to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 07.05.2020

Πολιτική

Στις Επιτροπές το ν/σ για τη μετανάστευση με τα «μυστικά κονδύλια» - Ακροδεξιάς οσμής τοποθέτηση Μηταράκη

Συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου του υπ. Μετανάστευσης, που οδηγεί σε πολλαπλές παραβιάσεις δικαιωμάτων, κάνει κανόνα την κράτηση και εισάγει αδιαφανείς διαδικασίες χορήγησης κονδυλίων - Προβλέπονται μυστικά κονδύλια για «εθνικές ανάγκες», για δαπάνες για τις οποίες «δεν αποδίδεται λογαριασμός» - Με ακροδεξιάς κοπής επιχειρήματα η τοποθέτηση Μηταράκη την Τετάρτη - Αύριο, Παρασκευή, η συζήτηση στην Ολομέλεια - Είκοσι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και νομικοί, σε κοινή τους ανακοίνωση ζητούν να καταψηφιστούν διατάξεις που «θέτουν σε κίνδυνο βασικά δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία»


Συνεχίστηκε - για τελευταία μέρα - η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής του νομοσχεδίου του υπ. Μετανάστευσης με τον κατ' ευφημισμό τίτλο «βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας», που έχει επικριθεί πολλαπλά για ζητήματα σεβασμού δικαιωμάτων, περιστολής της πρόσβασης στο άσυλο αλλά και για τις αδιαφανείς προβλέψεις του για «μυστικά κονδύλια» (!)Αύριο, 8 Μαΐου 2020, θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ηδη από τη διαδικασία της διαβούλευσης και στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής το νομοσχέδιο έχει δεχτεί πληθώρα επικρίσεων καθώς:

- Στερεί από τους πρόσφυγες και μετανάστες το δικαίωμα (προκύπτει από οδηγία της ΕΕ)  να επιλέγει ελεύθερα την γλώσσα στην οποία θα διεξαχθεί η (κρισιμότατη) συνέντευξη της αίτησης του
- Διευρύνεται ο αριθμός των αιτήσεων που κρίνονται ως «προδήλως αβάσιμες» και οι συντμήσεις προθεσμιών προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε βάρος της αρχής της εξατομικευμένης εξέτασης, ενώ την ίδια ώρα απολύονται 17 συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου
- Στερεί από τον Πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Αρχής Προσφυγών το δικαίωμα να παραπέμπει μια υπόθεση που έχει απορριφθεί σε άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους αν το κρίνει απαραίτητο, καταδικάζοντας ανθρώπους να ζουν σε γκρίζες ζώνες χωρίς δυνατότητα νόμιμης διαμονής
- Δημιουργεί νέες θέσεις μετακλητών σε θέσεις ευθύνης του υπουργείου και προχωρά σε εδραίωση της αδιαφάνεις με διάταξη για “μυστικά κονδύλια” η οποία είναι λάθος από όλες τις απόψεις αλλά κυρίως γιατί ανάγει το προσφυγικό σε ζήτημα «εθνικής ασφάλειας»
- Δημιουργεί την ειδική γραμματεία για την προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων η οποία θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα καθώς διαχωρίζει την υποδοχή και την ένταξη από την επιτροπεία και την προστασία τους και βαίνει σε βάρος της ορθής διαχείρισης

Έντονες αντιδράσεις

Είκοσι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και νομικοί, σε κοινή τους ανακοίνωση ζητούν να καταψηφιστούν, αύριο, στη Βουλή διατάξεις του νομοσχεδίου για το άσυλο, που «θέτουν σε κίνδυνο βασικά δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία» (διαβάστε αναλυτικά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Τα μυστικά κονδύλια για «εθνικές ανάγκες», για δαπάνες για τις οποίες «δεν αποδίδεται λογαριασμός»

Το νομοσχέδιο εισάγει και μια ακόμα σκανδαλώδη ρύθμιση που επιχειρεί να νομιμοποιήσει αδιαφανείς πρακτικές στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Στο άρθρο 55 θεσπίζεται ειδική πίστωση «απόρρητων εθνικών αναγκών» [!] στον προϋπολογισμό του υπουργείου,  με επίκληση σε μια νεφελώδη και μη οριζόμενη «προστασία των εθνικών συμφερόντων». «Η διάθεση οποιουδήποτε ποσού από την πίστωση αυτή (...) διενεργείται με απόφαση του υπουργού  και μετά από γνώμη της Επιτροπής Ειδικών Δαπανών », αναφέρεται, ενώ «για τις ανωτέρω δαπάνες δεν αποδίδεται λογαριασμός. Η απόφαση αυτή η οποία ασκείται κατά αποκλειστική αρμοδιότητα από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν δημοσιεύεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης ούτε αναρτάται σε οποιοδήποτε πληροφοριακό σύστημα ή πλατφόρμα».

Προβλέπεται μάλιστα μέχρι και «καταστροφή στοιχείων» καθώς «όλα τα παραστατικά έγγραφα της δαπάνης και κάθε άλλο στοιχείο που κατέχει η Επιτροπή ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του Υπουργείου, και αναφέρεται στην αναγνώριση και εκτέλεση της δαπάνης, καταστρέφονται από τους προϊσταμένους των οικείων Διευθύνσεων έξι μήνες, το αργότερο, μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης».

Γ. Ψυχογιός: Σταματήστε να ρίχνετε νερό στο μύλο της ακροδεξιάς

Ο κύριος Ψυχογιός τόνισε ότι οι φορείς κατά τη δεύτερη συνεδρίαση στο σύνολό τους εντόπισαν περαιτέρω περικοπή δικαιωμάτων και εγγυήσεων για τους αιτούντες άσυλο.  Από την πρώτη στιγμή κατάθεσης του νομοσχεδίου, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε εντοπίσει εκπτώσεις στο κράτος δικαίου τις οποίες είχε αναδείξει και είχε ζητήσει να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις του.

Ο τομεάρχης ανέδειξε το γεγονός ότι καταρρίπτεται το αφήγημα της Κυβέρνησης ότι οι ευάλωτοι πρέπει να παραμένουν στα νησιά καθώς φάνηκε το τελευταίο διάστημα ότι ήταν δυνατή η μετακίνησης τους,  όπως έγινε λόγω των αναγκών που προέκυψαν από την εξέλιξη της πανδημίας. Επισήμανε ότι η κοινή δήλωση είναι κείμενο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και ότι η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε ο,τι μπορούσε προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της χώρας.

Ο βουλευτής επανέλαβε ότι σε όλο το νομοσχέδιο είναι διάχυτη η πολιτική της αποτροπής και της γενικευμένης κράτησης  και η καταστρατήγηση των εγγυήσεων που προκύπτουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας θα επιφέρει κυρώσεις στο επόμενο διάστημα

Σε ότι αφορά την αιτίαση του εισηγητή της πλειοψηφίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μία πολιτική  προσέλκυσης προσφύγων και μεταναστών απάντησε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αποφασίσει αν είναι τελικά οι γεωπολιτικοί λόγοι ή κάποιος άλλος παράγοντας  που αναγκάζει τους ανθρώπους να φτάσουν στη χώρα μας.  Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να απαντήσει αν η αντίληψη της  περί φύλαξης συνόρων εμπεριέχει την αποτροπή στη θάλασσα, τις επαναπροωθήσεις και τις εξαφανίσεις ανθρώπων και τόνισε ότι αυτές οι αιτιάσεις αλλά και η λογική της ακραίας αποτροπής είναι επιζήμια για τη χώρα.

Ο τομεάρχης Κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στα φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού, τα αντιδραστικά αντανακλαστικά που αναπτύσσονται δεν θα δημιουργήσουν μόνο προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες αλλά στο τέλος θα μας καταπιούν όλους. Διότι όσο μία Πολιτεία δεν δείχνει το δρόμο, δεν εγγυάται το κράτος δικαίου και την τήρηση της νομιμότητας, δεν προκρίνει την υλοποίηση μιας στρατηγικής που σέβεται τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και δεν εγγυάται τα δικαιώματα αλλά οπισθοχωρεί, τόσο δίνει χώρο στην ακροδεξιά λογική και σε αυτές τις φωνές που τορπιλίζουν την κοινωνική συνοχή και στο τέλος θα στραφούν απέναντι και σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει να υπάρχει τέτοια τροπή των πραγμάτων. Το νομοσχέδιο αυτό είναι νερό στο μύλο της ακροδεξιάς ρητορικής και πρέπει να τροποποιηθεί σε πολλά σημεία προκειμένου να τηρηθούν οι ελάχιστες δυνατές εγγυήσεις και η αξιοπρέπεια όλων.

(H τοποθέτηση του Γ. Ψυχογιού επί των άρθρων του νομοσχεδίου στην Επιτροπή την Τετάρτη 6/5)

Ναι μεν, αλλά «να προστατέψουμε τα σύνορα»

Με επιχειρήματα «λάιτ ακροδεξιάς» εμφανίστηκε από την πλευρά του ο υπ. Μετανάστευσης που υπερασπίστηκε, χθες Τετάρτη, το νομοσχέδιό του λέγοντας ότι «σεβόμαστε απολύτως τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο»,  «αλλά έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τα σύνορα και τους πολίτες της χώρας μας» - κλασικό επιχείρημα που επιχειρεί να εμφανίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες ως απειλή για τα δικαιώματα των γηγενών. Ο Ν. Μηταράκης είπε συγκεκριμένα «η χώρα μας σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, τα οποία γίνονται απολύτως σεβαστά», για να σπεύσει να προσθέσει αμέσως «....δεν άκουσα όμως για τα δικαιώματα της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Δεν άκουσα για την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να προστατέψει τα σύνορα και τους πολίτες της». 

Το γιατί βέβαια, η κανονικοποίηση της κράτησης και η στέρηση των δικαιωμάτων στους αιτούντες άσυλο έχει να κάνει με την «προστασία των συνόρων» ο Ν. Μηταράκης δεν το διευκρίνισε, ενώ δεν έδωσε επαρκείς απαντήσεις ούτε και για τη διερμηνεία (« συνεργαζόμαστε με την «Μετάδραση» και ότι υπογράψαμε σύμβαση με διεθνή οργανισμό για επιπλέον διερμηνείς» - προσθέτοντας μάλιστα και ειρωνικά ότι «είναι σπάνιες οι περιπτώσεις, που αιτούντες ισχυρίζονται ότι μιλάνε μια γλώσσα "που δεν υπάρχει ούτε στη Google"») , ούτε για την επέκταση της διοικητικής κράτησης (« επιβάλλεται, όπου δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, οι οποίες να διασφαλίζουν την επιστροφή αυτών που έχουν τελεσίδικες αποφάσεις»).

Στα ζητήματα διαφάνειας, κατηγόρησε τον... ΣΥΡΙΖΑ («το άρθρο 56 είναι παράταση διάταξης που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και το άρθρο 59 είναι η αλλαγή διάταξης που επίσης είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον χαρακτηρισμό κάποιων διαγωνισμών με ειδικές προϋποθέσεις, που πρέπει να μείνουν απόρρητες, για λόγους εθνικής ασφαλείας»). Προανήγγειλε δε «νομοθετική βελτίωση για την ενημέρωση της Βουλής εάν προκύπτουν απόρρητες δαπάνες ώστε να κρίνουν οι βουλευτές εάν αυτές είναι σύμφωνες με τους στόχους του υπουργείου για μείωση των ροών και την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών» (άλλο ένα επιχείρημα που παρουσιάζει τους μετανάστες ως εχθρό)

Σημειώνεται ότι επίσης χθες, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιός τόνισε το σοβαρό ζήτημα της σύντμησης των προθεσμιών τόσο στον Α' όσο και στο Β' εξέτασης του αιτήματος ασύλου, ιδίως για τις περιπτώσεις όσων προέρχονται από χώρες του καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής και τρίτων χωρών αλλά και για όσους το αίτημα τους εξετάζεται στα νησιά. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεθοδεύσει ομαδικές απορρίψεις και η χώρα θα καταδικαστεί όπως έχει γίνει και στο παρελθόν» προέβλεψε ο κ. Ψυχογιός.

Επίσης, σε δήλωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθός, τόνισε ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζεται αυστηροποίηση στην πολιτική ασύλου, αλλά έμφαση στην ιατρικά και επιδημιολογικά τεκμηριωμένη φροντίδα ανθρώπων που αποτελούν τον ορισμό της ευαλωτότητας και που η υγεία τους, αλλά και η Δημόσια Υγεία, βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η επιτροπή υπερψήφισε κατά πλειοψηφία την αρχή του νομοσχεδίου με τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίζουν «υπέρ» και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν «κατά».

Διαβάστε περισσότερα:

Έβαλαν φωτιά σε ξενοδοχείο που θα φιλοξενούσε πρόσφυγες στην Πέλλα (βίντεο)

Πώς «εξαφανίστηκαν» οι πρόσφυγες που έφτασαν σε παραλία της Χίου;

Σάμος: Νέες σοβαρές καταγγελίες για παράνομες επιστροφές προσφύγων

Ανοιχτή επιστολή προσφύγων από το Κλειδί Σερρών: Δεν είμαστε εισβολείς

Γ. Ψυχογιός: Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει τους λάθος χειρισμούς στο προσφυγικό

Α. Ξανθός: Η κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα με τον χειρισμό του προσφυγικού

Γ. Παπαηλιού για μεταναστευτικό νομοσχέδιο: Ποια ζητήματα είναι «εθνικές ανάγκες» και απαιτούνται μυστικά κονδύλια;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)