to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:38 | 03.03.2020

Κοινωνία

Νησιά βορείου Αιγαίου: Ο φασισμός σηκώνει κεφάλι, ευθεία χτυπήματα στην αλληλεγγύη

Τελειωμό δεν έχουν τα χτυπήματα σε δομές και οργανώσεις που βοηθάνε τους πρόσφυγες σε Λέσβο και Χίο καθώς το ακροδεξιό δηλητήριο που εκπορεύεται και από την επίσημη κυβερνητική ρητορεία έχει διαδοθεί κάθετα και οριζόντια στην κοινωνία - Αρματαγωγό στη Λέσβο για τις οικογένειες που έφτασαν από την 1η Μάρτη στα νησιά, επιμένει στις φυλακίσεις για όλους τους άλλους η κυβέρνηση


Ακρως ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα δύο νησιά του βορείο Αιγαίου, Χίο και Λέσβο, με τις επιθέσεις σε δομές αλληλεγγύης, τις ντροπιαστικές εικόνες «απώθησης» βάρκας με πρόσφυγες, τα μπλόκα κατοίκων με ακροδεξιά καθοδήγηση προς τους καταυλισμούς της Μόριας και της ΒΙΑΛ που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες οριακής διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Από κοντά και η κρατική απάντηση στις αυξημένες αφίξεις βασανισμένων ανθρώπων, με 508 ανθρώπους να παραμένουν σε περιφραγμένο χώρο στο λιμάνι της Μυτιλήνης και μερικές δεκάδες σε προσωρινό χώρο στέγασης στη Χίο. Ακόμη χειρότερα, η διάχυση του ακροδεξιού δηλητηρίου σε πλατιά κομμάτια της κοινωνίας του νησιού απειλεί να βάλει μια και καλή μπουρλότο σε κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής.

Φήμη ότι άνοιξαν τα σύνορα της ΕΕ προκαλεί εκ νέου αναστάτωση στη Μόρια

Μια φήμη, η ίδια που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες περί ανοίγματος των συνόρων και πλοίου που έρχεται για να παραλάβει αιτούντες άσυλο και να τους μεταφέρει στο εσωτερικό της Ελλάδας, αναστάτωσε για μια ακόμα φορά το κέντρο της Μυτιλήνης.

Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, φορτωμένοι με τα υπάρχοντα τους κατέβηκαν με τα πόδια, διανύοντας απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων, από το ΚΥΤ της Μόριας στο κέντρο της πόλης. Η προκυμαία της πόλης και οι γύρω δρόμοι γέμισαν, οπότε και κλήθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας για να τους απωθήσουν πίσω στον καταυλισμό.

Η επιχείρηση εκκένωσης της πόλης είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή με δυνάμεις των ΜΑΤ να διασκορπίζουν τους συγκεντρωμένους οι οποίοι όμως ανασυντάσσονται και ξανακατεβαίνουτν στο κέντρο, θεωρώντας δεδομένο ότι σε λίγες ώρες θα αναχωρήσουν από το νησί.

Ας σημειωθεί ότι τόσο χθες όσο και προχθές από την Αστυνομία ανακόπηκε εκτός της πόλης η προσπάθεια μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο να κατέβουν στην πόλη.

Την ίδια ώρα ψευδείς ειδήσεις περί δήθεν καθόδου στην πόλη «ροπαλοφόρων» αιτούντων άσυλο προκαλούν αντιδράσεις με συγκεντρώσεις νεαρών Μυτιληνιών προκειμένου -όπως λένε- «να αμυνθούν».

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ Χίου: Η Χιακή κοινωνία ήταν και είναι δημοκρατική και ειρηνική και δεν πτοείται από αυτούς που δρουν στο σκοτάδι

Μηδενικές αφίξεις σήμερα στα νησιά

Να σημειωθεί ότι σήμερα δεν είχε υπάρξει καμιά άφιξη προσφύγων ως το πρωί στα νησιά του βορείου Αιγαίου, καθώς πνέουν και ισχυροί άνεμοι.  1.119 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, πέρασαν συνολικά το Αιγαίο την Κυριακή και την Καθ. Δευτέρα.

Λιμάνι Μυτιλήνης, χθες Καθ. Δευτέρα

508 από τους νεοαφιχθέντες στη Λέσβο κρατούνται σε περιφραγμένο χώρο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ η κυβέρνηση λέει ότι θα τους μεταφέρει σε κλειστό κέντρο κράτησης στην ενδοχώρα. Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε επίσης γνωστό πως αρματαγωγό πλοίο μεταβαίνει αυτή την ώρα στη Λέσβο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή διαμονή των οικογενειών που πέρασαν στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου και έπειτα, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι «οι υπόλοιποι νεοεισερχόμενοι θα μεταφέρονται σε αστυνομικά τμήματα και προαναχωρησιακά κέντρα».

Χίος: Εμπρησμός-χτύπημα στην αλληλεγγύη

Πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς αποθήκη που διατηρούσαν οργανώσεις αλληλεγγύης στην περιοχή της Παναγίας Λέτσαινας της Χίου. Η αποθήκη λειτουργούσε από το 2015, και από αυτή είχαν διανεμηθεί ρούχα, παπούτσια, είδη υγιεινής, παιχνίδια, στρώματα, καρ'οτσια, σε προσφυγες και μετανάστες, σε οικογένειες Ρόμα, στα κρατητήρια της Χίου, στις φυλακές, στο γηροκομείο, στο ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου, στην μαιευτική κλινική. Η επίθεση στην αποθήκη της Λέτσαινας συνιστά ευθεία επίθεση σε κάθε αλληλέγγυο πολίτη του νησιού, ιδίως καθώς ήταν ευρύτερα γνωστό στη χιακή κοινωνία η δράση της.  Την επίθεση έχουν ήδη καταδικάσει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Χίου, Ανδρέας ΜΙχαηλίδης, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη Χίο, η δημοτική παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας (διαβάστε αναλυτικά)

Μπλόκο κατοίκων στον δρόμο προς τη ΒΙΑΛ, στερούν νερό και τρόφιμα από τους πρόσφυγες

Μετά τις εικόνες ντροπής από το λιμάνι της Θερμής στη Λέσβο όπου κάτοικοι ακροδεξιών πεποιθήσεων και πρακτικών "απαγόρευαν" την αποβίβαση 50 περίπου προσφύγων στην πλειοψηφία τους, ανάλογες νοοτροπίες εκδηλώνουν και κάποιοι κάτοικοι του Χαλκειούς στη Χίο, που κρατούν  αποκλεισμένο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙ.ΑΛ για τρίτη μέρα, με την ανοχή της κυβέρνησης και της ΕΛΑΣ. 

Μπορεί επιδίωξή τους να είναι η αντίδραση στην εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση πολιτική στο προσφυγικό, αλλά τελικά θύματα τέτοιων ενεργειών πέφτουν οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την όλη κατάσταση, τα χιλιάδες θύματα των πολεμικών συγκρούσεων σε Συρία, Αφγανιστάν και αλλού (διαβάστε αναλυτικά)

Λέσβος: Απόπειρα εμπρησμού του σωστικού σκάφους Mare Liberum από φασίστες 

Ομάδα ακροδεξιών αποπειράθηκε χθες, Καθ. Δευτέρα, να βάλει φωτιά στο σκάφος Mare Liberum στη Σκάλα Λουτρών της Λέσβου. Ούρλιαζαν, απειλούσαν και έριχναν βενζίνη στο κατάστρωμα, όπως καταγγέλει η οργάνωση, δημοσιοποιώντας και σχετικό βίντεο:

Διαβάστε ακόμα: Η κατάσταση στη Λέσβο ως το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας

Η ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας για τη Λέσβο και τα άλλα νησιά

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση μετά από μια σειρά από κατακριτέες και εκφοβιστικές ενέργειες στα νησιά του Αιγαίου ενάντια σε πρόσφυγες, μετανάστες και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και ένα μέλος προσωπικού της Υ.Α. στη Λέσβο [συνέβη κατά τη διάρκεια του χυδαίου αντιπροσφυγικού μπλόκου σε βάρκα με πρόσφυγες στο λιμάνι της Θερμής το Σάββατο], καθώς και τον εμπρησμό ενός κέντρου διέλευσης της Υ.Α. για τους νεο-αφιχθέντες στη βόρεια ακτή της Λέσβου. Η Υ.Α. έχει λάβει επίσης αναφορές για επιθέσεις ενάντια σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και δημοσιογράφους. Οπως τονίζει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες και καλούμε τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και των μελών της κοινωνίας των πολιτών».

Η είδηση θα ενημερώνεται με τις τελευταίες εξελίξεις

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)