to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 24.07.2018

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Προτεραιότητα η διαχείριση των τραυματιών και η εξυπηρέτηση των πολιτών

«Το βασικό θέμα αυτή τη στιγμή είναι να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι εστίες στην Αττική είναι αντιμετωπίσιμες και ταυτόχρονα ότι υπάρχει η εξυπηρέτηση των πολιτών και η διαχείριση των τραυματιών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος


   «Το βασικό θέμα αυτή τη στιγμή είναι να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι εστίες στην Αττική είναι αντιμετωπίσιμες και ταυτόχρονα ότι υπάρχει η εξυπηρέτηση των πολιτών και η διαχείριση των τραυματιών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη διαχείριση της κατάστασης στην Ανατολική Αττική.

   «Υπάρχει ένα συντονισμένο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, μαζί με τα υπουργεία Υγείας, Μεταφορών & Υποδομών, Περιβάλλοντος, Άμυνας και Ναυτιλίας», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε να επιλύσουμε όλα τα θέματα, που αφορούν την ανθρώπινη ζωή και σε δεύτερο βαθμό μετά θα έλθει το θέμα του εντοπισμού των ζημιών και των αποκαταστάσεων».

   Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό ανγοουμένων διευκρίνισε: «Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι στο πεδίο έτσι κι αλλιώς και παρακολουθούν όλα τα σημεία που υπάρχει ανησυχία -σπίτια, αυλές, καταστήματα, επαγγελματική στέγη- έτσι ώστε να σαρώσουν όλη την περιοχή. Αυτό γίνεται από εχθές το βράδυ, από τα μεσάνυχτα και μετά ήδη η Πυροσβεστική ελέγχει όλες τις περιοχές ιδιαίτερα της Ανατολικής Αττικής, όπου γίνεται μία βήμα- βήμα διερεύνηση για να αντιμετωπισθούν όλα τα προβλήματα ταυτόχρονα φυσικά με δυνάμεις τις αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας, που έχουν στείλει όλα τα αρμόδια υπουργεία».

   Σχετικά με τη διαδικασία απομάκρυνσης των πολιτών που ακολουθήθηκε χθες ο αν. υπουργός εξήγησε: «Προείχε χθες το βράδυ η εκκένωση της περιοχής με ασφάλεια και από τις ακτές και από το λιμάνι. Υπήρξε η ανάγκη πρώτα από όλα να αποκατασταθεί η οδική κυκλοφορία και η ασφάλεια της μεταφοράς, διότι υπήρχαν μέτωπα πάνω στις οδούς και ταυτόχρονα υπήρχαν και εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, έπρεπε δηλαδή και να ανοίξουν οι δρόμοι και να είναι ασφαλής η διέλευση και ταυτόχρονα να προσεγγίσουν την περιοχή και τα ασθενοφόρα και τα λεωφορεία που στείλαμε μετά τις 12, για να αρχίσει να γίνεται σιγά - σιγά η εκκένωση.. Υπήρχε διακοπή κυκλοφορίας σε κάποιες αρτηρίες και στις τοπικές οδούς, που αποκαταστάθηκε για να μπορέσουν να προσεγγίσουν και τα λεωφορεία μεταφοράς του κοινού, αλλά και τα οχήματα. Από την αρχή, πριν τα μεσάνυχτα, υπήρχαν οι προσβάσεις για το ΕΚΑΒ και τα οχήματα της πυροσβεστικής και στη συνέχεια εξασφαλίστηκε η μετακίνηση και των οχημάτων μεταφοράς του κοινού, τα λεωφορεία».

   Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για πρωτοφανή ταχύτητα στην εξέλιξη της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική. «Ήταν πράγματι πολύ απότομη η έξοδος της φωτιάς προς το μέτωπο της θάλασσας . Υπήρχαν σοβαρά καιρικά φαινόμενα, ειδικά τοπικά», είπε, ενώ σχετικά με τις αναφορές στο ενδεχόμενο εμπρησμού διευκρίνισε ότι «έγινε επισήμανση από μέρους μας είναι ότι υπήρχαν σε πολλά σημεία της Αττικής, σε έναν κύκλο γύρω από την Αττική, πολλές ταυτόχρονες πυρκαγιές χθες νωρίς το απόγευμα». «Είναι περίεργο, το αποτυπώνουμε, δεν διαχειριζόμαστε αυτή τη στιγμή κάτι παραπάνω, διότι προέχει να υποστηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Από εκεί και μετά το ανακριτικό της Πυροσβεστικής θα προσπαθήσει να επιλύσει και τέτοια ζητήματα», είπε

   Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ο κ. Φάμελλος εξήγησε: «Υπήρχαν από αργά το απόγευμα τρία παράλληλα σχέδια που υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία . Το πρώτο αφορούσε την πυρόσβεση, το δεύτερο αφορούσε την πυροφυλακή, γιατί υπήρχαν ενισχυμένα κλιμάκια και είχαν βγει περίπολα πυροφυλακής από αργά το απόγευμα χθες σε όλη την Αττική, γιατί παρακολουθούσαμε όλα τα περιαστικά δάση και την ευρύτερη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε ένα σχέδιο εκκένωσης, γιατί μεταφέρθηκαν 9 σκάφη του λιμενικού πάρα πολύ γρήγορα με πάνω από 10 ιδιωτικά τα οποία κάποια στιγμή το βράδυ έφτασαν τα 30 και μια ισχυρή δύναμη των ενόπλων δυνάμεων και με σκάφη τα οποία επίσης έφτασαν στην περιοχή σχεδόν άμεσα, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε και τον κόσμο ο οποίος μαζεύτηκε στις παραλίες». 

   Για τη στέγαση των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σημείωσε: «Υπήρχε από χθες το βράδυ αντιμετώπιση όλων των θεμάτων κατοικίας και στέγασης, υπήρχε ήδη συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αττικής, υπήρχε μετακίνηση των ανθρώπων αυτών των πολιτών στις περιοχές που έπρεπε να διαμείνουν, λύθηκε από εχθές το βράδυ αυτό και έγινε με λεωφορεία και ξενοδοχεία που διατέθηκαν από την Ένωση Ξενοδόχων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)