to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:39 | 25.03.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Διπλωματικός πυρετός από τη Δύση, συνεχίζεται η ρωσική επίθεση (liveblog)

Σε τρεις διαφορετικές συνόδους την Πέμπτη (ΝΑΤΟ, ΕΕ και G7) η Δύση επανέλαβε την αντίθεσή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με νέες κυρώσεις και λεκτικές διαβεβαιώσεις ότι το ΝΑΤΟ είναι «πιο ενωμένο παρά ποτέ», ενώ θα στείλει και επιπλέον στρατεύματα στα ανατολικά όριά του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή, στην Πολωνία. Ανταλλαγές αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ρωσικό πολεμικό πλοίο τυλίχτηκε στις φλόγες σε λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας. Συνεχίζεται η πολιορκία της Μαριούπολης, σχετική στασιμότητα στη ρωσική προέλαση προς το Κίεβο. Οι σημαντικότερες εξελίξεις από το ουκρανικό μέτωπο σε liveblog


Σε τρία μεγάλα διπλωματικά γεγονότα - τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τη σύσκεψη των G7 - οι δυτικές χώρες διατράνωσαν την Πέμπτη την αντίθεσή τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε πριν από ακριβώς ένα μήνα. «Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο παρά ποτέ», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να στείλουν άλλες τέσσερις μονάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία και προειδοποίησαν την Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει διάφορα σενάρια απεξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τον Καναδά να ανακοινώνει αργά το βράδυ της Πέμπτης πως θα αυξήσει την παραγωγή του στην κατεύθυνση της μείωσης της παγκόσμιας εξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα

Στα πεδία της μάχης, η Ρωσία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα σήμερα καθώς επιβεβαιώθηκε ότι μεγάλο μεταγωγικό πλοίο της παραδόθηκε στις φλόγες στο λιμάνι του του Μπερντιάνσκ στη Αζοφική Θάλασσα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι είναι εκείνες που χτύπησαν και κατέστρεψαν το μεγάλο ρωσικό πλοίο καθώς έφερνε προμήθειες. Σε σχετικά βίντεο φαίνεται φωτιά και μαύρος καπνός από το μεταγωγικό Orsk, που ήταν ελλιμενισμένο στο Μπερντιάνσκ στην Αζοφική Θάλασσα, το οποίο φέρεται να χτυπήθηκε από ουκρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός φαίνεται πως αύξησε την Πέμπτη τις αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία, με πάνω από 250 εξόδους, κάπου 60 περισσότερες από την προηγουμένη. Ρωσικά πλήγματα δέχθηκαν οι πόλεις Λισιτσάνσκ και Νοβοντρούζεσκ, 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουγκάνσκ. Χτυπήθηκαν ακόμα περιοχές μέσα και γύρω από το Κίεβο, την Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο.

Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από την πολιορκημένη πόλη Ιζιούμ, ενώ στην περιφέρεια Ντονιέτσκ (ανατολικά) οι περισσότερες ουκρανικές μονάδες δέχονται πυρά, ανέφεραν οι ουκρανοί στρατηγοί. Στη γειτονική περιφέρεια Λουγκάνσκ, οι μάχες επικεντρώνονται στη Ρουμπίζνε (60.000 κάτοικοι), στη Σεβεροντονιέτσκ (100.000) και στην Ποπάσνα (20.000). Μάχες εκτυλίσσονται επίσης στον βορρά. Βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού αναφέρθηκαν στις πόλεις Καλίνιβκα, Γκορίνκα, Ρομάνιβκα και σε βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις ως αργά το βράδυ της Πέμπτης και αμέσως μετά η συνεχής ενημέρωση σε liveblog:

* Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα στρατεύματά του απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις από ορισμένες περιοχές γύρω από το Κίεβο, αναφέρει το Reuters. Τα ρωσικά στρατεύματα δεν είχαν αρκετά αποθέματα για να προχωρήσουν στην επίθεσή τους στην Ουκρανία, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, αλλά πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν χάσει την ελπίδα να περικυκλώσουν και να καταλάβουν το Κίεβο.

* Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας είπε ότι υπήρχαν 40 λεωφορεία που περίμεναν για να βγάλουν πολίτες από τη Μαριούπολη, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν τους άφηναν να περάσουν. Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι επρόκειτο να ανοίξουν σήμερα – αν και η Μαριούπολη δεν περιλαμβανόταν μεταξύ τους.

* Ο γενικός εισαγγελέας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου (ICC), Καρίμ Καν, ζήτησε από έναν συνασπισμό χωρών να στηρίξουν την έρευνά του για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. «Τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν» εάν η διεθνής κοινότητα δεν ενεργήσει τώρα, προειδοποίησε ο Χαν.

* Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη χώρα του κατά των ρωσικών δυνάμεων. Μιλώντας στους ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τις χώρες για τον αμυντικό εξοπλισμό που παρέχεται στην Ουκρανία, αλλά έκανε έκκληση για επιθετικά όπλα. Ο Ουκρανός ηγέτης κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για ανάπτυξη όπλων φωσφόρου.

* Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την άμυνά τους στα ανατολικά ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Περίπου 40.000 στρατιώτες έχουν τοποθετηθεί στην ανατολική πλευρά μαζί με αεροπορικά και ναυτικά μέσα, ενώ τέσσερις νέες μονάδες μάχης θα σταλούν στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

* Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε περισσότερες από 400 πρόσωπα και θεσμούς της Ρωσίας. Μεταξύ εκείνων που επιβλήθηκαν κυρώσεις ήταν η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, η Δούμα, και 328 μέλη της. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε επίσης οδηγίες, προειδοποιώντας ότι οι αρχές των ΗΠΑ ενδέχεται να επιβάλουν κυρώσεις σε συναλλαγές που σχετίζονται με τον χρυσό και με τη Ρωσία.

Τζο Μπάιντεν - που επισκέπτεται την Παρασκευή την Πολωνία -  είπε σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ότι η Κίνα κατανοεί τις οικονομικές συνέπειες που θα προκύψουν εάν παράσχει βοήθεια στη Ρωσία στον πόλεμο της με την Ουκρανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμα ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ πιο ενωμένη από ό,τι σήμερα.

Tune in as I hold a press conference about my meetings in Europe with Allies and partners on our response to Russia’s war on Ukraine. https://t.co/KSakZNhnET

— President Biden (@POTUS) March 24, 2022

* Οι ηγέτες της G7 δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία και είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα «όταν απαιτείται». Σε κοινή τους δήλωση, καταδίκασαν τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν και την «αδικαιολόγητη, απρόκλητη και παράνομη» επίθεση στην Ουκρανία.

* Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσουν μια πρωτοβουλία για να κατευθύνουν αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το σχέδιο.

* Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοι του θα «αυξήσουν» τη βοήθεια σε όπλα προς την Ουκρανία, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον μετά τη συνάντηση των ηγετών της G7. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει επιπλέον 6.000 πυραύλους και θα παράσχει χρηματοδότηση 25 εκατομμυρίων λιρών για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, είπε, με κιτ που θα παρέχεται «στην ποσότητα και την ποιότητα» που χρειάζεται η Ουκρανία για να αμυνθεί ενάντια στον «γείτονά της που εκφοβίζει».

* Η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που καλεί τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ψήφισμα έλαβε 140 ψήφους υπέρ και πέντε ψήφους κατά - Ρωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία και Λευκορωσία - ενώ 38 χώρες απείχαν.


* Ο Πάπας Φραγκίσκος άσκησε έντονη κριτική κατά των χωρών του κόσμου για την αύξηση των αμυντικών δαπανών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την «τρέλα». Είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι προϊόν «της παλιάς λογικής εξουσίας που εξακολουθεί να κυριαρχεί στη λεγόμενη γεωπολιτική» και η πραγματική απάντηση δεν μπορεί να είναι περισσότερα όπλα και περισσότερες κυρώσεις.

(τα γεγονότα ως το μεσημέρι της Πέμπτης 24/3 στο προηγούμενο κεντρικό μας θέμα)

Οι κυριότερες εξελίξεις σε liveblog:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)