to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:56 | 02.11.2016

Κοινωνία

Mε... διοικητή και διπλά συρματοπλέγματα η κατάληψη των φασιστών στο Βοτανικό

Ρεπορτάζ του σημερινού Εθνους από τον χώρο που προορίζεται για τη δημιουργία του μουσουλμανικού τεμένους. Τον έχουν καταλάβει εδώ και τέσσερις μήνες άτομα ακροδεξιάς κοπής που αυτοαποκαλούνται «έφεδροι οπλίτες», ενώ ο αρχηγός τους δηλώνει «έφεδρος αξιωματικός». «Είμαι ο διοικητής του χώρου» λέει στο «Εθνος» κάποιος Γιάννης Ιωαννίδης που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αυτός ο χώρος ήταν του Ναυτικού. Τώρα ανήκει σε μένα. Τον πήρα από τους λαθροκανίβαλους που θα το έκαναν τέμενος. Δεν μπορεί να παραχωρείται συνέχεια ελληνικό έδαφος».


Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάληψη στον χώρο του Βοτανικού:

Η κατάληψη του χώρου στον Βοτανικό είναι ενέργεια με προφανές ρατσιστικό κίνητρο, που έχει ως  μοναδικό στόχο την παρεμπόδιση της ειλημμένης από την Πολιτεία απόφασης για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους.

Οι πρωταγωνιστές της κίνησης αυτής, άλλωστε, δεν κρύβουν ούτε τα κίνητρά τους, ούτε τους σκοπούς τους. Η απόπειρα δημιουργίας “χώρου φιλοξενίας μόνο για Έλληνες” συνιστά κίνηση με προφανές ρατσιστικό περιεχόμενο, ενώ η περίφραξη του χώρου με συρματοπλέγματα αλλά και η στρατιωτική περιβολή αυτών που προχώρησαν στην κατάληψη αυτή, παραπέμπουν ευθέως σε χαρακτηριστικά ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Η κίνηση αυτή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Οι ακροδεξιές κραυγές δεν θα εμποδίσουν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν στη χώρα μας.

....................................

Όπως αναφέρει ο Στ. Βογιατζάκης στο ρεπορτάζ του για το Εθνος

Η «Στέγη Αστέγων» στον αριθμό 114 της Ιεράς Οδού δεν μοιάζει καθόλου με χώρο φιλοξενίας ανθρώπων που έχουν χάσει τα πάντα. Η συρόμενη πόρτα της εισόδου είναι κλειδωμένη και από πάνω έχουν τοποθετηθεί δύο σειρές συρματοπλέγματα.

<p>Ο αυτοαποκαλούμενος «διοικητής» του χώρου Γιάννης Ιωαννίδης με τον σκύλο του Μπρούσκο. Πίσω του διακρίνονται δύο άνδρες, ένας εκ των οποίων φορά φόρμα παραλλαγής</p>

Ο αυτοαποκαλούμενος «διοικητής» του χώρου Γιάννης Ιωαννίδης με τον σκύλο του Μπρούσκο. Πίσω του διακρίνονται δύο άνδρες, ένας εκ των οποίων φορά φόρμα παραλλαγής

Λίγα μέτρα πιο μέσα, έχει τοποθετηθεί, στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, μία τέντα η οποία στην πραγματικότητα λειτουργεί ως σκοπιά. Σε αυτή την τέντα υπάρχει ένα γραφείο, ένα βιβλίο εισερχομένων και εξερχομένων, συσκευές ενδοεπικοινωνίας και μια σημαία με το αστέρι της Βεργίνας.

Καθόλου συμπτωματικά αυτός είναι ο χώρος ο οποίος προορίζεται για τη δημιουργία του μουσουλμανικού τεμένους και οι άνθρωποι που τον έχουν καταλάβει εδώ και τέσσερις μήνες λένε ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την ανέγερσή του.

Κάποιοι μάλιστα φορούν πλήρεις στολές παραλλαγής, δηλαδή μιλιτέρ παντελόνια, άρβυλα και μπερέδες. Ποιοι είναι, όμως, αυτοί; Οσοι βρίσκονται χαμηλά στην ιεραρχία αυτοαποκαλούνται «έφεδροι οπλίτες», ενώ ο αρχηγός τους δηλώνει «έφεδρος αξιωματικός». Εχουν, με λίγα λόγια, όλα τα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ακροδεξιά παραστρατιωτική ομάδα.

«Είμαι ο διοικητής του χώρου» λέει στο «Εθνος» ο Γιάννης Ιωαννίδης και στην εύλογη απορία αν είναι στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο ανήκε μέχρι πριν από λίγο καιρό η έκταση των 16 στρεμμάτων, απαντά: «Αυτός ο χώρος ήταν του Ναυτικού. Τώρα ανήκει σε μένα. Τον πήρα από τους λαθροκανίβαλους που θα το έκαναν τέμενος. Δεν μπορεί να παραχωρείται συνέχεια ελληνικό έδαφος».

Ο χώρος καταλήφθηκε στις 4 Ιουλίου και δεν είναι, υποτίθεται, κατάληψη, αλλά χώρος για τους αστέγους. Αυτό γράφει άλλωστε και η πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο. «Είμαστε εδώ για να φτιάξουμε έναν χώρο αποκλειστικά για άστεγους Ελληνες.

Μαζεμένα λάστιχα στον χώρο του Βοτανικού, τα οποία παραπέμπουν σε προετοιμασία για στήσιμο οδοφραγμάτων

Μαζεμένα λάστιχα στον χώρο του Βοτανικού, τα οποία παραπέμπουν σε προετοιμασία για στήσιμο οδοφραγμάτων

Το 95% των άστεγων είναι Ελληνες. Τους φιλοξενούμε, τους δίνουμε φαγητό αλλά εμείς δεν μπορούμε να τους πάμε σε ξενοδοχείο επειδή τα έχουν δώσει όλα στους αλληλέγγυους για να βάζουν τους λαθρομετανάστες. Εχουμε ελλείψεις, αλλά ακόμα και έναν να φιλοξενήσω το θεωρώ επιτυχία. Εδώ είναι ιδανικό το μέρος και στα παλιά μου τα παπούτσια για το τέμενος» τονίζει ο «στρατοπεδάρχης».

Το αίτημα για μια μικρή επίσκεψη στους χώρους που φιλοξενούνται οι άστεγοι και για μια μικρή συνομιλία μαζί τους έπεσε στο κενό. «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Θα πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας» ήταν η απάντηση που έδωσαν όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη «σκοπιά».

Ο Ιωαννίδης, ωστόσο, δεν δίστασε να τα βάλει άλλη μια φορά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Ακριβώς απέναντι είναι ο χώρος που φιλοξενούν τους λαθρομετανάστες. Εχουν καλοριφέρ και air condition, τους ταΐζουν πέντε φορές την ημέρα, έχουν τους γιατρούς τους, επιδόματα, δεν τους λείπει τίποτα. Εμείς εδώ δεν έχουμε ούτε καν ρεύμα και παίρνουμε από τον διπλανό». Στην παρατήρηση ότι τα συρματοπλέγματα δεν ταιριάζουν με χώρο φιλοξενίας αστέγων απαντά ότι «πρέπει να προστατευτούμε από τις επιθέσεις που μας κάνουν οι αναρχικοί, οι αλληλέγγυοι και οι κομμουνιστές».

Δύο από τις φωτογραφίες της εισόδου στον χώρο, όπου είναι προγραμματισμένο να χτιστεί το τέμενος. Πάνω, διακρίνεται η πινακίδα «Στέγη Αστέγων» και αριστερά, το σύνθημα «Ελλάς» γραμμένο στον τοίχο (όλες οι φωτ.: Παναγιώτης Σαρρής)

Ο «διοικητής» της «κατάληψης» αναπαράγει όλα ανεξαιρέτως τα φοβικά κλισέ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα και θεωρεί καθήκον του να πάρει το όπλο όταν έρθει η στιγμή. Τονίζει, δε, ότι τον χώρο που, όπως είπε, είναι «δικός του» θα τον υπερασπιστεί οπωσδήποτε αν έρθουν οι Αρχές να τον διώξουν. Και με όπλα; «Με κάθε μέσο» απαντά.

* * *

Ανησυχία για τις καταλήψεις στο χώρο ανέγερσης του Τεμένους στο Βοτανικό

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο του Βοτανικού, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το μουσουλμανικό τέμενος, εκφράζει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου, σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα του Τύπου, ο χώρος ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, τελεί υπό κατάληψη η οποία επιγράφεται ως “Στέγη Αστέγων” και προορίζεται - όπως διακηρύσσουν οι καταληψίες - μόνο για Έλληνες και χαρακτηριστικά, την αποκαλούν “hotspot για Έλληνες”».

Οι καταληψίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «φέρονται να ανήκουν σε Σύλλογο, ο οποίος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης του τεμένους, και η προσφυγή του είχε απορριφθεί, ενώ συμμετέχουν και μέλη συλλόγων που κυκλοφορούν με στρατιωτικές στολές και ασκούν έλεγχο στοιχείων για την είσοδο στο χώρο».

Η κατάληψη, σύμφωνα με τον κ. Παπαιωάννου, «έχει ως προφανή σκοπό, μεταξύ άλλων, να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελεί απόφαση της Πολιτείας και διεθνή υποχρέωση της χώρας».

Ακόμη, ο κ. Παπαϊωάννου υπογραμμίζει πως «η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» και έχει «ήδη απευθυνθεί αρμοδίως σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας την παρέμβασή τους».

 
 

 

Σύμφωνα με τον φωτογράφο του ΑΠΕ Ορέστη Παναγιώτου, ο οποίος προσέγγισε τον χώρο για τις ανάγκες του φωτορεπορτάζ του Πρακτορείου, οι καταληψίες έχουν κλείσει τον χώρο με συρματοπλέγματα, είναι περίπου 15 άτομα, ενώ συστήνονται ως «Σύλλογος Εφέδρων Πολιτών Οπλιτών». «Ζήτησαν τα στοιχεία μου και μου είπαν ότι πρέπει να πάρω άδεια από τους ίδιους για να φωτογραφίσω τον χώρο [σ.σ. ο χώρος είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων]» αναφέρει ο Ορέστης Παναγιώτου. Σε σχετική ερώτηση, δεν αρνήθηκαν ότι η κατάληψη του χώρου σχετίζεται και με την ανέγερση του τεμένους στο σημείο.

Για το θέμα ρωτήθηκε από το ΑΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης: «Οι απόψεις μου για τις καταλήψεις είναι συγκεκριμένες και γνωστές» ήταν η δήλωσή του Γ. Καμίνη, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένως τη διαφωνία του με αυτήν την πρακτική.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ όπου γίνεται λόγος για «παράνομη ρατσιστική κατάληψη από γνωστούς αγνώστους της ακροδεξιάς». Από το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζεται ότι από το Δεκέμβριο του 2015 αυτές οι “δράσεις” τυποποιούνται ως διακριτό ποινικό αδίκημα στο άρθρο 361Β του Ποινικού Κώδικα. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί παράλληλα την Πολιτεία ότι κάνει τα «στραβά μάτια» εδώ και μήνες, ενώ ζητά να ληφθούν μέτρα για τη λήξη της κατάληψης και την παραπομπή των υπεύθυνων στη Δικαιοσύνη.

 

Διαβάστε ακόμη: 

Ρατσιστικό «μπλόκο» στο τζαμί του Βοτανικού

Ναζιστική Λεπέν

O αρχηγός της ναζιστικής Λεπέν Χρήστος Ρήγας στην κατάληψη του Βοτανικού. Φωτογραφία από τον φιλοχουντικό «Ελεύθερο Κόσμο» | Βασίλης Μαθιουδάκης

Μια ρατσιστική κατάληψη έχει στηθεί από τον Ιούλιο μέσα στον χώρο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το τέμενος στον Βοτανικό. Τα λίγα άτομα του ακροδεξιού χώρου που έχουν καταλάβει το σημείο -από τα οποία μάλιστα κάποια κυκλοφορούν με στρατιωτικά ρούχα και στολές παραλλαγής- αποκαλούν την κατάληψή τους «Στέγη αστέγων» και διατυμπανίζουν ότι απευθύνεται μόνο σε Ελληνες. - ρεπορτάζ του Γιάννη Μπασκάκη για την Εφημερίδα των Συντακτών

 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)