to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:28 | 25.06.2020

Διεθνή

Το Ισραήλ ετοιμάζει προσάρτηση και κάνει «σημειολογικό πόλεμο» για τη ζώνη C της Δυτικής Όχθης

Η Δυτική Οχθη αποτελεί παλαιστινιακό έδαφος; Για τον ΟΗΕ, ναι. Αλλά το Ισραήλ που επιδίδεται σε «σημειολογικό πόλεμο» για το καθεστώς της «Ζώνης C», ενός τμήματος της Δυτικής Οχθης όπου είναι συγκεντρωμένα τα εδάφη που επιδιώκει να προσαρτήσει.


Φιλοϊσραηλινές μη κυβερνητικές οργανώσεις και πρόσφατα μία υπηρεσία της ισραηλινής κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένη με την έκδοση δημοσιογραφικών αδειών γράφουν σε email έως και επιτίθενται στο Twitter κατά μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων επικρίνοντάς τους για την χρήση «μεροληπτικής» ορολογίας σε ότι αφορά την διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ αποκαλεί τη Δυτική Οχθη με το βιβλικό της όνομα «Ιουδαία και Σαμάρια» και δυσαρεστείται που ο διεθνής Τύπος δεν υιοθετεί αυτήν την προσέγγιση. Όμως, σήμερα το Ισραήλ δεν προστρέχει στην Βίβλο και σε παρελθόντα ισραηλιτικά βασίλεια, αλλά στις συμφωνίες του Οσλο, που χωρίζουν την Δυτική Οχθη σε τρεις μεγάλες ζώνες: A, B και C.

Ένα βίντεο από το 2014 για τις συμφωνίες του Όσλο και τον κατακερματισμό της Δυτικής Όχθης

«Υπερβολικά γενναιόδωρη» προσφορά

Οι δύο πρώτες ζώνες αντιστοιχούν στο 40% του εδάφους της Δυτικής Οχθης και τελούν υπό παλαιστινιακό κυρίως έλεγχο, ενώ η ζώνη C , που αντιστοιχεί στο 60% του εδάφους, τελεί υπό ισραηλινό διοικητικό και στρατιωτικό έλεγχο, με την προοπτική, την ώρα της υπογραφής των συμφωνιών του Οσλο, μεταβίβασης της εξουσίας στους Παλαιστίνιους στο πλαίσιο της οριστικής διευθέτησης της διένεξης.

Για την ακρίβεια, η πρόβλεψη για την διατήρηση του ισραηλινού ελέγχου επί των περιοχών της ζώνης C είχε ως στόχο την προστασία των εβραϊκών οικισμών που βρίσκονταν στα εδάφη αυτά μέχρι την οριστική διευθέτηση.

Το θέμα των ζωνών ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με την ανακοίνωση τον Ιανουάριο του αμερικανικού «ειρηνευτικού» σχεδίου για το Μεσανατολικό, που προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ της Κοιλάδας του Ιορδάνη, των εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Οχθης και την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που θα έχουν απομείνει.

Από την 1η Ιουλίου, η ισραηλινή κυβέρνηση θα μπορεί να παρουσιάσει την στρατηγική της για την ενορχήστρωση του σχεδίου διαίρεσης που εκπόνησε η οικογένεια Τραμπ, γνωρίζοντας ότι το σύνολο των προς προσάρτησιν εδαφών βρίσκεται στην «ζώνη C».

Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει διαίρεση σχεδόν 50/50 της ζώνης αυτής όπου ζουν πλέον 450.000 εβραίοι έποικοι - τριπλάσιοι σε σχέση με την εποχή των συμφωνιών του Οσλο - εκ παραλλήλου με 300.000 Παλαιστίνιους.

«Αρχικά, η ιδέα ήταν ότι η «ζώνη C» θα τεθεί προοδευτικά υπό την Παλαιστινιακή Αρχή και μακροπρόθεσμα θα αποτελέσει τμήμα του Παλαιστινιακού Κράτους όταν θα υπήρχε οριστική συμφωνία», εξηγεί ο Γιόσι Μπεϊλίν, ισραηλινός διαπραγματευτής των συμφωνιών του Οσλο.

Ομως, η ισραηλινή δεξιά θεωρεί «την ζώνη C ισραηλινή» και «καταχράται το Οσλο» προσπαθώντας να διατηρήσει στο διηνεκές αυτήν την μεταβατική περίοδο, σημειώνει ο Γιόσι Μπεϊλίν, που υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ. «Για την δεξιά, η προσφορά 50/50 είναι υπερβολικά γενναιόδωρη (απέναντι στου Παλαιστίνιους) και δεν καταλαβαίνει γιατί ο κόσμος αντιτάσσεται».

«Διαφιλονικούμενη»

Για το Ισραήλ, η «ζώνη C» δεν μπορεί να θεωρηθεί «παλαιστινιακό» αλλά «διαφιλονικούμενο» έδαφος, διότι, μετά το Οσλο, καμία οριστική συμφωνία δεν προέκυψε για να επισφραγίσει μία οριστική ειρήνευση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Συνέπεια: εάν η «ζώνη C» παραμείνει «διαφιλονικούμενη», τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να ισχυρισθούν ότι το σύνολο της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης αποτελεί «παλαιστινιακό έδαφος», έγραψε κυβερνητικός αξιωματούχος σε ευρωπαίο ανταποκριτή καλώντας τον να εγκαταλείψει τον όρο «κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Eπιθέσεις στα ΜΜΕ

Πρώην εκτελεστική διευθύντρια της Ενωσης ΞένωνΑνταποκριτών στην Ιερουσαλήμ, η Γκλένις Σούγκαρμαν είναι συνηθισμένη στις επικρίσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων του Ισραήλ για το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης για την διένεξη Ισραηλινών - Παλαιστινίων. Αλλά δηλώνει ότι τώρα διαπιστώνει μία νέα τάση.

«Αυτό το σφυροκόπημα στο Twitter μου φαίνεται ότι είναι νέο φαινόμενο. Εφυγα από την Ενωση στο τέλος του περασμένου έτους και δεν είχα συναντήσει ποτέ τίποτε παρόμοιο» εκ μέρους της Υπηρεσίας Τύπου της Κυβέρνησης, που συνδέεται απευθείας με το πρωθυπουργικό γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), η Υπηρεσία Τύπου της Κυβέρνησης παραδέχεται ότι κάνει περιστασιακά παρεμβάσεις «σχετικά με πληροφορίες εσφαλμένες, ανακριβείς ή ψευδείς», τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν είναι ο ρόλος του» οι γλωσσικές αποσαφηνίσεις για την «ζώνη C» εν όψει της προσάρτησης των εδαφών αυτών.

Μεγάλος αριθμός διεθνών μέσων ονομάζουν τις τρεις ζώνες «Παλαιστινιακά Εδάφη», «Κατεχόμενη Δυτική Οχθη» ή «κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ, η «ζώνη C» θεωρείται επίσης «κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος».

Κατά συνέπεια, σε περίπτωση προσάρτησης, οι όροι της συζήτησης θα αλλάξουν, διότι τα προσαρτημένα εδάφη δεν θα είναι πλέον «διαφιλονικούμενα», αλλά «ισραηλινά» εδάφη, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)