to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:09 | 01.12.2014

Πολιτική

Απάντηση της Ρένας Δούρου στη ΓΑΔΑ για τους Σύρους πρόσφυγες

Όπως επισημαίνει στην απάντησή της, ενδεικτική για το στρεβλό τρόπο αντιμετώπισης του μείζονος αυτού θέματος είναι καταρχήν η ιεράρχηση των παραληπτών της επιστολής της ΓΑΔΑ από τους οποίους απουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων, ενώ η Περιφέρεια Αττικής προηγείται του κατεξοχήν αρμόδιου Υπουργείου Υγείας


Απάντηση σε επιστολή του Διευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για τα υποτιθέμενα προβλήματα που δημιουργεί στη δημόσια υγεία η παρουσία στην πλατεία Συντάγματος των Σύριων προσφύγων, έστειλε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Όπως επισημαίνει στην απάντησή της, ενδεικτική για το στρεβλό τρόπο αντιμετώπισης του μείζονος αυτού θέματος είναι καταρχήν η ιεράρχηση των παραληπτών της επιστολής της ΓΑΔΑ από τους οποίους απουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων, ενώ η Περιφέρεια Αττικής προηγείται του κατεξοχήν αρμόδιου Υπουργείου Υγείας.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της επιστολής και επί της ουσίας, η Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αντιμετωπίζοντας τα κρίσιμα ζητήματα - όπως την άμεση παροχή καταλύματος καθώς και την αναγνώριση του προσφυγικού καθεστώτος, της χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων, ένταξης στο σύστημα ασύλου όσων το επιθυμούν - και τονίζει ότι με τις προτεινόμενες από τη ΓΑΔΑ ενέργειες, όπως είναι η διενέργεια αυτοψίας, δεν δίνεται καμία απολύτως λύση στο πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να οξυνθεί με τη συνεχιζόμενη εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Απλά γίνεται μετακύλιση ευθυνών και περιπλοκής αρμοδιοτήτων μέσα σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων.

«Η παρουσία των προσφύγων σε απόσταση λίγων μέτρων κάτω από τα παράθυρα της Βουλής και του καθ ύλην αρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών οφείλει και πρέπει να λειτουργήσει καταλυτικά, ενεργοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό για άμεση λύση», σημειώνει στο τέλος της επιστολής της η Περιφερειάρχης.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

 
 

      ΕΠΕΙΓΟΝ


                

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Αθήνα, 1-12-2014  

Αρ. Πρωτ.: 236772  

Ταχ. Δ/νση: Λ. Συγγρού 15 - 17

Ταχ. Κώδικας:  117 43, Αθήνα

Τηλ.: 2106914145

Fax: 2106984182

E-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: www.patt.gov.gr

ΠΡΟΣ: Ελληνική Αστυνομία

        Γενική Αστυν. Δ/νση Αττικής

        Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών

        Υπόψη Διευθυντή κ. Γεώργιου Αρκουμάνη


ΚΟΙΝ.: 1) Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, Γραφείο Υπουργού

2) Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.

         Κεντρικού Τομέα Κα Ερμίνας Κυπριανίδου

3) Υπουργείο Υγείας, Αριστοτέλους 15-17, Αθήνα

4) Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και  Περιβαλλοντικής Υγιεινής Π.Ε. ΚΤ

5) Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής / Τμήμα Γενικής Αστυνόμευσης

6) Δήμο Αθηναίων, Γραφείο Δημάρχου

   

ΘΕΜΑ: Παραμονή Σύριων προσφύγων στην πλατεία Συντάγματος                                    

         

Με έκπληξη έλαβα γνώση του με αριθμό Πρωτοκόλλου 1009/1/3/1-12-14 εγγράφου σας σχετικά με: «Προβλήματα κοινωνικά και δημόσιας Υγείας από την παραμονή αστέγων Σύριων προσφύγων στη Λεωφόρο Αμαλίας έναντι του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη».

Παρατήρηση πρώτη: το έγγραφο, το οποίο αφορά σε υποτιθέμενα προβλήματα δημόσιας υγείας που προκύπτουν από την παραμονή των προσφύγων στο δημόσιο χώρο της πλατείας Συντάγματος, απευθύνεται στην Περιφέρεια Αττική και ΜΕΤΑ κοινοποιείται στο υπουργείο Υγείας, τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής / Τμήμα Γενικής Αστυνόμευσης. Η επιλογή αυτή προκαλεί το λιγότερο απορία με δεδομένο ότι καθ ύλη αρμόδιο για ζητήματα δημόσιας υγείας είναι το υπουργείο Υγείας και επικουρικά βεβαίως η Περιφέρεια Αττικής. Απορία επίσης προκαλεί η παράλειψη από τους παραλήπτες του εγγράφου, του Δήμου Αθηναίων.

Παρατήρηση δεύτερη: στη δεύτερη παράγραφό σας αναφέρεστε σε «τηλεφωνικά παράπονα» εκ μέρους «διερχομένων» και «καταστηματαρχών» της περιοχής, που κάνουν λόγο για «ανασφάλεια» και «κινδύνους μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών» εξαιτίας της παραμονής των προσφύγων στην πλατεία Συντάγματος, ενώ στην τρίτη παράγραφο γίνεται λόγος για ανάγκη «αντιμετώπισης κοινωνικών και άλλων προβλημάτων» που «πλήττουν τη διεθνή εικόνα της χώρας», και ζητάτε τη διενέργεια «σχετικής αυτοψίας στο χώρο».  

Πρόκειται για στρεβλή εικόνα  που:  

πρώτον, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα,  

δεύτερον, είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να δώσει λύση στα συγκεκριμένα αιτήματα των προσφύγων και

τρίτον, δεν πρόκειται να συμβάλλει βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Η λύση στο θέμα των Σύριων προσφύγων, και κατ’ επέκταση η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας, θα δινόταν μόνον αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ενεργήσει αναλόγως έναντι των συγκεκριμένων Σύριων προσφύγων αλλά και του ευρύτερου θέματος των προσφυγικών ροών που θα διογκωθούν με δεδομένη τη συνεχιζόμενη εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ενός θέματος που επιβάλλει την άμεση και ενεργητική αντιμετώπιση σειράς ζητημάτων, όπως την άμεση παροχή καταλύματος καθώς και την αναγνώριση του προσφυγικού καθεστώτος, της χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων, ένταξης στο σύστημα ασύλου όσων το επιθυμούν – ζητημάτων που τίθενται σε εθνικό επίπεδο κι επίσης χρήζουν διαπραγμάτευσης και σε ευρωπαϊκό από την καθ’ ύλη αρμόδια κυβέρνηση.

Αυτά και μόνο τα ζητήματα θέτει η παρουσία των Σύριων προσφύγων στην πλατεία Συντάγματος. Πρόκειται για ζητήματα ανθρωπιστικά, προσφυγικού δικαίου και μεταναστευτικής πολιτικής. Ζητήματα που άπτονται κυβερνητικής μέριμνας και που σίγουρα δεν επιλύονται με γραφειοκρατικές διαδικασίες, περιπλοκή αρμοδιοτήτων και την Ελληνική Αστυνομία να ενεργεί στη θέση του υπουργείου Υγείας, επιχειρώντας να αποδώσει ευθύνες στην… Περιφέρεια.

Η παρουσία των προσφύγων σε απόσταση λίγων μέτρων κάτω από τα παράθυρα της Βουλής και του καθ ύλην αρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών οφείλει και πρέπει να λειτουργήσει καταλυτικά, ενεργοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό για άμεση λύση.      Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)