to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:33 | 06.05.2020

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει τους λάθος χειρισμούς στο προσφυγικό

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε ως εισηγητής της μειοψηφίας στο νομοσχέδιο “Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (Α΄ 169), 4375/2016 (Α΄ 51), 4251/2014 (Α΄ 80) και άλλες διατάξεις” κατά την πρώτη, επί της αρχής, συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.


Ο κος Ψυχογιός άσκησε δριμεία κριτική στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή εν μέσω της πανδημίας, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την επαρκή επεξεργασία των 60 άρθρων που το απαρτίζουν και χωρίς η Βουλή να βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας. Ενώ σχολίασε ότι ο προφανής σκοπός αυτής της μεθόδευσης είναι να μετριαστούν οι αντιδράσεις της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς υπάρχουν διατάξεις που παραβιάζουν Οδηγίες και τόνισε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί.

Ο τομεάρχης κατέδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει τους λάθος χειρισμούς στο προσφυγικό. Μετά την κατάργηση και επανίδρυση του Υπουργείου, την κατάργηση του ΑΜΚΑ και την θεσμοθέτηση του προσωρινού αριθμού που ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί, την καλλιέργεια ξενοφοβικών αντανακλαστικών με τη ρητορική περί εισβολέων, την απόβαση των εδικών δυνάμεων της Αστυνομίας στη Λέσβο και τη Χίο για να κατασταλούν οι αντιδράσεις των κατοίκων, την ΠΝΠ που αναιρέθηκε στην ουσία της για την αναστολή του δικαιώματος αίτησης ασύλου και την διασάλευση της αρχής ότι οι συνοριακές διαδικασίες πρέπει να γίνονται πάντα με σεβασμό στη Σύμβαση της Γενεύης και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έρχεται να νομοθετήσει περισσότερους περιορισμούς στο Άσυλο και περικοπές δικαιωμάτων. Τόνισε δε ότι η επίκαιρη επερώτηση η οποία είχε κατατεθεί από τις 30/1 και έθετε όλα τα κρίσιμα ζητήματα δεν έχει έχει ακόμα  συζητηθεί τρεις μήνες μετά.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Κυβέρνηση την πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας όπου δεν υπήρξε κανένα σχέδιο προληπτικής προστασίας. Σχολίασε ότι οι νησιώτες ακόμα περιμένουν την αποσυμφόρηση που τους υποσχέθηκε το Υπουργείο, το οποίο δεν έκανε μετακινήσεις  ούτε καν για την προστασία της υγείας των ευπαθών ατόμων, παρά τις επίμονες παρεμβάσεις της αρμόδιας Επιτρόπου, κας Γιόχανσον, και της επιτροπής Libe του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε ότι αφορά το πνεύμα αποτροπής και κράτησης που διέπει το προς συζήτηση νομοσχέδιο ο τομεάρχης ανέφερε πως συνιστά συνέχεια του προηγούμενου νόμου της Κυβέρνησης (4636/2019) πολλές διατάξεις  του οποίου είχαν συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση αλλά και τις αντιδράσεις φορέων κομμάτων και θεσμικών οργάνων της Ένωσης και είτε δεν εφαρμόστηκαν, είτε αποσύρθηκαν με επόμενες τροπολογίες.

Ο κος Ψυχογιός σχολιάζοντας την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, έφερε ως παράδειγμα την εκλογική του περιφέρεια όπου στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης το προσωπικό είναι ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες και οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, ενώ τόνισε ότι η κράτηση έχει διευρυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες ακόμα για τους ανήλικους.

Αντικρούοντας το αφήγημα της Κυβέρνησης για τις κλειστές δομές ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος, έφερε ως παράδειγμα τη δομή του Σκαραμαγκά, όπου όπως και σε πολλές άλλες ανοικτές δομές της ενδοχώρας, υπάρχει ασφάλεια και έλεγχος, το προσωπικό γνωρίζει που μένει ποιος και οι διαμένοντες εισέρχονται μόνο με την ειδική κάρτα εισόδου τους. Η δομή είναι ανοικτή αλλά έχει κανόνες και οι φιλοξενούμενοι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Παρόλα αυτά η ΝΔ επιμένει στο μοντέλο των κλειστών δομών και της διευρυμένης κράτησης για μέχρι και 36 μήνες και μάλιστα το εισάγει και στην ενδοχώρα με τις κλειστές δομές στην Μαλακάσα και στο Κλειδί Σερρών δημιουργώντας παραδείγματα “bad practice” που συζητιούνται σε όλη την Ευρώπη.

Κάνοντας αναφορά στα ειδικά ζητήματα του νομοσχεδίου που πρέπει να ανακληθούν είναι:

  • η παραβίαση της αρχής, από το άρθρο 15 της Οδηγίας 32/2013/ΕΕ ότι ο αιτών και μόνο μπορεί να επιλέγει ελεύθερα την γλώσσα στην οποία θα διεξαχθεί η συνέντευξη της αίτησης του
  • η διεύρυνση του αριθμού των αιτήσεων που κρίνονται ως “προδήλως αβάσιμες” και οι συντμήσεις προθεσμιών προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε βάρος της αρχής της εξατομικευμένης εξέτασης και ενώ την ίδια ώρα απολύονται 17 συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου
  • η στέρηση του δικαιώματος του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής της Αρχής Προσφυγών να παραπέμπει μια υπόθεση που έχει απορριφθεί σε άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους αν το κρίνει απαραίτητο, καταδικάζοντας ανθρώπους να ζουν σε γκρίζες ζώνες χωρίς δυνατότητα νόμιμης διαμονής
  • η δημιουργία νέων θέσεων μετακλητών σε θέσεις ευθύνης του υπουργείου και η κατάφωρη παραβίαση της νομιμότητας
  • η διάταξη για τα “μυστικά κονδύλια” η οποία είναι λάθος από όλες τις απόψεις αλλά κυρίως γιατί ανάγει το προσφυγικό σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας
  • η δημιουργία της ειδικής γραμματείας για την προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων η οποία θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα καθώς διαχωρίζει την υποδοχή και την ένταξη από την επιτροπεία και την προστασία τους και βαίνει σε βάρος της ορθής διαχείρισης

Τέλος ο κος Ψυχογιός αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία κατατέθηκε από αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και έχει ως άξονες:

  • Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποδοχής με άξονες τη στέγαση και την ένταξη που να αντιπαλεύει κάθε ανάπτυξη ακροδεξιάς ρητορικής και ξενοφοβικών αντανακλαστικών.
  • Αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκατάσταση σε αξιοπρεπείς θέσεις στην ενδοχώρα, χρησιμοποιώντας και την σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ για ίση κατανομή του πληθυσμού.
  • Δυναμική διεκδίκηση μιας λύσης από την Ευρώπη από κοινού με τις λοιπές χώρες πρώτης εισόδου για την κατανομή του αντικειμενικού βάρους και όχι αποδοχή της λογικής της “ασπίδας” που τόσο πρόσχαρα αποδέχτηκε η Κυβέρνηση.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο τομεάρχης ανέφερε ότι “η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έδειξαν το παράδειγμα τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρώπη και τον κόσμο με την αλληλεγγύη και δεν θα επιτρέψουμε μέσα από τέτοια νομοσχέδια που προχωράνε σε περαιτέρω περικοπές δικαιωμάτων, αρχών, αξιών και δεν έχουν αποτέλεσμα, να τορπιλίσετε την κοινωνική συνοχή και να εκθέσετε περισσότερο τη χώρα”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)