to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:25 | 17.05.2017

Κοινωνία

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας με τον φακό του Left.gr

Συλλαλητήρια στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις πραγματοποίησαν συνδικάτα, σωματεία και οργανώσεις της Αριστεράς στο πλαίσιο της γενική; απεργίας που έχουν προκηρύξει για σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - Ξεχωριστά συλλαλητήρια από το ΠΑΜΕ - Μικρή ένταση στο τέλος της διαδήλωσης όταν, στο ύψος του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια, άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ προς την αστυνομία η οποία απάντησε με χρήση χημικών - Οργανώσεις και σωματεία καλούν σε συγκεντρώσεις αύριο, Πέμπτη, στο Σύνταγμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφίζεται εκείνη την ώρα


Φωτογραφίες - βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας - Εδώ όλο το φωτογραφικό άλμπουμ

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στην πορεία των εργαζομένων, οι οποίοι διαδήλωσαν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή και θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία, συμμετείχαν εργατικά σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Παρουσία είχαν, σε ακόμα μία απεργιακή κινητοποίηση, και οι Reworkers. Ορισμένα σωματεία αλλά και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς επέλεξαν την Κλαυθμώνος για συγκέντρωση. Λίγο πιο πίσω, αλλά διακριτά, βρίσκονταν και άλλα σωματεία εργαζομένων (αρκετά τον αριθμό) και οι υπόλοιπες οργανώσεις της Αριστεράς. Ωστόσο, στο τέλος στην ουσία «ενώθηκαν» οι δυο πορείες και όταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στη Βουλή η ουρά της ήταν ένα δρόμο κάτω από την Κλαυθμώνος στη Σταδίου.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Tο ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ξεχωριστό συλλαλητήριο με αφετηρία την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Κοτζιά) και κεντρικό σύνθημα: «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός. Ενάντια στη νέα ληστεία και στην κοροϊδία κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ». Τα συλλαλητήρια θα επαναληφθούν αύριο το απόγευμα, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή. 

pame.jpg[[{"attributes":{},"fields":{}}]]

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, τα νέα μέτρα θα μετατρέψουν τις συντάξεις σε επίδομα φτώχειας. Από την πλευρά του ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη συνολική επίθεση σε μισθούς, συντάξεις και Κυριακές».

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), Παναγιώτης Κυριακούλιας δήλωσε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το νέο νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο».

Ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτή η πολιτική δεν έχει καμία κοινωνική και λαϊκή νομιμοποίηση» τονίζοντας ότι και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στην πράξη δεν θα εφαρμοστεί. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή ενώ έγινε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση στις 7.00 η ώρα το απόγευμα στο Σύνταγμα την ώρα της ψηφοφορίας του νέου νομοσχεδίου.

Ένταση, μολότοφ και χημικά στο τέλος της διαδήλωσης

Επεισόδια σημειώθηκαν, στο περιθώριο των συλλαλητηριών όταν, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, νεαρά άτομα έριξαν μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στο Σύνταγμα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών για να τα απωθήσουν. Παράλληλα, άλλα άτομα πέταξαν πέτρες σε βαν τηλεοπτικού σταθμού στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ επεισόδια έγιναν και στην Ομόνοια.  Η αστυνομία δεν έχει κάνει προσαγωγές.

**************

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, «αντιδρώντας στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και των γενικότερων προβλημάτων που βιώνουν όλοι οι επαγγελματίες, όπως οι αυξημένες επιβαρύνσεις στο ασφαλιστικό, η αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση του κύκλου εργασιών και κατανάλωσης, το φορολογικό», σύμφωνα με ανακοίνωσή της.Η κεντρική κινητοποίηση της Αθήνας έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 17 Μαΐου, στις 11:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, με πορεία στη Βουλή.Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους και εμπόρους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις «δίνοντας μία απάντηση στις προσπάθειες που γίνονται για ολιγοπώληση της αγοράς».

Συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις:

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε χθες η ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτικών ξεκίνησε στις 00.01 ώρα τα ξημερώματα της Τρίτης 16-5-017 και θα λήξει στις 24.00 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 17-5-2017..

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ: Η στάση εργασίας είναι για σήμερα 17 Μαΐου από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας και αύριο 18 Μαΐου από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

«Η ελπίδα που μας πούλησαν μετατράπηκε σε συνεχόμενες συμφωνίες με τους εταίρους, μνημόνια βαφτισμένα με ασφυκτικά μέτρα και διαδοχικές επιθέσεις στους εργαζομένους, καθώς και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες», αναφέρει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος προχωρά σε στάση εργασίες σήμερα Τετάρτη και θα κινηθεί από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ. 

Στην απεργία της ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν:

  • Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία

  • Τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους στις 17, 18 και 19 Μαΐου αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι, εκφράζοντας «την έντονη αντίδρασή τους στον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών».

  • Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της πανελλαδικής γενικής απεργίας δηλώνουν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της χώρας, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Συντάγματος, την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 7 το απόγευμα, προκειμένου «να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για τα υπό ψήφιση μέτρα».

 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)