to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 20.03.2019

Κοινωνία

ΓΣΕΕ: Νέα ένταση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας - Στις 4 Απρίλη το 37ο Συνέδριο, λέει ο Γ. Παναγόπουλος

Το νέο επεισόδιο έρχεται να δώσει συνέχεια στην κόντρα μεταξύ ΠΑΜΕ και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μετά και την ακύρωση του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα - Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, 30 από τα 41 μέλη της Ολομέλειας της διοίκησης αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διοργάνωση του 37ου συνεδρίου στις 4 Απριλίου.


Ένταση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης, στο κτίριο της ΓΣΕΕ στην Πατησίων, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, με μέλη του ΠΑΜΕ να ζητούν την απομάκρυνση προέδρου Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλοντας εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Το ΠΑΜΕ απαίτησε να απομακρυνθεί από τον χώρο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, καταγγέλλοντας εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Μάλιστα κάποια στιγμή σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των παρευρισκομένων:

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αντέκρουσε αυτές τις κατηγορίες και ζήτησε να διεξαχθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας, η θητεία της οποίας λήγει στο τέλος του μήνα.

Το νέο επεισόδιο έρχεται να δώσει συνέχεια στην κόντρα μεταξύ ΠΑΜΕ και ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μετά και την ακύρωση του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα.

«Τη σημερινή καταδρομική και τραμπούκικη έφοδο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ - ΚΚΕ στη σημερινή Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, παρόλο που και το ίδιο το είχε ζητήσει», καταδικάζει η παράταξη «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (διαβάστε αναλυτικά στη σελίδα της στο facebook). Τονίζει ότι το ΠΑΜΕ «απέδειξε ότι στρατηγικός του στόχος ήταν και τη Διοίκηση να διαλύσει και να εμποδίσει ξανά με την γνωστή τραμπούκικη τακτική του, την οποιαδήποτε προσπάθεια εκ νέου σύγκλησης συνεδρίου που θα εκλέξει αιρετή Διοίκηση στη Συνομοσπονδία»:

Δηλώσεις Παναγόπουλου - «Να γίνει στις 4 Απριλίου το 37ο Συνέδριο»

«Έχουμε την ευθύνη και οφείλουμε, μετά την εξουσιοδότηση της πλειονότητας των αντιπροσώπων μας, να απενεργοποιήσουμε τις διαδικασίες του 37ου συνεδρίου για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών» ανέφερε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στο αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας που είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, με θέμα το 37ο συνέδριο. Μέσα σε κλίμα έντασης, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι τα μέλη της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διοργάνωση του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ στις 4 Απριλίου.

Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος κατήγγειλε μέλη του ΠΑΜΕ και της ΔΑΣ, λέγοντας: «Γίναμε όλοι μάρτυρες πρωτόγνωρων και βίαιων επεισοδίων που προκάλεσαν στην Καλαμάτα μέλη του ΠΑΜΕ και της ΔΑΣ, που στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν είχαν καν την ιδιότητα του συνέδρου της ΓΣΕΕ». Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για «βίαιη είσοδο περίπου 1.000 μελών του ΠΑΜΕ-ΔΑΣ την Πέμπτη 14 Μαρτίου στο Μέγαρο Χορού στην Καλαμάτα και στην κατάληψη του συνεδριακού χώρου την Παρασκευή από 500 και πλέον άτομα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με το συνέδριο». Μεταξύ άλλων, κατήγγειλε καθημερινές απειλές που εκτοξεύονταν από το χώρο του ΠΑΜΕ-ΔΑΣ, «οι οποίες μηδένισαν κάθε δυνατότητα ομαλής διεξαγωγής του 37ου συνεδρίου».

Το ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ, κάνει λόγο για «υποτιθέμενη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΕ που ποτέ δεν έγινε». «Δεν είχαν στόχο ούτε σήμερα να κάνουν διοικητικό συμβούλιο. Δεν έγινε συνεδρίαση. Δεν έδωσαν το λόγο σε κανένα μέλος της διοίκησης. Διάβασαν ένα παλιόχαρτο, έκαναν ένα στημένο ανακοινωθέν για τα ΜΜΕ, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητας στη ΓΣΕΕ Τάσος Γκιάτης, σημείωσε ότι αυτή η ΓΣΕΕ έχει ολοκληρώσει το βιολογικό κύκλο της. «Έχει πεθάνει αυτή η ΓΣΕΕ και για τους εργαζόμενους και για εμάς που εκφράζουμε μεγάλη μερίδα των εργαζομένων. Η παράταξή μας κατέθεσε τη μόνη διέξοδο, για να βγούμε από αυτήν την κρίση. Οι πραγματικές δυνάμεις, οι πραγματικοί εργαζόμενοι, οι Ομοσπονδίες, να αναλάβουν μία ανασυγκρότηση με νέα διοίκηση, για να πάμε σε ένα ενωτικό συνέδριο. Δεν υπάρχει άλλη λύση» υποστήριξε ο κ. Γκιάτης.

«Όσον αφορά τις δυνάμεις της ΔΑΣ, το ζωντανό κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, θέλουμε να γίνει συνέδριο, χωρίς νόθους και εργοδότες και, προς αυτήν την κατεύθυνση, θα παλέψουμε όλο το επόμενο διάστημα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Γιάννης Τασιούλας. «Δεν έχει καμία νομιμοποίηση αυτή η "συνδικαλιστική μαφία" να είναι μέσα στο κτίριο της ΓΣΕΕ και να διαχειρίζεται τα πράγματα, όπως θέλει. Έχει λήξει η θητεία της, το κτίριο πρέπει να έρθει στα χέρια των εργατών» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τασιούλας.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, ένας από τους τρεις αντιπροσώπους από το συνταξιουχικό κίνημα που είναι εκλεγμένοι στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, κατήγγειλε συγκεκριμένο επεισόδιο που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ: Επανενεργοποίηση των διαδικασιών για τη διεξαγωγή του 37ου Συνεδρίου, στις 4 Απριλίου

 "Παρά τους τραμπουκισμούς, τις επιθέσεις κατά εκλεγμένων μελών της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), τις ύβρεις και την προσπάθεια παρεμπόδισης της σημερινής συνεδρίασης της διοίκησης της Ολομέλειας της Συνομοσπονδίας, η Ολομέλεια έλαβε απόφαση για επανενεργοποίηση των διαδικασιών για τη διεξαγωγή του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, στις 4 Απριλίου 2019» αναφέρει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

"Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και σε δημοσιογράφους, τα στελέχη του απέδειξαν ότι όχι μόνο δεν θέλουν καμία δημοκρατική διαδικασία, αλλά ότι "αγωνίζονται" για διορισμένη διοίκηση στη ΓΣΕΕ" υποστηρίζει η Συνομοσπονδία, σημειώνοντας ότι η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ, "παρά τις απαράδεκτες ενέργειές τους, μετά και την εξουσιοδότηση της μεγάλης πλειοψηφίας των συνέδρων, έλαβε τη σημερινή απόφαση, σεβόμενη το νόμο και το καταστατικό, πάνω από όλα, όμως, σεβόμενη μία δημοκρατική διαδικασία, το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι".

"Οι απειλές για τη μη πραγματοποίηση του συνεδρίου βαραίνουν εκείνους που την εκτοξεύουν. Στη δημοκρατία, κάτι που ξεχνά το ΠΑΜΕ, τις αποφάσεις τις λαμβάνει η πλειοψηφία" τονίζει η ΓΣΕΕ.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο των αποφάσεων της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αναφέρεται ότι η Ολομέλεια, με ψήφους 30 από τους 41 παρόντες, αποφάσισε σήμερα τα εξής:

"- Την πραγματοποίηση του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, με σκοπό τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη των καταστατικών οργάνων διοίκησης, στις 4 Απριλίου 2019, ημέρα Πέμπτη, σε τόπο που θα εγγυάται την ασφαλή και ομαλή διεξαγωγή του. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να εξουσιοδοτήσουμε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ να αποφασίσει τον ακριβή τόπο διεξαγωγής του Συνεδρίου, αφού προηγηθεί σχετική έρευνα, με σκοπό τη διασφάλιση της πραγματοποίησης του Συνεδρίου και της ασφάλειας των συνέδρων. Το πρόγραμμα του 37ου Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα συμπτυχθούν και θα ολοκληρωθούν σε μία μέρα, θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Η ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου σε μία μέρα είναι απόλυτα αναγκαία, δεδομένων και των απειλών για τη μη πραγματοποίησή του, που συνεχίζονται, μέχρι σήμερα, καθώς και για λόγους περιστολής της σχετικής δαπάνης, μετά και τη μεγάλη οικονομική ζημία της Συνομοσπονδίας από τη μη πραγματοποίηση του Συνεδρίου στην Καλαμάτα.

- Στο ζήτημα της χορήγησης δελτίου (κάρτας) συνέδρου, αποφασίστηκε εκ νέου να ισχύσει η προηγούμενη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της 7ης Μαρτίου 2019 και, συγκεκριμένα, θα εφοδιαστούν με δελτίο (κάρτα) συνέδρου όλοι οι αντιπρόσωποι που τα έγγραφά τους βρέθηκαν εντάξει, με εξαίρεση τις οργανώσεις ΠΟΥΠΑ, ΟΣΜΕ, Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνικών, Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, Ομοσπονδία Θυρωρών, που δεν βρέθηκαν εντάξει και για τις οποίες αποφασίστηκε να μην συμμετέχει ένας αντιπρόσωπος για καθεμιά από αυτές. Αναφορικά με την Ομοσπονδία Θυρωρών, μάλιστα, ανακλήθηκε στο μεταξύ, μετά από αίτησή μας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, η προσωρινή διαταγή διορισμού του αντιπροσώπου της. Αποφασίζουμε να επικυρώσουμε και με απόφαση της Ολομέλειας της Διοίκησής μας την από 7-3-2019 απόφαση της Εκτελεστικής μας Επιτροπής. Η χορήγηση των καρτών στους συνέδρους θα γίνει με νόμιμο και ασφαλή τρόπο. Ευνόητο είναι ότι θα ακολουθήσει η διαδικασία του άρθρου 18 παρ. 6 του καταστατικού μας, που προβλέπει την παραπομπή των περιπτώσεων εκείνων των αντιπροσώπων που δεν βρέθηκαν εντάξει και των περιπτώσεων των αντιπροσώπων για τους οποίους έχουν υποβληθεί ενστάσεις, στην Επιτροπή Ελέγχου Πληρεξουσίων, η οποία θα εισηγηθεί στο Πανελλαδικό Συνέδριο και εκείνο θα αποφασίσει τελεσίδικα για τη συμμετοχή των εν λόγω αντιπροσώπων.

- Τέλος, επειδή τα βίαια επεισόδια, που οδήγησαν τελικά στη μη πραγματοποίηση του Συνεδρίου μας στην Καλαμάτα, είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, σωματικές βλάβες, παράνομη βία και απειλές κατά συνέδρων μας, αποφασίζουμε, σύμφωνα με την εντολή της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνέδρων που υπογράφουν το σχετικό κείμενο και το οποίο παραδίδουμε για τα πρακτικά, να προχωρήσουμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα ποινικά αδικήματα (πράξεις και παραλείψεις) που διαπράχθηκαν στην Καλαμάτα. Επιπλέον, λόγω της σοβαρότατης οικονομικής και ηθικής ζημίας που προκάλεσε στη ΓΣΕΕ η μη πραγματοποίηση του Συνεδρίου, αποφασίζουμε να ασκηθούν και όλες οι αστικές αξιώσεις κατά των υπευθύνων για την περιουσιακή και ηθική ζημία που υπέστη η Συνομοσπονδία.

- Τα μέλη της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, για την αντιμετώπιση των κάθε είδους αναγκών της ΓΣΕΕ, αποφασίζουν, μέχρι τη συγκρότηση του νέου ΔΣ, να διενεργούνται οι πληρωμές των κάθε είδους υποχρεώσεων της ΓΣΕΕ, όπως, εντελώς ενδεικτικά, η πληρωμή της μισθοδοσίας του προσωπικού, των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ, των φόρων κάθε είδους, των εξόδων μετακίνησης συνδικαλιστικών στελεχών, των λογαριασμών ΔΕΚΟ, των συμβασιοποιημένων υποχρεώσεων Συνεδρίου, των εξόδων διοργάνωσης του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ της 4ης Απριλίου 2019, καθώς και κάθε άλλης δαπάνης, ακόμη και αν δεν αναφέρεται ρητά στην παρούσα" τονίζει η ΓΣΕΕ.

Πληροφορίες από ΕΡΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)