to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 25.03.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Αποκλεισμένο από τις ρωσικές δυνάμεις το Τσερνίχιβ - Χωρίς νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας οι χθεσινές σύνοδοι

Η πόλη Τσερνίχιβ έχει αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις // Η Ρωσία διαψεύδει περί χρήσης βομβών φοσφόρου // Περαιτέρω αποκλεισμό συνόρων έναντι της Ρωσίας ζητά η Ουκρανία // Διπλωματικά και ειδησεογραφικά πλούσια η χθεσινή ημέρα με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τη σύσκεψη των G7 // Στροφή της Ευρώπης στο (ακριβό) LNG μέσω νέου deal με τις ΗΠΑ


Η Ρωσία διέψευσε σήμερα κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μετά τις κατηγορίες από την Ουκρανία ότι έκανε χρήση βομβών φωσφόρου στο πλαίσιο της στρατιωτικής επέμβασής της στη γειτονική της χώρα εδώ κι έναν μήνα. Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα από την ΕΕ να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία (ουκρανικό υπουργείο Υποδομών)

Η πόλη Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, έχει αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης. "Η πόλη έχει περικυκλωθεί (...), επιχειρησιακά από τον εχθρό", δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Τσάους, προσθέτοντας ότι η πόλη δέχεται πυρά από πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη.

Περισσότεροι από 2.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των δημοτικών της αρχών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, περίπου 100.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μετά και το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε χθές η Ρωσία, όταν μεγάλο μεταγωγικό πλοίο της παραδόθηκε στις φλόγες στο λιμάνι του του Μπερντιάνσκ στη Αζοφική Θάλασσα, ο ρωσικός στρατός θα υποβάλει προτάσεις στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με το πώς η Ρωσία θα ενδυναμώσει την άμυνά της ως απάντηση στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά της.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να αποδεχθεί πληρωμές για τις εξαγωγές του φυσικού αερίου σε ρούβλια και πρέπει να επεξεργαστεί το πως αυτό μπορεί να γίνει τις επόμενες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο.

Σε τρία μεγάλα διπλωματικά γεγονότα - τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τη σύσκεψη των G7 - οι δυτικές χώρες διατράνωσαν την Πέμπτη την αντίθεσή τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε πριν από ακριβώς ένα μήνα (οι εξελιξεις της Πέμπτης 24/3). «Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο παρά ποτέ», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να στείλουν άλλες τέσσερις μονάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία και προειδοποίησαν την Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως στρέφεται στο αμερικανικό LNG ως μέρος του «σχεδίου απεξάρτησής» της από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τον Καναδά να ανακοινώνει αργά το βράδυ της Πέμπτης πως θα αυξήσει την παραγωγή του στην κατεύθυνση της μείωσης της παγκόσμιας εξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα

***

Διπλωματικό «πινγκ-πονγκ» με τους αμάχους

«Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τονίζουν οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματά τους για τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, υιοθετώντας ουσιαστικά τη ρητορική ΗΠΑ-Μπάιντεν.

Στο κείμενο συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και στοχεύει πολιτικές εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία, σχολεία και καταφύγια, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. «Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να προβλέψουν αμέσως ασφαλείς οδούς προς άλλα μέρη της Ουκρανίας, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια που θα παραδοθεί στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις», τονίζουν οι 27.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε σχέση με τις κατηγορίες για χρήση βομβών φωσφόρου

«Η Ρωσία δεν παραβίασε ποτέ καμία διεθνή συνθήκη», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο θέμα των κατηγοριών που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επιπλέον, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters, το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι θέλει να «αποσπάσει την προσοχή» από το αμερικανικό πρόγραμμα χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία με τις δηλώσεις του σχετικά με μια πιθανή προσφυγή της Ρωσίας σε χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν θέλει να "αποσπάσει την προσοχή" από το αμερικανικό χημικό και βιολογικό πρόγραμμα, λέει ο Ντμίτρι Πεσκόφ

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί επιχειρούν να αποσπάσουν την προσοχή μιλώντας για μια υποτιθέμενη ρωσική απειλή, με φόντο το σκάνδαλο που προκλήθηκε (…) από τα προγράμματα ανάπτυξης χημικών και βιολογικών όπλων που οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει καμία επίσημη θέση σχετικά με το αν η Ρωσία θα ανοικοδομήσει ουκρανικές πόλεις, όπως τη Μαριούπολη.

«Τίποτα φοβερό», εάν η Ρωσία αποβληθεί από την G20

Εξάλλου, το Κρεμλίνο ανέφερε σήμερα ότι τίποτα φοβερό δεν θα συμβεί, εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταφέρουν να αποβληθεί η Ρωσία από την Ομάδα των Είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G20), διότι πολλά από τα μέλη της G20 βρίσκονται σε οικονομικό πόλεμο με τη Μόσχα έτσι κι αλλιώς.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε πως τάσσεται υπέρ του ενδεχομένου η Ρωσία να αποβληθεί από την G20, αφότου έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.

«Η δομή της G20 είναι σημαντική, όμως υπό τις παρούσες συνθήκες, όταν οι περισσότεροι συμμετέχοντες βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικού πολέμου με εμάς, τίποτα φοβερό δεν θα συμβεί», είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, απαντώντας σε ένα ερώτημα σχετικά με την πιθανή αποβολή της Ρωσίας.

Ο Πεσκόφ είπε, επίσης, ότι ο κόσμος είναι πολύ ευρύτερος από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και προέβλεψε ότι οι αμερικανικές προσπάθειες να απομονωθεί η Μόσχα, οι οποίες, όπως τόνισε, μέχρι στιγμής είναι μερικώς αποτελεσματικές, θα αποτύχουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες χώρες υιοθετούν μια πιο νηφάλια προσέγγιση προς τη Ρωσία και δεν γκρεμίζουν γέφυρες μαζί της και η Μόσχα θα οικοδομήσει νέες κατευθύνσεις πολιτικής σε όλους τους τομείς.

***

Ουκρανία: «Κλείστε τα σύνορα με Ρωσία-Λευκορωσία»

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, χώρα σύμμαχο της Μόσχας στην εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία εδώ και έναν μήνα.

«Το υπουργείο Υποδομών προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκλείσει πλήρως τις χερσαίες και θαλάσσιες διασυνδέσεις με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο στο Telegram, κρίνοντας πως αυτά «τα μέτρα είναι αναγκαία» για να «σταματήσει η προμήθεια της επιτιθέμενης χώρας με αγαθά διπλής χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς».

Το υπουργείο προέτρεψε, επίσης, τους «27» να «αποκλείσουν τη μεταφορά αγαθών και προσώπων» προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία «μέσω του εδάφους της ΕΕ και διαμέσου των συνόρων της», διευκρινίζοντας πως «απέστειλε» ένα «επίσημο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ της ΕΕ από τη μία και της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από την άλλη θα συνιστούσε μια ενίσχυση των περιορισμών που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από τους Δυτικούς μετά την έναρξη της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης πριν από έναν μήνα.

Σύμφωνα με το Κίεβο, αυτό θα επέτρεπε «να αυξηθεί η οικονομική πίεση» σε βάρος της Μόσχας και του Μινσκ, καθώς «οι ρωσικές εταιρείες βρίσκουν μέσα να παρακάμψουν» τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ.

***

Ινδία-Κίνα ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός 

Η Ινδία και η Κίνα συμφωνούν για την σημασία που έχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, ο οποίος επισκέπτεται το Νέο Δελχί.

Και οι δύο μεγάλες ασιατικές χώρες θεωρούν τη Ρωσία φιλική χώρα και έχουν απορρίψει τα δυτικά αιτήματα να καταδικάσουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία "ειδική στρατιωτική επιχείρηση".

Έως και 300 οι νεκροί στο θέατρο της Μαριούπολης

Σε περίπου 300 μπορεί να ανέρχονται οι νεκροί στο θέατρο της Μαριούπολης, που βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις στις 16 Μαρτίου, ενώ εκεί είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι, ανακοίνωσαν σήμερα οι δημοτικές αρχές της πόλης αυτής, επικαλούμενες αυτόπτες μάρτυρες.

"Αυτόπτες μάρτυρες έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο θέατρο δράματος της Μαριούπολης έπειτα από βομβαρδισμό από ρωσικό αεροσκάφος. Ως το τέλος δεν θέλουμε να πιστέψουμε αυτήν την φρίκη. Ως το τέλος θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλος ο κόσμος είναι ασφαλής. Όμως οι μαρτυρίες αυτών που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο την ώρα αυτής της τρομοκρατικής πράξης λένε το αντίθετο", γράφουν οι δημοτικές αρχές της πόλης στον λογαριασμό τους στο Telegram.

Ο Πέτρο Αντριούστσενκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης με τον οποίο επικοινώνησε το AFP, αρνήθηκε να σχολιάσει προς το παρόν την είδηση αυτή, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν "μάλλον περισσότερες πληροφορίες ως το βράδυ".

Το θέατρο αυτό στο κέντρο της Μαριούπολης υπέστη σοβαρές ζημιές από αεροπορικό πλήγμα στις 16 Μαρτίου.

Η είσοδος του θεάτρου, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι "κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι", σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, είχε αποκλειστεί από τα συντρίμμια και οι επιχειρήσεις διάσωσης περιπλέκονταν από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς.

Η αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο Λουντμίλα Ντενίσοβα είχε δηλώσει στις 17 Μαρτίου ότι το καταφύγιο που βρίσκεται μέσα στο θέατρο είχε αντέξει στον βομβαρδισμό.

ΟΗΕ: Αυξανόμενες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι οι παρατηρητές λαμβάνουν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στην Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων για έναν που φαίνεται ότι έχει 200 σορούς.

"Λαμβάνουμε αυξανόμενες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους που βρίσκονται εκεί", δήλωσε η Ματίλντα Μπόγκνερ σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάποια από τα στοιχεία που έχουν προέρχονται από δορυφορικές εικόνες.

Η Μπόγκνερ σημείωσε ότι οι θάνατοι αμάχων στην Ουκρανία ξεπερνούν τους 1.035 και πρόσθεσε ότι η ομάδα του ΟΗΕ διεξάγει έρευνα για αυτό που φαίνεται να είναι αδιάκριτες επιθέσεις και από τις δύο πλευρές στην σύγκρουση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)