to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 02.12.2014

Κοινωνία

Επίμονος αγώνας από τους Σύρους πρόσφυγες στο Σύνταγμα - Απαράδεκτη επιστολή της ΓΑΔΑ στην Περιφέρεια Αττικής

Δεκατρείς ημέρες καθιστικής διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα συμπληρώνουν την Τρίτη 1/12 οι Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να κινητοποιηθεί προκειμένου να τους δοθεί άσυλο και στέγη. Την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούν και απεργία πείνας, ενώ λόγω των αντίξοων συνθηκών διαβίωσης 17 άτομα είχαν λιποθυμικά επεισόδια. Πρώτη νύξη του Αδωνι Γεωργιάδη για απομάκρυνσή «με ανθρώπινο τρόπο» από το Σύνταγμα για να μην... παρενοχλείται η αγοραστική «κίνηση» - «ντροπή» η απάντηση από την Βασ. Κατριβάνου. Ακολούθησε απαράδεκτη επιστολή του διευθυντή της ΓΑΔΑ στην Περιφέρεια Αττικής, αιχμηρή απάντηση από τη Ρένα Δούρου.


Φωτογραφία του Αγγελου Καλοδούκα για το Left.gr - δείτε περισσότερες εδώ

Ενημέρωση:

Τρίτη 2/12

Διαβάστε: Ανακοίνωση της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στου Σύρους Πρόσφυγες

Βασ. Κατριβάνου: Ντροπή για τον ίδιο και την κυβέρνηση η προτροπή Γεωργιάδη για «εκκαθάριση»

«Ως αρχαιολάτρης, ο κ. Γεωργιάδης όφειλε να ξέρει ότι οι πρόσφυγες, ως ικέτες, είναι πρόσωπα στα οποία η πολιτεία οφείλει σεβασμό. Ως ευσεβής χριστιανός, γνωρίζει ότι τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή αγάπης και αλληλεγγύης – όχι βιτρίνας και κατανάλωσης, ούτε, πολύ περισσότερο, ανθρωποφαγικής εκκαθάρισης, σαν αυτή που εφάρμοζαν καθεστώτα τύπου Απαρτχάιντ»: με αυτά τα λόγια η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά στην απαράδεκτη «προτροπή» του Αδωνι Γεωργιάδη προς τον υπ. Δημόσιας Τάξης για «εκκαθάριση» του Συντάγματος από τους σύρους πρόσφυγες-απεργούς πείνας και προσθέτει:

«Η προτροπή προς τον κ. Κικίλια, να εκκαθαριστεί η πλατεία Συντάγματος από τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, είναι ντροπή για τον ίδιο, πολύ περισσότερο όμως για τη Νέα Δημοκρατία, που τον επέλεξε ως εκπρόσωπο».

Η Βασιλική Κατριβάνου κατέθεσε επίσης επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελπιστική κατάσταση των Σύρων προσφύγων στη χώρα μας

 

Απαράδεκτο έγγραφο

Στη «γραμμή» Γεωργιάδη κινείται και επιστολή του διευθυντή της ΓΑΔΑ προς την Περιφέρεια Αττικής, που όμως δεν κοινοποιείται στον δήμο ΑΘηναίων ούτε κατά προτεραιότητα στο καθ' ύλην αρμόδιο υπ. Εσωτυερικών, που μιλά αορίστως για... καταγγελίες διερχομένων για την κατάσταση στην Πλατεία Συντάγματος. ΑΝαφέρει συγκεκριμένα πως υπάρχουν.... «τηλεφωνικά παράπονα» εκ μέρους «διερχομένων» και «καταστηματαρχών» της περιοχής, που κάνουν λόγο για «ανασφάλεια» και «κινδύνους μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών» εξαιτίας της παραμονής των προσφύγων στην πλατεία Συντάγματος, ενώ στην τρίτη παράγραφο γίνεται λόγος για ανάγκη «αντιμετώπισης κοινωνικών και άλλων προβλημάτων» που «πλήττουν τη διεθνή εικόνα της χώρας», και ζητάτε τη διενέργεια «σχετικής αυτοψίας στο χώρο».   ,

Στην αιχμηρή απάντησή της, η Περιφέρεια Αττικής τονίζει:
 

«Η λύση στο θέμα των Σύριων προσφύγων, και κατ’ επέκταση η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας, θα δινόταν μόνον αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ενεργήσει αναλόγως έναντι των συγκεκριμένων Σύριων προσφύγων αλλά και του ευρύτερου θέματος των προσφυγικών ροών που θα διογκωθούν με δεδομένη τη συνεχιζόμενη εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ενός θέματος που επιβάλλει την άμεση και ενεργητική αντιμετώπιση σειράς ζητημάτων, όπως την άμεση παροχή καταλύματος καθώς και την αναγνώριση του προσφυγικού καθεστώτος, της χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων, ένταξης στο σύστημα ασύλου όσων το επιθυμούν  (...)

(...) Ζητήματα που άπτονται κυβερνητικής μέριμνας και που σίγουρα δεν επιλύονται με γραφειοκρατικές διαδικασίες, περιπλοκή αρμοδιοτήτων και την Ελληνική Αστυνομία να ενεργεί στη θέση του υπουργείου Υγείας, επιχειρώντας να αποδώσει ευθύνες στην… Περιφέρεια.

Η παρουσία των προσφύγων σε απόσταση λίγων μέτρων κάτω από τα παράθυρα της Βουλής και του καθ ύλην αρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών οφείλει και πρέπει να λειτουργήσει καταλυτικά, ενεργοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό για άμεση λύση», καταλήγει η ανακοίνωση-απάντηση της Περιφερειάρχισσας Αττικής, Ρένας Δούρου (διαβάστε αναλυτικά).

Η παρουσία των προσφύγων στο Σύνταγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών Άγγελος Συρίγος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το συγκεκριμένο ζήτημα. "Ας δώσουν λύση κι ας αφήσουν τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα", η απάντηση της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στου Σύρους Πρόσφυγες.

 

Δευτέρα 1/12

Ο γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις Άδωνις Γεωργιάδης προτρέπει τον υπ. Δημόσιας Τάξης να «καθαρίσει ανθρώπινα» το Σύνταγμα από τους πρόσφυγες (βίντεο), ενώ συνεχίζεται η σιωπή και η κοροϊδίας της πολιτείας προς τους Σύρους απεργούς πείνας που επιμένουν στην κινητοποίησή τους στο Σύνταγμα. 

Διαβάστε ακόμα:  Δραπετσώνα: «Οδύσσεια» για 22 σύρους πρόσφυγες του πλοίου Baris -  Ψήφισμα αλληλεγγύης από 26 Κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία στους Σύρους πρόσφυγες-απεργούς πείνας  - Φιλόξενα τελεσίγραφα

 

 

Κυριακή 30/11/2014

18.00 Η συνέλευση αλληλεγγύης των Συρων προσφύγων καλεί σε συνελευση αυριο στις 7 στο Στεκι Μεταναστών, Τσαμαδού 13, στα Εξαρχεια

17.03  H πορεία βρίσκεται στην Πανεπιστημίου. Πριν λίγο συναντήθηκε με τη μοτοπορεία αλληλεγγύης στο Νίκο Ρωμανό

16.55  Η πορεία ξεκινάει

16.30  Κόσμος έχει μαζευτεί στο Σύνταγμα

Οι εκπρόσωποι των Σύρων προσφύγων, παρουσία πολλών ντόπιων και διεθνών ΜΜΕ, διατύπωσαν την Παρασκευή τα αιτήματά τους προς την ελληνική κυβέρνηση και τις Ευρωπαϊκές αρχές και πιο συγκεκριμένα υπογράμμισαν ότι ζητούν:

1.      Να διατυπωθεί έκτακτο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων με τη συναίνεση της Ευρώπης, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια χωρίς το φόβο του θανάτου, της φυλακής και των κρατητηρίων των εγκληματικών κυκλωμάτων.

2.      Μέχρι την έκδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων το ελληνικό κράτος να εξασφαλίσει την κάλυψη των βασικών αναγκών των οικογενειών για στέγη και τροφή, ιατρική φροντίδα και κοινωνική υποστήριξη, με βάση το ισχύον Π.Δ. 80/2006.

3.      Ο Ελληνικός λαός να σταθεί αλληλέγγυος στον αγώνα και στα αιτήματά τους.

Πιο αναλυτικά, οι Σύροι πρόσφυγες τόνισαν:

«Εμείς οι Σύροι πρόσφυγες που βρισκόμαστε στο Σύνταγμα από τις 19 Νοέμβρη με γυναίκες και παιδιά, και που εδώ και πέντε ημέρες είμαστε σε απεργία πείνας, που είδαμε τα σπίτια μας να γκρεμίζονται, τους δικούς μας να σκοτώνονται, τα παιδιά μας να ακρωτηριάζονται, τη ζωή μας να καταστρέφεται, που ξεφύγαμε από τη φρίκη του πολέμου, που περάσαμε μήνες στο δρόμο, έχοντας σπίτι τα πάρκα και στρώμα τη γη, είμαστε εδώ όχι για να ζητήσουμε ελεημοσύνη, αλλά διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή.

Ξέρουμε και καταλαβαίνουμε ότι ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές. Ότι η Ελλάδα της κρίσης δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της φιλοξενίας των θυμάτων του πολέμου που συνταράσσει τη χώρα μας, για τον οποίο άλλες χώρες έχουν την ευθύνη.

Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε τη μόνη λύση που μπορεί να υπάρχει για μας και για τις οικογένειές μας: Το δικαίωμα να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για να μπορέσουμε να στήσουμε μια νέα ζωή σε έναν νέο τόπο, σε μια άλλη γωνιά του κόσμου, με ασφάλεια, ελευθερία και αξιοπρέπεια για εμάς και τα παιδιά μας.

Ζητάμε από τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους για τα δεινά του Συριακού λαού και να υποδεχθούν στο έδαφός τους τους πρόσφυγες του πολέμου. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας».

Στη συνέντευξη Τύπου, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και μίλησαν ως εκπρόσωποι των Σύρων προσφύγων οι:

Αμπντούλ Νταρουίς, Νάντερ Χαλμπούνι, Μοχάμεντ Μπαγκντάς και Μοχάμεντ Χάσεμ. 
 

Από την πλευρά των αλληλέγγυων, συμμετείχαν και μίλησαν οι:

Ιωάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Θανάσης Κούρκουλας, Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, Ερμίνα Κυπριανίδου, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθήνας, Θανάσης Καραμπέλης, Ομάδα Ιατρικής Υποστήριξης, Νίκη Αργύρη, ΚΕΕΡΦΑ, Μάνια Μπαρσέφσκι, Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αλέξανδρος Τζήμας, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Θανοπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, Βασιλική Κατριβάνου, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νασίμ Λομανί, Συνέλευση Αλληλεγγύης.

Όλες και όλοι υπογράμμισαν το δίκαιο του αγώνα των Σύρων προσφύγων και δήλωσαν ότι θα σταθούν στο πλευρό τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους,

Τέλος, η Συνέλευση Αλληλεγγύης απευθύνει κάλεσμα σε όλες και όλους για καθημερινή παρουσία στη Πλατειά Συντάγματος, για καλύτερη οργάνωση και έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης στους προσφυγές.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 30/11 ΣΤΙΣ 4Μ.Μ. ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΣΤΗΝ ΠΛ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.

Οι αποφάσεις της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στους Σύρους Πρόσφυγες:

Μετά την απόφαση της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στους Σύρους Πρόσφυγες καλούμε:

  • Παρασκευή 28/11 12 μ συνέντευξη τύπου των Σύριων προσφύγων στο Σύνταγμα
  • Κυριακή 30/11 4 μμ συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα


Ζητάμε:


• Την αλληλεγγύη της ελληνικής κοινωνίας
• Την συνδρομή και δημοσιογραφική κάλυψη των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ για να ακουστεί η φωνή μας, και
• Λύσεις στα δίκαια αιτήματα μας, από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές

Είμαστε πρόσφυγες πολέμου, διεκδικούμε δικαίωμα στο άσυλο, προστασία και αξιοπρέπεια στην ευρωπαϊκή ένωση, πλήρη δικαιώματα και δυνατότητα μετακίνησης σε όλη την Ευρώπη 

Αγωνιζόμενοι Σύροι πρόσφυγες και απεργοί πείνας της Πλ. Συντάγματος»

Εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται στο Σύνταγμα από την Τετάρτη 19/11 διαμαρτυρόμενοι για την εγκληματική αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης που τους αφήνει στο δρόμο χωρίς καμία βοήθεια.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν φτάσει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, έχοντας κάνει ένα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι με τα πόδια ως την Τουρκία και με βάρκες ως τα ελληνικά νησιά. Έχουν μαζί τους γυναίκες και μικρά παιδιά, ακόμα και ημερών, και μένουν στην πλειοψηφία τους σε πάρκα και ανοιχτούς χώρους. Άλλοι έχουν αφήσει πίσω τις οικογένειές τους με την ελπίδα να επανενωθούν όταν καταφέρουν να πάρουν άσυλο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Συρία, αφού από τη μια μεριά τους απειλεί ο Άσαντ και ο στρατός του – κάποιοι μάλιστα ήταν και φυλακισμένοι για τη δράση τους ενάντια στο καθεστώς – και από την άλλη ο ISIS, το μαντρόσκυλο των Δυτικών που τώρα έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους. Ο πόλεμος που μαίνεται γύρω τους καθιστά την παραμονή τους στη χώρα τους αδύνατη, αφού κάθε στιγμή απειλείται η ζωή τους.

Αυτό που ζητάνε από την ελληνική κυβέρνηση είναι να τους δώσει δικαίωμα μετακίνησης ώστε να ζητήσουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες. Αντί για αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, που δεσμεύεται από το Δουβλίνο ΙΙΙ, τους εμπαίζει προσφέροντάς τους καθεστώς διεθνούς προστασίας ώστε να μείνουν νόμιμα στην Ελλάδα, κάτι που όμως τους αποκλείει από το δικαίωμα εγκατάστασης σε άλλη χώρα. Ταυτόχρονα, δεν τους προσφέρει καμία εξασφάλιση σε στέγη και τροφή, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην κατάστασή τους – ξέρουν και οι ίδιοι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρουν δουλειά στην Ελλάδα – απλά θα μπορούν νόμιμα να πεθάνουν στην Ελλάδα από το κρύο και την πείνα!

Τα θύματα του ιμπεριαλισμού στη Μ. Ανατολή είναι χιλιάδες. Όσοι δεν πεθαίνουν από τον πόλεμο στις χώρες τους, όσοι δεν πνίγονται στο Αιγαίο ή δεν δολοφονούνται στα σύνορα, καταδικάζονται να πεθάνουν από την πείνα στη χώρα πρώτης υποδοχής, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η Ελλάδα, γιατί έτσι επιτάσσουν οι διεθνείς συνθήκες. Τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι πόροι της Ελλάδας πάνε στην καταστολή, δηλαδή στους φράχτες του Έβρου και τη Frontex, στην «περιφρούρηση» του Αιγαίου από το λιμενικό και τις παράνομες επαναπροωθήσεις, στα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης. Καμία ουσιαστική πρόβλεψη δεν υπάρχει για τη σίτιση και της στέγαση των ανθρώπων που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, προφανώς η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ πιστεύουν ότι αν συνεχίσουν να τους αγνοούν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας.

Απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των Σύριων προσφύγων αλλά και όλων των προσφύγων γενικά. Να σταματήσει πια ο εμπαιγμός τόσων ανθρώπων και η απάνθρωπη αντιμετώπισή τους από το κράτος. Να τους δοθεί άμεσα η δυνατότητα να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν, και για όσο διάστημα παραμένουν εδώ να τους εξασφαλιστεί τροφή και στέγη.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΝΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ
ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)