to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:09 | 21.03.2019

Πολιτική

Συνάντηση Παναγόπουλου - Βούτση: «Θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αποφευχθεί η προσφυγή στα Δικαστήρια»

«Θα πρέπει να υπάρξουν -να γίνει προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές- οι ευρύτερες δυνατές προϋποθέσεις και εγγυήσεις για να κατασιγάσει η ένταση και οι αντιπαραθέσεις για εύλογα ή λιγότερα εύλογα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί, για ενστάσεις, που αφορούν σε εγγυήσεις διεξαγωγής του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής κατά την έκτακτη συνάντησή του με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΓΣΕΕ


«Η διεξαγωγή του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ο οποίος δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του, κατόπιν επείγοντος αιτήματός του, τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλο (σ.σ.: εδώ οι χθεσινές εικόνες έντασης).

Ο Πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τόνισε: «Θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αποφευχθεί η προσφυγή στα Δικαστήρια γιατί θα ήταν μία επιπλέον εκφυλιστική κατάσταση. Επίσης θα πρέπει να υπάρξουν -να γίνει προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές- οι ευρύτερες δυνατές προϋποθέσεις και εγγυήσεις για να κατασιγάσει η ένταση και οι αντιπαραθέσεις για εύλογα ή λιγότερα εύλογα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί, για ενστάσεις, που αφορούν σε εγγυήσεις διεξαγωγής του Συνεδρίου».

Επίσης ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι «είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός της μη διεξαγωγής του Συνεδρίου και δυστυχώς είναι ένα επιπλέουν επεισόδιο σε τάσεις που μπορούν να αναγνωστούν σαν εκφυλισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Όπως είπε, το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων «είναι επιτακτική ανάγκη να ανασυνταχθεί σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ιδιαίτερα στη νέα, τυπικά μεταμνημονιακή, φάση. Γιατί, υπάρχουν κι επιπλέον δυνατότητες, νομοθετικές και άλλες που ανοίγουν το πλαίσιο και το πεδίο των συμβάσεων, των διεκδικήσεων των εργαζομένων, των εγγυήσεων και της ασπίδας στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα στη δημιουργική αντιπαράθεση που υπάρχει για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους μετά από δέκα χρόνια με ό,τι έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι».

Ο κ. Βούτσης, πρόσθεσε «ότι το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα και όπου χρειαστεί αυτό, να επικουρεί και η Βουλή και η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία, να θωρακίσει επιπλέον στο πεδίο του νομικού ελέγχου τις νομικές πρόνοιες για να γίνονται οι διαδικασίες στα συνδικάτα. Όπως επίσης, να λειτουργεί το πλαίσιο των απαραίτητων ελέγχων, όπου αυτό καθίσταται αναγκαίο σε σχέση με τα οικονομικά και με όποιο άλλο ζήτημα δημιουργεί εντάσεις και αναπαράγει μία εικόνα ότι διαμορφώνονται πλειοψηφίες, μειοψηφίες ή εκπροσωπήσεις οι οποίες δεν είναι αυθεντικές.

»Αυτό το σημάδι, αυτό το στίγμα», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «πρέπει να φύγει από το συνδικαλιστικό κίνημα σε μία πορεία εξυγίανσης και πιστεύω ότι εφόσον γίνει το Συνέδριο, αυτά τα θέματα θα πρέπει να τεθούν και ως προϋποθέσεις. Ιδιαίτερα να ισχύσουν και μέσα στο ίδιο το Συνέδριο έτσι ώστε να υπάρξει δημόσια, διαφανής προσέγγιση σε μία άλλη πορεία για το συνδικαλιστικό κίνημα».

Ο Πρόεδρος της ΓΣΣΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής που τον δέχθηκε επειγόντως και δήλωσε:

«Ως επικεφαλής του κορυφαίου θεσμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, του ζήτησα να συμβάλλει και με το κύρος και με όποιο άλλο τρόπο κρίνει πρόσφορο, στο να διενεργηθεί το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο απειλείται από πρωτοφανείς βιαιότητες που τις είδαν όλοι οι Έλληνες να εκτυλίσσονται στις οθόνες των τηλεοράσεων, αλλά στην πραγματικότητα είχαν συμβεί ακόμα χειρότερα πράγματα που δεν περιποιούν τιμή στο ήδη καθημαγμένο συνδικαλιστικό κίνημα και να γυρίζουμε γύρω από ένα ζήτημα, το οποίο λίγο απασχολεί τον κόσμο της εργασίας. Τον κόσμο της εργασίας τον απασχολούν τα μεγάλα του προβλήματα.

Συμφωνώ με όσα είπε ο κ. Πρόεδρος, ότι το ζητούμενο σήμερα είναι να γίνει το Συνέδριο, να δείξουμε παντού ότι η Δημοκρατία, δηλαδή το ελευθέρως συνέρχεσθαι, το εκλέγειν και εκλέγεσθαι, λειτουργεί και ταυτόχρονα να αναζητήσουμε πως θα θεραπεύσουμε και τις παθογένειες των συνδικάτων, που ιδίως την εποχή των μνημονίων, έδειξαν και τις μεγάλες ανεπάρκειες που υπάρχουν και ταυτόχρονα να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη πνοή δημοκρατίας στο εσωτερικό τους.

»Είμαι αυτός ο οποίος έχω προτείνει να υπάρχει και ηλεκτρονικό συνδικαλιστικό βιβλιάριο και μητρώο και πρέπει ενώ το έχουμε θεσμοθετήσει, να το εφαρμόσουμε και να δώσουμε όλοι αυτό που απαιτείται, αλλά ταυτόχρονα να δούμε και άλλα ζητήματα που αφορούν στην προστασία που ο ίδιος ο νόμος θα παρέχει όχι πλέον για να γίνονται οι διαδικασίες, αλλά για να είναι διαυγείς, διάφανες, ορατές σε κάθε πολίτη, σε κάθε συνδικαλιζόμενο αλλά και μη συνδικαλιζόμενο εργαζόμενο. Και γι’ αυτό πιστεύω πως και η Βουλή και η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να το δει. Εμείς είμαστε διαθέσιμοι και με προτάσεις για να μπορέσουμε να συζητήσουμε πως θα κάνουμε αυτό το αναγκαίο θεσμικό βήμα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)