to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ματαιώνεται οριστικά το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ του ΠΑΜΕ και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ συνεχίζονται, τα πολύωρα «παζάρια» της Παρασκευής δεν απέδωσαν καρπούς και πλέον απομένει η τυπική ανακοίνωση της ματαίωσης του Συνεδρίου (όπως έγινε πριν λίγες ημέρες με το Συνέδριο της ΟΙΥΕ)


(φωτογραφία: tharrosnews.gr - η άδεια αίθουσα του ξενοδοχείου «Ελίτ» στην Καλαμάτα)

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Κυριακή 17/3, 11:30 π.μ.), οι εργασίες του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ δεν έχουν ξεκινήσει, καθώς το σκηνικό ακραίας αντιπαράθεσης μεταξύ της ηγεσίας της Συνομοσπονδίας και του ΠΑΜΕ οδήγησε σε ατέρμονες διαβουλεύσεις και ατελέσφορα «παζάρια» την Παρασκευή, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί νέο συλλαλητήριο από νωρίς το πρωί της Κυριακής 17/3 έξω από το ξενοδοχείο «Ελίτ»

Επόμενο, αναγκαστικό, βήμα μετά την οριστική διάλυση του Συνεδρίου, θα είναι να αναλάβει το πρωτοδικείο να ορίσει προσωρινή διοίκηση στην οποία θα αναθέσει το καθήκον να διενεργήσει το συνέδριο.

(από το νέο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το πρωί της Κυριακής, έξω από το ξενοδοχείο «Elite» στην Καλαμάτα, με σύνθημα «καμία ανοχή στη συνδικαλιστική μαφία»)

Ο Παναγόπουλος ήθελε συνδρομή της Αστυνομίας

Με δήλωσή του, το βράδυ του Σαββάτου 16/3 ο απερχόμενος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, επισφράγισε ουσιαστικά τη ματαίωση του συνεδρίου, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ οι οποίες «με πρωτοφανείς βιαιότητες και τραμπουκισμούς δεν μας επιτρέπουν να ασκήσουμε τα νόμιμα και δημοκρατικά δικαιώματά μας». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και την Ελληνική Αστυνομία «που δεν προστάτευσε δημοκρατικές διαδικασίες και δημοκρατικούς θεσμούς». 

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ) βρίσκεται στη μία πλευρά του διπόλου, απέναντι από το ΠΑΜΕ, ενός διπόλου που έχει τινάξει στον αέρα τη σημαντικότερη διαδικασία της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας.

Η πρόθεση να «θυσιαστεί» ο Καταγεωργόπουλος και η συμμαχία ΠΑΣΚΕ - μητσοτακικής Δεξιάς

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, σε μία κίνηση να δείξει συμβιβαστική διάθεση (;), έθεσε την Παρασκευή στην διάθεση του ΠΑΜΕ την παραίτηση του εκπροσώπου Τύπου της ΓΣΕΕ, εργοδότη - συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ Δ. Καραγεωργόπουλου, ο οποίος συγκεντρώνει και τα περισσότερα πυρά από την πλευρά του ΠΑΜΕ. 

Ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από σύνεδρος μέσω facebook, παραδεχόμενος έμμεσα ότι έχει βρεθεί στην Καλαμάτα μέσω ενός επαναληπτικού «συνεδρίου – μαϊμού» της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Τυχερά Παιχνίδια:

Ο ίδιος προαλειφόταν για διάδοχος του Παναγόπουλου στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και πρωταγωνιστεί στην απροκάλυπτη συμμαχία της ΠΑΣΚΕ με συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ (βλέπε ΕΔΩ αναλυτικά), συμμαχία που θα έπαιρνε, σύμφωνα με πληροφορίες, σάρκα και οστά στο συνέδριο (το οποίο, ωστόσο, είναι στον «αέρα»).  

Τελικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο 16/3, ο Δ. Καραγεωργόπουλος ανέφερε ότι η πρόθεσή του να παραιτηθεί δεν ισχύει πλέον, «από τη στιγμή που οι "ταξικές δυνάμεις" δεν επέτρεψαν να προχωρήσουν οι συνεδριακές διαδικασίες» και χαρακτήρισε νόμιμη την εκλογή του στο συνέδριο. 

Πρόκειται, κατά τη γνώμη μας, για πρακτικές που μόνο θυμηδία προκαλούν και συμβάλουν στην πλήρη απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Το ΠΑΜΕ «περιφρουρεί» το συνέδριο που «ήθελε να γίνει»

Το ΠΑΜΕ, όπως προαναφέραμε, πραγματοποιεί νέο συλλαλητήριο, από νωρίς το πρωί της Κυριακής, έξω από το ξενοδοχείο Elite, αλλά στην ουσία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο ξενοδοχείο, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το συνέδριο. Αντίστοιχες παρεμβάσεις πραγματοποίησε τόσο την ημέρα έναρξης του Συνεδρίου (Πέμπτη 14/3), όσο και καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Το ίδιο έπραξε το ΠΑΜΕ και στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), το οποίο διέλυσε αξιοποιώντας παρόμοιες καταγγελίες για παρατυπίες, την ώρα που αντίστοιχες καταγγελίες έχουν διατυπωθεί και εναντίον του συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ.

Το ΠΑΜΕ επιμένει στον ισχυρισμό ότι «τουλάχιστον 53 αντιπρόσωποι δεν πρέπει να πάρουν μέρος στο συνέδριο, λόγω νόθων και παράτυπων διαδικασιών και ζητούσε διαρκώς να συνεδριάσει η διοίκηση της ΓΣΕΕ ή Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.

Το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ Νίκος Μαυροκέφαλος, σε δηλώσεις που έκανε το βράδυ του Σαββάτου, επεσήμανε πως «λένε ψέματα όσοι υποστηρίζουν ότι οι συγκεντρώσεις των εργαζομένων έξω από το χώρο του συνεδρίου, εμποδίζουν να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ». «Επανειλημμένα», συνέχισε, «και με κάθε τρόπο, ακόμα και με εξώδικα, ζητάμε να ξεκινήσει το συνέδριο με τους γνήσιους αντιπροσώπους». «Αν νομίζουν», πρόσθεσε, εννοώντας την πλειοψηφία της διοίκησης, «ότι από την Δευτέρα με διορισμένη διοίκηση θα στρογγυλοκαθίσουν στα γραφεία της ΓΣΕΕ, είναι γελασμένοι».
 
Πράγματι, με νέο εξώδικο που απέστειλαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ (παράταξη του ΠΑΜΕ) προς τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ, της ζητούσαν «να ανακαλέσει τους νόθους αντιπρόσωπους, στους οποίους έχει διανείμει κάρτες και να ξεκινήσει κανονικά το Συνέδριο».

(φωτογραφία από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το πρωί του Σαββάτου 16/3: 902.gr)

ΕΑΚ: Επιτακτική ανάγκη ο επαναπροσανατολισμός του εργατικού κινήματος

Από την πλευρά της, η παράταξη «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «το συνέδριο της ΓΣΕΕ πρέπει να γίνει και να προκύψει εκλεγμένη διοίκηση με απόλυτη προσήλωση στο συνδικαλιστικό νόμο και το καταστατικό της, με δημοκρατικό διάλογο, ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση και  με σεβασμό σε όλες τις φωνές που θέλουν να ακουστούν».

Επίσης, η ΕΑΚ καταδικάζει «τη βία και την τρομοκράτηση από το ΠΑΜΕ, του οποίου οι πρακτικές έχουν ξεφύγει από κάθε όριο και στοχεύουν στη διάλυση των συνδικάτων που δεν ελέγχουν» και επισημαίνει ότι «εργατικά συνέδρια δεν μπορούν να γίνουν, ούτε με αστυνομικές δυνάμεις, ούτε με τάγματα τραμπούκων».

Σύμφωνα με την ΕΑΚ, «η ηγεσία του ΠΑΜΕ, πατώντας πάνω στις υπαρκτές πολιτικές, οργανωτικές και άλλες παθογένειες των συνδικάτων για νοθείες και παρατυπίες των δύο κυρίαρχων παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ (στις οποίες όμως και το ίδιο το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί στα δικά του σωματεία), χρησιμοποιεί τη φαιά προπαγάνδα ολόκληρου του κομματικού επικοινωνιακού μηχανισμού και επιχειρεί να στοχοποιήσει και να διαπομπεύσει συλλήβδην ολόκληρα υπαρκτά συνδικάτα, εργασιακούς χώρους και εργαζόμενους (ως δήθεν εργοδοτικών), όπου μέσα από ψέματα, άθλιες κοπτοραπτικές "στοιχείων", καταφανή διαστρέβλωση γεγονότων, απίστευτες ύβρεις και απειλές, προετοίμασε το έδαφος της διάλυσης του συνεδρίου της ΓΣΕΕ».

«Από αύριο», προστίθεται στην ανακοίνωση, «πρέπει να ξεκινήσει ουσιαστική προσπάθεια όλων όσων συμφωνούμε, για όλες τις οργανωτικές αλλαγές που απαιτούνται, αλλά και για τον επαναπροσανατολισμό του εργατικού κινήματος και της ΓΣΕΕ».

Τμ. Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Οι εργαζόμενοι/ες να γυρίσουν την πλάτη στην ψεύτικη πόλωση μεταξύ ΠΑΜΕ και ηγεσίας της ΓΣΕΕ

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του (Παρασκευή 15/3), το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες «να γυρίσουν την πλάτη τους στο ψεύτικο δίπολο πόλωσης που προσπαθούν να στήσουν το ΠΑΜΕ και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και με τη συμμετοχή τους στις διεργασίες του εργατικού κινήματος να πάρουν πάνω τους τον αγώνα για την προάσπιση  των εργασιακών δικαιωμάτων απομονώνοντας όσους εξυπηρετούν κομματικούς σχεδιασμούς και αλλότρια συμφέροντα».

Προκρίνει τη «δημιουργία ισχυρού προοδευτικού πόλου στα συνδικάτα που θα αγωνιστεί για  την αυτονομία, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια του συνδικαλιστικού κινήματος και θα ενώσει τον κόσμο της εργασίας στον αγώνα για την προστασία και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων για το σύνολο των εργαζομένων  και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων παντού».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συλλογικές συμβάσεις παντού!

(οι πόρτες άνοιξαν την Παρασκευή, οι σύνεδροι μπήκαν αλλά το συνέδριο δεν ξεκίνησε ποτέ...)

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ έκανε λόγο την Παρασκευή για «ταυτόσημες ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: δημοσιεύθηκαν με αφορμή την ένταση της Πέμπτης 14/3) που αναπαράγουν άθλιες συκοφαντίες για δήθεν εισβολή και βιαιοπραγίες των σωματείων και συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ» και θυμίζει ότι «ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, γνωστό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και της Πολιτικής Επιτροπής της, παραμονές των εκλογών ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Παναγόπουλ» (σ.σ.: πρόκειται για τον Σ. Τσώνη). 

Το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει από όσα περιγράψαμε είναι ότι η ΓΣΕΕ βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις συνθήκες της περιόδου αλλά και τις ανάγκες του εργατικού κινήματος και σίγουρα σε μεγάλη απόσταση από τον κόσμο της Εργασίας που δεν εμπιστεύεται τα συνδικάτα, την παραταξιοποίηση και την ακραία κομματικοποίηση και παρακολουθεί από απόσταση (και με πλήρη αδιαφορία) τις σκιαμαχίες της «εργατικής αριστοκρατίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)