to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:03 | 08.05.2020

Πολιτική

«Πισωγύρισμα της μεταναστευτικής πολιτικής»

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπ. Μετανάστευσης που φέρνει περιορισμό βασικών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και μυστικά κονδύλια στη διάθεση του υπουργού - Πολλαπλές οι επικρίσεις για τις προβλέψεις του - ΣΥΡΙΖΑ: Πισωγύρισμα της μεταναστευτικής πολιτικής - «Νομοσχέδιο-ντροπή» το χαρακτήρισε ο Γ. Ψυχογιός ως εισηγητής από τον ΣΥΡΙΖΑ


(Στη φωτ.: Ο πρωθυπουργός με τον Νότη Μηταράκη, τον οποίο επέλεξε για υπουργό όταν, έξι μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, κατάλαβε ότι πρέπει να επανασυστήσει το υπουργείο Μετανάστευσης. Ο Ν. Μηταράκης μετρά ήδη... μεγάλες επιτυχίες, όπως τον ξεσηκωμό στα νησιά ενάντια στην επιβολή με τα γκλομπ των ΜΑΤ των «κλειστών κέντρων», τις εκδικητικές απολύσεις συμβασιούχων στο άσυλο, και τώρα το ν/σ με τις απαράδεκτες προβλέψεις και τα «μυστικά κονδύλια») 

Το νομοσχέδιο για τη «βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας» ψηφίστηκε χθες βράδυ. Μόνο που το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν «βελτιώνει», αλλά αντίθετα αλλάζει προς το χειρότερο προβλέψεις της νομοθεσίας παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, αλλά και τη διαφάνεια καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει και «μυστικά κονδύλια» για τα οποία «δεν αποδίδεται λογαριασμός» από το υπουργείο.

ΣΥΡΙΖΑ: Πισωγύρισμα της μεταναστευτικής πολιτικής

Η Κυβέρνηση για ακόμα μια φορά επιλέγει να προσβάλει τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου. Φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή, η οποία δεν βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο παρά τον τίτλο του, δεν συνιστά βελτίωση αλλά πισωγύρισμα της μεταναστευτικής πολιτικής.

Έρχεται να ολοκληρώσει το έργο που άφησε ημιτελές το Νοέμβριο, πριν ακόμα επανιδρυθεί το Υπουργείο, ο κος Χρυσοχοΐδης. Αδιαφορώντας για τις επερχόμενες καταδίκες της χώρας από το Δικαστήριο της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιλέγει να νομοθετήσει όχι απλά εκτός, αλλά αντίθετα με το πνεύμα και το γράμμα των Οδηγιών, της Σύμβασης της Γενεύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στερεί από τους αιτούντες το δικαίωμα να επιλέγουν τη γλώσσα στην οποία θα γίνει η συνέντευξή τους.
Περικόπτει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στο δικαίωμα κατάθεσης αίτησης ασύλου.
Διευρύνει την κράτηση για όλους όσους απορρίπτεται το αίτημα ασύλου τους, χωρίς τους όρους προστασίας του διεθνούς δικαίου.
Μεθοδεύει την απαξίωση του ΕΚΚΑ, του αρμόδιου φορέα για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα και συγκεντρώνει όλη τη διαχείριση στη νέα ειδική γραμματεία του Υπουργείου Μετανάστευσης.
Δεν μένει όμως σε αυτά.

Συνεχίζει την συγκέντρωση στρατού μετακλητών οι οποίοι μπορούν να αναλαμβάνουν ακόμα και χρέη προϊσταμένου και να παρακάμπτουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Δημιουργεί ειδικό λογαριασμό πιστώσεων στο Υπουργείο κάτι το οποίο μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο στους φορείς της κυβέρνησης που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, θυμίζοντας σε όλους μας τις επικίνδυνες φαιδρότητες -που ευτυχώς απέσυραν- με τα πλωτά φράγματα του κυρίου Στεφανή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουμε ότι η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος μπορεί γίνει μόνο με την εφαρμογή ενός αξιόπιστου εθνικού σχεδίου, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο, επιβεβαιώνοντας καθημερινά την διαχειριστική ανικανότητα και την ανευθυνότητά της και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των τοπικών κοινωνιών, των προσφύγων και των μεταναστών.

Θ. Φωτίου: Η ΝΔ κάνει αβίωτη την παραμονή των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στη χώρα μας 

«Η έλλειψη ανθρωπιάς αποτυπώνεται ανάγλυφα στις διατάξεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. Ισχυρίστηκα αυτές τις μέρες ότι το νομοσχέδιο κάνει όσο πιο αβίωτη μπορεί την παραμονή των ανηλίκων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην χώρα μας, κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων και των ευρωπαϊκών οδηγιών και το μόνο που θέλει να επιτύχει είναι η απέλαση, ακόμη και των ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που προέρχονται από δήθεν ασφαλείς χώρες προέλευσης. Για αυτό επινοήσατε το εξής τέχνασμα διεθνούς πρωτοτυπίας: Όσα ανήλικα είναι άνω των 15 ετών δεν θεωρούνται ανήλικοι και υπάγονται σε ταχύρρυθμες διαδικασίας απονομής ασύλου και απέλασης. Όμως, κύριοι Υπουργοί, τα ανήλικα δεν είναι δύο κατηγοριών. Είναι όλα παιδιά και χρήζουν παιδικής προστασίας. Η χώρα θα το βρει μπροστά της στο πρώτο ανήλικο που θα απελάσετε. Μέχρι τότε είναι ντροπή και υποκρισία τα κροκοδείλια δάκρυα για τα «καημένα τα παιδιά» και οι πρωθυπουργικοί αποχαιρετισμοί στα αεροδρόμια όταν από τα 5.200 παιδιά φεύγουν 12 για το Λουξεμβούργο και 49 για τη Γερμανία», τονίζει η Θεανώ Φωτίου στην ομιλία της στην Βουλή (διαβάστε αναλυτικά).

Γ. Ψυχογιός: Νομοσχέδιο-ντροπή

«Πάνω από όλα για μας τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, δηλαδή των πιο ευάλωτων, είναι δικαιώματα όλων. Θα ακολουθήσει η καταπάτηση δικαιωμάτων και άλλων κοινωνικών ομάδων. Πρέπει να μείνουμε στις εγγυήσεις. Θα είμαστε εδώ για να σας κρίνουμε και να σας υπενθυμίζουμε και αυτό το νομοσχέδιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γ. Ψυχογιός, ως εισηγητής της μείζονος αντιπολίτευσης στη σημερινή συζήτηση, προχωρώντας σε σημείο - σημείο κριτική επί των άρθρων του νομοσχεδίου (διαβάστε αναλυτικά):

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, από οργανώσεις, από την Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πυρά κατά του νομοσχεδίου του έχει δεχθεί η κυβέρνηση τόσο από οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία (πόυ μαζί με άλλες οργανώσεις διοργανώνει σήμερα. και σχετική διαδικτυακή εκδήλωση), από την αντιπολίτευση (που σφυροκόπησε τις διατάξεις του νομοσχεδίου και κατά τη συζήτηση στις επιτροπές - διαβάστε εδώ αναλυτικά) όσο και από την Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης,  Ντ. Μιγιάτοβιτς, που έγραψε χαρακτηριστικά: «συμμερίζομαι τις ανησυχίες που εξέφρασαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ελληνικής νομοθεσίας για τη μετανάστευση, κυρίως σχετικά με την εκτεταμένη χρήση της κράτησης, συμπεριλαμβανομένων των "κλειστών" κέντρων στα νησιά».

Να σημειωθεί ότι είκοσι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και νομικοί, σε κοινή τους ανακοίνωση ζητούν να καταψηφιστούν σήμερα στη Βουλή διατάξεις του νομοσχεδίου για το άσυλο, που «θέτουν σε κίνδυνο βασικά δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία».

Διαβάστε ακόμη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)