to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:02 | 15.06.2018

Πολιτική

Ανοιχτό κάλεσμα σε πραξικόπημα από τη Χρυσή Αυγή - Αποκλείονται οι βουλευτές των νεοναζί από τη συζήτηση στη Βουλή

Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, διά στόματος Μπαρμπαρούση, κάλεσε ευθέως σε πραξικόπημα κατά του πολιτεύματος, προκαλώντας την άμεση παρέμβαση του Νίκου Βούτση, ο οποίος προανήγγειλε έκτακτη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ώστε να αποκλειστούν οι νεοναζί από τις συνεδριάσεις για την πρόταση μομφής, όπως και έγινε


*ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: 

Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Ν. Βούτσης ανακοίνωσε τον αποκλεισμό των βουλευτών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση για την πρόταση μομφής στην Ολομέλεια της Βουλής:

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρυσαυγίτες και συνθήματα μίσους στο Σύνταγμα για το Μακεδονικό (φωτογραφίες)

Η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής για την αποβολή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, είχε ως εξής:

Πριν από λίγο, στην Ελληνική Βουλή, υπήρξε ένα πρωτοφανές συμβάν όπου εκπρόσωπος ενός Κόμματος προέβη σε ανοικτή πρόσκληση για στρατιωτικό πραξικόπημα ενάντια στη νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Μπαρμπαρούσης της Χρυσής Αυγής και εναντίων του «απάτριδος» όπως είπε Πρωθυπουργού.

Οι εκφράσεις αυτές, πέραν όλων των άλλων των προφανών και αυτονοήτων, θίγουν και την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που προφανώς όμως δεν θίγονται από τέτοιου είδους προκλήσεις.

Ταυτόχρονα αποτελούν μια πρόκληση διχασμού, μια πρόκληση προς τη Δημοκρατία με ενδεχόμενο πρόκλησης ακραίων στοιχείων για τη δημιουργία επεισοδίων σε όλη τη χώρα.

Παίρνω την ευθύνη να εισηγηθώ στην Ολομέλεια του Σώματος, με απόφασή της, κανείς εκ των κυρίων και κυριών της Χρυσής Αυγής οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι να μιλήσουν  μέχρι τη λήξη της παρούσας διαδικασίας αύριο το βράδυ, να μην έχουν αυτό το προνόμιο που δίνει αυτή η Αίθουσα στην παρουσία της.

Διότι, δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, αλλά πρέπει να δοθεί από την Ελληνική Βουλή προς όλο το λαό ένα μήνυμα ενότητας, δημοκρατίας ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω στα ζητήματα που μας απασχολούν και  ταυτόχρονα ένα μήνυμα καταδίκης του φασισμού και των εκφραστών τους, πατριδοκάπηλων, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θέλουν να δημιουργήσουν αυτήν την ατμόσφαιρα. Είμαι σαφής, αυτή η πρόκληση, καθώς μάλιστα ύστερα από την παρουσία του κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, ο οποίος είπε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς ειπώθηκε, αλλά επί της ουσίας κάλυψε αυτήν την συμπεριφορά και χωρίς καμία διάσταση και έννοια συλλογικής ευθύνης που είναι έξω από τη δημοκρατική κουλτούρα, αφορά στο σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή. Και με αυτήν έννοια εισηγούμαι να ληφθεί απόφαση από την Ολομέλεια για την στέρηση του δικαιώματος της συζήτησης, δεν θέλω να ξανακούσω και μιλάω και προσωπικά από καρδιάς, γιατί μετά από μερικούς ομιλητές θα μιλήσουν και άλλοι εκπρόσωποι,  αυτή την πρόκληση η οποία είναι σαφές ότι υπήρξε προσχεδιασμένη, συστηματική, διχαστική και έχει να κάνει και με το τι θα συμβεί σήμερα, αύριο, μεθαύριο σ’ αυτόν τον τόπο. Πρέπει να βάλουμε ένα τέρμα και την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουμε όλοι μας.

Παρακαλώ αν δεν υπάρχει αντίρρηση να γραφτεί στα πρακτικά ότι ομόφωνα η Βουλή και οι παρούσες δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου  συμφωνούν με την πρόταση του Προέδρου της Βουλής.

Τι προβλέπει το άρθρο 79 του Κανονισμού της Βουλής

Στέρηση λόγου στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας είναι, όπως προαναφέραμε, το μέτρο που επιβλήθηκε με την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

H επιβολή του μέτρου αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 79 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι:

Άρθρo 79: Στέρηση τoυ λόγoυ

1. Aν o Boυλευτής πoυ ανακλήθηκε στην τάξη, κατά τις διατάξεις τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ, συνεχίζει την ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ, o Πρόεδρoς μπoρεί να τoυ στερήσει τo λόγo έως τo τέλoς της συζήτησης τoυ θέματoς κατά την oπoία ανέκυψε τo ζήτημα και, σε σoβαρές περιπτώσεις, με απόφαση της Boυλής, έως τo τέλoς της συνεδρίασης.

2. Πριν τoυ στερήσει τo δικαίωμα τoυ λόγoυ, o Πρόεδρoς εγείρεται από τη θέση τoυ και καλεί τo Boυλευτή να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά τoυ. Aν δεν συμμoρφωθεί, o Πρόεδρoς απαγγέλλει την πoινή της στέρησης τoυ δικαιώματoς τoυ λόγoυ.

Η ναζιστική πρόκληση και η καταδίκη από τον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα

Λίγο νωρίτερα, συγκλήθηκαν τα αρμόδια όργανα της Βουλής με εισήγηση, την αποβολή της Χρυσής Αυγής από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, μετά από την πρωοτφανή ανοιχτή πρόκληση - προτροπή του βουλευτή της νεοναζιστικής συμμορίας, Κ. Μπαρμπαρούση «να συλλάβει ο στρατός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό των ΑΝΕΛ». H ναζιστική πρόκληση καταδικάστηκε από όλα τα κόμματα ενώ ο πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε άμεση Διάσκεψη των προέδρων ώστε να ληφθούν μέτρα κατά των νεοναζί.

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε νωρίτερα ότι βρισκόμαστε προ μιας προφανούς προσπάθειας κλιμάκωσης με στόχο την πρόκληση επεισοδίων σήμερα, αύριο και την Κυριακή και τόνισε ότι η τοποθέτηση του χρυσαυγίτη βουλευτή συνιστά ανοιχτή προτροπή για πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος και για επεισόδια σε θυλάκους -αν υπάρχουν- μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

H παρέμβαση του Ν. Βούτση στην Ολομέλεια της Βουλής, αμέσως μετά τη ναζιστική πρόκληση:

Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, «είναι ανοικτή πρόκληση για πραξικόπημα μετά από πρωτοσέλιδα (σ.σ.: του «Μακελειού») για τα οποία έχει ήδη παρέμβει ο Εισαγγελέας για εκτελέσεις πολιτικών αντιπάλων και μετά από αυτό που έχει γίνει εδώ και δυόμιση μέρες που δόθηκα όλα τα κινητά τηλέφωνα όλων των βουλευτών και μας ενοχλούν καθημερινά "δήθεν" πατριώτες οι οποίοι είναι πατριδοκάπηλοι και έχουν στην ιστορική τους διαδρομή και στο πολιτικό βιογραφικό τους σαφέστατες ευθύνες για τους μεγαλύτερους διχασμούς, δυστυχίες και τραγωδίες του ελληνικού λαού».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Παππάς: Να ορθωθεί ατσάλινο τείχος στις λογικές της Χρυσής Αυγής

Το ανατριχιαστικό βίντεο όπου ο χρυσαυγίτης Μπαρμπαρούσης, καλεί ευθέως τη στρατιωτική ηγεσία σε πραξικόπημα:

«Eπειδή η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν νομοθετεί προς το συμφέρον του έθνους αλλά για το προσωπικό τους συμφέρον καλώ τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να σεβαστεί τον όρκο της. Να συλλάβει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να συλλάβει τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο για να αποτραπεί αυτή η προδοσία! Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες!», είπε επί λέξει ο χρυσαυγίτης Μπαρμπαρούσης, προκαλώντας θύελλα στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ο προεδρεύων Γιάννης Λαμπρούλης πρότεινε την διαγραφή όσων είπε ο χρυσαυγίτης από τα πρακτικά της Ολομέλειας, αλλά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επεσήμανε ότι πρέπει να παραμείνει στα πρακτικά ο φασιστικός λόγος και για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Με την θέση του υπουργού συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ήταν άμεσα και ομόθυμη από όλα τα κόμματα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη να σημειώνει ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι δημοκρατικοί πολίτες.

«Η σοβαρή συζήτηση και η ιστορική ευθύνη που έχουμε δεν μας επιτρέπει να αγνοήσουμε την ιστορία εμπρηστικών ομιλιών και διχασμού που σφραγίζει τον 21ο αιώνα», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης απευθύνοντας έκκληση στις δημοκρατικές δυνάμεις. «Οι αρνητές της δημοκρατίας και οι υποψήφιοι κατάδικοι δεν θα πρέπει να διαταράξουν την συζήτηση», τόνισε.

«Από το στόμα του κοράκου «κρα» θα ακούσεις. Στην συγκεκριμένη βέβαια περίπτωση προσβάλουμε και τα κοράκια», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης λέγοντας ότι μιλούν για πατρίδα οι συνεργάτες των ναζί και «τα φασισταριά της χούντας».

Με κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει και η Ένωση Κεντρώων τις παραληρηματικές δηλώσεις Μπαρμπαρούση περί πραξικοπήματος. «Παρότι η Δημοκρατία δεν είναι αυτή που θέλουμε και έχουμε ονειρευτεί, αυτό δε σημαίνει ότι θα πυρπολήσουμε τον πυλώνα του πολιτεύματος μας. Τέτοιες δηλώσεις ρίχνουν νερό στο μύλο των ακραίων και φασιστών. Το σύνολο των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, οφείλει να προστατεύσει την Δημοκρατία από τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές απειλές» δηλώνει η Ένωση Κεντρώων.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Ν. Βούτση μετά την πρόκληση των πολιτικών απογόνων της Χούντας, έχει ως εξής:

«Προσωπικά σας συγχαίρω για τον τρόπο που προεδρεύσατε, το λέω από καρδιάς, διότι όταν ο προηγούμενος ομιλητής έφτασε στα όρια και έξω από αυτά της πατριδοκαπηλίας και αναφέρθηκε περί «απάτριδος πρωθυπουργού» και «απάτριδων» γενικά και ύστερα όλα τα απαράδεκτα που έλεγε ο κύριος Μπαρμπαρούσης τον ανακαλέσατε στην τάξη και νομίζω ότι πράγματι με αυτά τα αντανακλαστικά θα πρέπει το Προεδρείο επί τόπου να θέτει τα  ζητήματα. Τα προηγούμενα είναι πράγματα που έχουν ξανακουστεί και που έχουν τα όριά τους. Το ζήτημα είναι ότι σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έπεσαν οι μάσκες. Η πολιτική δύναμη «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή», η οποία βεβαίως έχει έρθει εδώ 3-4 φορές με τη ψήφο ορισμένων συμπολιτών μας, ευθύτατα κάλεσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος και μάλιστα με την επίνευση της πλειοψηφίας από ότι κατάλαβα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής. Θέλω να είμαι σαφής και δίκαιος γιατί είναι κρίσιμες οι στιγμές. Χθες μίλησε από εδώ ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής και δεν έθεσε τέτοια ζητήματα. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας κλιμάκωσης η οποία είναι απολύτως εσκεμμένη, σχεδιασμένη, διχαστική και θέλει να προκαλέσει σήμερα, αύριο και την Κυριακή βίαια επεισόδια και διχασμό μέσα στον ελληνικό λαό και θέλει να προκαλέσει και ελάχιστους,  ίσως, θύλακες ή πρόσωπα , που κι αυτό το αμφισβητώ, μέσα στις ένοπλες δυνάμεις, ταραχή.

Είναι πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στο πλαίσιο του Συντάγματος μια του Κανονισμού της Βουλής, και βεβαίως θα ληφθούν μέτρα και θα γίνουν σχετικές εισηγήσεις ως προς της Επιτροπή Δεοντολογίας, πλην όμως θεωρώ- και θα εισηγηθώ να γίνει μια έκτακτη διάσκεψη γι’ αυτό το θέμα- για τη μη παρουσία αυτών των κυρίων και των κυριών περαιτέρω μέσα σε αυτή τη Βουλή, τουλάχιστον μέχρι που θα λήξει η αυριανή διαδικασία. Και από κει και πέρα θα δούμε.

Είναι ανοικτή πρόκληση για πραξικόπημα μετά από πρωτοσέλιδα για τα οποία έχει ήδη παρέμβει ο Εισαγγελέας για εκτελέσεις πολιτικών αντιπάλων και μετά από αυτό που έχει γίνει εδώ και δυόμιση μέρες που δόθηκα όλα τα κινητά τηλέφωνα όλων των βουλευτών και μας ενοχλούν καθημερινά «δήθεν» πατριώτες οι οποίοι είναι πατριδοκάπηλοι και έχουν στην ιστορική τους διαδρομή και στο πολιτικό βιογραφικό τους σαφέστατες ευθύνες για τους μεγαλύτερους διχασμούς, δυστυχίες και τραγωδίες του ελληνικού λαού.» 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)