to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:20 | 05.05.2020

Κοινωνία

Πώς «εξαφανίστηκαν» οι πρόσφυγες που έφτασαν σε παραλία της Χίου;

Σοβαρά έκθετη η κυβέρνηση, αν δεν δοθούν άμεσα απαντήσεις - Μαρτυρίες για αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών σε παραλία της Χίου, οι οποίοι όμως στη συνέχεια «εξαφανίζονται» και οι αρχές δηλώνουν άγνοια - Υποψίες για επαναπροώθησή τους σε νησίδα στο στενό μεταξύ Χίου και μικρασιατικών ακτών


Ένα περιστατικό ιδιότυπης εξαφάνισης ανθρώπων που αποβιβάστηκαν στη Χίο τις προηγούμενες μέρες, το οποίο περιγράφεται με ικανή τεκμηρίωση στον τοπικό Τύπο, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα καθώς και τη αντίδραση του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδ. Μιχαηλίδη ο οποίος «απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αποβιβάστηκαν οι άνθρωποι αυτοί στο νησί μας, καθώς και η παραπέρα τύχη τους». 

Για να τα πάρουμε με τη σειρά, όπως αναφέρει ο τοπικός Asraparis, την περασμένη Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020, δεκάδες μάτια είδαν πριν τις 9 το πρωί μια μικρή φουσκωτή βάρκα, κατάφορτη με πρόσφυγες και μετανάστες, να κινείται μεταξύ Αγίου Αιμιλιανού και Αγίου Γιάννη, στην περιοχή της Καλλιμασιάς Χίου και να βγαίνει στην παραλία της Μονολιάς, στην ίδια περιοχή.

Από την βάρκα κατέβηκαν περί τα 12 έως 15 άτομα, με τις μαρτυρίες να μην είναι απολύτως ακριβείς ως προς τον αριθμό των επιβαινόντων, με πιθανότερη την εκδοχή να ήταν άνω των 10 και κάτω των 15. Άλλωστε και το μέγεθος της βάρκας παραπέμπει σε ανάλογη χωρητικότητα. Το επιβεβαιωμένο είναι ότι μεταξύ των επιβαινόντων βρισκόταν και τουλάχιστον ένα μικρό παιδί.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, τονίζει η τοπική ιστοσελίδα, ουδεμία επίσημη ενημέρωση υπάρχει για το πού βρίσκονται οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Λίγη ώρα μετά την αποβίβαση έφτασε στην περιοχή, έξω από το λιμανάκι του Άη Γιάννη, το ναυαγοσωστικό σκάφος 518 του λιμεναρχείου Χίου, ενώ από ξηράς ένα όχημα με δύο λιμενικούς. Συγκέντρωσαν τους πρόσφυγες – μετανάστες, ενώ στην συνέχεια ο ένας λιμενικός βρισκόταν στο λιμανάκι και είχε συνεχή επικοινωνία με το σκάφος του Λ.Σ.

Ο astraparis.gr επικοινώνησε με τέσσερις αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού και είχε λεπτομερή ενημέρωση για όσα συνέβησαν. Κάποιοι δηλώνουν ότι είδαν την υπερπλήρη βάρκα να προσεγγίζει στην ακτή και τους πρόσφυγες και μετανάστες να κινούνται σε δρομάκια της περιοχής. Κάποιοι άλλοι είδαν τους λιμενικούς να επιχειρούν στο περιστατικό. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ένα μέλος του πληρώματος του ΝΓ 518 αποβιβάσθηκε στην ακτή με το βοηθητικό φουσκωτό του σκάφους, έδεσε και ρυμούλκησε το φουσκωτό των προσφύγων – μεταναστών, προσδένοντάς το στο τέλος στο ναυαγοσωστικό, το οποίο φεύγοντας το πήρε μαζί του.

Η επιχείρηση του λιμενικού στην περιοχή σύμφωνα με τις μαρτυρίες έληξε περί τις 13:30, με το ναυαγοσωστικό σκάφος 518 να ανοίγεται και να απομακρύνεται από την ακτή, ρυμουλκώντας το φουσκωτό των προσφύγων – μεταναστών και τους πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφέρονται από το σημείο στο οποίο είχαν περιορισθεί προς άγνωστη κατεύθυνση.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο φουσκωτό σκάφος δεν εντοπίσθηκε, αν και αναζητήθηκε επισταμένως, στο έμπροσθεν του λιμεναρχείου Χίου σημείο του λιμένα, όπου προσδένουν τα σκάφη του λιμενικού και συνήθως φυλάσσονται προσωρινά έως ότου μεταφερθούν σε αποθήκη τα σκάφη που μεταφέρουν τους πρόσφυγες – μετανάστες από τις τουρκικές ακτές.

Το astraparis.gr επικοινώνησε διαδοχικά, σήμερα Δευτέρα, με όλους τους εμπλεκόμενους ή εν δυνάμει εμπλεκόμενους φορείς, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα είχαν επιληφθεί ή ασχοληθεί με το περιστατικό και τους ανθρώπους που επέβαιναν στην βάρκα. Δεν κατάφερε να πάρει σαφείς απαντήσεις καθώς καμία από τις αρχές δεν ανέφερε νέες αφίξεις. 

Τους «γύρισαν» σε νησίδα στη μέση της θάλασσας;

Οπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, «κατά διαβολική σύμπτωση ένα πρόσφατο βίντεο τουρκικού μέσου ενημέρωσης (δημοσιεύτηκε στη σελίδα στο facebook του καναλιού στις 305) φέρεται να καταγράφει επιχείρηση του τουρκικού λιμενικού στο νησάκι Πάσπαργος (Μπογκάζ στα τούρκικα) που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την παραλία Μονολιάς της Χίου. Στο βίντεο, που, άγνωστο πώς, έφτασε στο τηλεοπτικό δίκτυο της γειτονικής μας χώρας, φαίνονται τούρκοι λιμενικοί να προσεγγίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στο τούρκικο νησάκι και να τους απομακρύνουν». Η χρονική σύμπτωση γεννά υποψίες ότι κάποιος μετέφερε τους πρόσφυγες στο νησάκι, που βρίσκεται εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, τους παράτησε και κατόπιν το τουρκικό λιμενικό αναγκάστηκε πια να τους μαζέψει.

«Περίεργη» εξαφάνιση δημοσιεύματος τοπικού ιστολογίου

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, τοπικό ιστολόγιο, το chiospress.gr, σε δημοσίευμά του αναφέρθηκε στο περιστατικό της άφιξης του φουσκωτού σκάφους, με τον τίτλο «Κατάφερε και πέρασε μια βάρκα με μετανάστες (φωτό)».

Η δημοσίευση λίγο αργότερα (άγνωστο πόσο) «κατέβηκε» και το λινκ παραπέμπει πλέον σε σελίδα που δεν υπάρχει. Για την εξαφάνιση του θέματος ουδεμία υπήρξε εξήγηση από το συγκεκριμένο ιστολόγιο.

Προφανώς, από την συγκεκριμένη πηγή, η είδηση αναδημοσιεύθηκε σε ιστολόγιο που έχει θέματα από το Βόρειο Αιγαίο, όπου και παραδόξως παραμένει ακόμα, απ΄ όπου και υπάρχει φωτογραφία με το φουσκωτό σκάφος στην παραλία Μονολιάς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, καθώς και την επομένη (Παρασκευή 1η Μαΐου 2020), υπήρξαν σε ομάδα μέσου κοινωνικής δικτύωσης, κάτω από δημοσίευμα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, σχόλια για την συγκεκριμένη άφιξη, τα οποία και πάλι εξαφανίσθηκαν!

Ακολουθεί η δήλωση του Α. Μιχαηλίδη, βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με καταγγελλόμενο περιστατικό στην παραλία Μονολιάς:

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει δια των αρμοδίων υπουργών άμεσα εξηγήσεις, αναφορικά με δημοσιεύματα τοπικού και Αθηναϊκού μέσου, σχετικά με το αναφερόμενο περιστατικό ιδιότυπης εξαφάνισης ανθρώπων που αποβιβάστηκαν στη Χίο τις προηγούμενες μέρες. Το περιστατικό περιγράφεται με ικανή τεκμηρίωση και απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αποβιβάστηκαν οι άνθρωποι αυτοί στο νησί μας, καθώς και η παραπέρα τύχη τους.

Αν επιβεβαιωθούν οι υπόνοιες που διατυπώνονται στα δημοσιεύματα, η ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρά έκθετη και απολύτως υπεύθυνη για τις συνέπειες των πρακτικών της.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)