to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 17.05.2017

Κοινωνία

«Στην κορυφή τα golden boys, στο κουπί οι ενοικιαζόμενοι» (φωτογραφίες)

Απεργιακή περιφρούρηση πραγματοποίησε, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας, ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα έξω από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Μοσχάτο διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους καθώς και την ένταξη των εργαζομένων αυτών απευθείας στους οργανισμούς που εργάζονται αντί των εργολαβικών εταιρειών


Απεργιακή περιφρούρηση πραγματοποίησε, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας, ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.) έξω από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Μοσχάτο. Στην περιφρούρηση συμμετείχε και το μετωπικό σχήμα των Reworkers εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους που διεκδικούν να πάψουν να υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα και να μπει τέλος  στις καταχρηστικές και με φαιδρές δικαιολογίες απολύσεις συναδέλφων αλλά και στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας.

Χαρακτηριστικό, πρόσφατο, παράδειγμα η απαράδεκτη συμπεριφορά υπαλλήλου της Εθνικής Τράπεζας προς εργαζόμενη στην Τράπεζα η οποία εργαζόταν στην Υποδιεύθυνση Υποστήριξης Contact Center, Τμήμα Internet Banking μέσω τρίτης εταιρείας, της ICAP OUTSOURCING SOLUTIONS (διαβάστε αναλυτικά).

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.), τους τελευταίους μήνες, μετά την τελευταία εθελούσια έξοδο από την Εθνική Τράπεζα, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι εκτελούν (άνευ φυσικά επίσημης ανάθεσης) χρέη προϊσταμένου και «γνωρίζουν πολύ καλά ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει καμία αναγνώριση της συνδρομής τους, αλλά ότι σε περίπτωση λάθους η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά  και μόνο αυτούς. Άλλωστε το διευθυντικό δικαίωμα και η άνιση μεταχείριση είναι ο κανόνας όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς για τους ενοικιαζόμενους, στο τελευταίο οργανόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας φαίνονται εύγλωττα  οι διαθέσεις της Διοίκησης. Στην κορυφή, "φυτευτά" ανώτατα στελέχη, που κοστίζουν πολύ παραπάνω από το κύριο προσωπικό, και στο κουπί της γαλέρας οι "αόρατοι" ενοικιαζόμενοι υπάλληλοι».

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως αναφέρει και σε ερώτησή της προς Κομισιόν και ΕΚΤ η Κ. Κούνεβα, τόσο η Εθνική όσο και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, κάνουν κατάχρηση της προσφυγής σε  συμβάσεις ανάθεσης υπηρεσιών (outsourcing) με προσωπικό που «παραχωρείται» από εργολαβικές εταιρείες στερούμενες τραπεζικής άδειας, οι οποίες όμως διαχειρίζονται ευαίσθητα τραπεζικά δεδομένα.

Στην πράξη πρόκειται για συμβάσεις «ενοικίασης» προσωρινά εργαζομένων, κατά παράβαση του προστατευτικού πλαισίου των προσωρινά απασχολούμενων, όπως καθορίζεται από την Οδηγία 2008/104/ΕΚ, η οποία προβλέπει ίση μεταχείριση στις αποδοχές και τους βασικούς όρους εργασίας, μέγιστη διάρκεια σύμβασης 36 μηνών και κυρώσεις για τυχόν υπερβάσεις.

Αντίστοιχη περιφρούρηση της απεργίας πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη:

Αναλυτικά η ανακοίνωση του  (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.):

 Συναδέλφισσες –οι,

Όλες και όλοι μαζί καλούμαστε να βάλουμε επιτέλους ένα φρένο στις απώλειες που έχουμε ζήσει στα χρόνια των μνημονίων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει.  

Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι βρεθήκαμε με την έναρξη της κρίσης χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση, έξω από τα σωματεία στις Τράπεζες και τελικά χωρίς κάλυψη από καμία κλαδική σύμβαση.

Τους τελευταίους μήνες, μετά την τελευταία εθελούσια έξοδο από την Εθνική Τράπεζα, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι εκτελούμε (άνευ φυσικά επίσημης ανάθεσης) χρέη προϊσταμένου και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει καμία αναγνώριση της συνδρομής μας, αλλά ότι σε περίπτωση λάθους η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά  και μόνο εμάς τους ίδιους. Άλλωστε το διευθυντικό δικαίωμα και η άνιση μεταχείριση είναι ο κανόνας όλα αυτά τα χρόνια.

Δυστυχώς για εμάς στο τελευταίο οργανόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας φαίνονται εύγλωττα  οι διαθέσεις της Διοίκησης. Στην κορυφή «φυτευτά» ανώτατα στελέχη, που κοστίζουν πολύ παραπάνω από το κύριο προσωπικό, και στο κουπί της γαλέρας οι εμείς οι «αόρατοι» ενοικιαζόμενοι υπάλληλοι.

Ενόψει δε του καινούργιου οργανογράμματος και όταν γίνουν οι ανακατατάξεις και οριστούν οι προϊστάμενοι στις αντίστοιχες θέσεις, θα πρέπει να τους εκπαιδεύσουμε πάνω στο αντικείμενο της υπηρεσίας για να γίνουν προϊστάμενοι μας (!) όπως ακριβώς και στις προηγούμενες εθελούσιες.

Συναδέλφισσες -οι, είναι καιρός να τελειώσει αυτή η στρεβλή κατάσταση και να αξιοποιηθεί η πείρα που έχουμε αποκτήσει μέσα από την πολυετή παρουσία μας στην Τράπεζα που υπηρετούμε με ιδιαίτερο ζήλο και που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο σε οποιαδήποτε πρόκληση.

                 Τώρα είναι η στιγμή του αγώνα για την πλήρη δικαίωση όλων των αιτημάτων μας

Απεργούμε και απαιτούμε :

·         Την ένταξη των ενοικιαζόμενων τραπεζοϋπαλλήλων στους οργανισμούς (Τράπεζες, Ασφαλιστικές εταιρείες, κ.α.) για τους οποίους εργάζονται.

·         Να μην υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα.

·         Να μπει τέλος στις καταχρηστικές και με φαιδρές δικαιολογίες απολύσεις συναδέλφων.

·         Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας.

·         Να αναγνωριστούν και να είναι σεβαστά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων μέσω τρίτων εταιρειών.

·         Να καταβάλλονται τα επιδόματα (γάμου, σπουδών) που κόπηκαν για τους εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών στην Εθνική Τράπεζα.

·         Να υπάρξει επιτέλους διάλογος και διαβούλευση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)