to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:41 | 04.03.2020

Πολιτική

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ακόμα ζητήσει μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ»

Ούτε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ούτε η ευρωπαϊκή ηγεσία, είπαν κουβέντα για την υποχρέωση δίκαιου διαμοιρασμού των βαρών με νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης στις χώρες της ΕΕ, όπως το 2016, ούτε για την ανάγκη άσκησης πίεσης προς την Τουρκία - Δεν μας ζητήθηκε αποκαλύπτει η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ylva Johansson


Δηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης που στην πράξη μεταφράζονται σε ανακοίνωση ενίσχυσης ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ και αποστολή δυνάμεων του Frontex εισέπραξε μόνο ο πρωθυπουργός από τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων, κατά την κοινή επίσκεψη που πραγματοποίησαν, το μεσημέρι της Τρίτης 3/3, στον Έβρο.

Μάλιστα η κυβέρνηση όπως αποκάλυψε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ylva Johansson, δεν έχει καν ζητήσει την μετεγκατάσταση των προσφύγων στις άλλες χώρες της ΕΕ.

«Οι δηλώσεις της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποκαλύπτουν το μέγεθος της υποκρισίας και της ανευθυνότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πρωτίστως απέναντι στον ελληνικό λαό» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αλ. Χαρίτση. Εξηγείται έτσι γιατί χθες, τόσο η ευρωπαϊκή ηγεσία όσο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν είπαν κουβέντα για μετεγκαταστάσεις, παρά μόνο για κονδύλια με αντάλλαγμα τη μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ψυχών.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην εθνικιστική και «πολεμική» ρητορική (για εσωτερική κατανάλωση) ενώ άφησε ορισμένες αιχμές για τη μέχρι τώρα δυστοκία εντός της Ε.Ε. για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα -«είναι 350 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού»

Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης και οι Ευρωπαίοι αρκέστηκαν σε:

- αυτονόητες αναφορές στη σημασία της φύλαξης των συνόρων, αλλά όχι στο πώς θα διαχειριστούμε χωρίς απώλειες ανθρώπινων ζωών τις διογκούμενες ροές προς τα νησιά

- ευχολόγια για αλληλεγγύη και στήριξη της Ελλάδας

- παροχή κοινοτικών κονδυλίων για περαιτέρω δομές υποδοχής

- ενίσχυση των περιπολιών της Frontex.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε η ευρωπαϊκή ηγεσία, είπαν κουβέντα για την υποχρέωση δίκαιου διαμοιρασμού των βαρών με νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης στις χώρες της ΕΕ, όπως το 2016, ούτε για την ανάγκη άσκησης πίεσης προς την Τουρκία», σχολίασε από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης, σε δήλωση για τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού και της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας στον Έβρο:

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βουλή: Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την ανυπαρξία σχεδίου στο προσφυγικό (βίντεο)

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση δεν έχει χαράξει σοβαρή στρατηγική στο προσφυγικό (βίντεο)

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης τόσο για την εσωτερική διαχείριση με ασφάλεια και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο όσο και για την  ευρωπαϊκή της διάσταση. «Ώστε η Ευρώπη να σηκώσει επιτέλους το βάρος που της αναλογεί και να πιέσει την Τουρκία να διακόψει τον εκβιασμό της και να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση».

Λίγες ώρες μετά, σε συνέντευξή του στο Mega, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στην παρούσα κρίση η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους να αποφασίσουν έμπρακτη βοήθεια στην Ελλάδα, και αλληλεγγύη στην κατανομή των προσφύγων.

Ο Αλ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί ανέχεται μία πολιτική που βλέπει την Ελλάδα σαν μαύρο κουτί και πρόσθεσε ότι "διεθνοποιώ δεν σημαίνει απλώς ενημερώνω αλλά διεκδικώ". Και στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιμείνει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας απειλώντας ακόμη και με βέτο.

Ανάλογο είναι το σχόλιο του Δημήτρη Παπαδημούλη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)