to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 03.03.2020

Κοινωνία

Έβρος: Ανούσια φιέστα Μητσοτάκη εν μέσω «πολέμου» κατά των προσφύγων (ενημέρωση - βίντεο)

Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, πληροφορίες για «άτυπες» πολιτοφυλακές κατοίκων και ρίψη πραγματικών πυρών από τον στρατό - Για «ασύμμετρη απειλή» έκανε εκ νέου λόγο ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρέθηκε στον Έβρο μαζί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Σφοδρή κριτική από τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Αμνηστία στην απόφαση της κυβέρνησης για το άσυλο - Καμία απάντηση ως τώρα από την κυβέρνηση για την βίαιη αποτροπή προσφυγικής λέμβου από το ελληνικό λιμενικό - “Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό ακόμα αγνοείται”, διαμηνύει ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, και ασκεί δριμεία κριτική στον Κ. Μητσοτάκη ότι “συνεχίζει τους λανθασμένους χειρισμούς των τελευταίων επτά μηνών” και “αποδέχεται την αποποίηση των ευθυνών της Ευρώπης”, καθώς “και τον σχεδιασμό της για τη μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ψυχών”.


(«Δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης το πρωί της Τρίτης, λίγο πριν να υποδεχθεί την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Την ώρα που ο πρωθυπουργός υποδέχεται τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον Έβρο, η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, συνεχίζει να καλλιεργεί πολεμικό κλίμα κατά της «ασύμμετρης απειλής», όπως χαρακτηρίζει τους πρόσφυγες που παραμένουν για πέμπτη ημέρα εγκλωβισμένοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα (ΕΔΩ οι εξελίξεις έως το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας).

(η μετάδοση του Russia Today, σήμερα Τρίτη 3/3, από την τουρκική πλευρά των συνόρων στον Έβρο)

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και επισκέφθηκαν το Φυλάκιο 1 όπου ενημερώθηκαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε στα περί «ασύμμετρης απειλής» και υπερασπίστηκε με κυνισμό τους κυβερνητικούς χειρισμούς των τελευταίων ημερών δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «κινούμαστε απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου»:

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της από τον Έβρο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τοποθέτησή της δήλωσε κατηγορηματικά: «Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα».

«Αν η Ευρώπη θέλει να προστατεύσει τους πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τα σύνορα, αυτό που εμείς με την Ιταλία, την Ισπανία και τις άλλες χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνουμε. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Ο σκοπός της δημιουργίας της Frontex είναι για να μοιραστούμε το βάρος της προστασίας των συνόρων», σημείωσε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας την ηγεσία της ΕΕ για την παρουσία τους στην περιοχή του Έβρου.

«Ήρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και για να εκφράσουμε την απόφασή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να βρούμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κατάσταση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση, διότι όπως είπε η Ούρσουλα η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα σύνορα της ΕΕ και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο» τόνισε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

«Πρόθεσή μας να αποτρέψουμε να επαναληφθεί το 2015-2016. Έχω πει πολλές φορές ότι κανένα άλλο φαινόμενο δεν έχει επηρεάσει το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης και των κρατών-μελών, όπως η μεταναστευτική κρίση την οποία είδαμε τα τελευταία 4-5 χρόνια. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης τις οποίες είδαμε ιδίοις όμμασι» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.

«Έχουμε ανάγκη από κάτι που το βλέπουμε καθημερινά: να ενισχύσουμε μία κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε από τις Καστανιές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του γιατί πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μη συναισθάνονται, να μη συνειδητοποιούν αυτή την ανάγκη, και είπε πως αν πριν ενάμιση χρόνο «είχαμε ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου-2 πιθανότατα σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτές τις συνθήκες».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση».

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε από τις Καστανιές Έβρου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ».

Εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ επισημαίνοντας «είμαστε μαζί σας» και τόνισε:

«Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Προσέθεσε επίσης ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη συμφωνία με την Τουρκία και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να τηρεί αυτή τη συμφωνία».

Επίσης, τόνισε ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες από τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Συρία για να δώσουμε θετικές προοπτικές στο μέλλον.

«Ζούμε ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ κλείνοντας την παρέμβασή του.

Αλ. Χαρίτσης: Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχεται την αποποίηση των ευθυνών της Ευρώπης

“Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό ακόμα αγνοείται”, διαμηνύει ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, και ασκεί δριμεία κριτική στον Κ. Μητσοτάκη ότι “συνεχίζει τους λανθασμένους χειρισμούς των τελευταίων επτά μηνών” και “αποδέχεται την αποποίηση των ευθυνών της Ευρώπης”, καθώς “και τον σχεδιασμό της για τη μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ψυχών”.

Σε on camera δήλωσή του, μετά τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού και της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας στον Έβρο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι “ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε η ευρωπαϊκή ηγεσία, είπαν κουβέντα για την υποχρέωση δίκαιου διαμοιρασμού των βαρών με νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης στις χώρες της ΕΕ, όπως το 2016, ούτε για την ανάγκη άσκησης πίεσης προς την Τουρκία”. 

Ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει την ανάγκη “η Ευρώπη να σηκώσει επιτέλους το βάρος που της αναλογεί και να πιέσει την Τουρκία να διακόψει τον εκβιασμό της και να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης τόσο για την εσωτερική διαχείριση με ασφάλεια και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο όσο και για την  ευρωπαϊκή της διάσταση”, τονίζει ο ίδιος.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στρατιωτικό φυλάκιο στη γέφυρα των Κήπων του Έβρου παραμένοντας στο «πολεμικό» μήκος κύματος των ημερών:

Σε χθεσινές δηλώσεις της η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «ευρωπαϊκή πρόκληση» το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αν και εξέφρασε την «κατανόησή» της προς την Τουρκία. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία επίσκεψη χωρίς ουσία και χωρίς διάθεση αυστηρής πίεση στον Ερντογάν, όπως σχολιάζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης:

Πυρά στον αέρα για εκφοβισμό των προσφύγων

Παράλληλα, ο ελληνικός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί βολές με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Έβρου και σε περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ενώ σε βίντεο που αναρτήθηκε την Κυριακή 1/3 από χρήστες των social media εμφανίζονται Έλληνες στρατιωτικοί να πυροβολούν στον αέρα δίπλα στον φράχτη του Έβρου.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ερντογάν κατηγορεί τον ελληνικό στρατό για δολοφονία δύο μεταναστών στον Έβρο - Απάντηση Πέτσα

Άτυπες «πολιτοφυλακές» στα σύνορα

Τη στιγμή που, όπως έγινε γνωστό χθες, διακινήθηκαν μέσω social media καλέσματα για να μεταβούν πολίτες ένοπλοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τοπικά μέσα του Έβρου κάνουν λόγο για νυχτερινές περιπολίες από κατοίκους οικισμών στην περιοχή των Φερών, μία εξέλιξη άκρως επικίνδυνη. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε και το Left.gr ενώ έχει γίνει ταυτόχρονα γνωστό ότι αγρότες της περιοχής φωτίζουν συγκεκριμένα σημεία τη συνοριογραμμής τις χύχτες ώστε να  αποτρέψουν όσους πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Σημειώνεται επίσης ότι, την Καθαρά Δευτέρα, ορισμένοι κάτοικοι και κυνηγοί από την περιοχή, πήγαν κοντά στη συνοριογραμμή και πυροβόλησαν στον αέρα.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίθεση κατοίκων του Έβρου σε δημοσιογράφο του CNN Greece

Πολεμικά ανακοινωθέντα και πρωτοσέλιδα που υποδαυλίζουν το μίσος

Στις 6 το απόγευμα της Καθ. Δευτέρας η κυβέρνηση έδωσε (ανατριχιαστικά ακριβή) αριθμητικά στοιχεία η κυβέρνηση για την κατάσταση στον Έβρο αλλά παραμένει άγνωστο πώς έχουν προκύψει αυτά, ισχυριζόμενη ότι από το πρωί του Σαββάτου «αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα».

Πληροφορίες από τον Έβρο αναφέρουν ότι πολλοί πρόσφυγες κατευθύνονται από τις Καστανιές προς τους Κήπους για να βρουν πιο εύκολα σημεία για να περάσουν το ποτάμι. Tην ίδια στιγμή, αντιμετωπίζουν πέρα από το κρύο και τα χημικά, τον κίνδυνο φυλάκισης «για παράνομη είσοδο».

Ήδη, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν συλληφθεί 183 άτομα τα οποία καταδικάστηκαν με διαδικασίες fast track «σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος» και έχουν μεταφερθεί  «σε καταστήματα κράτησης».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο ΕΣΡ ο Alpha για τα fake news στην εκπομπή του Ν. Μάνεση

Ενδεικτικό του κλίματος που πραναφέραμε είναι τα πρωτοσέλιδα εθνικιστικής «ντόπας» απέναντι στους «εχθρούς» πρόσφυγες:

(φωτογραφία: Κωστής Μασούρας)

Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται και η «πρωτοβουλία» της ΠΑΕ Ολυμπιακός του Β. Μαρινάκη αλλά και του ομίλου Γιαννακόπουλου να στείλουν στα σύνορα τρόφιμα και αναλώσιμα «για τους φύλακες των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης»:

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Η κυβέρνηση της ΝΔ να βάλει αμέσως φρένο στις ακρότητες στη θάλασσα» (βίντεο)

Από το λιμάνι της Μυτιλήνης, σε «φυλακή» της ενδοχώρας...

Εν τω μεταξύ, σε άτυπο καταυλισμό έχει μετατραπεί το  λιμάνι της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα ο περιφραγμένος χώρος δίπλα στο παλιό κολυμβητήριο της πόλης. Συνολικά, πάνω από 500 άνθρωποι διαμένουν εκεί, ενώ τα βράδια κοιμούνται μέσα σε λεωφορεία που έχουν μεταφερθεί στο σημείο από το Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται για όλους αυτούς που έφτασαν στη Λέσβο το Σαββατοκύριακο και δεν μεταφέρθηκαν στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αφού οι κάτοικοι της περιοχής με ξενοφοβικά μπλόκα δεν το επέτρεψαν.

Σύμφωνα με το «Νησί», θεωρούνται «παράνομα εισελθόντες στη χώρα» αφού έχει με απόφαση του ΚΥΣΕΑ έχει ανασταλεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Οπότε, το αμέσως επόμενο χρονικό διάσημα αναμένεται να μεταφερθούν στο εσωτερικό της χώρας, σε κλειστό κέντρο διαμονής μεταναστών με σκοπό την απέλαση τους.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επικίνδυνοι και απάνθρωποι χειρισμοί

Ενώ η Τουρκία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες για να προωθήσει τις γεωπολιτικές της μεθοδεύσεις απέναντι στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει για πέμπτη μέρα να μην τολμάει να ζητήσει τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο ηγετών και την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός είχε την Καθ. Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον οποίο ενημέρωσε τον κ. Τραμπ για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και υπογράμμισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε από την πλευρά του την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να ασφαλίσει τα σύνορα της και ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεργαστεί με τους περιφερειακούς εταίρους για την αντιμετώπιση του μαζικού μεταναστευτικού κινήματος στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις για την απόφαση της Αθήνας να αναστείλει για έναν μήνα το σύστημα υποβολής αιτήσεων ασύλου διετύπωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Όπως υποστηρίζει δεν υπάρχει νομική βάση για κάτι τέτοιο.  Για «παραβίαση των ευθυνών της Ελλάδας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα» κάνει λόγο από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Τουρκίας-ΕΕ

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση, με αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε στις 2/3, επικρίνει για «ανικανότητα» την κυβέρνηση η οποία «πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης» και καταθέτει ορισμένες προτάσεις απέντι στις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, ζητάει ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

-- Ακύρωση της ΠΝΠ, των επιτάξεων και του σχεδιασμού για δημιουργία κλειστών κέντρων –φυλακών στα νησιά.
--Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκαστάσεις των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα
-- Απλοποίηση των διαδικασιών ασύλου με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου
-- Ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

(η κατάσταση στον Έβρο, σε ανταπόκριση του Euronews το πρωί της Καθαράς Δευτέρας 1/3)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)