to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:27 | 24.07.2018

Κοινωνία

Ανείπωτη τραγωδία από τις φονικές πυρκαγιές, 74 οι νεκροί (liveblog)

Ανείπωτη η τραγωδία από τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε Ανατολική και Δυτική Αττική - Ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 74, ενώ ο συνολικός αριθμός τραυματιών είναι 164 ενήλικες και 23 παιδιά | Συνεχής ενημέρωση σε liveblog


Μια ανείπωτη τραγωδία άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε από τη Δευτέρα σε Δυτική και Ανατολική Αττική. 

Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός είναι 74 νεκροί, 164 ενήλικοι τραυματίες και 23 παιδιά, εκ των οποίων τα 12 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Έντεκα εκ των τραυματιών νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και σε σοβαρή κατάσταση. Δεκάδες είναι επίσης μέχρι στιγμής οι αγνοούμενοι. 

Η φωτιά έκαψε μια μεγάλη έκταση πευκοδάσους ενώ εκατοντάδες είναι και τα σπίτια που είτε κάηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης και απεγκλωβισμού, καθώς μαίνονται πύρινα μέτωπα τόσο στην Καλλιτεχνούπολή όσο και στα στα Γεράνεια Όρη, ενώ το σύνολο του κρατικού μηχανισμού παραμένει σε πλήρη ενεργοποίηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι έπειτα από παρέμβαση του λιμενικου διασώθηκαν 715 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί σε παραλίες της Ανατολικής Αττικής.

Από την κυβέρνηση έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και όλα τα θύματα μεταφέρονται στο νεκροτομείο στο Γουδί, προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους.

Οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν. Συγκλονιστική είναι η περίπτωση 25 ανθρώπων που στην προσπάθεια τους να διαφύγουν από τη φωτιά, απανθρακώθηκαν μαζικά σε οικόπεδο στο Μάτι.

Συγκινητικό είναι το αυθόρμητο κύμα αλληλεγγύης για τους πληγέντες των πυρόπληκτων της Αττικής, ενώ η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει την οδύνη και την αλληλεγγύη της με κάθε μέσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

- Κύμα αλληλεγγύης για τους πληγέντες στις πυρκαγιές της Αττικής

- Αλληλέγγυα στην Ελλάδα η Διεθνής Κοινότητα

Kάλεσμα από την Ευρωομάδα της Αριστεράς για στήριξη της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο Εθνικό Πένθος.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

«Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δε θα μείνει δίχως απαντήσεις»: την προσωπική αυτή δέσμευση έδωσε στον ελληνικό λαό από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Αλ. Τσίπρας: Είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης (βίντεο)

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα αισθήματα όλων μας, τούτες τις ώρες. Η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία. Δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν.Κι αυτό είναι αβάσταχτο για τον καθένα και τη καθεμιά», είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του και τόνισε ότι «δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλει. Γιατί αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης. Γιατί μόνο έτσι, μόνο όλοι μαζί, μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τραγωδία».

«Τέτοιες στιγμές αβάσταχτου πόνου για την ανείπωτη τραγωδία και τους δεκάδες νεκρούς, ο ελληνικός λαός πενθεί. Μόνο η ενότητα και η αλληλεγγύη του θα κρατήσουν όρθια τη χώρα» τόνισε σε ανακοίνωσή του, επίσης  ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι πολυμελές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κ.Ε., Π. Ρήγα συναντήθηκε, σήμερα, με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Β. Μπουρνού και τον δήμαρχο Μαραθώνα Η. Ψινάκη. Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, για τον συντονισμό των δράσεων στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Σε πλήρη ενεργοποίηση ο κρατικός μηχανισμός

Σε πλήρη ενεργοποίηση έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Όπως έκανε γνωστό σε ενημέρωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλο, πέραν της επιχείρησης πυρόσβεσης είναι, αυτήν τη στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη και ένα παράλληλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης με κινητοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας, αλλά και των υπουργείων Υγείας, Μεταφορών, Άμυνας, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Δ. Τζανακόπουλος: Σε εξέλιξη παράλληλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης (βίντεο)

Έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, για την εξέλιξη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την περίθαλψη των πληγέντων και τη λήψη μέτρων για τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης στο Μεγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή υπουργών και άλλων αρμόδιων παραγόντων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων 

Έκτακτη οικονομική βοήθεια 20 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους

Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από το υπ. Οικονομικών: Παράταση υποβολής δηλώσεων, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2018

Άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Αττική, σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια

Σε αυξημένη ετοιμότητα, παραμένει το υπουργείο Υγείας που έχει ενεργοποιήσει το σύνολο του δυναμικού του (ΕΚΕΠΥ, νοσοκομεία και ΚΥ, ΕΚΑΒ κ.α.) και σε συντονισμό με τις υπόλοιπες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και τα συναρμόδια υπουργεία συνεισφέρει στη μεγάλη προσπάθεια «επούλωσης των πληγών» της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, όπως αναφέρει σε νεώτερη ανακοίνωση του.

Kλιμάκιο της κυβέρνησης με τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, μετέβη από το πρωί μαζί με κλιμάκιο 150 μηχανικών στην ευρύτερη περιοχή Ραφήνας, όπου και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο της περιοχής για την αντιμετώπιση των τεράστιων καταστροφών από τη μεγάλη πυρκαγιά. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στήθηκαν κέντρα επιχειρήσεων με τα πρώτα συνεργεία για την καταγραφή και την αποτίμηση των ζημιών, ενώ συνεργεία της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση των υποδομών σε ύδρευση και ηλεκτρισμό.

Η Περιφέρεια Αττικής, με ανακοίνωση της ενημέρωσε ότι για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις στις πληγείσες από την πυρκαγία περιοχές της Ανατολικής Αττικής, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής στα τηλέφωνα: 213 2005301, 213 2005289, 213 2005305, 213 2005288, 213 2005292.

Έρευνα για τις πυρκαγιές στην Αττική

Έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική διέταξε σήμερα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Ειδικότερα, η εισαγγελική λειτουργός διαβίβασε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο με την εντολή να διερευνηθούν τα πάντα σχετικά με τις χθεσινές πυρκαγιές που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών (σπιτιών, αυτοκινήτων, κ.λπ.).

Στο μεταξύ, ειδική ομάδα ιατροδικαστών για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς στην Αττική συγκρότησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Χρήσιμα τηλέφωνα

  • Οι συγγενείς των αγνοουμένων μπορούν να επικοινωνούν στον τηλεφωνικό αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.

  • Στον τηλεφωνικό αριθμό 108 του Λιμενικού Σώματος μπορούν να απευθύνονται όσοι πολίτες χρειάζονται βοήθεια για απεγκλωβισμό με πλωτά μέσα από περιοχές που κινδυνεύουν από την πυρκαγιά.

  • Στο τηλέφωνο 210.4819001 η Περιφέρεια Αττικής δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες για τι είδους ανάγκες υπάρχουν και πού συγκεντρώνονται τα είδη αυτά για να αποστέλλονται στις πληγείσες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις εξελίξεις σε Liveblog

 

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ _ ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)