to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:40 | 25.07.2018

Πολιτική

Τεράστια διεθνής συμπαράσταση από ξένες χώρες, ηγέτες και κόμματα

Ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης δέχεται τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα, μετά τις φονικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς. Ξένα κράτη, ηγέτες και κόμματα εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τον ελληνικό λαό


Ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης δέχεται τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα, μετά τις φονικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς. Ξένα κράτη, ηγέτες και κόμματα εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τον ελληνικό λαό.

Χιλιάδες οι επιστολές συμπαράστασης

Συνεχίζονται οι επιστολές συμπαράστασης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, από αρχηγούς χωρών για την τραγωδία με τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, μέχρι στιγμής έχουν αποστείλει επιστολές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Aleksandar Vucic, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, Dalia Grybauskaité, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας, Michael D. Higgins, ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Alain Berset, ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Giorgi Margvelashvilli, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Rumen Radev, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Willem-Alexander R., ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας, Ader Janos και ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ilir Meta.

Επίσης συλλυπητήρια επιστολή απέστειλε στον κ. Παυλόπουλο και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Thomas Bach.

Ευχαριστίες ΥΠΕΞ σε δεκάδες ηγέτες που έσπευσαν να δηλώσουν την συμπαράστασή τους:

Επιστολή Γιούνκερ προς Τσίπρα: «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό και τις αρχές»

Τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον ελληνικό λαό εξέφρασε και σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στο Twitter. 

«Με βαριά καρδιά ενημερώθηκα ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές φωτιές στην Αθήνα. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό και τις αρχές, επαινώ τις ακάματες και θαρραλέες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης», αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κομισιόν. 

«Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσφερθεί βοήθεια σήμερα, αύριο και για όσο χρειαστεί. Έχω ζητήσει από τον Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη να είναι σε άμεση επαφή με τις ελληνικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας. Με έχει ενημερώσει ότι η βοήθεια, περιλαμβανομένων αεροσκαφών και ομάδων πυρόσβεσης, έχει κινητοποιηθεί. Ο Επίτροπος μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τα κράτη-μέλη για τη συνεχή τους αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα», καταλήγει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

 

Αλληλεγγύη και από το κράτος της Παλαιστίνης

Προς όλους τους φίλους στην Ελλάδα,

Θα ήθελα να σας εκφράσω την ειλικρινή μου συμπάθεια στον καθένα σας προσωπικά αλλά και σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες για την τραγική απώλεια ζωών, λόγω της πυρκαγιάς στην Αττική.

Η Παλαιστίνη εκφράζει την υποστήριξη και αλληλεγγύη της αυτές τις δύσκολες ώρες και προσφέρει κάθε απαραίτητη βοήθεια που  θα ζητήσει  η Ελλάδα. Οι σκέψεις μου και οι ευχές είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους και εύχομαι τη γρήγορη αποκατάσταση των τραυματιών.

Μαρουάν Τουμπάσι

Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης 

Πρύτανης των Αραβικών Διπλωματικών Αποστολών

 

Στο πλευρό της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Ένωση

Αναστασιάδης: Δείχνουμε την φιλαλληλία μας προς τον αδελφό ελληνικό λαό

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παραμένει μόνο στην ηθική στήριξη, αλλά προχωρεί με τη συμβολή της παντοιοτρόπως, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτόγνωρης πυρκαγιάς , που έπληξε την Ελλάδα, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Οι Κύπριοι δείχνουν τη φιλαλληλία τους προς τον αδελφό ελληνικό λαό», τόνισε.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι έχει διαβιβάσει τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη βαθύτατη θλίψη του Κυπριακού Ελληνισμού.

 

Η Μέρκελ απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ο πόνος των πληγέντων μάς αγγίζει όλους», ανέφερε η Μέρκελ, ενώ πρόσφερε και τη βοήθεια της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Ντόναλντ Τουσκ: «Η Ευρώπη θα μείνει στο πλευρό των ελλήνων φίλων μας»

«Πολύ λυπημένος από τις τραγικές δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Η Ευρώπη θα μείνει στο πλευρό των ελλήνων φίλων μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Βοήθεια έρχεται από πολλές χώρες της ΕΕ», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αντόνιο Ταγιάνι : «Η αλληλεγγύη της ΕΕ ενεργοποιείται για τον ελληνικό λαό»

«Η αλληλεγγύη της ΕΕ ενεργοποιείται για τον ελληνικό λαό. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στέλνει άμεση βοήθεια στην Ελλάδα με Canadair και πυροσβέστες για να σβήσουν οι φωτιές κοντά στην Αθήνα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται στο πλευρό σας», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Ζόραν Ζάεφ: Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στον φίλο ελληνικό λαό

«Οι πολίτες μας με μεγάλη θλίψη ενημερώθηκαν για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, γύρω από την Αθήνα» γράφει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και επισημαίνει: «Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στον φίλο ελληνικό λαό και τα βαθιά μας συλλυπητήρια για τις χαμένες ζωές ολόκληρων οικογενειών που σε αυτή την τρομερή τραγωδία έχασαν τους αγαπημένους τους και τους φίλους τους»

Μέι:Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε υποστήριξη μπορούμε

Μήνυμα αλληλεγγύης, ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται δίπλα στον λαό της Ελλάδας καθώς αναρρώνει από αυτά τα τρομερά γεγονότα», στέλνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επισημαίνει πως η απώλεια ανθρώπινων ζωών και η καταστροφή στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική και σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι τραγική και δηλώνει την ετοιμότητα της χώρας της να παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη μπορεί.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται δίπλα στον λαό της Ελλάδας, καθώς αναρρώνει από αυτά τα τρομερά γεγονότα. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε υποστήριξη μπορούμε» έγραψε στο Twitter η Τερέζα Μέι.

Μπόικο Μπορίσοφ: «Ετοιμη για προσφορά τεχνικής βοήθειας η Βουλγαρία»

«Εκφράζω τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων από τις ελληνικές πυρκαγιές. Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Την αλληλεγγύη του εκφράζει ο Μακρόν

Συγκλονισμένος δηλώνει ο Αυστριακός πρόεδρος

"Οι καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα με έχουν βαθιά συγκλονίσει. Αμέτρητοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Πολλοί τραυματίστηκαν και οι οι πυρκαγιές κατέστρεψαν τα σπίτια πολλών ανθρώπων", τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν. Όπως τονίζει ο Αυστριακός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Facebook, „είμαστε με τη σκέψη μας δίπλα στους ανθρώπους στην Ελλάδα και θρηνούμε μαζί τους για αυτή την καταστροφή. Στους πολλούς διασώστες και σε όσους παρέχουν βοήθεια εύχομαι πολλή δύναμη για αυτές τις δύσκολες στιγμές".

Ομάδα των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου: «Στο πλευρό της Ελλάδας αυτές τις δύσκολες στιγμές»

«Οι καρδιές μας και οι σκέψεις μας στην Ελλάδα. Απευθύνουμε τα βαθύτερα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και ευχόμαστε στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση», είναι το μήνυμα στο Twitter της Ομάδας των Πρασίων το0υ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Στο πλευρό της Ελλάδας αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Ο γραμματέας του ΚΚ Γαλλίας

Αγαπητοί σύντροφοι,
Απευθυνθηκα σήμερα στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι, σε συνέχεια της τραγωδίας που περνά η χώρα σας με τις θανατηφόρες πυρκαγιές που υφίσταται, για να του ζητήσω να μοιραστεί με τον λαό, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό το συναίσθημα και το αλληλεγγύη των Γάλλων Κομμουνιστών. Ήθελα επίσης να το μοιραστώ μαζί σας απ'ευθείας.

Μπορείτε να υπολογίζετε στην αλληλεγγύη των Γάλλων κομμουνιστών και στην αποφασιστική δράση τους έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα να παρέχει βοήθεια και υποστήριξη στο ύψος της τραγωδίας που γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

Pierre Laurent -Εθνικός Γραμματέας Γαλλικού Κομουνιστικού Κόμματος PCF

Γκάμπι Τσίμπερ 

«Αγαπητέ Αλέξη, 

Μαθαίνουμε συγκλονισμένοι τα νέα για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας και την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό. 

Με μεγάλη λύπη μάθαμε για τους πολλούς θανάτους και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. 

Έχουμε καλέσει για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ενεργοποίηση μηχανισμών υποστήριξης για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να αποκατασταθούν πλήρως οι καταστροφές. 

Είμαστε μαζί σας σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. 

Με αλληλεγγύη,

Γκάμπι Ζίμερ»

Francis Wurtz, επίτιμος ευρωβουλευτής του GUE/NGL

"Είμαι άφωνος απο τις εικόνες και το τρομερό ανθρώπινο απολογισμό στις πυρκαγίες της Αττικής!

Εκφράζω την αλληλεγγύη μου και ελπίζω ότι η ευρωπαική βοήθεια θα έιναι γρήγορη, μαζική και αποτελεσματική"!

Μάνφρεντ Βέμπερ: «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ»

«Λυπημένος από τις εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα. Την βαθύτερη συμπάθειά μου για τα θύματα των πυρκαγιών και τις οικογένειες και τους φίλους. Μαζί με τις δασικές πυρκαγιές στην Σουηδία δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ απέναντι σε καταστροφές σαν κι αυτές», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Μήνυμα συμπαράστασης από την γερμανική αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση

«Οι σκέψεις μας στους φίλους μας στην Ελλάδα και σε όλους εκείνους τους γενναίους πυροσβέστες που εργάζονται ακάματα για να σώσουν ζωές», είναι το μήνυμα στο Twitter της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Germany in the EU)

Γκι Φερχόφστατ: «Ελπίζω ότι η Ευρώπη θα ενωθεί για να βοηθήσει τον λαό της Ελλάδας»

«Οι χώρες της ΕΕ ανταποκρίθηκαν με απίστευτη αλληλεγγύη στις πυρκαγιές που μαίνονταν στην Σουηδία και τώρα ελπίζω ότι η Ευρώπη θα ενωθεί για να βοηθήσει τον λαό της Ελλάδας σε αυτήν την δύσκολη στιγμή. Οι σκέψεις μου σε όλους τους πληγέντες», έγραψε ο Γκι Φερχόφστατ, πρόεδρος της Ομάδας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μαρκ Ρούτε: «Εξέφρασα τα βαθιά μου συλλυπητήρια στον Αλ. Τσίπρα και πρόσφερα τη βοήθειά μας»

Σοκαρισμένοι από τις πληροφορίες για τις τρομακτικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, που προκάλεσαν πολλά θύματα. Είμαστε συγκλονισμένοι από τις εικόνες των γενναίων πυροσβεστών που εργάζονται αδιάκοπα. Εξέφρασα τα βαθιά μου συλλυπητήρια στον @tsipras και πρόσφερα την βοήθειά μας», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Συμβούλιο της Ευρώπης: Συντετριμμένος δηλώνει ο Τόρνμπγιορν Γιάγκλαντ

«Συντετριμμένος από τις εικόνες των φονικών πυρκαγιών κοντά στην Αθήνα, απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια προς τον πρωθυπουργό Τσίπρα και τον λαό της Ελλάδας. Οι σκέψεις μας επίσης στα πολλά θύματα των πυρκαγιών στην Σουηδία αυτήν την στιγμή», γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρνμπγιορν Γιάγκλαντ (Twitter)

Από την πρέσβειρα της Βρετανίας

«Οι ειδήσεις και οι εικόνες από τις πυρκαγιές στην Αττική είναι αποκαρδιωτικές» γράφει σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ.

Στην ίδια ανάρτηση επισημαίνει ότι όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, έδωσαν πραγματική μάχη και σημειώνει : μια τραγική μέρα για την Αττική και όλη την Ελλάδα. Τέλος, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια.

Η υπ. Εξωτερικών της Αυστρίας

 Συγκλονισμένη από την τραγωδία των πυρκαγιών στην Ελλάδα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Κάριν Κνάισλ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στους οικείους των θυμάτων της καταστροφής και ευχόμενη ταυτόχρονα στους τραυματίες γρήγορη ανάρρωση.

  Από την πλευρά του, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ανακοινώσει, έως τώρα, εάν μεταξύ των θυμάτων των πυρκαγιών υπάρχουν Αυστριακοί πολίτες.

 Στην ιστοσελίδα του υπουργείου γίνονται συστάσεις σε ταξιδιώτες που βρίσκονται στις περιοχές των πυρκαγιών, να ενημερώνονται για την επικρατούσα κατάσταση και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών ειδικών δυνάμεων.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τον ελληνικό λαό για την απώλεια τόσων ζωών στις δασικές πυρκαγιές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Ο επίτροπος Στυλιανίδης θα βρίσκεται στην Αθήνα σήμερα για να συντονίσει την ευρωπαϊκή βοήθεια», έγραψε στο Twitter αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν.

Tweet συμπαράστασης και από τον Νορβηγό πρέσβη

Συγκλονισμένος από τις πυρκαγιές μέσα στην Αττική δηλώνει ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Γιορν Γκέλσταντ. Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο κ. Γκέλσταντ εκφράζει τη βαθύτατη συμπαράσταση και τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειές των θυμάτων, αλλά και τον θαυμασμό του για όλους τους πυροσβέστες που συμμετέχουν στη διάσωση.

«Στενάχωρες ημέρες για την Ελλάδα» επισημαίνει καταληκτικά.

Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν (Ιράκ)

Αγαπητοί σύντροφοι,

Ακούσαμε με μεγάλη θλίψη για το θάνατο πολλών πολιτών στη χώρα σας εξαιτίας της πυρκαγιάς. Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας από καρδιάς σε όλους όσους επηρεάζονται από αυτή την τραγωδία. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, στεκόμαστε σταθερά δίπλα στους Έλληνες φίλους μας. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας προς εσάς και τις οικογένειες των θυμάτων και ελπίζουμε στην ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Tashin Namiq

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)