to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 15.06.2018

Κοινωνία

Χρυσαυγίτες και συνθήματα μίσους στο Σύνταγμα για το Μακεδονικό (βίντεο - φωτογραφίες)

Διαμαρτυρία για τη συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ την Παρασκευή το πρωί στο Σύνταγμα από την «Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» - Αντιδράσεις και στην ΠΓΔΜ, με αίτημα να μην αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας


Φωτογραφίες και βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας, News247 και ΕΡΤ

Από τις 10:00 την Παρασκευή το πρωί ξεκίνησε η διαδήλωση στο Σύνταγμα κατά της προτεινόμενης ονομασίας για τη πΓΔΜ, όπως προέκυψε από την κατ'αρχήν συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Δείτε στιγμιότυπα με τον φακό του left.gr και του Άγγελου Καλοδούκα:

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μικρή όπως φαίνεται και στα μακρινα πλάκα της ΕΡΤ.

Κρατώντας ελληνικές σημαίες αλλά και σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, διαδηλωτές ζητούν να μην περάσει η συμφωνία και καλούν τους βουλευτές που διαφωνούν να πράξουν «το καθήκον τους» και να την καταψηφίσουν ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται την πτώση της Κυβέρνησης.

[[{"attributes":{},"fields":{}}]]

Δίπλα τους, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του news247.gr, έχουν κάνει την εμφάνισή τους βουλευτές των νεοναζί, λίγη ώρα μετά την ανοιχτή πρόκληση των χρυσαυγιτών για πραξικόπημα, από το βήμα της Βουλής

[[{"attributes":{},"fields":{}}]]

[[{"attributes":{},"fields":{}}]]

[[{"attributes":{},"fields":{}}]]

[[{"attributes":{},"fields":{}}]]

Περιορισμένη ένταση μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, μικροένταση επικράτησε μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όταν μια μερίδα διαδηλωτών επιχείρησαν να φτάσουν στη Βουλή. Η ένταση κράτησε για λίγη ώρα μετά την παρέμβαση των ανδρών των ΜΑΤ που κατάφεραν να αποτρέψουν τους διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισβάλλουν στη Βουλή φορώντας κράνη.

Αυτή τη στιγμή (σ.σ.: περίπου στις 13:00) επικρατεί ηρεμία με τους διαδηλωτές να παραμένουν στα σκαλιά που οδηγούν στο Κοινοβούλιο, ενώ κάποιοι έχουν απλώσει πάνω στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη μια ελληνική σημαία και μια σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας.

Η σημερινή συγκέντρωση γίνεται μετά τις αντίστοιχες προηγούμενες στις οποίες επίσης κυριάρχησαν οι ακραίες φωνές Χρυσής Αυγής και εθνικιστών, όπως είχε αναδειχθεί και στο σχετικό δημοσίευμα του Left.gr

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων δηλώνουν ότι στοχεύουν σε έναν "μαραθώνιο" με στόχο να παραμείνουν έξω από τη Βουλή ως αύριο το βράδυ ζητώντας να μην περάσει η συμφωνία. Για τις Πρέσπες το ραντεβού έχει οριστεί για την Κυριακή στις 10:00 στο Πισοδέρι.

Σύμφωνα με το news247.gr, στο Σύνταγμα, ανάμεσα στον κόσμο που συγκεντρώνεται, υπάρχουν και άτομα που κρατάνε κράνη ενώ κυριαρχούν ομοφοβικά και ρατσιστικά συνθήματα καθώς και μηνύματα μίσους:

[[{"attributes":{},"fields":{}}]]

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για «πράξεις εσχάτης προδοσίας» και «συνέργειας σε επιβουλή εδαφικής ακεραιότητας» προειδοποιώντας μάλιστα με δικαστικές διώξεις.

Διαδηλώσεις και στην ΠΓΔΜ

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις υπάρχουν και στη γειτονική χώρα, λίγες ώρες μετά την άρνηση Ιβανόφ να υπογράψει τη συμφωνία.

Η ΠΓΔΜ βρίσκονται σε διαρκή ένταση με συνεχείς διαδηλώσεις που διοργανώνονται κατά της συμφωνίας για αλλαγή του ονόματος, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή ρήξη με τον πρόεδρο. Χθες, είχαμε τη δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων από οπαδούς της αντιπολίτευσης, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Κύριο αίτημα των διαδηλωτών είναι να μην αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας, ενώ δεν υπάρχει ικανοποίηση για το προτεινόμενο όνομα. Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν το όνομα του Ιβανόφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο makfax.com.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΕΡΤ, efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)