολεία και εσείς προχωράτε ακάθεκτοι”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η συζήτηση για το νομοσχέδιο πρέπει να σταματήσει: “Η κυβέρνησή σας να αναλάβει την ευθύνη. Ευλόγως δημιουργεί αντιδράσεις η προσπάθειά σας να νομοθετήσετε σε έναν ευαίσθητο τομέα της παιδείας και μάλιστα να νομοθετήσετε στα μουλωχτά. Να αναλάβετε την ευθύνη και για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, να αναλάβετε όμως την ευθύνη κυρίως για αυτό, για το γεγονός ότι αν δεν αναστείλετε τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης σήμερα θα υπάρξουν ευλόγως αντιδράσεις, ευλόγως διαμαρτυρίες, ευλόγως διαδηλώσεις οι οποίες πιθανόν και να επιδεινώσουν, όπως πολλοί λένε, την επιδημιολογική κατάσταση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη.

Σας ζητώ, λοιπόν, την ύστατη στιγμή να αναστείλετε τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου σε συνθήκες έντονης έξαρσης της πανδημίας.
Και βεβαίως αυτό θα ήταν η καλύτερη πράξη που θα οδηγούσε και στην αποκλιμάκωση και των διαμαρτυριών και των συγκεντρώσεων. Και φέρετε το ίδιο νομοσχέδιο, μην αλλάξετε ούτε γραμμή αμέσως μόλις θα υπάρχει η δυνατότητα να το συζητήσουμε σε συνθήκες μεγαλύτερης άνεσης, όχι με την δαμόκλειο σπάθη της μόλυνσης, της εξάπλωσης του ιού πάνω από το κεφάλι μας. Φέρτε το ίδιο ακριβώς νομοσχέδιο, αλλά σταματήστε να συρρικνώνετε τη δημοκρατία, σταματήστε κυρίως να παίζετε παιχνίδι με τις ευθύνες για την εξάπλωση του ιού”.

Πάνος Σκουρλέτης: Νομοθετείτε με γνώμονα τα συμφέροντα των κολεγίων

“Φέρνετε ένα νομοσχέδιο και στο όνομα της βελτίωσης των σπουδών, βάζετε κόφτη στον αριθμό των φοιτητών ενώ στην ουσία το κάνετε για να δημιουργήσετε νέους πελάτες για τα ιδιωτικά κολλέγια”, τόνισε ο Π. Σκουρλέτης. Και συνέχισε: “Έχετε στοιχεία ή μελέτες για το τι έγινε στην ανώτατη εκπαίδευση από όταν καταργήθηκε η βάση του 10 το 2010; Εσείς έχετε μόνο την αριστεία της αγοράς, όπου η οικογένεια που διαθέτει κάποια χρήματα θα στείλει το παιδί της στο κολλέγιο για να έχει τα ίδια δικαιώματα με κάποιον που θα δώσει τη μάχη της εισαγωγής στο δημόσιο πανεπιστήμιο και έπειτα θα έχουν τα ίδια δικαιώματα”.
Επιπλέον, κατήγγειλς την κυβέρνηση για γκεμπελισμό: ”Εσείς θέλετε να χρεώσετε το πρόβλημα των ναρκωτικών, των βιασμών, των έκνομων πράξεων στα πανεπιστήμια. Μα τόσο τυφλωμένοι είστε; Όλοι τα καταγγέλλουμε αυτά, αλλά αυτό είναι γκεμπελισμός. Το σημερινό πλαίσιο δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα παρέμβασης στην αστυνομία όταν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις. Εσάς σας ενοχλεί όμως το Πανεπιστήμιο όπως έχει διαμορφωθεί, ως χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
Θα μιλήσετε στα δικά σας παιδιά της ΔΑΠ που εδώ και δεκαετίες είναι πρώτη δύναμη και ξυλοκοπιούνται και στήνουν μηχανισμούς με κράνη και με ρόπαλα σε σχολές; Έχουν ευθύνες αυτοί; Μέχρι και μέλη της κυβέρνησης έχουν πρωτοστατήσει σε αυτά. Οι φοιτητές που τα κάνουν πλακάκια με καθηγητές και πουλάνε θέματα; Θα μιλήσετε γι΄ αυτά;
Έρχεστε χωρίς ευαισθησία να εισάγετε έναν νόμο που υπηρετεί τις ιδεοληψίες σας για να παίρνετε τα εύσημα της Ελληνικής Λύσης, είστε σε ομηρία λόγω των χαρακτηριστικών της παράταξης σας που έχει εγκολπώσει την ακροδεξιά ρητορική”.
Ακόμα, σημείωσε πως η η ΝΔ έχει θέμα με την ίδια την έννοια των δημόσιων αγαθών: “Έχετε συνταχθεί με αυτούς που βλέπουν την παιδεία και τη υγεία ως εμπορεύσιμα αγαθά. Δεν υπάρχει για εσάς η έννοια του Δημόσιου Αγαθού, όπως βλέπουμε να μην υιοθετείται την πρόσβαση στις πατέντες. Αρνείστε ότι στην Ευρώπη κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Πιστεύετε στη λογική ότι ο γιός του ψυκτικού πρέπει να παραμένει ψυκτικός. Σας ενοχλεί η δυνατότητα που δίνει η δημόσια εκπαίδευση για κοινωνική κινητικότητα. Δεν βλέπετε την Παιδεία ως αυταξία που λειτουργεί απελευθερωτικά για τον άνθρωπο. Θεωρείτε τις ανισότητες ως αποτέλεσμα φυσικής επιλογής. Είστε θιασώτες ενός συστήματος που διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες παντού, πιστεύετε στον άκρατο παραγωγισμό που τίναξε στον αέρα το κλίμα, που ευθύνεται για τις πανδημίες.
Έχετε επιλέξει λόγω των ιδεοληψιών σας έναν δρόμο που έχει ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή. Αποτελούν δε τον πυρήνα των σημερινών προβλημάτων και για την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο”.

Γιάνης Βαρουφάκης: Να τελειώνουμε με το παρακράτος της ΔΑΠ στα ΑΕΙ


“Λυσσάξατε με το άσυλο. Το καταργήσατε. Κάνατε μια τρύπα στο νερό. Το άσυλο δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η κυριαρχία στο πανεπιστήμιο. Ποιος κυριαρχεί στο πανεπιστήμιο; Κυριαρχεί το κράτος και το αστυνομικό κράτος ή υπάρχει αυτοδιοίκητο στο πανεπιστήμιο με την κυριαρχία να είναι στα χέρια των πανεπιστημιακών αρχών; Αυτό είναι το ερώτημα”, τόνισε ο γραμματέας του ΜΕΡΑ 25. Και συμπλήρωσε: “Υπάρχει πανεπιστημιακή υπηρεσία περιφρούρησης της πανεπιστημιακής κοινότητας ή το κράτος εντός του πανεπιστημίου; Αυτό είναι το ερώτημα. Κράτος ή αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο;”

Όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε κανένα σοβαρό πανεπιστήμιο στον κόσμο, δεν υπάρχει μέσα αστυνομία. “Ψεύδεστε όταν λέτε ότι τάχα εμείς θέλουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη, που έχει μέσα αστυνομία, αλλά δεν θέλουμε τα δικά μας παιδιά να έχουν την αστυνομία μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Ποιος σας είπε ότι στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη υπάρχει μέσα η αστυνομία;”.

Ο Γ. Βαρουφάκης κάλεσε την κυβέρνηση, να καταργήσει την αριστεία της κομματικής αναρρίχησης, τη ΔΑΠ που συναλλάσσεται με επίορκους καθηγητές. “Λέτε ότι ενδιαφέρεστε για τους φοιτητές που θέλουν να μάθουν. Λέτε πως πασχίζετε να τους προστατέψετε από την ανομία, την βία και την αυθαιρεσία που ζουν καθημερινά στις σχολές στο έλεος των κομματικών παρατάξεων”, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: “Αν όντως ενδιαφερόσασταν για αυτό, το πρώτο που θα κάνατε θα ήταν να καταργήσετε την μεγάλη πληγή των ΑΕΙ, την αριστεία της κομματικής αναρρίχησης, την ΔΑΠ η οποία καθημερινά συναλλάσσεται με επίορκους καθηγητές, με τους οποίους μάλιστα δημιουργούν κυκλώματα διασπάθισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τα οποία αμείβουν τον κομματικό σας στρατό, προσφέρουν υπηρεσίες αντιγραφής σε φοιτητές, στήνουν τραπεζάκια έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας με γκέτο μπλάστερς που παίζουν σκυλάδικα στην διαπασών, όταν μάθημα στην διπλανή αίθουσα πασχίζει να κάνει καθηγήτρια ή καθηγητής που δεν τους έκανε τα χατίρια, δεν πέρασε τους δικούς τους, δεν έκανε τα στραβά μάτια κατά την διάρκεια επιτήρησης στις εξετάσεις. Θα μου πείτε: Μόνο η ΔΑΠ τα κάνει αυτά; Ως επί το πλείστον, ναι. Κι άλλες παρατάξεις βέβαια καταστρατηγούν την ακαδημαϊκή ελευθερία στις Σχολές. Θεωρώ τεράστια τιμή μου ότι από τότε που ήρθα στο ελληνικό πανεπιστήμιο μπήκα στο στόχαστρο πρώτα της ΠΑΣΠ, αμέσως μετά της ΔΑΠ και σε συνέχεια και άλλων παρατάξεων που δεν γούσταραν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσα εναντίον του πανεπιστημιακού παρακράτους τους”.

Σε ό,τι αφορά τη βάση του 10, σημείωσε: “Θέλετε να μας πείσετε ότι έχετε ειλικρινή πρόθεση; Ότι δεν χρησιμοποιείτε τη βάση για να στέλνετε πελάτες στα κολλέγια; Τότε κάντε το αυτονόητο: περάστε νόμο που απαγορεύει την εγγραφή σε κολλέγια, νέων που δεν έχουν πιάσει τις βάσεις στις πανελλαδικές. Όσο εξισώνετε τα πτυχία των κολλεγίων με των ΑΕΙ και βάζετε ελάχιστη βάση το 10 για εισαγωγή στα ΑΕΙ, αλλά όχι στα κολλέγια, επιβεβαιώνετε την πικρή αλήθεια: είστε ατζέντηδες των κολλεγίων”.
“Δεν σας αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να νομοθετείτε για τα πανεπιστήμια με κλειστά τα πανεπιστήμια. Το ΜΕΡΑ25 απαιτεί την άμεση αναστολή όλων αυτών των νομοθετημάτων για ευαίσθητα ζητήματα όπου απαιτείται όχι μόνο ευρεία συναίνεση αλλά αποκομματικοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και επιβολής νέου καθεστώτος στα σχολειά και στα πανεπιστήμια”, τόνισε ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ 25.

Κώστας Σκανδαλίδης: Όχι αστυνομία στα ΑΕΙ

Μιλώντας για την υπό ίδρυση πανεπιστημιακή αστυνομία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, υπενθύμισε ότι πριν ένα χρόνο ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι στα πανεπιστήμια δεν έχει θέση ούτε η αστυνομία ούτε η ανομία και τόνισε ότι “σήμερα την εγκαθιδρύετε μετά βαΐων και κλάδων στα πανεπιστήμια”. Υπογράμμισε επίσης πως “ο νόμος για το άσυλο δεν ήταν η πανάκεια και δεν έλυσε τα προβλήματα”.

Ο χώρος της παιδείας, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, “είναι ο κατεξοχήν χώρος που τραυματίστηκε από αυταρχικές και αποσπασματικές πολιτικές. Είναι ο χώρος που απαιτεί εδώ και τώρα μια μακρόπνοη και συμφωνημένη στρατηγική. Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε κάνει συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση: Να δημιουργήσουμε μέσα στο πανεπιστήμιο αυτοτελή υπηρεσία φύλαξης και προστασίας, με αξιοκρατική επιλογή και εκπαίδευση του προσωπικού της, που θα υπάγεται στις πρυτανικές αρχές. Να συνεργάζεται με τις αστυνομικές και τις λοιπές δημόσιες αρχές και υπηρεσίες για την αμελλητί πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου. Να κατοχυρωθεί η είσοδος και η έξοδος προσώπων με την επίδειξη της ταυτότητας”.

Ν. Κεραμέως: Ύψιστη αναγκαιότητα για τα πανεπιστήμια η αστυνομία

Ως το μέγιστο έλλειμμα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ της χώρας επιχείρησε να παρουσιάσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, την αστυνομία. Χωρίς καν να αναφερθεί στις ελλείψεις σε διδακτικό, ερευνητικό ή διοικητικό προσωπικό που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια, η υπουργός επιχείρησε να εμφανίσει το θέμα της ασφάλειας ως το μέγιστο πρόβλημα των πανεπιστημίων, αποφεύγοντας όμως να παρουσιάσει κάποια δεδομένα που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς της.


“Το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων οριοθετείται από δραστηριότητες ακαδημαϊκού χαρακτήρα και για να το πούμε απλά, το αυτοδιοίκητο είναι αρμοδιότητα καθ’ ύλην, όχι κατά τόπο”, είπε η Ν. Κεραμέως. Και συνέχισε: “Ο νομοθέτης έχει όχι την ευχέρεια, έχει την υποχρέωση να περιφρουρήσει αυτό το δικαίωμα, αυτήν την αρχή της ακαδημαϊκής ελευθερίας, να διασφαλίσει την ακώλυτη άσκηση του έργου των Πανεπιστημίων”. Για τον λόγο αυτό η υπουργός Παιδείας είπε πως “έκφανση αυτής της υποχρέωσης είναι και η γενική αστυνομική αρμοδιότητα για την πρόληψη και καταστολή αξιόποινων πράξεων. Αυτήν ακριβώς οργανώνει και θεσπίζει με τη σύσταση της ΟΠΠΙ, ένα ειδικό σώμα αστυνόμευσης, ο νομοθέτης εκτιμώντας, με βάση τα αναντίρρητα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, ότι πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια των Πανεπιστημίων μας”.


Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Κεραμέως επικαλέστηκε τον βουλευτή της ΝΔ, Θ. Πλεύρη, λέγοντας πως “αυτή η γενική αστυνόμευση που συζητούμε συνιστά αρμοδιότητα -το είπε προηγουμένως εξαιρετικά ο κ. Πλεύρης- του σκληρού κρατικού πυρήνα, έγκειται αποκλειστικά στην Ελληνική Αστυνομία και δεν περιορίζεται καθ’ ύλην τοπικά από την αρμοδιότητα κανενός άλλου οργάνου”.

Επίσης η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει αστυνομικό σώμα εντός των πανεπιστημίων και να μην ανατεθεί στις πρυτανείες η αρμοδιότητα της φύλαξης. Αιτιολόγησε την θέση της λέγοντας πως “δεν μπορεί να υπαχθεί ένα Σώμα που ασκεί πλήρη αστυνομικά καθήκοντα στις πρυτανικές αρχές, γιατί αυτή η κρατική αρμοδιότητα ανήκει ακριβώς στον πυρήνα του κράτους και κατά νόμο έχει ανατεθεί αποκλειστικά στην Ελληνική Αστυνομία”. Έθεσε μάλιστα και το ρητορικό ερώτημα: “Θα δώσει ο πρύτανης εντολή για σύλληψη;”, συμπληρώνοντας πως «δεν νοείται ο πρύτανης να κάνει τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, να επέμβει δηλαδή στον σκληρό πυρήνα της δημόσιας εξουσίας”.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)