to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:15 | 28.04.2020

Κοινωνία

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στο πλευρό του Βασίλη Δημάκη

Καλεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής «να διατάξουν το ταχύτερο δυνατόν την επαναμεταγωγή του κρατούμενου του οποίου η υγεία είναι ήδη βεβαρημένη, διαφορετικά θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη ζωή του»


Αναλυτικά η δήλωση συμπαράστασης της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στον απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη (27/4/20):

"Στις  16/4/2020 ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης, μετά από εισβολή των ΕΚΑΜ στο κελί του,  μετήχθη βίαια  από τις Φυλακές Κορυδαλλού στις Φυλακές Γρεβενών. Ο Βασίλης Δημάκης είναι φοιτητής αριστούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, και τα επαινετικά σχόλια των καθηγητών του στο fb το επιβεβαιώνουν. 

Το «αδίκημα» του γι’ αυτήν την αιφνίδια μεταγωγή ήταν ότι εξέφρασε δημόσια τη γνώμη του για την αποσυμφόρηση των φυλακών κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας των κρατουμένων με σχετικό  αίτημα.

Αυτή η τιμωρητική μεταγωγή έγινε παρότι οι ανάγκες παρακολούθησης των μαθημάτων της σχολής του, δικαίωμα που κέρδισε με νικηφόρα απεργία πείνας και δίψας το 2018, επιτάσσουν και εκ του νόμου επιτρέπουν την έκτιση της ποινής του σε σωφρονιστικό κατάστημα στην Αθήνα.

Τώρα για δεύτερη φορά ο κρατούμενος έχει ξεκινήσει απεργία πείνας (21/4/2020)  και δίψας από τη Δευτέρα 27/4/2020 στο πειθαρχείο της Φυλακής Γρεβενών, διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμα του να επανέλθει στις Φυλακές Κορυδαλλού για να συνεχίσει τις σπουδές του.  

Τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, όπως λέει και ο ίδιος, αφορούν το «συνέρχεσθαι και όχι το εκφράζεσθαι». Μέχρι σήμερα καμία ευαισθησία δεν έχει επιδειχθεί για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές.

Η ζωή των κρατουμένων στα «σωφρονιστικά» καταστήματα πολύ λίγη αξία έχει για τους ιθύνοντες. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία υποτίθεται ότι θα έφερναν παραπέμφθηκε στις καλένδες. Και όχι μόνον δεν υπάρχει στοιχειώδης ευαισθησία ούτε καν στοιχειώδης αντίληψη ευθύνης για τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα (νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς κλπ), τις μωρομάνες.

Στο πλαίσιο αυτό διατάχτηκε και η εκδικητική μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα Γρεβενά. Είναι προφανές  ότι το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ και η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, μέσω της καταστολής και της βίας, θέλουν να επιβάλλουν το νόμο της σιωπής και το μήνυμα που στέλνουν είναι: «Σηκώνεις κεφάλι? Θα στο κόψουμε!»

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων δηλώνει την αλληλεγγύη της στον  απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη και στέκεται στο πλευρό του, στηρίζοντας το δίκαιο αίτημά του να μεταχθεί εκ νέου στις φυλακές Κορυδαλλού για να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του.

Καλεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής  να διατάξουν το ταχύτερο δυνατόν την επαναμεταγωγή του κρατούμενου του οποίου η υγεία είναι ήδη βεβαρημένη, διαφορετικά θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη ζωή του. Επίσης αντί να επιδεικνύουν εκδικητικότητα, τιμωρώντας τους κρατούμενους και προσπαθώντας να τους φιμώσουν, καλύτερα θα ήταν να επιδείξουν την πρέπουσα υπευθυνότητα και να νομοθετήσουν άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)