to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 10.02.2021

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Μα τόσο τυφλωμένοι είστε;

Η Δημοκρατία αφορά το σύνολο του συνταγματικού πλαισίου, άρα και τη διαμαρτυρία, τονίζει προς την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, κατά τη συζήτηση του ν/σ του υπ. Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής.


Σημεία ομιλίας Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πάνου Σκουρλέτη για τον νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια​:

  • Χθες σας προτείναμε να σταματήσει αυτή η συζήτηση εδώ μιας και θα έρχονταν νέο λοκντάουν. Το αρνηθήκατε λέγοντας πως η δημοκρατία δε σταματάει τις λειτουργίες της. Δημοκρατία δεν είναι μόνο ότι συζητάμε στο Κοινοβούλιο. Η Δημοκρατία αφορά το σύνολο του συνταγματικού πλαισίου που ορίζει τη λειτουργία του πολιτεύματος, άρα και τη διαμαρτυρία.
  • Παρά, λοιπόν, τις συνθήκες πανδημίας στις οποίες βρισκόμαστε εσείς επιλέγετε – ενάντια στις αντιρρήσεις πρυτάνεων, φοιτητών, γονέων, μαθητών – να φέρετε ένα νομοσχέδιο το οποίο διχάζει και να συνεχίσετε ακάθεκτοι. Έχετε ευθύνη για την κοινωνική συνοχή και την αναστάτωση. Θα υιοθετήσετε τις προτροπές του κ.. Πρωτοσάλτε που από το πρωί λέει ότι είναι ευκαιρία να δώσετε ένα αποφασιστικό χτύπημα σε αυτούς που είναι απέναντί σας; Αναλαμβάνετε αυτή την ευθύνη καταστολής και νέας διασποράς μπροστά στο λοκντάουν που αρχίζει αύριο;
  • Ο ΠΘ στο διάγγελμά του είπε χθες πως κατανοεί τον εκνευρισμό των μαθητών. Εσείς τον κατανοείτε; Αν το κατανοείτε, μπορείτε να αλλάζετε το σύστημα εισαγωγής λίγο πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις; Μήπως θέλετε να εκμεταλλευτείτε τις συνθήκες της πανδημίας θεωρώντας ότι θα περάσετε με εκβιασμό το νομοσχέδιο, με τις λιγότερες δυνατές αντιρρήσεις;
  • Ακούγοντας κανείς τον ΠΘ χθες θα έλεγε πως βρεθήκαμε ξανά στο Μάρτιο του 2020. Δε μπορεί μετά από ένα χρόνο να βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης να μιλάει για ένα success story που στον παρανομαστή του έχει 6000 νεκρούς! Σας έχει ξεφύγει η κατάσταση τουλάχιστον από το Νοέμβριο: κοιτάξτε την αύξηση της θνησιμότητας εκτός ΜΕΘ ή την αύξησή της σε άλλες ασθένειες. Δε μπορώ να διανοηθώ ΠΘ της χώρας να μιλάει για επιτυχία όχι με 6 χιλιάδες νεκρούς αλλά ακόμα και για έναν.
  • Μέσα σε αυτό το σκηνικό λέτε πως έχουμε φτάσει στο τελευταίο μίλι. Πόσες επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν ακόμα, πόσα εισοδήματα να χαθούν, πόσοι να κινδυνεύσουν από τις αναστολές χειρουργείων; Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς του ΕΣΥ πώς δεν υπάρχουν εφεδρείες και δεν προσλάβατε προσωπικό. Κραυγή αγωνίας γιατί δεν αλλάξατε το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, δε βρήκατε καινούργιες αίθουσες. Δεν κάνατε μόνιμους διορισμούς. Δεν συνταγογραφείτε τα τεστ του κορονοϊού. Δεν κάνετε στοχευμένα τεστ στα σχολεία. Με καταγγελίες πως υπάρχουν εντολές να μην καταγράφονται τα κρούσματα των μαθητών, άρα να μην υπάρχει ιχνηλάτηση και ενδεχομένως αυτό το τρίτο κύμα που ξεκινάει να οφείλεται στον απερίσκεπτο τρόπο που ανοίξατε τα σχολεία. Όπως και με απερίσκεπτο τρόπο αντιμετωπίζετε τους εργασιακούς χώρους και με πλήρη ανευθυνότητα λειτουργείτε σε σχέση με τα ΜΜΜ.
  • Πείτε μου, πιστεύετε πως ένας ΠΘ πρέπει να δίνει το παράδειγμα ή όχι; Φαντάζομαι πρέπει ο ίδιος να πρωτοστατεί σε αυτοπειθαρχία όπως το κάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αυτό δεν το τίμησε ο ΠΘ. Μια φορά που βρέθηκε στην Πάρνηθα παραβιάζοντας τη νομοθεσία. Και τη δεύτερη η παρουσία του στην Ικαρία και οι εντολές προς τη διοίκηση της ΕΡΤ: «θάφτε το». Κυβερνάτε μέσα από ένα στημένο κυβερνητικό καταιγισμό που λειτουργεί εις βάρος της πραγματικότητας.
  • Φέρνετε ένα νομοσχέδιο και στο όνομα της βελτίωσης των σπουδών, βάζετε κόφτη στον αριθμό των φοιτητών ενώ στην ουσία το κάνετε για να δημιουργήσετε νέους πελάτες για τα ιδιωτικά κολλέγια. Έχετε στοιχεία ή μελέτες για το τι έγινε στην ανώτατη εκπαίδευση από όταν καταργήθηκε η βάση του 10 το 2010; Εσείς έχετε μόνο την αριστεία της αγοράς, όπου η οικογένεια που διαθέτει κάποια χρήματα θα στείλει το παιδί της στο κολλέγιο για να έχει τα ίδια δικαιώματα με κάποιον που θα δώσει τη μάχη της εισαγωγής στο δημόσιο πανεπιστήμιο και έπειτα θα έχουν τα ίδια δικαιώματα.
  • Εσείς θέλετε να χρεώσετε το πρόβλημα των ναρκωτικών, των βιασμών, των έκνομων πράξεων στα πανεπιστήμια. Μα τόσο τυφλωμένοι είστε; Όλοι τα καταγγέλλουμε αυτά, αλλά αυτό είναι γκεμπελισμός. Το σημερινό πλαίσιο δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα παρέμβασης στην αστυνομία όταν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις. Εσάς σας ενοχλεί όμως το Πανεπιστήμιο όπως έχει διαμορφωθεί, ως χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
  • Θα μιλήσετε στα δικά σας παιδιά της ΔΑΠ που εδώ και δεκαετίες είναι πρώτη δύναμη και ξυλοκοπιούνται και στήνουν μηχανισμούς με κράνη και με ρόπαλα σε σχολές; Έχουν ευθύνες αυτοί; Μέχρι και μέλη της κυβέρνησης έχουν πρωτοστατήσει σε αυτά. Οι φοιτητές που τα κάνουν πλακάκια με καθηγητές και πουλάνε θέματα; Θα μιλήσετε γι΄ αυτά;
  • Έρχεστε χωρίς ευαισθησία να εισάγετε έναν νόμο που υπηρετεί τις ιδεοληψίες σας για να παίρνετε τα εύσημα της Ελληνικής Λύσης, είστε σε ομηρία λόγω των χαρακτηριστικών της παράταξης σας που έχει εγκολπώσει την ακροδεξιά ρητορική.
  • Έχετε συνταχθεί με αυτούς που βλέπουν την παιδεία και τη υγεία ως εμπορεύσιμα αγαθά. Δεν υπάρχει για εσάς η έννοια του Δημόσιου Αγαθού, όπως βλέπουμε να μην υιοθετείται την πρόσβαση στις πατέντες. Αρνείστε ότι στην Ευρώπη κερδίζει συνεχώς έδαφος.
  • Πιστεύετε στη λογική ότι ο γιός του ψυκτικού πρέπει να παραμένει ψυκτικός. Σας ενοχλεί η δυνατότητα που δίνει η δημόσια εκπαίδευση για κοινωνική κινητικότητα. Δεν βλέπετε την Παιδεία ως αυταξία που λειτουργεί απελευθερωτικά για τον άνθρωπο. Θεωρείτε τις ανισότητες ως αποτέλεσμα φυσικής επιλογής. Είστε θιασώτες ενός συστήματος που διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες παντού, πιστεύετε στον άκρατο παραγωγισμό που τίναξε στον αέρα το κλίμα, που ευθύνεται για τις πανδημίες.
  •  Έχετε επιλέξει λόγω των ιδεοληψιών σας έναν δρόμο που έχει ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή. Αποτελούν δε τον πυρήνα των σημερινών προβλημάτων και για την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)