to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:29 | 29.04.2020

Κοινωνία

Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή του Βασίλη Δημάκη - Στην Κομισιόν φέρνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Απεργία και δίψας ξεκίνησε τη Δευτέρα 27 Απριλίου ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης, ήδη σε απεργία πείνας από τις 21/4, ο οποίος μετήχθη βίαια το βράδυ της 16ης Απριλίου στα Γρεβενά, από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου βρισκόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή - Προσχηματική απάντηση από το υπ. Προστασίας του Πολίτη για τους λόγους μεταγωγής του - Στην Κομισιόν φέρνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ


Ο κρατούμενος, Βασίλης Δημάκης, που είναι τριτοετής φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του EKΠΑ, τιμωρείται για ακόμα μια φορά από την Πολιτεία γιατί μαζί με άλλους κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού συμμετείχε σε ειρηνική κινητοποίηση, με αποχή από την εργασία, με αίτημα την αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας.

Εξαιτἰας της στάσης του ο Βασίλης Δημάκης, μετήχθη βίαια στις 16 Απριλίου στις φυλακές Γρεβενών, απ' όπου στις 21 Απριλἰου ξεκίνησε απεργία πείνας, και από τη Δευτέρα 27/4 και δίψας, διεκδικώντας να μην στερηθεί το δικαίωμα να συνεχίσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο στο οποίο εισήχθη όντας κρατούμενος.

Στερείται επικοινωνίας με τον δικηγόρο του - «Απαγωγή» η μεταγωγή του, με εισβολή των ΕΚΑΜ στο κελί του

Όπως αναφέρει σε επιστολή του ο συνήγορος του Β. Δημάκη, Θ. Καμπαγιάννης, «εξαιτίας της μεταγωγής του κρατούμενου στα Γρεβενά και των μέτρων καραντίνας στις φυλακές, ο υπογράφων συνήγορος ούτε να μεταβεί στα Γρεβενά μπορεί λόγω απαγόρευσης εξόδου από τα όρια της περιφέρειας Αττικής ούτε να επισκεφθεί τον κρατούμενο δύναται λόγω της απαγόρευσης επισκεπτηρίων και της υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών που ισχύουν στα σωφρονιστικά καταστήματα λόγω κορονοϊού». Ετσι, προσθέτει, «η επικοινωνία εντολέα-συνηγόρου είναι αποκλειστικά τηλεφωνική (από καρτοτηλέφωνο της φυλακής) και αυτονόητα περιορισμένη», και ζητά τη χορήγηση ειδικής άδειας/βεβαίωσης μετακίνησης από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να μεταβεί στη φυλακή Γρεβενών για να συναντήσει τον απεργό πείνας κρατούμενο και πελάτη του. 

Για τις συνθήκες της μεταγωγής, ο Θ. Καμπαγιάννης σημειώνει ότι στις 16 Απριλίου, «άντρες των ΕΚΑΜ εισέβαλαν στο κελί του στον Κορύδαλλο και τον μετήγαγαν-απήγαγαν φορώντας ένα παπούτσι και μια παντόφλα (!) στις φυλακές Γρεβενών». « Η αιφνίδια μεταγωγή του κρατούμενου έγινε με εξευτελιστικούς όρους που παραβιάζουν κατάφωρα την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», σημειώνει ο συνήγορος του Β. Δημάκη που έχει αποστείλει και σχετική επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων ζητώντας την κινητοποίησή τους (δείτε και τα δύο έγγραφα στο τέλος της δημοσίευσης).

Στο πλευρό του Β. Δημάκη βρίσκονται ήδη φορείς, οργανώσεις καθώς και καθηγητές του, που απευθύνουν εκκλήσεις προς τους αρμόδιους, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα και να μη διακινδυνεύσει περαιτέρω η ζωή του κρατούμενου φοιτητή.

Προσχηματική απάντηση Χρυσοχοϊδη: Για λόγους... «ομαλής λειτουργίας του Κορυδαλλού» η μεταγωγή Δημάκη (!)

Η ανακοίνωση του Υπουργείου, το απόγευμα της Τρίτης 28/4, που δεν απαντά ούτε για τις συνθήκες μεταγωγής του Βασ. Δημάκη (ο συνήγορός του αναφέρεται σε κανονική εισβολή-απαγωγή του κρατούμενου από τα ΕΚΑΜ), ούτε δείχνει να λαμβάνει υπόψη την σε κρίσιμο σημείο κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας, περιορίζεται να αναφερθεί σε κάποιους ομιχλώδεις «λόγους ομαλής λειτουργίας» της φυλακής Κορυδαλλού (αναλυτικά η ανακοίνωση του υπ. ΠροΠο

Η σελίδα της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη:

Η σπαρακτική έκκληση του Πέτρου Δαμιανού

Ο Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής Γυμνασίου - Λυκείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα και ο συνήγορος του Βασίλη Δημάκη, Θανάσης Καμπαγιάννης, βρέθηκαν την Τρίτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά δεν κατάφεραν να συναντήσουν τη γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής. «Η ζωή του Βασίλη Δημάκη κρέμεται από μια κλωστή» δηλώνει ο Πέτρος Δαμιανός σε ανάρτησή του:

Π. Σκουρλέτης: Η Πολιτεία να μη μετατρέψει την ποινή του Βασίλη Δημάκη σε θάνατο

«Η Πολιτεία να μη μετατρέψει την ποινή του Βασίλη Δημάκη σε θάνατο! Ένας νέος άνθρωπος αξιοποίησε το δικαίωμα των φυλακισμένων στη μόρφωση. Τώρα του το στερούν. Ο απεργός πείνας και δίψας Β. Δημάκης πρέπει να γυρίσει στις φυλακές Κορυδαλλού, να σπουδάσει, να ζήσει!», γράφει χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του:

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τιμωρητική μεταγωγή του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη και τον αποκλεισμό από τις σπουδές του κατέθεσε, σε συνέχεια της χθεσινής του παρέμβασης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ, Κώστας Αρβανίτης.

Ο ευρωβουλευτής καταγγέλλει πως η μεταγωγή του Β. Δημάκη, που έγινε με πρόσχημα την πανδημία, αποφασίστηκε αμέσως μετά την επίσκεψη της αρμόδιας Γ.Γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου ο Β. Δημάκης, ως εκπρόσωπος των κρατουμένων «ανέπτυξε με κοσμιότητα αίτημα των κρατουμένων για αποσυμφόρηση προς αντιμετώπιση των εκτάκτων συνθηκών που δημιουργεί η εξάπλωση του covid-19 και χωρίς οποιαδήποτε παρεκτροπή εκ μέρους του».

Γνωστοποιώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, δεδομένου ότι ο κρατούμενος έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας και δίψας, ο Κ. Αρβανίτης υπογραμμίζει πως η εκδικητική μεταγωγή του στις Φυλακές Γρεβενών αποκλείει στην ουσία την παρακολούθηση των σπουδών του αριστούχου φοιτητή Πολιτικών Επιστημών, παραβιάζοντας το αναφαίρετο δικαίωμά του στην εκπαίδευση, και ρωτά την Επιτροπή για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει επ’ αυτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Δεν πρέπει να κινδυνέψει κι άλλο η ζωή του Βασίλη Δημάκη

H επιστολή του συνηγόρου τού Β. Δημάκη προς τους αρχηγούς των κομμάτων:

Το υπόμνημα του Θ. Καμπαγιάννη για τη μεταγωγή Δημάκη - Το αίτημά του για ειδική άδεια ώστε να επισκεφθεί τον απεργό πείνας:

Το Τμ. Δικαιοσύνης του ΚΚΕ για τη μεταγωγή Δημάκη

Όπως τονίζει και το Τμ. Δικαιοσύνης του ΚΚΕ, «το ΚΚΕ καταδικάζει την αυθαίρετη, εκδικητική μεταγωγή του κρατούμενου φοιτητή Β. Δημάκη στις φυλακές Γρεβενών «για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος κράτησης» επειδή διεκδίκησε μαζί με συγκρατούμενούς του το αυτονόητο, μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Ο ίδιος βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας ζητώντας την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού, από όπου θα μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του. Το ΚΚΕ απαιτεί την επαναμεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, χωρίς άλλη καθυστέρηση, καθώς η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο».

Όπως προσθέτει,«η  τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ να εξάρει την “ατομική ευθύνη”, εντείνοντας ταυτόχρονα τα μέτρα καταστολής και περιστολής αστικών δημοκρατικών ελευθεριών, εκδηλώνεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο και στην κατάσταση στις φυλακές, όπως αντίστοιχα και στα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση έσπευσε να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί στέλνοντας εγκύκλιο προς όλες τις φυλακές με την οποία μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η εισαγωγή και παράδοση σε κρατούμενους φαγητών ή ρούχων από τους επισκέπτες, χωρίς να υπολογίζει ότι δεν έχουν όλοι οι κρατούμενοι τη δυνατότητα να αγοράζουν τρόφιμα μέσα από τη φυλακή, περιορίζονται στο μισό όλα τα επισκεπτήρια των κρατουμένων, κι ενώ αυτά γίνονται με διαχωριστικό.
Είναι, μάλιστα, η δεύτερη φορά που ο Β. Δημάκης προχωράει σε απεργία πείνας, καθώς το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χρειάστηκαν 31 μέρες απεργίας πείνας και κινητοποίηση πλήθους φορέων προκειμένου να μπορέσει να παρακολουθήσει τις σπουδές του. Γι΄ αυτό και είναι προκλητικό να επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει μαθήματα “αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης”.
Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή με την εκδήλωση της πανδημίας διεκδίκησε άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους χώρους και ειδικά όπου υπάρχει συνωστισμός.
Γι’ αυτό απαιτεί την άμεση μέριμνα για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού μέσα στις φυλακές με μέτρα υγιεινής όπως συχνή απολύμανση των χώρων και δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, ενίσχυση των ιατρείων των φυλακών ώστε να είναι εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ στο σύνολο των εργαζομένων και των κρατουμένων, καθώς και τα αναγκαία νομικά και πρακτικά μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού. Αντίστοιχα, απαιτεί την άμεση άρση των μέτρων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των κρατουμένων όπως ο περιορισμός έως και απαγόρευση των επισκέψεων.
Γενικότερα αναδεικνύεται η ανάγκη έντασης την πάλης για την κατάργηση όλων των ποινικών διατάξεων που περιστέλλουν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες (τρομονόμος κλπ), για την εξασφάλιση σύγχρονων και αξιοπρεπών συνθηκών κράτησης, με σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων και στήριξη των πιο ευάλωτων (τοξικοεξαρτημένων κλπ), για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, για τη δημιουργία και στελέχωση των απαραίτητων κρατικών δομών με το κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να υπάρχει ουσιαστική πρόληψη, επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας αλλά και αποτελεσματική κοινωνική επανένταξη όσων εκτίσουν την ποινή τους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)