to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:29 | 06.06.2018

Κοινωνία

Μακεδονικό: Υποτονικά συλλαλητήρια, με συμμετοχή και των νεοναζί - Ένταση και επεισόδια στα Χανιά (βίντεο - φωτογραφίες)

Συλλαλητήρια υπέρ της «ελληνικότητας της Μακεδονίας», πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, με την παρουσία χρυσαυγιτών εμφανή σε αρκετά από αυτά - Υποτονικό, χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή του κόσμου, και αρκετά κάτω των προσδοκιών των διοργανωτών, το συλλαλητήριο στην Πέλλα.


(φωτογραφία από την Πέλλα, λίγο πριν τη συγκέντρωση: life-events)

Οι 15 πόλεις της Μακεδονίας στις οποίες διοργάνωσε συγκεντρώσεις την Τετάρτη 6/6 η λεγόμενη Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι: Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδάς, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα. Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε εννέα πόλεις, εκτός Μακεδονίας: Λάρισα, Ιωάννινα, Βόλος, Θήβα, Κέρκυρα, Ρόδος, Χαλκίδα, Χανιά και Κως.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Βουλευτές ΝΔ στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία

Υποτονικό το συλλαλητήριο στην Πέλλα

Υποτονικό, χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή του κόσμου, και αρκετά κάτω των προσδοκιών των διοργανωτών ήταν το (κεντρικό, επί της ουσίας) συλλαλητήριο που διοργανώθηκε σήμερα το απόγευμα στην Πέλλα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Dailythess.gr. Παρά τον ιδιαίτερο συμβολισμό που επιχείρησαν να δώσουν οι διοργανωτές στη συγκεκριμένη συγκέντρωση και την οργανωμένη μετακίνηση με λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές, οι συγκεντρωμένοι δεν ξεπέρασαν τα 2.000 άτομα παρά τις προσδοκίες για συμμετοχή τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ τη συγκέντρωση προλόγισε δημοσιογράφος που βρίσκεται στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Χαρακτηριστική ήταν η έκκληση ενός εκ των διοργανωτών ο οποίος φώναζε από το μικρόφωνο της εξέδρας που είχε στηθεί: «Πηγαίνετε προς την πλατεία γιατί θα λένε πάλι ότι είμαστε λίγοι». Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους υπήρχαν ρασοφόροι, ομάδες από… κατηχητικό, άτομα με μακεδονικές φορεσιές, ένας με περικεφαλαία και ασπίδα και ομάδες νεαρών που έφτασαν παρελαύνοντας.

Παρουσία των νεοναζί σε πολλές πόλεις

Για ακόμη μία φορά, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής βρήκαν την ευκαιρία να εμφανιστούν στον δημόσιο χώρο, σπέρνωντας το μίσος.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Στ. Νικητόπουλος, ο Ηλ. Κασιδιάρης ήταν επικεφαλής των συγκεντρωθέντων νεοναζί στην Κατερίνη, ο Ηλιόπουλος εθεάθη στη διαδήλωση του Βόλου, μαζί με "συναγωνιστές" του, ενώ, χρυσαυγίτες με επικεφαλής τον Ματθαιόπουλο βρέθηκαν στο συλλαλητήριο του Βόλου:

Οσμή... αγκυλωτού σταυρού είχαν επίσης οι συγκεντρώσεις στη Λάρισα, το Κιλκίς αλλά και τη Θήβα:

Μεταξύ των συγκεντρωμένων στη Θήβα, οι, κατά τον ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ, «αθέατοι», οι οποίοι «κρύβονται» στις γύρω καφετέριες: 

Από τη συγκέντρωση της Πέλλας, δεν έλειψαν, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει, ο Γ. Πατούλης και ο Π. Ψωμιάδης:

Συμπλοκές και προσαγωγές στα Χανιά

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ αλλά και τα «Χανιώτικα Νέα» ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, λίγο πριν την έναρξη συγκέντρωσης για το «Μακεδονικό».

Στο χώρο της συγκέντρωσης εμφανίσθηκε ομάδα νεαρών του αντιεξουαστικού χώρου, που κρατώντας πανό άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κινήθηκαν προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πρώτη εστία έντασης με την κατάσταση να εκτονώνεται λίγο μετά. Όταν στο χώρο έφθασαν και άλλοι πολίτες προκειμένου να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση, ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης, με συμμετοχή αυτή τη φορά και αστυνομικών που προσπάθησαν να απομακρύνουν τους νεαρούς του αντιεξουαστικού χώρου από την πλατεία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, αλλά και τοπικές ιστοσελίδες, ακολούθησε συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί αστυνομικών, ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων οδηγήθηκαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 3-4 νεαροί.

Ένας από τους αστυνομικούς έφερε τραύμα στο κεφάλι και χρειάσθηκε να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες σε φαρμακείο που βρίσκεται στην πλατεία της αγοράς.

Υποτονική η συγκέντρωση στα Γιάννενα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)