to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:13 | 03.11.2016

Κοινωνία

Έντονες αντιδράσεις για τη ρατσιστική κατάληψη ακροδεξιών στον Βοτανικό

Η κατάληψη του χώρου στον Βοτανικό είναι ενέργεια με προφανές ρατσιστικό κίνητρο, που έχει ως μοναδικό στόχο την παρεμπόδιση της ειλημμένης από την Πολιτεία απόφασης για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ


Η κατάληψη πραγματοποιείται από σύλλογο που, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης τεμένους στον Βοτανικό. Το ιδεολογικό στίγμα των καταληψιών προκύπτει και από τις δηλώσεις τους ότι η «στέγη αστέγων», όπως επιγράφεται, προορίζεται μόνο για Έλληνες. Οι ίδιοι, αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, αποκαλούν τον χώρο «Hotspot για Έλληνες». Οι καταληψίες υποστηρίζονται από άτομα με στρατιωτικές στολές παραλλαγής που ζητούν στοιχεία σε όποιον επιχειρήσει να προσεγγίσει τον χώρο.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάληψη στον χώρο του Βοτανικού:

«Η κατάληψη του χώρου στον Βοτανικό είναι ενέργεια με προφανές ρατσιστικό κίνητρο, που έχει ως  μοναδικό στόχο την παρεμπόδιση της ειλημμένης από την Πολιτεία απόφασης για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους. Οι πρωταγωνιστές της κίνησης αυτής, άλλωστε, δεν κρύβουν ούτε τα κίνητρά τους, ούτε τους σκοπούς τους. Η απόπειρα δημιουργίας “χώρου φιλοξενίας μόνο για Έλληνες” συνιστά κίνηση με προφανές ρατσιστικό περιεχόμενο, ενώ η περίφραξη του χώρου με συρματοπλέγματα αλλά και η στρατιωτική περιβολή αυτών που προχώρησαν στην κατάληψη αυτή, παραπέμπουν ευθέως σε χαρακτηριστικά ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης. Η κίνηση αυτή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Οι ακροδεξιές κραυγές δεν θα εμποδίσουν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν στη χώρα μας».

«Η κατάληψη από ακροδεξιούς σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων στο Βοτανικό έχει σκοπό να παρεμποδίσει την ανέγερση εκεί του μουσουλμανικού τέμενους, όπως έχει αποφασιστεί από την Πολιτεία, στο πλαίσιο της εξασφάλισης των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών», τονίζει από την πλευρά της η Ανοιχτή Πόλη. Όπως αναφέρει, «τα ρατσιστικά κίνητρα των καταληψιών που περιέφραξαν το χώρο συρματοπλέγματα για τη δημιουργία «hotspot μόνο για Έλληνες» είναι κάτι περισσότερο από προφανή. Η Ανοιχτή Πόλη καταδικάζει τις ενέργειες ρατσισμού και ξενοφοβίας και ζητεί οι αρμόδιες αρχές να πάρουν άμεσα μέτρα ώστε η κίνηση αυτή να σταματήσει το συντομότερο δυνατό».

 

Πώς το βλέπει η ΝΔ...

"Σε καμιά δημοκρατική χώρα δεν είναι νοητή η απουσία του Κράτους, του νόμου και της τάξης από οποιαδήποτε περιοχή ή γειτονιά. Είτε αυτή λέγεται Εξάρχεια, είτε λέγεται Βοτανικός. Άβατα για την Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι ανεκτά. Καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: "Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Είτε στρέφονται εναντίον του Κράτους, είτε επιχειρούν να το υποκαταστήσουν. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έχειως πρώτη της προτεραιότητα την απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων».

Ανησυχία για τις καταλήψεις στο χώρο ανέγερσης του Τεμένους στο Βοτανικό

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο του Βοτανικού, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το μουσουλμανικό τέμενος, εκφράζει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου, σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα του Τύπου, ο χώρος ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, τελεί υπό κατάληψη η οποία επιγράφεται ως “Στέγη Αστέγων” και προορίζεται - όπως διακηρύσσουν οι καταληψίες - μόνο για Έλληνες και χαρακτηριστικά, την αποκαλούν “hotspot για Έλληνες”».

Οι καταληψίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «φέρονται να ανήκουν σε Σύλλογο, ο οποίος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης του τεμένους, και η προσφυγή του είχε απορριφθεί, ενώ συμμετέχουν και μέλη συλλόγων που κυκλοφορούν με στρατιωτικές στολές και ασκούν έλεγχο στοιχείων για την είσοδο στο χώρο».

Η κατάληψη, σύμφωνα με τον κ. Παπαιωάννου, «έχει ως προφανή σκοπό, μεταξύ άλλων, να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελεί απόφαση της Πολιτείας και διεθνή υποχρέωση της χώρας».

Ακόμη, ο κ. Παπαϊωάννου υπογραμμίζει πως «η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» και έχει «ήδη απευθυνθεί αρμοδίως σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας την παρέμβασή τους».

 

Σύμφωνα με τον φωτογράφο του ΑΠΕ Ορέστη Παναγιώτου, ο οποίος προσέγγισε τον χώρο για τις ανάγκες του φωτορεπορτάζ του Πρακτορείου, οι καταληψίες έχουν κλείσει τον χώρο με συρματοπλέγματα, είναι περίπου 15 άτομα, ενώ συστήνονται ως «Σύλλογος Εφέδρων Πολιτών Οπλιτών». «Ζήτησαν τα στοιχεία μου και μου είπαν ότι πρέπει να πάρω άδεια από τους ίδιους για να φωτογραφίσω τον χώρο [σ.σ. ο χώρος είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων]» αναφέρει ο Ορέστης Παναγιώτου. Σε σχετική ερώτηση, δεν αρνήθηκαν ότι η κατάληψη του χώρου σχετίζεται και με την ανέγερση του τεμένους στο σημείο.

 «Να πράξει δέοντα» ζητεί από την κεντρική διοίκηση, με νέες δηλώσεις του ο δήμαρχος Αθηναίων. Ο Γ. Καμίνης τονίζει πως το μουσουλμανικό τέμενος πρέπει να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατόν, επισημαίνοντας πως η θρησκευτική λατρεία σε συνθήκες αξιοπρέπειας, είναι συνταγματικό δικαίωμα, νόμος του κράτους και διεθνής υποχρέωση της χώρας. Σημειώνει ακόμη πως οι περίπου 200 άτυποι χώροι λατρείας που λειτουργούν στο λεκανοπέδιο, δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο και δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας. Καταλήγοντας, προσθέτει πως «σχετικά με την κατάληψη ακροδεξιών στοιχείων, παραστρατιωτικού χαρακτήρα, στον χώρο όπου θα κατασκευαστεί το Τέμενος, η κεντρική διοίκηση πρέπει να κάνει το καθήκον της, πράττοντας τα δέοντα».  

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ όπου γίνεται λόγος για «παράνομη ρατσιστική κατάληψη από γνωστούς αγνώστους της ακροδεξιάς». Από το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζεται ότι από το Δεκέμβριο του 2015 αυτές οι “δράσεις” τυποποιούνται ως διακριτό ποινικό αδίκημα στο άρθρο 361Β του Ποινικού Κώδικα. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί παράλληλα την Πολιτεία ότι κάνει τα «στραβά μάτια» εδώ και μήνες, ενώ ζητά να ληφθούν μέτρα για τη λήξη της κατάληψης και την παραπομπή των υπεύθυνων στη Δικαιοσύνη.

«Η κατάληψη του χώρου που προορίζεται για την κατασκευή τεμένους στο Βοτανικό από ακροδεξιά, φασιστικά στοιχεία και τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, συνεχίζεται εδώ και τέσσερις μήνες με την ανοχή της κυβέρνησης και του δήμου της Αθήνας, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ στο δημοτικό συμβούλιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Όπως υπογρααμμίζει: «Η ταμπέλα της δήθεν αλληλεγγύης σε άστεγους έλληνες και ο ψευτοπατριωτισμός που πουλάνε τα φασιστοειδή, γνωστά τσιράκια του συστήματος, δεν μπορεί να κρύψει ότι εξυπηρετούν επικίνδυνες και άθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος του λαού ο οποίος μπορεί να τους απομονώσει διεκδικώντας μέτρα ανακούφισης των αστέγων και συνολικά της λαϊκής οικογένειας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)