to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 15.07.2014

Διεθνή

Έφτασαν τους 220 οι νεκροί στη Γάζα: Κατάπαυση πυρός για έξι ώρες ανακοίνωσε το Ισραήλ

220 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης και 1.570 έχουν τραυματιστεί -Κατάπαυση πυρός για 6 ώρες ανακοίνωσε το Ισραήλ, έπειτα από αίτημα του ΟΗΕ. Διαδήλωση για την Παλαιστίνη στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα την Πέμπτη 17 Ιουλίου, στις 6.30 μ.μ.


Σχετικά δημοσιεύματα:  «Σταματήστε τη σφαγή στη Γάζα»: Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στη συγκέντρωση στην ισραηλινή πρεσβεία // Κ. Ήσυχος: «Στέγνωσαν τα δάκρυα των Παλαιστινίων» //  Ερωταπαντήσεις για την αποτυχημένη προσπάθεια κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς // «BBC, ντροπή σου»: Διαδηλώσεις ενάντια στη μεροληπτική κάλυψη της σφαγής στη Γάζα (βίντεο - φωτ.)  // Παρίσι, 14/7: Φιλοϊσραηλινοί τραμπούκοι επιτίθενται σε διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης (βίντεο) // Οι δύο μύθοι για το Παλαιστινιακό //  Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Σταματήστε τώρα τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Δεν είναι «δυο όψεις του ίδιου νομίσματος», είναι διαρκές έγκλημα

Διαβάστε το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών ΕΔΩ

------------

Συνεχής ενημέρωση

Τετάρτη 16/7

Το ρεπορτάζ του RussiaToday για το νοσοκομείο Wafa στη Γάζα που χτυπήθηκε «προειδοποιητικά» από τον ισραηλινό στρατό. Εκεί βρίσκονται και διεθνείς ακτιβιστές, σχηματίζοντας «ανθρώπινη ασπίδα» για να μη χτυπηθεί ξανά (αναλυτικά)

22.30: 

Κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για έξι ώρες συμφώνησε το Ισραήλ αποδεχόμενο σχετικό αίτημα του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση Ισραηλινού αξιωματούχου

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που δεν κατονομάζει το Reuters, η κατάπαυση του πυρός έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και δεν έχει αποφασισθεί ακόμη από πότε θα τεθεί σε ισχύ.

Νεότερη ενημέρωση:

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε με τον αξιωματούχο της Χαμάς Μούσα Αμπού Μάρζουκ σήμερα στο Κάιρο και συζήτησαν την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για τον τερματισμό της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Οι συζητήσεις αυτές είναι το πρώτο χειροπιαστό σημάδι ότι οι προσπάθειες να επιτευχθεί μια εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται παρά την απόρριψη τη Δευτέρα από τη Χαμάς της πρότασης της Αιγύπτου για εκεχειρία.

Ο ισραηλινός στρατός είχε αναστείλει χθες για έξι ώρες τις επιδρομές του εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, αφού είχε αποδεχθεί την πρόταση της Αιγύπτου, όμως στη συνέχεια επανέλαβε τις επιθέσεις του με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πηγή:www.capital.gr

Νεότερη ενημέρωση 21:35

Είκοσι τρεις Παλαιστίνοι, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα, κατά την ένατη ημέρα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ανεβάζοντας σε 220 τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των παλαιστινιακών αρχών. 

Σύμφωνα με έναν ονομαστικό κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Άσραφ αλ Κόντρα, εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, 220 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης και 1.570 έχουν τραυματιστεί.

Ενημέρωση 18:15

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έφτασε στο Κάιρο της Αιγύπτου για διαβουλεύσεις με την ηγεσία της χώρας σχετικά με την αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. 
Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Κάιρο, ο Μαχμούντ Αμπάς θα συναντηθεί με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι καθώς επίσης και με τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ, έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές στο Κάιρο. 
Μετά την Αίγυπτο, ο παλαιστίνιος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Τουρκία. 

 

Ενημέρωση 17:34

Τέσσερα παιδιά τα οποία βρίσκονταν σε παραλία της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας έχασαν τη ζωή τους από οβίδα την οποία εκτόξευσε πλεούμενο του ισραηλινού ναυτικού, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ σημείωσε ότι το περιστατικό μελετάται, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

------------------------------------------------------------

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους 100.000 κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, μία μέρα μετά την αποτυχία της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς.

Το σημερινό ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα

«Σχεδόν 100.000 άνθρωποι» έλαβαν μηνύματα για να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ενώ κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα δήλωσαν ότι έλαβαν τηλεφωνικές κλήσεις και σύντομα γραπτά μηνύματα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Κατά την ένατη πλέον ημέρα της επιχείρησης, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στην πόλη της Γάζας το σπίτι του Μαχμούντ αλ-Ζάχαρ, με τουλάχιστον πυραύλους, το οποίο όμως ήταν κενό την ώρα εκείνη όπως και το σπίτι του Μπάσεμ Νάιμ.

Οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν επίσης τις κατοικίες του πρώην υπουργού Υγείας Φάτι Χαμάντ και του βουλευτή της Χαμάς Ισμαήλ αλ-Ασκαρ στην Τζαμπαλίγια (βόρεια), σπίτια στην πόλη της Ράφας (νότια) όπου δύο τρεις άνδρες σκοτώθηκαν, ένας εκ των οποίων ήταν ισλαμιστής μαχητής, σύμφωνα με μαρτυρίες, στη Χαν Γιούνις με έναν 19χρονο Παλαιστίνιο νεκρό.

Το Ισραήλ δήλωσε χθες ότι δεν έχει "άλλη επιλογή" παρά να εντείνει τις επιδρομές στη Γάζα μετά την απόρριψη της εκεχειρίας από τη Χαμάς, με τη σύγκρουση να οδηγείται σε αδιέξοδο, με τουλάχιστον 203 νεκρούς Παλαιστίνιους, στη συντριπτική τους πλειονότητα πολίτες και, για πρώτη φορά ενός Ισραηλινού. Σχεδόν 1.500 είναι οι παλαιστίνιοι τραυματίες.

------------------------------

Τρίτη 15/7

21:30  Ακούστηκαν εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ και την Βηθλεέμ

20:50  Ανακοινώθηκε πως ο Νετανιάχου απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον υφυπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του, Ντάνι Ντάνον, λόγω «ανεύθυνης» κριτικής προς την ηγεσία του κυβερνητικού σχήματος, καθώς εκείνος επέκρινε νωρίτερα την απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχτεί την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία με τη Χαμάς.

19:50 Ένας ισραηλινός πολίτης σκοτώθηκε κοντά στο συνοριακό πέρασμα Ερέζ, από σοβαρά τραύματα που του προκάλεσε βλήμα όλμου. Ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) επιβεβαίωσε την είδηση (πηγή: haaretz.com).

17:20 Τουλάχιστον 10 οι τραυματίες μετά την επανέναρξη των βομβαρδισμών, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

16:45 Ο σκληροπυρηνικός υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ, Α. Λίμπερμαν, υπογράμμισε την αντίθεσή του στην προτεινόμενη κατάπαυση πυρός καλώντας το Ισραήλ να (ξανά)καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας (!). Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4 νέες αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα μετά την αποτυχία για εκεχειρία (πληροφορίες: Associated Press, theguardian.com).

View image on Twitter

15:30 Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας «σε αντίποινα για τη ρίψη ρουκετών από την παλαιστινιακή πλευρά», μετά την άρνηση της Χαμάς να αποδεχτεί την πρόταση της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του IDF (ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις), η Χαμάς εκτόξευσε 47 ρουκέτες από την ώρα που το Ισραήλ ανέστειλε τους βομβαρδισμούς. «Ως αποτέλεσμα, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται ξανά». Αναφορές στα social media και στα διεθνή ΜΜΕ επιβεβαιώνουν την επανέναρξη των βομβαρδισμών.

A Palestinian mourner cries as she talks to a TV  journalist, while the bodies of Mousa Abu Muamer, 56, and his son Saddam, 27, who were killed in an Israeli missile strike at their house are brought in during their funeral procession, on the outskirts of the town of Khan Younis, southern Gaza Strip.

***********

Ενημέρωση 14:00 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του βλέπει την πρόταση εκεχειρίας της Αιγύπτου ως ευκαιρία για την αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας. «Συμφωνούμε με την αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία για αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας από πυραύλους, ρουκέτες και υπόγειες σήραγγες, μέσω της διπλωματικής οδού», δήλωσε ο Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ωστόσο πως εάν η Χαμάς απορρίψει την εκεχειρία που προτείνει η Αίγυπτος και συνεχίσει τις ρίψεις ρουκετών, τότε ο ισραηλινός στρατός θα διευρύνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εάν η Χαμάς δεν δεχτεί την αιγυπτιακή πρόταση, όπως δείχνει ότι θα πράξει, το Ισραήλ θα έχει όλη τη διεθνή νομιμότητα για να διευρύνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις προκειμένου να επανέλθει η απαραίτητη ηρεμία», τόνισε ο Νετανιάχου, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ.

Ενημέρωση 13:40

Ο Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι ασκεί "κρατική τρομοκρατία"

O τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι ασκεί "κρατική τρομοκρατία" βομβαρδίζοντας τη Λωρίδα της Γάζας και διαπράττοντας "σφαγή" μεταξύ των παλαιστινίων κατοίκων της.
 

Ενημέρωση 13:30

Ο ανταποκριτής της Αυγής στη Μέση Ανατολή, Πάνος Χαρίτος, μεταφέρει τις τελευταίες εξελίξεις: Μην προχωρήσετε σε χερσαίες επιχειρήσεις προειδοποίησε τον Νετανιάχου ο Ομπάμα.

Ενημέρωση 12:30

Σύμφωνα με το Reuters, ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το έδαφος της Γάζας προς την πόλη Ashdod. Χτυπήθηκε εργοστάσιο, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)