to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:14 | 25.06.2020

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Διεθνής κατακραυγή κατά της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ

Μεγάλες συγκεντρώσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών - Έκκληση από τον ΟΗΕ να εγκαταλειφθεί το σχέδιο Νετανιάχου - Τραμπ - Επιστολή διαμαρτυρίας από 1.080 ευρωβουλευτές και βουλευτές και 240 ακαδημαϊκούς Διεθνούς Δικαίου


Του Αργύρη Παναγόπουλου από την έντυπη Αυγή

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης την Τρίτη το απόγευμα εναντίον της προσάρτησης του 30% της Δυτικής  Όχθης με βάση το σχέδιο Νετανιάχου και Τραμπ κατέληξαν στον θάνατο του νεαρού Παλαιστινίου  Άχμαντ Ερακάτ από τα πυρά της ισραηλινής αστυνομίας σε σημείο ελέγχου των συνόρων στην έξοδο της Ιερουσαλήμ.

Για άλλη μια φορά στις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων, που οργανώθηκαν από την Αλ Φατάχ που ελέγχει τη Δ.  Όχθη, συμμετείχε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Μλαντένοβ, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στη Δυτική  Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας Φον Μπούργσντορφ και πολλοί εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών.

Αντίδραση Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να εγκαταλείψει τα σχέδια προσάρτησης στη Δυτική  Όχθη, που θα συνιστούσε «μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου», σε νέα εισήγηση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Επιστολή ευρωβουλευτών

Πάνω από 1.000 ευρωβουλευτές και βουλευτές από 25 χώρες της Ε.Ε. ζητούν με επιστολή τους άμεσα μέτρα κατά της προσάρτησης της Δυτικής  Όχθης, απαιτούν από την Ε.Ε. να αναλάβει «τις συνέπειες που αναλογούν» στην προσάρτηση και εκτιμούν ότι το σχέδιο Νετανιάχου και Τραμπ εγκυμονεί κινδύνους για τη Μέση Ανατολή και αρνητικό προηγούμενο για τις διεθνείς σχέσεις.

Ανάμεσα στους 1.080 ευρωβουλευτές και βουλευτές που υπογράφουν το κάλεσμα συμπεριλαμβάνονται και εκπρόσωποι από τη Βουλή της Βρετανίας και της Ισλανδίας. Στο κείμενό τους υπενθυμίζουν τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μπορέλ ότι «η προσάρτηση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση από την Ε.Ε.».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν ότι η προσάρτηση τμήματος της Δυτικής  Όχθης θα αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο και για το εσωτερικό άλλων κρατών όπου έχουν εκφραστεί εδαφικές διεκδικήσεις από διάφορα, κυρίως εθνικιστικά, κινήματα παραβιάζοντας κατά τη γνώμη τους το Διεθνές Δίκαιο.

Προειδοποιούν οι ακαδημαϊκοί

Περισσότεροι από 240 αναγνωρισμένοι πανεπιστημιακοί του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου από όλο τον κόσμο απευθύνθηκαν στην ισραηλινή κυβέρνηση και τη διεθνή κοινή γνώμη για να υπογραμμίζουν ότι η Δυτική  Όχθη, από την κατάληψή της τον Σεπτέμβριο του 1967, θεωρείται από τον ΟΗΕ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως περιοχή που τελεί υπό κατοχή και πως μόνο ο λαός της Παλαιστίνης μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον της με βάση το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Οι ακαδημαϊκοί προειδοποιούν στην επιστολή τους ότι η προσάρτηση θα πλήξει περαιτέρω το κύρος του ισραηλινού κράτους και θα οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Επίσης 47 ειδικοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζητούν με επιστολή τους τη διεθνή καταδίκη της προσάρτησης και την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να την εμποδίσει.

Κατά οκτώ χώρες της Ε.Ε.

Οκτώ χώρες - μέλη της Ε.Ε. «είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν το Κράτος της Παλαιστίνης με τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσά τους την Ανατολική Ιερουσαλήμ» στην περίπτωση προσάρτησης της Δυτικής  Όχθης, τόνισε από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης» ο Αλ Αχμέντ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Κεντρικής Επιτροπής της Αλ Φατάχ.

Η εφημερίδα που κυκλοφορεί στις περισσότερες αραβικές χώρες “Al Quds al Arabi” υπογράμμισε ότι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Δανία και το Λουξεμβούργο έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν τον Κράτος της Παλαιστίνης.

Κατά της προσάρτησης τάχθηκαν σε κοινή τους ανακοίνωση οι επικεφαλής της Καθολικής, της Αγγλικανικής και της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ.

Διαβάστε ακόμη:

Το Ισραήλ ετοιμάζει προσάρτηση και κάνει «σημειολογικό πόλεμο» για τη ζώνη C της Δυτικής Όχθης

Η Γαλλία αναφέρεται σε συγκεκριμένες κυρώσεις κατά του Ισραήλ αν προσαρτήσει παλαιστινιακά εδάφη

Ενώ οι ΗΠΑ έστρωσαν το χαλί: Ο Πομπέο λέει ότι «είναι απόφαση του Ισραήλ» αν θα προσαρτήσει παλαιστινιακά εδάφη

ΟΗΕ: Οι Παλαιστίνιοι χαρακτηρίζουν «έγκλημα» οποιαδήποτε πρόσαρτηση από το Ισραήλ τμημάτων της Δυτικής Όχθης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)