to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:50 | 24.06.2020

Διεθνή

Ενώ οι ΗΠΑ έστρωσαν το χαλί: Ο Πομπέο λέει ότι «είναι απόφαση του Ισραήλ» αν θα προσαρτήσει παλαιστινιακά εδάφη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι «εναπόκειται στο Ισραήλ» να πάρει τις δικές του αποφάσεις για το αν θα προσαρτήσει τους εποικισμούς στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως έχει δεσμευτεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παρά τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.


 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι «εναπόκειται στο Ισραήλ» να πάρει τις δικές του αποφάσεις για το αν θα προσαρτήσει τους εποικισμούς στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παρά τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μια εβδομάδα πριν την ημερομηνία της 1ης Ιουλίου, όποτε η ισραηλινή κυβέρνηση θα παρουσιάσει την στρατηγική της για να εφαρμόσει το αμερικανικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή, ο Πομπέο δήλωσε ότι η επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας είναι μια απόφαση «που πρέπει να λάβουν οι Ισραηλινοί».

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη, μίας τεράστιας ζώνης καλλιεργήσιμης γης, και των περί τους εκατό εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Οχθης, μαζί με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε μία περιορισμένη εδαφική έκταση, χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει το σχέδιο.

Ανώτεροι βοηθοί του Τραμπ ξεκίνησαν συζητήσεις χθες Τρίτη για το αν θα δώσουν στον Νετανιάχου το πράσινο φως για την προσάρτηση, που καταδικάζεται από Παλαιστινίους, Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ και μια σειρά άλλων ξένων κυβερνήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε σήμερα το Ισραήλ να εγκαταλείψει τα σχέδια για προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης, προειδοποιώντας ότι απειλούνται οι προοπτικές ειρήνευσης με τους Παλαιστινίους.

Επίσης νωρίτερα σήμερα, σε ανοικτή επιστολή τους περισσότεροι από χίλιοι βουλευτές από 25 χώρες της Ευρώπης κάλεσαν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιδράσει με αποφασιστικότητα για να εμποδίσει την υλοποίηση του επίμαχου ισραηλινού σχεδίου.

Ενθαρρυμένος από την ώθηση Τραμπ, ο Νετανιάχου σκοπεύει να ξεκινήσει το σχέδιο του για επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας επί των οικισμών και της κοιλάδας του Ιορδάνη, ελπίζοντας σε αμερικανική έγκριση. Οι περισσότερες χώρες θεωρούν τους οικισμούς του Ισραήλ παράνομους.

Ενώ επέκρινε έντονα την παλαιστινιακή ηγεσία για την απόρριψη του «οράματος Τραμπ για ειρήνη», ο Πομπέο δεν παρείχε ενδείξεις για το που στέκεται η αμερικανική κυβέρνηση στις λεπτομέρειες του σχεδίου του Νετανιάχου. Ο Πομπέο αναμένεται να συμμετάσχει σε περαιτέρω συζητήσεις του Λευκού Οίκου για το θέμα αυτήν την εβδομάδα, και ο Τραμπ ενδέχεται επίσης να λάβει μέρος σε αυτές.

Μεταξύ των βασικών επιλογών που εξετάζονται από την Ουάσινγκτον είναι μια σταδιακή, βήμα προς βήμα διαδικασία στην οποία το Ισραήλ θα αρχίσει να κηρύσει κυριαρχία επί πολλών οικισμών κοντά στην Ιερουσαλήμ αντί για το 30% της Δυτικής Όχθης που προβλέπεται στο αρχικό σχέδιο Νετανιάχου, σύμφωνα με μια πηγή με γνώση των συζητήσεων.

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει κλείσει την πόρτα σε μια μεγαλύτερη προσάρτηση, αλλά φοβάται ότι επιτρέποντας στο Ισραήλ να κινηθεί πολύ γρήγορα θα μπορούσε να εξαφανίσει τυχόν ελπίδες να οδηγήσει τελικά τους Παλαιστινίους σε συνομιλίες για το σχέδιο του Τραμπ, ανέφερε η πηγή.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την αρνητική αντίδραση από την Ιορδανία, μία από τις δύο μόνο χώρες που έχουν συνάψει ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ, και από κράτη του Κόλπου που αθόρυβα διευρύνουν την εμπλοκή τους με το Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)