to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:12 | 23.09.2016

Πολιτική

Καρτέλ αντιπολίτευσης-ΜΜΕ κατά του διαγωνισμού για τις άδειες - Πλήρωσαν την πρώτη δόση Αλαφούζος και Μαρινάκης (όλες οι εξελίξεις)

Μήνυση σε βάρος του Λ. Κρέτσου και της επιτροπής ελέγχου πόθεν έσχες από τον Alpha, μήνυση «κατά παντός υπευθύνου» και από τη Νέα Δημοκρατία ενώ οι δύο πρώτοι υπερθεματιστές κατέθεταν στα δημόσια ταμεία 40 εκατομμύρια ευρώ - Εν τω μεταξύ η Ντ. Μπακογιάννη αποφαινόταν στη βουλή ότι «ο διαγωνισμός για τις άδειες έχει καταπέσει» αποδεικνύοντας ότι η ΝΔ έπαψε να τηρεί πλέον τα προσχήματα τρέχοντας πίσω από τις πρωτοβουλίες των επιχειρηματικών συμφερόντων που στηρίζει - «Καθένας πορεύεται με εκείνους που εκπροσωπεί, η ΝΔ με τους καναλάρχες, εμείς με την κοινωνία», το σχόλιο κυβ. πηγών -Μήνυμα προς τους «καναλάρχες» να σταματήσουν να επιχειρούν τον εκφοβισμό δημόσιων λειτουργών, ενώ εισέρχεται στην τελική ευθεία, η διαδικασία της αδειοδότησης έστειλε και ο Ν. Παππάς απαντώντας σε ερώτηση του Ποταμιού - Όλες οι σχετικές εξελίξεις


Το πολιτικό-οικονομικό καρτέλ που από την πρώτη στιγμή επιδίωξε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, αποκαλύπτεται και παίζει τα τελευταία του χαρτιά:

Μήνυση κατά παντός υπεύθυνου σχετικά με τον έλεγχο του πόθεν έσχες του επίδοξου καναλάρχη Χρήστου Καλογρίτσα, κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΝΔ. «Κατανοούμε τον πανικό και τις παλινωδίες της ΝΔ, που αναγκάζεται να αλλάζει γραμμή κάθε εβδομάδα,  τρέχοντας πίσω από τις πρωτοβουλίες των επιχειρηματικών συμφερόντων που εξυπηρετεί. Άραγε, μετά τις κομματικές ανακοινώσεις, τώρα συντάσσουν και μηνύσεις μαζί με τους επιχειρηματίες», αναφέρει σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζοντας ότι «οι μόνοι που απειλούνται από την εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων είναι όσοι οικοδόμησαν ένα καθεστώς αυθαιρεσίας και διαπλοκής».

Μήνυση για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου κατέθεσε το μεσημέρι και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha. Η μήνυση στρέφεται κατά της Επιτροπής που ήλεγξε τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και σε βάρος του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, Λ. Κρέτσου, που υπέγραψε το σχετικό πρακτικό που συνέταξε η αρμόδια επιτροπή (σ.σ: παρακάτω περισσότερα για την Τράπεζα Αττικής).

Πλήρωσαν την πρώτη δόση Αλαφούζος και Μαρινάκης

Την ίδια στιγμή, ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι κατέθεσε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, την πρώτη δόση του τιμήματος για την αδειοδότησή του, ύψους 14.533.333 ευρώ, καθώς επίσης και όλα τα σχετικά παραστατικά.

Και ο Β. Μαρινάκηςαπό την πλευρά του, πλήρωσε επίσης το 1/3 του συνολικού ποσού που θα καταβάλει για την τηλεοπτική άδεια, δηλαδή 26,3 εκατ. ευρώ.

 

Ν. Παππάς: Λέγαμε ότι τα συμφέροντα συσπειρώνονται γύρω από κόμματα, τώρα τα κόμματα τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω από τα συμφέροντα

Μήνυμα προς τους «καναλάρχες» να σταματήσουν να επιχειρούν τον εκφοβισμό δημόσιων λειτουργών, ενώ εισέρχεται στην τελική ευθεία, η διαδικασία της αδειοδότησης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, έστειλε ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας σε ερώτηση του Ποταμιού στη Βουλή. Ταυτοχρόνως, κατήγγειλε ότι υπάρχουν κόμματα που έχουν γίνει σήμερα οι «ουρές των συμφερόντων» των επιχειρηματιών.

Ο υπουργός Επικρατείας, κατονόμασε μάλιστα τους επιχειρηματίες, Δ. Κοντομηνά, Γ. Βαρδονογιάννη και Ιω. Αλαφούζο, ότι ενόψει της αδειοδότησης, στήνουν δελτία ειδήσεων, προκειμένου να πιέσουν δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι επιτελούν το έργο τους, για 1.200 και 1.500 ευρώ. «Όποιος θέλει κόντρα, να έρθει εδώ. Στην πολιτική ηγεσία, η οποία αναλαμβάνει την απόλυτη ευθύνη» είπε ο Νίκος Παππάς και υπογράμμισε ότι ουδέποτε έχει γίνει διαγωνισμός με τέτοιον έλεγχο από το ελληνικό δημόσιο.

«Σε αυτόν τον διαγωνισμό έχουν γίνει αμέτρητες ενστάσεις και έχει πραγματικά εξαντληθεί όλο το νομικό οπλοστάσιο κι όλο το οπλοστάσιο των διαδικασιών, το οποίο διαφύλαξε τους συμμετέχοντες. Σε κάθε στάδιο του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες είχαν δικαίωμα να δουν τους φακέλους των άλλων και στην προεπιλογή και τώρα, που είμαστε λίγο πριν την ολοκλήρωση. Δεν έχει υπάρξει διαγωνισμός που να έχει τέτοια και τόσα επίπεδα ελέγχου. Υπενθύμισε ότι ξεκίνησε με 11 συμμετέχοντες, κόπηκε το MEGA, επειδή δεν κατέβαλε το παράβολο κι επειδή δεν είχε τραπεζική ενημερότητα, κόπηκε μετά ο τηλεοπτικός σταθμός ΕΨΙΛΟΝ διότι δεν έφερε την κατάλληλη εγγυητική επιστολή» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσονα Φωτήλα.

«Δεν ξέρω τι θα γίνει και να μην προτρέχει κανένας. Να αφήσουμε την Επιτροπή να κάνει τη δουλειά της. Μπορεί να μην τους αρέσει που για πρώτη φορά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, αλλά αυτή η διαδικασία έτσι θα ολοκληρωθεί» σημείωσε ο Νίκος Παππάς κι επισήμανε ότι αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μια ζούγκλα με δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων αυτής της επιχειρηματικής ελίτ, έναντι της πολιτικής. Ζήτησε δε, να απαντήσουν οι προκάτοχοί του υπουργοί γιατί δεν καταλόγιζαν τους φόρους, τα τέλη χρήσης συχνοτήτων και τον φόρο διαφήμισης, και διερωτήθηκε: «Ποιος τους πίεζε; Ποιος κράτησε στο τραπέζι τους επάνω, ανυπόγραφα αυτά τα χαρτιά; Γιατί εμείς καταφέραμε να εισπράξουμε 50 εκατ. κι είναι καταλογισμένα άλλα τόσα; Και τώρα 250 εκατ. για τις άδειες;».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας, με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην Digea και στους επιχειρηματίες – καναλάρχες. Στο εν λόγω άρθρο ο N. Παππάς προαναγγέλλει κυβερνητική ρύθμιση η οποία θα υποχρεώνει την Digea να «να μεταδίδει μόνο πρόγραμμα αδειοδοτημένων σταθμών», ενώ όπως γράφει χαρακτηριστικά «θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των ποινικών κυρώσεων και προστίμων σε περίπτωση παράβασης».

«Η Ντ. Μπακογιάννη έχει χάσει επεισόδια»

"Η κυρία Μπακογιάννη, έχει χάσει προφανώς επεισόδια και δεν έχει διαβάσει την προκήρυξη για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες", αναφέρει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σχολιάζοντας δηλώσεις της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη για την παραπάνω ομιλία του Ν. Παππά και επισημαίνει: " Την ενημερώνουμε ότι ο κ. Αλαφούζος, για λογαριασμό του τηλεοπιτκού σταθμού ΣΚΑΙ, κατέθεσε ήδη σήμερα την πρώτη δόση του τιμήματος ύψους 14.533.333,34 ευρώ".

Η κυβέρνηση ετράπη σε άτακτη υποχώρηση για τις τηλεοπτικές άδειες, και ο διαγωνισμός κατέπεσε, ανέφερε νωρίτερα στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη.  «Από εκεί που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τα χρήματα που θα πάρει από τις άδειες κι ότι θα τα μοιράσει στους κοινωνικά αδύναμους ο κ. Παππάς προήλθε σήμερα και μας είπε ότι δεν υπάρχει καμία άδεια» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ.  «Από την ώρα που πιάστηκε ψευδόμενη η Επιτροπή που ήλεγξε, και παρά τις σάλτσες που έβαλε ο κ. Παππάς για τη μάχη κατά της διαπλοκής σήμερα και τα άλλα γραφικά, επιβεβαιώνεται η άποψη ΝΔ ότι ο διαγωνισμός αυτός κατέπεσε κι έγινε μόνο για το θεαθήναι» ξεκαθάρισε.

Την άποψη ότι «ισχυρά συμφέροντα θέλουν να φύγει η κυβέρνηση» εξέφρασε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, με αφορμή την συνεχή κριτική που ασκείται για το κυβερνητικό έργο. «Εναλλασσόμενη και εντελώς αβάσιμη η κατηγορία: μια το υπουργείο κατηγορείται για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, και μια κατηγορείται ότι δεν παρεμβαίνει» τόνισε ακόμη.  «Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, μονό σε ακραίες περιπτώσεις αναμειγνυόμαστε όπως οι κρίσεις των δικαστών που είναι αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου και το θέμα των πειθαρχικών συμβουλίων των δικαστών (…) Η κυβέρνηση δεν μπλέκεται στα ποδιά της Δικαιοσύνης», τόνισε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Η Νέα Δημοκρατία με τους καναλάρχες, εμείς με την κοινωνία»

Κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τη στάση της ΝΔ σχολιάζουν: «Την ίδια ώρα που η κυρία Μπακογιάννη αποφαινόταν στη βουλή ότι «ο διαγωνισμός για τις άδειες έχει καταπέσει», οι δύο πρώτοι υπερθεματιστές κατέθεταν στα δημόσια ταμεία 40 εκατομμύρια ευρώ. Τα πρώτα χρήματα μετά από δύο δεκαετίες «τζάμπα» χρήσης δημόσιων συχνοτήτων από καναλάρχες». Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές: «Είναι τόσο μεγάλο το άγχος τους στη Νέα Δημοκρατία να μην πληρώσουν δεκάρα οι ιδιοκτήτες καναλιών για τη χρήση δημόσιων αγαθών, ώστε δεν τηρούν πλέον ούτε τα προσχήματα. Θα ήταν γραφικές οι αντιδράσεις τους, αν δεν στρέφονταν τόσο καταφανώς και τόσο ξεδιάντροπα απέναντι στο δημόσιο συμφέρον. Καθένας πορεύεται με εκείνους που εκπροσωπεί. Η Νέα Δημοκρατία με τους καναλάρχες, εμείς με την κοινωνία».

Η Τράπεζα Αττικής και οι αντιπερισπασμοί από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Στο πλαίσιο των συντονισμένων κινήσεων κατά του διαγωνισμού,  δεν είναι αθώα η επίθεση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή για την Τράπεζα Αττικής, η οποία βρίσκεται και βρισκόταν υπό τον έλεγχο της ΤτΕ η οποία έχει και την αρμοδιότητα να ερευνά και να αξιολογεί τη λειτουργία της Τράπεζας Αττικής (εδώ οι δηλώσεις του Σ. Φάμελλου αναφορικά το πόρισμα). «Εμείς σε κάθε περίπτωση θέλουμε και η ΤτΕ να επιτελεί τον θεσμικό της ρόλο και σίγουρα, αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα, ούτε προστατεύουμε κανέναν, αλλά θέλουμε τη διαφάνεια και τον έλεγχο παντού. Κι αυτό είναι το οποίο προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση κι αυτό το οποίο απαιτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε σε σχετική ερώτηση η Ρ. Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

«Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σκάβουν με επιμέλεια ένα λάκκο, στον οποίο τελικά θα πέσουν οι ίδιοι μέσα. Όπως διαβεβαίωσε η Τράπεζα Αττικής το δάνειο του κ. Καλογρίτσα είναι ενήμερο και καλυμμένο. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ούτε κάλυψη έχουν ούτε εξυπηρετούνται. Πρέπει να διαθέτουν αρκετό θράσος για να λένε όσα λένε και να μην απαντούν για το εάν και πότε θα εξοφλήσουν τα δάνειά τους τα δύο αυτά κόμματα. Δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι σε κάποια θέματα δεν είναι κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι. Για μακρά περίοδο, η Τράπεζα Αττικής λειτούργησε ως «παραμάγαζο» του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ και εδώ υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν καταλογιστεί», αναφέρει συγκεκριμένα ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο tvxs.gr

Την ίδια στιγμή, σε πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο «Δικά τους τα παιδιά, δικά τους και τα δάνεια», η σημερινή «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρεται στους συνεργάτες των Ευάγγ. Βενιζέλου, Χρ. Σταϊκούρα, Γ.  Βρούτση που είχαν... κερδίσει μία θέση στην Attica Bank: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διόριζαν στελέχη στην τράπεζα, την περίοδο που δόθηκαν τα περισσότερα επισφαλή δάνεια, όπως τονίζει το «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Attica Bank μεταξύ άλλων έχει δώσει και 13 εκατ. ευρώ σε δάνεια στα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα την πρώτη πενταετία της κρίσης. Τα εν λόγω στελέχη, μεταξύ άλλων, είχαν και την εποπτεία των δανείων, όπως υπογραμμίζεται.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)