to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

7:55 | 13.09.2017

Πολιτική

«Όχι» στον εκβιασμό της El Dorado

Την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold Corporation τη Δευτέρα.


Την αναστολή των επενδύσεων της στην Ελλάδα ανακοίνωσε, προχτές Δευτέρα, η Eldorado Gold. Η αναστολή αφορά τις επενδύσεις στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα και οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα, όπως τονίζεται, με την ελληνική νομοθεσία (εργατική, περιβαλλοντική).

Τα προβλήματα με την επένδυση δεν ξεκίνησαν με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισαν κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει κάθε επένδυση που κινείται σε νόμιμα πλαίσια, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη συγκυρία της απόφασης της εταιρείας.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για «ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του προέδρου Μακρόν και την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ» έκαναν λόγο πηγές της κυβέρνησης.  «Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62», σημείωσαν οι ίδιοι κύκλοι. Κάλεσαν επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που την περασμένη εβδομάδα στη συνάντησή του με τα σωματεία εργαζομένων τηε εταιρείαςενθάρρυνε και δρομολόγησε την αντίδραση της,  να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

- Τον απασχολεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας;

- Τον ενδιαφέρουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική που θα πληγούν εάν η εταιρία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες;

- Ή το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος όμως του δημοσίου συμφέροντος;

Εντός της εβδομάδας η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου της Ολυμπιάδας

Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί άμεσα να ξεκινήσει η λειτουργία της επένδυσης. Αντίθετα οι άδειες για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στις Σκουριές δεν θα εκδοθούν εφόσον εκκρεμεί η διαιτησία μεταξύ των δύο πλευρών. 
 

Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία «οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη». Η άδεια εγκατάστασης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού εκδόθηκε στις 22 Μαρτίου του 2016, έληξε το Μάρτιο του 2017 και, ύστερα από εξάμηνη παράταση λήγει στις 22 Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της επένδυσης και θα εκδοθεί άδεια λειτουργίας. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν πολύ σημαντική την εν λόγω άδεια καθώς παρέχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει η εξόρυξη στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας και η πρώτη επεξεργασία του μεταλλεύματος στο εργοστάσιο εμπλουτισμού, όπως και η συναφής απασχόληση των εργαζομένων. 

Η βασική εκκρεμότητα για την επένδυση ήταν και παραμένει η μέθοδος της μεταλλουργικής επεξεργασίας στις Σκουριές, υπενθύμισαν. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή της μεθόδου της ακαριαίας τήξης (flash smelting) που προβλέπεται στην απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης σε συνδυασμό με υποχρέωση «να εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα, επί τόπου του έργου». (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεράστιο το κόστος, ανύπαρκτο το όφελος από την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική


«Όχι στον εκβιασμό»

Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», ήταν η απάντηση του υπουργού  Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη. «Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη», ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός και υπενθύμισε το χρονικό της υπόθεσης. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)

Ο Γ. Σταθάκης χτες στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ τόνισε ότι «είναι αδιανόητο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μία εταιρεία και ο πρόεδρός της να επιτίθενται στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τα πολιτικά κόμματα της χώρας».  (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)

Σε χθεσινή του τοποθέτηση για το θέμα, υπενθύμισε ότι οι όροι για τις επενδύσεις της El Dorado είναι δύο. Η επένδυση της Eldorado πρέπει να τηρεί, με βάση τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό Δημόσιο, δύο απαράβατους κανόνες, να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής και να καθετοποιήσει όλη τη διαδικασία παραγωγής, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...

Παράλληλα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εταιρεία θα αποδεχτεί τη θεσμική διαδικασία της διαιτησίας.

Εντύπωση για τον χρόνο που επέλεξε η εταιρεία Eldorado Gold να προχωρήσει στην ανακοίνωση του παγώματος των εργασιών της , εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ο Δ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι προηγήθηκε συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ υπήρξε και δημοσίευμα που σχεδόν προαναγγέλλει την συγκεκριμένη εξέλιξη.  (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)

«Είμαστε εδώ για κάθε σοβαρό επενδυτή που έρχεται και σέβεται τους οικολογικούς, περιβαλλοντικούς όρους, τα εργασιακά δικαιώματα και λειτουργεί στο πλαίσιο του νόμου» διεμήνυσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη. «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το θέμα της. Υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι θεμιτό απέναντι σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα ευρωπαϊκό κράτος. «Η κυβέρνηση δεν απειλείται και ούτε εκβιάζεται από τέτοιους μηχανισμούς... Η υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα δημοσίου συμφέροντος και μάλιστα μακροπρόθεσμα...» ανέφερε, μεταξύ άλλων. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Το ραντεβού Μητσοτάκη – El Dorado και μια προαναγγελθείσα (βολική για τη ΝΔ) αποχώρηση

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει γενικά τις επενδύσεις, αλλά και την επένδυση της El Dorado Gold, με σεβασμό στη νομιμότητα. Μας ενδιαφέρουν και οι θέσεις εργασίας από τη συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που δημιουργεί ο τουρισμός στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στη Χαλκιδική, όπως επίσης μας ενδιαφέρει, όλες οι επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και είναι καλοδεχούμενες, να σέβονται τους κανόνες μιας ευνομούμενης πολιτείας. Δεν είμαστε Μπανανία, είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα με συγκεκριμένες ρυθμίσεις. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)

«Πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης ενόψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης που έχει με το δημόσιο σε διαιτητικό όργανο», σχολίασε στον Αlpha 989 ο Πάνος Σκουρλέτης την ανακοίνωση της Eldorado Gold για αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για αλλεργία της εταιρείας στα συμπεφωνημένα. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αποτελεί μια κίνηση εξαίρεσης σε αυτό που διαμορφώνεται ως εικόνα στον τομέα των επενδύσεων και υπάρχει μια πολιτική διάσταση, καθώς το θέμα δεν προέκυψε το Σαββατοκύριακο. Ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε επίσης στρεβλή την εικόνα ότι είχαν σταματήσει οι εργασίες και ότι μπλόκαρε η επένδυση εξαιτίας των δικών του ενεργειών ως υπουργού Περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι τα προβλήματα με την επένδυση δεν ξεκίνησαν με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)

«Για την επενδυτική πολιτική της Ελλάδος και την El Dorado, εμένα με καλύπτει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Ενέργειας», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και συνέχισε: «Νομίζω ότι ο υπουργός έθεσε πολύ καλά τα θέματα. Νομίζω ότι προσπάθησε η ΝΔ, σε συνεργασία ίσως και με την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα, ακριβώς μετά από τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, όχι επενδύσεις, αλλά το πώς θα οργανωθούν οι επενδύσεις, με ποιους όρους, σε ποιο πλαίσιο, με ποια στρατηγική. Αυτό είναι το σημαντικό».«Δεν είναι θέμα μόνο να έρθει ένας μεγάλος επενδυτής, να βλέπει έναν υπουργό και να λέει αυτό θέλω να κάνω. Το ζήτημα είναι να έχεις κανόνες, να έχεις εργαλεία και στόχευση, ποιες επενδύσεις θέλεις, ποια φίλτρα θα έχεις ώστε να μπορεί η χώρα να φύγει από την κρίση χωρίς να επιστρέψει στην περίοδο πριν από το 2009», είπε ο υπουργός Οικονομικών. (Διαβάστε περισσότερα εδώ...)

"Η  επιχείρηση Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταθέσει ακόμα μελέτη στο Υπουργείο για τη μεταλλουργία χρυσού, ως οφείλει, με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει", επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στη σημερινή  εκπομπή "Alpha Ρεπορτάζ", της τηλεόρασης του Alpha, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της αδειοδότησης, ζητήματα εξόχως σοβαρά για την ελληνική οικονομία, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έκανε την κατάλληλη κίνηση, όταν αποφάσισε να παραπέμψει στη Διαιτησία το θέμα της επένδυσης του καναδικού κολοσσού «Eldorado Gold» στη Χαλκιδική, διατύπωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, και πρόσθεσε ότι το περιβάλλον είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, όπως δείχνει και η εμπειρία από την Αμερική και άλλες χώρες. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)

«Είναι η πολλοστή φορά που η συγκεκριμένη εταιρεία κάνει λόγο ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της, αλλά δεν τις αναστέλλει και είναι πολύ λογικό να μην τις αναστέλλει, γιατί η σημερινή δραστηριότητά της είναι πολύ κερδοφόρα» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι ότι η επέκταση και αδειοδότηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας δε θα γίνουν μόνο γι' αυτή την εταιρεία. Δε θα αλλάξουμε την ελληνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, επειδή το θέλει μια εταιρεία. Θα ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και την εθνική νομοθεσία και θα προχωρήσει ή δε θα επιτραπεί μία δραστηριότητα, η οποία δεν είναι σύμφωνη με αυτήν τη νομοθεσία». (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)

 

 «Δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της ElDorado από την Ελλάδα... Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν σεβαστούν τους κανόνες και πείσουν πως η επένδυση δεν θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά και δεν θα κινδυνεύσει ο τουρισμός της Χαλκιδικής, ότι οι επιφανειακές εξορύξεις, η καταστροφή των δασών δεν θα υπάρξουν τότε θα ήμουν ευτυχής... Χαρούμενος θα ήμουν πάρα πολύ εάν η εταιρεία επιβεβαίωνε πως δεν υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή της Χαλκιδικής. Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα... Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει εάν τηρείται η νομοθεσία. Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι και να συνεχιστεί η επένδυση», ήταν το σχόλιο του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θέλει κάθε επένδυση που κινείται σε νόμιμα πλαίσια» και σημείωσε ότι «θα πρέπει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες και τι προβλέπεται από τους νόμους και το Σύνταγμα τους κράτους». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως πρόκειται, με σκακιστικούς όρους, για μια «κίνηση επιθετικής στρατηγικής» και διερωτήθηκε γιατί, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαιτησία με το Δημόσιο, αποφάσισε να κάνει, σε αυτήν τη συγκυρία, αυτή την κίνηση. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)

«Η εξόρυξη χρυσού δεν μπορούσε και δεν μπορεί να είναι η λύση για την ανάπτυξη της Χαλκιδικής» αναφέρει σε δήλωση της για την ανακοίνωση της El Dorado Gorld ότι αναστέλλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη. «Υπήρξε η κοινωνική αντίδραση που εν τέλει μετουσιώθηκε σε πολιτική δράση και δίκαιο κυβερνητικό έργο, θέτοντας για πρώτη φορά την εταιρεία προ των ευθυνών της», σημείωσε επίσης και τόνισε ότι «υπάρχει μία κάθετη διαφορά με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση στις επενδύσεις, και αυτή είναι ότι ναι μεν είμαστε θετικοί και ανοιχτοί προς αυτές, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι προστατεύονται τόσο οι εργασιακές σχέσεις όσο και το περιβάλλον». (Διαβάστε αναλυτικά εδώ…)

«Δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη, στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας όμως ότι «είμαστε σε μια χώρα η οποία έχει νόμους, έχει εθνικό δίκαιο, υπάρχει ευρωπαϊκό δίκαιο, υπάρχει Σύνταγμα, είμαστε μια κανονική χώρα που τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις νομικές» όσον αφορά τη λειτουργία της εταιρίας. Με αφορμή τις διαρκείς διακοπές από τη δημοσιογράφο, η βουλευτής ζήτησε να της δοθεί ο χρόνος να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι ο ΣΚΑΪ παρουσίασε τη συνέντευξη Τύπου της εταιρίας, ενώ τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν την παρουσίασε! (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)

«Η El Dorado παραπέμπει σε αποικία», σημείωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας μιλώντας στην ΕΡΤ τονίζοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που υπέγραψε η εταιρεία και δεν το τηρεί. «Η επένδυση της El Dorado θα πρέπει να διασφαλίζει τους περιβαλλοντικούς και οικολογικούς όρους, να προστατεύει την υγεία των πολιτών καθώς και τις υπόλοιπες επενδύσεις που συνεισφέρουν στο ΑΕΠ και στην πραγματική οικονομία», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. «Την θέλουμε την επένδυση αλλά με όρους και προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας, τονίζοντας ότι «αν δεν τηρούνται οι απαραίτητοι όροι, δεν μπορείς να έχεις την επένδυση γιατί η καταστροφή που θα επιφέρει θα είναι πολύ μεγαλύτερη». «Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν αποικία και επιπλέον να λέει ότι η κυβέρνηση δεν είναι επιθυμητή», ξεκαθάρισε. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ…)

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιλέγουν το ρόλο του εκπροσώπου επιχειρηματικών συμφερόντων» δηλώνει σε συνέντευξή της στο Κόκκινο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, χαρακτηρίζοντας εκβιαστική την κίνηση της Eldorado. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)


* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  

 • Δήμαρχος..."Eldorado": Στον αγιασμό άλλοι εύχονται καλή χρονιά και άλλοι να μην κλείσει η εταιρεία

 • Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού: Εκβιασμών συνέχεια από την Eldorado, αυτό το έργο δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ!

 • ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής για El Dorado: Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης

  Η συνέντευξη Τύπου της Eldorado Gold:

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς ζήτησε απότην κυβέρνηση να επιταχύνει τις εγκρίσεις των αδειών προκειμένου να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια της Ελληνικός Χρυσός, απηύθυνε στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου. Ο διευθύνων σύμβουλος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι μακροπρόθεσμα η επένδυση της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί. «Νομίζω ότι με διάλογο θα βρούμε λύση» είπε. 

  Ερωτηθείς για το χρόνο επιλογής από την εταιρεία να αναστείλει τις εργασίες της ανέφερε ότι στις 21 Σεπτεμβρίου λήγει η προσωρινή άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας, ενώ επίσης δήλωσε ότι έχουν καθυστερήσει η έκδοση της άδειας λιθογόμωσης, επίσης για την Ολυμπιάδα, καθώς και οι άδειες ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για το εργοστάσιο στις Σκουριές. 

  Ο κ. Μπέρνς κάλεσε την κυβέρνηση να σκεφτεί τους υπαλλήλους της εταιρείας και τι σημαίνει γι' αυτούς η μη έκδοση αδειών, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός στη διεξαγωγή ειλικρινών και παραγωγικών συζητήσεων με τον πρωθυπουργό, στον οποίο έχει αποστείλει τρεις επιστολές χωρίς, όπως υποστήριξε, να λάβει απάντηση, και τον κ. Σταθάκη, για να βρεθεί μία αμοιβαία ικανοποιητική και επωφελής πορεία προς τα εμπρός για την επένδυση. 

  Σε ότι αφορά στους 1.100 εργαζόμενους που απασχολούνται απευθείας στην εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη διαδικασία απόλυσής τους, η οποία θα διαρκέσει δύο με τρεις μήνες, αναφέροντας ότι το σύνολο των απασχολούμενων στην επένδυση και μέσω των εργολάβων είναι 2.400 άτομα. 

  Επίσης, είπε ότι η Eldorado έχει διαθέσει 2 δισ. δολλάρια για να εξαγοράσει τα μεταλλεία και 1 δισ. δολλάρια έχει επενδύσει τα πέντε χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. «Έχουμε θιγεί οικονομικά αλλά δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε σε αυτή τη φάση το μέγεθος των απωλιών. Εφόσον δεν υπάρξει λύση στο σημερινό πρόβλημα θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο τόσο στα Ελληνικά δικαστήρια όσο και στη διεθνή διαιτησία», ανέφερε. 

  Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Eldorado θα προχωρούσε στη συγκεκριμένη επένδυση αν γνώριζε τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε, είπε ότι ο ίδιος στα 40 χρόνια δραστηριότητάς του σε όλο τον κόσμο δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα και ότι η ετσιρεία δεν θα αναλάμβανε το ρίσκο της επενδυσης. 

  Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να στηριχθεί στις ισχύουσες διατάξεις και νόμους και να επιταχύνει τις εγκρίσεις των αδειών για να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας υποστηρίζοντας ότι «εγκρίσεις αδειών δεν επιτρέπεται να τελούν υπό ομηρία πολιτικών θέσεων ή μίας ατζέντας που επιβάλλεται από μία ηχηρή μειονότητα».

  Αναλυτικά η ανακοίνωση της Eldorado Gold:

  Στην ανακοίνωσή του ο καναδικός όμιλος αναφέρει ότι: "παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Υπουργείο) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται. 

  Oι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων.

  Με εξαίρεση ένα πρόγραμμα συντήρησης των έργων και το απαραίτητο κόστος περιβαλλοντικής διαχείρισης, η Eldorado και το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πρόσθετη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) στη Χαλκιδική, καθώς και στα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη, και σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα. Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί να επενδυθούν σε κοινωνικές δαπάνες και ανάπτυξη υποδομών θα καταργηθούν. Ομοίως, θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

  Όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Η αναστολή και παύση εργολάβων και εργαζομένων θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα. Οι εργασίες περιβαλλοντικής διαχείρισης και τα έργα συντήρησης θα συνεχιστούν με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεών μας. Η Εταιρεία εκτιμά ότι θα διατεθούν συνολικά 30 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) για την προετοιμασία της φάσης συντήρησης. Ενώ, τα σταθερά κόστη συντήρησης θα ανέρχονται κατά προσέγγιση στα 25 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) ετησίως.

  Η Εταιρεία επιπλέον, αναμένει λεπτομέρειες από την Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την εκκρεμούσα διαδικασία διαιτησίας. Η Eldorado δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη ειδοποίηση, αλλά είναι πεπεισμένη ότι οποιαδήποτε πιθανή διαιτησία θα αποδείξει και πάλι ότι η Εταιρεία τηρεί όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Ελλάδας) έχει επανειλημμένα επικυρώσει την εγκυρότητα των αδειών και της λειτουργίας μας με 18 θετικές για την Εταιρεία αποφάσεις μέχρι σήμερα.

  Η Εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών.

  Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, σχολίασε:

  "Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα. Η επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα αφορά στην οικοδόμηση μιας παγκοσμίου επιπέδου δραστηριότητας και μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμο εταίρο της χώρας, έχοντας την ικανότητα να προάγει τις δεξιότητες και την κατάρτιση των ανθρώπων της και να προσφέρει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για την ευημερία οικογενειών και τοπικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι, ως οικονομικός εταίρος αυτή η επιχείρηση μπορεί να προσφέρει τα άκρως αναγκαία φορολογικά και εξαγωγικά έσοδα για τις επόμενες γενιές.

   

  Η Eldorado ήταν και παραμένει ένας προσηλωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. Από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντίτιμο 2 δις δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δις  δολάρια στη χώρα. Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν αν ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις επενδύσεις της στη χώρα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Ως εκ τούτου, η Eldorado δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα.

  Εάν η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων με την Ελληνικός Χρυσός, να εκδώσει έγκαιρα τις άδειες και να στηρίξει την επένδυση, τότε η Eldorado θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα."

  Έργο Σκουριών (Χαλκιδική)

  Οι δραστηριότητες κατασκευής και ανάπτυξης του έργου των Σκουριών, με επένδυση άνω των 350 εκ. δολαρίων μέχρι σήμερα και με εργατικό δυναμικό 530 ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

  Έργο Ολυμπιάδας (Χαλκιδική)

  Η φάση δοκιμαστικής λειτουργίας του ανακαινισμένου εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται και η έναρξη εμπορικής παραγωγής της φάσης 2 επρόκειτο να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Ο σημερινός αριθμός εργαζομένων στην Ολυμπιάδα είναι περίπου 950 άτομα συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων. Η δοκιμαστική φάση και η περαιτέρω ανάπτυξη του μεταλλείου θα ανασταλεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Μέχρι σήμερα, η Eldorado έχει επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια στην Ολυμπιάδα.

  Έργο Στρατωνίου (Χαλκιδική)

  Η μεταλλευτική δραστηριότητα Στρατωνίου απασχολεί σήμερα περίπου 830 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, και είχε διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους βάσει των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων στις αρχές του 2017. Υπάρχουν γεωλογικές ενδείξεις για αύξηση των γεωλογικών αποθεμάτων και κατά συνέπεια επέκτασης της ζωής του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, ενώ ταυτόχρονα η Eldorado υλοποιεί γεωτρητικό πρόγραμμα προκειμένου να εξερευνήσει το κατώτερο τμήμα του κοιτάσματος. Πρόσθετες επενδύσεις θα ήταν απαραίτητες κατά τα επόμενα δύο χρόνια για την επιβεβαίωση πρόσθετων γεωλογικών αποθεμάτων. Όλες οι δραστηριότητες εξόρυξης και εξερεύνησης θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

  Έργα Περάματος και Σαπών (Θράκη)

  Τα έργα Περάματος και Σαπών βρίσκονται επί του παρόντος σε καθεστώς συντήρησης λόγω των εκκρεμών αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Περάματος και για το πρόγραμμα γεωτρήσεων στις Σάπες – και οι δύο παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερα από τρία χρόνια.

  Σχετικά με την Eldorado Gold

  Η Eldorado Gold κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των μεσαίου μεγέθους παραγωγών χρυσού, με έργα εξόρυξης, ανάπτυξης και έρευνας σε Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Καναδά και Βραζιλία. Η Εταιρεία, μέχρι σήμερα, στηρίζεται σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, λειτουργεί με υπευθυνότητα και ασφάλεια, διαθέτει έργα υψηλών προδιαγραφών και μακρόπνοες σχέσεις με τις κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται. Οι μετοχές της Eldorado διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Τορόντο (TSX: ELD) και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE: EGO).

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)