to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:47 | 23.09.2016

Πολιτική

Ν. Παππάς: Λέγαμε ότι τα συμφέροντα συσπειρώνονται γύρω από κόμματα, τώρα τα κόμματα τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω από τα συμφέροντα

Ο υπουργός Επικρατείας απάντησε σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Ιάσονα Φωτήλα, βουλευτή Αχαΐας του Ποταμιού, για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.


   Μήνυμα προς τους «καναλάρχες» να σταματήσουν να επιχειρούν τον εκφοβισμό δημόσιων λειτουργών, ενώ εισέρχεται στην τελική ευθεία, η διαδικασία της αδειοδότησης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ταυτοχρόνως, κατήγγειλε ότι υπάρχουν κόμματα που έχουν γίνει σήμερα οι «ουρές των συμφερόντων» των επιχειρηματιών.

   Ο υπουργός Επικρατείας, κατονόμασε μάλιστα τους επιχειρηματίες, Δ. Κοντομηνά, Γ. Βαρδονογιάννη και Ιω. Αλαφούζο, ότι ενόψει της αδειοδότησης, στήνουν δελτία ειδήσεων, προκειμένου να πιέσουν δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι επιτελούν το έργο τους, για 1.200 και 1.500 ευρώ. «Όποιος θέλει κόντρα, να έρθει εδώ. Στην πολιτική ηγεσία, η οποία αναλαμβάνει την απόλυτη ευθύνη» είπε ο Νίκος Παππάς και υπογράμμισε ότι ουδέποτε έχει γίνει διαγωνισμός με τέτοιον έλεγχο από το ελληνικό δημόσιο.

   «Σε αυτόν τον διαγωνισμό έχουν γίνει αμέτρητες ενστάσεις και έχει πραγματικά εξαντληθεί όλο το νομικό οπλοστάσιο κι όλο το οπλοστάσιο των διαδικασιών, το οποίο διαφύλαξε τους συμμετέχοντες. Σε κάθε στάδιο του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες είχαν δικαίωμα να δουν τους φακέλους των άλλων και στην προεπιλογή και τώρα, που είμαστε λίγο πριν την ολοκλήρωση. Δεν έχει υπάρξει διαγωνισμός που να έχει τέτοια και τόσα επίπεδα ελέγχου. Υπενθύμισε ότι ξεκίνησε με 11 συμμετέχοντες, κόπηκε το MEGA, επειδή δεν κατέβαλε το παράβολο κι επειδή δεν είχε τραπεζική ενημερότητα, κόπηκε μετά ο τηλεοπτικός σταθμός ΕΨΙΛΟΝ διότι δεν έφερε την κατάλληλη εγγυητική επιστολή» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσονα Φωτήλα.

   Ο κ. Φωτήλας, αναφέρθηκε στα «πρόσφατα γεγονότα» για σχέσεις Τραπεζών, ΜΜΕ, «που έρχονται να ρίξουν φως στο σκοτάδι της νέας αριστερής διαπλοκής» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σήμερα δίνει τα δικά της θαλασσοδάνεια σε επιχειρηματίες, θέτοντας επίσης θέμα και για την επιλογή του κ. Ματζουράνη, ως δικηγόρου του ελληνικού δημοσίου στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο βουλευτής ισχυρίστηκε ότι δεν έχει γίνει έλεγχος του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών και αναρωτήθηκε για ποιον λόγο ορίστηκε η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού ως αρμόδια για την διενέργεια του ελέγχου των υπερθεματιστών κι όχι η κατεξοχήν αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

   Άφησε δε, υπονοούμενα ότι αυτή η επιλογή εκ μέρους της κυβέρνησης δεν έγινε τυχαία. Ο ερωτών βουλευτής, αναφέρθηκε ακόμη και στο δάνειο του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είχα πει ότι το τίμημα ήταν απρόσμενα υψηλό. Πίστευα ότι μιλούσαμε για πραγματικά χρήματα και όχι για γίδια και για βοσκοτόπια».

Τα περί "βοσκοτοπίων" τα αναίρεσε το ρεπορτάζ της Καθημερινής που τα ενέτασε στο success story Σαμαρά, τόνισε ο υπουργός.

    «Διαγωνισμός - παρωδία ήταν αυτός για τον ψηφιακό πάροχο, όπου μοναδικός συμμετέχων ήταν η επιχειρηματική ενότητα των ίδιων των καναλαρχών. Εκεί έγιναν τα αίσχη» είπε ο υπουργός Επικρατείας και συνέστησε στους καταγγέλλοντες να «κρατηθούν λίγο» για την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, διότι «αυτά που βγάζουν μάτι, είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Αντίστοιχη παρότρυνση απηύθυνε και για τα «πόθεν έσχες» και άλλων υποψήφιων στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, διότι «υπερθεματιστής δηλώνει ότι τις επόμενες δόσεις θα τις καταβάλει με τα κέρδη που θα βγάλει».

   «Δεν ξέρω τι θα γίνει και να μην προτρέχει κανένας. Να αφήσουμε την Επιτροπή να κάνει τη δουλειά της. Μπορεί να μην τους αρέσει που για πρώτη φορά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, αλλά αυτή η διαδικασία έτσι θα ολοκληρωθεί» σημείωσε ο Νίκος Παππάς κι επισήμανε ότι αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μια ζούγκλα με δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων αυτής της επιχειρηματικής ελίτ, έναντι της πολιτικής. Ζήτησε δε, να απαντήσουν οι προκάτοχοί του υπουργοί γιατί δεν καταλόγιζαν τους φόρους, τα τέλη χρήσης συχνοτήτων και τον φόρο διαφήμισης, και διερωτήθηκε: «Ποιος τους πίεζε; Ποιος κράτησε στο τραπέζι τους επάνω, ανυπόγραφα αυτά τα χαρτιά; Γιατί εμείς καταφέραμε να εισπράξουμε 50 εκατ. κι είναι καταλογισμένα άλλα τόσα; Και τώρα 250 εκατ. για τις άδειες;».

   «Τελειώνει ο κύκλος της προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων. Ολοκληρώνεται η διαδικασία και η επόμενη μέρα της τηλεόρασης θα μας κάνει να θυμόμαστε αυτά τα επεισόδια και αυτά τα τηλεοπτικά σπαρταρίσματα με ένα μειδίαμα και κάποιοι με πικρία για τα όσα άκουσαν για τους ίδιους και την οικογένειά τους» είπε ακόμη.

   Όταν ο βουλευτής του Ποταμιού, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από την μία εξέδωσε ανακοίνωση για τους οριστικούς υπερθεματιστές που αναδείχθηκαν και από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα καταπέσει όποιος αντιμετωπίσει πρόβλημα με το «πόθεν έσχες» του, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι οι οριστικοί υπερθεματιστές που αναδείχθηκαν από τη δημοπρασία δεν είναι και αδειούχοι:

   «Είναι οριστικοί υπερθεματιστές. Δεν είναι αδειούχοι. Δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που τους αποδίδει άδεια, διότι υπάρχει μια σειρά από προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι κύριοι αυτοί έχουν καταθέσει ενστάσεις απέναντι στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας για την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών. Η Επιτροπή Ενστάσεων θα ασχοληθεί με αυτά. Θα πρέπει να καταβάλουν το τίμημα και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, τότε θα τους αποδοθεί άδεια».


 

   Κόμματα - ουρές των συμφερόντων

   Την οργισμένη αντίδραση του Νίκου Παππά προκάλεσε όμως η αποστροφή του Ιάσονα Φωτήλα ότι η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά» απώλεσε το ηθικό της πλεονέκτημα και πως τα τελευταία γεγονότα με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών θα είναι η ταφόπλακά της. «Κρατήστε τις περούκες γιατί θα τις χρειαστείτε όταν θα φεύγετε νύχτα» είπε ο βουλευτής.

   «Στις μεταμφιέσεις εσείς είστε συνηθισμένος. Και δεν περίμενα να χρησιμοποιήσετε αυτό το άθλιο γεγονός, αυτή την άθλια επιλογή των καναλαρχών να στείλουν ανθρώπους μεταμφιεσμένους με περούκες για να με ακολουθούν στην Νέα Υόρκη για να κάνετε φθηνή αντιπολίτευση. Δεν κάνατε κριτική όμως στους καναλάρχες, ήρθατε να αστειευτείτε. Ντροπή επιτέλους. Μου κάνατε ερωτήσεις ότι είναι χαμηλό το τίμημα. Βγαίνει αυτό το αστρονομικό ποσό κι αντί να βάλετε όλοι πλάτη για να εισπραχθεί - και κάντε μας και κριτική - αντί για κοινοβουλευτικό έλεγχο, ακούμε εξυπνάδες. Στενοχωριέμαι, διότι κάποτε λέγαμε ότι τα συμφέροντα έχουν συσπειρωθεί γύρω από το τάδε κόμμα, τώρα έχουμε κόμματα ουρές των συμφερόντων. Κι αυτό είναι θλιβερό και με λυπεί» ήταν η έντονη απάντηση του υπουργού Επικρατείας.

   Τόνισε πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μιλήσει για το ήθος της αριστεράς, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση και τους «καναλάρχες». Αυτό «που επέτασσε το ήθος της Αριστεράς ήταν να εισπράξουμε τα 300 εκατ.» ανέφερε και πρόσθεσε: «Πάει ο κ. Βαρδινογιάννης και δίνει 13 εκατ., πως περιμένει να γίνει υπερθεματιστής; Ο κ. Κοντομηνάς δεν πάει πουθενά στον τελικό, στη δεύτερη φάση. Γιατί να γίνει υπερθεματιστής;»

   Τέλος, ο κ. Παππάς, ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει καμία πρόβλεψη για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρά μόνο ανέφερε τα όσα έγιναν ως τώρα: «Το ΣτΕ κατέδειξε με αλλεπάλληλες αποφάσεις του ότι το καθεστώς που κληρονομήσαμε παραβίαζε το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεύτερο τετελεσμένο είναι η απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων με το σκεπτικό ότι υπάρχει λόγος δημόσιου συμφέροντος για την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας».

   «Εμείς θα τηρήσουμε και το Σύνταγμα και τους νόμους και τον διαγωνισμό θα ολοκληρώσουμε και τα λεφτά θα εισπράξουμε και θα πάμε ομαλά μέχρι τέλους» κατέληξε ο κ. Παππάς.

Διαβάστε επίσης: 

Από την «αεροπειρατεία» στη ρύθμιση

(άρθρο του Ν. Παππάς που δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών»)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)