to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 20.10.2016

Πολιτική

ANT1: Στη Βουλγαρία εισέπραττε μισό δισ. ευρώ, στην Ελλάδα δεν πλήρωνε - Η κατάθεση Λιαρέλη στην εξεταστική επιτροπή (ενημέρωση)

Επιστροφή των κεφαλαίων που έχει καταβάλει ως τώρα για να αποκτήσει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας θα επιδιώξει ο AΝΤ1 αν αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού, προανήγγειλε ο Στρ.Λιαρέλης - Παραδέχθηκε ότι ενώ το 2008 ο όμιλος εισέπραξε το αστρονομικό ποσό των 540 εκατ. ευρώ από την πώληση καναλιού στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα λόγω της μη αποπληρωμής δανείων οδηγήθηκε σε δανεισμό που σήμερα φτάνει τα 180 εκατ. ευρώ


Επιστροφή των κεφαλαίων που έχει καταβάλει ως τώρα για να αποκτήσει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας θα επιδιώξει ο Ant1 αν αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού, προανήγγειλε ο Στρ.Λιαρέλης. Κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ενώ το 2008 ο όμιλος εισέπραξε το αστρονομικό ποσό των 540 εκατ. ευρώ από την πώληση καναλιού στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα λόγω της μη αποπληρωμής δανείων οδηγήθηκε σε δανεισμό που σήμερα φτάνει τα 180 εκατ. ευρώ. Δεν είχαμε καμία συμβατική υποχρέωση να πληρώσουμε, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα:

Ούτε ευρώ στην Ελλάδα από τα 540 εκατομμύρια της NOVA TELEVISIA 

Στην αρχή της κατάθεσής του, ο Στρ. Λιαρέλης ανέφερε ότι σήμερα ο δανεισμός του Ant1 φτάνει τα 161,576 εκατ. ευρώ με τη μορφή κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, συν άλλα 22,566 εκατ. ευρώ σε factoring και έχει εγγυητικές 17,8 εκατ. ευρώ από ξένες τράπεζες. Το υπόλοιπο δανεισμού είναι 180 εκατ. ευρώ που απομένουν να αποπληρωθούν, από τα 195 εκατ. ευρώ συνολικά για τον όμιλο. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο Ant1 έχει κάνει επίσης συμφωνία για balloon δάνειο, καθώς έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες να ξεπληρώσει στην τελευταία από τις 7 δόσεις,το μισό ακριβώς από τα 161 εκατ. δηλαδή 80 εκατ! Ο Στ. Λιαρέλης εντούτοις, υποστήριξε ότι ο όμιλος Ant1 αισθάνεται απολύτως ασφαλής ότι στη λήξη του δανείου θα μπορέσουν να το αποπληρώσουν.

Ο Στρ. Λιαρέλης αμφισβήτησε το πόρισμα της ΤτΕ, σύμφωνα με το οποίο ο ΑΝΤ1 είχε καθαρή αρνητική θέση στο τέλος του 2014, ισχυριζόμενος ότι ήταν θετική από το 2010 έως το 2014. Η θέση του ΑΝΤ1 ήταν αρνητική κατά 24 εκατ. ευρώ το 2010, κατά 23 εκατ. ευρώ το 2011. Ο Στρ. Λιαρέλης παραδέχθηκε ότι μόνο το 2015 ήταν αρνητική για αυτό και πραγματοποιήθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Σπ. Λάππας, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι κατά την έναρξη των αρνητικών δεικτών, το 2008, ο ΑΝΤ1 πούλησε τον τηλεοπτικό σταθμό NOVA TELEVISIA στη Βουλγαρία αντί καθαρού τιμήματος 540 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να ζητηθεί από κάποια τράπεζα τμήμα του ποσού αυτού να γίνει ασφαλιστική εγγύηση, στα πλαίσια λογαριασμού cash collateral, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των χρεών του ομίλου. Ενώ, δηλαδή, εισπράχθηκε ένα τεράστιο ποσό, πολλαπλάσιο του χρέους του ΑΝΤ1, δεν δόθηκε ούτε ευρώ για την κάλυψή του δανεισμού! Συγκεκριμένα, δεν αποπληρώνονταν τα δάνεια στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο Στρ. Λιαρέλης να χαρακτηρίζει ασύμφορο το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο για τον Ant1, λόγω του μέσου επιτοκίου του 11%.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΝΤ1 ανέφερε ότι από τα 161 εκατ. ευρώ του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ο Antenna Tv δεν εισέπραξε τίποτα, καθώς όλα πήγαν σε αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων. «Ούτε ένα ευρώ δεν ήταν νέος δανεισμός», όπως είπε. Ως απόδειξη για την κάλυψη των πιστωτικών κινδύνων, ο Στρ. Λιαρέλλης ανέφερε ότι οι μέτοχοι του Ant1 έχουν βάλει στον όμιλο 138,817 εκατ. ευρώ.

Υποστήριξε ακόμα ότι ο όμιλος, «πέτυχε την συμφωνία του κοινοπρακτικού δανείου τον Μάρτιο του 2015, κάτω από οβιδιακές αλλαγές που υπέστησαν οι Τράπεζες» και όπως είπε, κάθε άλλο παρά προς όφελος του ΑΝΤ1 ήταν και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτεροι οι όροι της δανειοδότησης αν είχε λήξει δύο χρόνια νωρίτερα η διαπραγμάτευση.

«Το 2015 έγινε αλλαγή όρων του κοινοπρακτικού δανείου και ήταν αποκλειστικά υπέρ των συμφερόντων των Τραπεζών. Οι οικονομικές συνθήκες είχαν αλλάξει στη χώρα και οι εγγυήσεις που δόθηκαν ήταν υψηλότερες», ανέφερε.

Αφού, λοιπόν ο ΑΝΤ1 έλαβε δάνεια εκατομμυρίων μέχρι και το 2010, χωρίς καμία απολύτως ουσιαστική εξασφάλιση και εγγυήσεις(στην καλύτερη περίπτωση έδινε ενέχυρο σε ποσοστό 20 ή 30% επί απαιτήσεών του σε τρίτους), που δεν τακτοποιήθηκαν, αφού πήρε 540 εκατομμύρια ευρ'ω τίμημα από πώληση της NOVA TELEVISIA με το οποίο δεν κάλυψε κανένα από τα δάνεια, το 2010 εξέδωσε Κοινό Ομολογιακό Δάνειο 162,7 εκ. συν Εγγυητικές Επιστολές των ομολογιούχων τραπεζών 17.328.000 ευρώ, συνολικά δηλαδή 180 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να είναι το μεγαλύτερο δάνειο που χορηγείται από το τραπεζικό σύστημα προς επιχειρήσεις. Με την ανοχή των τραπεζών και ενώ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δίνονταν συνεχώς νέα δάνεια, ως ενδιάμεσες συμφωνίες, με αποτέλεσμα η εταιρία να έχει το 2014 αρνητική καθαρή θέση 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή είχαμε διαιώνιση διαπραγματεύσεων πάνω από 4 χρόνια, με τον ΑΝΤ1 να λαμβάνει συνεχώς νέα δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση!

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών σχετικά με την συμμετοχή του Ομίλου στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Στρ. Λιαρέλης έκανε λόγο για «ορισμένα ζητήματα που έχει ο νόμος», ωστόσο, όπως είπε, όφειλε και οφείλει να λειτουργήσει η επιχείρηση κάτω από τα συγκεκριμένα δεδομένα, προσθέτοντας πάντως, ότι, αν κάτι αλλάξει ο ΑΝΤ1 θα πάρει πίσω τα λεφτά του. «Ο αδειοδοτικός διαγωνισμός διεξήχθη κάτω από ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Ο ΑΝΤΕΝΑ παρά το ότι θεωρεί ότι ο νόμος αυτός έχει συγκεκριμένα ζητήματα όφειλε να συμμορφωθεί. Αξιολόγησε τα δεδομένα της στιγμής και μιας πορείας του Ομίλου 27 ετών και έκανε την επιλογή να συμμετέχει κάτω από τους κανόνες και τις προδιαγραφές που έθετε ο συγκεκριμένος νόμος. Οφείλαμε και οφείλουμε να λειτουργήσουμε κάτω από το νομοθετικό πλαίσιο. Σε περίπτωση που είτε αυτά τα δεδομένα αλλάξουν, είτε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, είναι αυτονόητο ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Το νέο σόου Λοβέρδου

Οξύτατο επεισόδιο για τη δημοσιοποίηση στοιχείων οροθετικών γυναικών προκλήθηκε ανάμεσα στον πρόεδρό της Σωκράτη Φάμελλο και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο Ανδ. Λοβέρδος ρώτησε τον Στρ. Λιαρέλη αν θα δημοσιοποιούσε προσωπικά δεδομένα που τα απαγορεύει ο νόμος. «Δεν θα το έκανα ακόμη και αν ο νόμος το επέτρεπε» απάντησε ο κ. Λιαρέλης. «Θα δημοσιοποιούσατε προσωπικά δεδομένα οροθετικών γυναικών;», ρώτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία αναφερόμενη στην υπόθεση που είχε γίνει επί υπουργίας Λοβέρδου, αλλά χωρίς να αναφέρει το όνομά του.

Ο Ανδ. Λοβέρδος απαίτησε με ακραίο τρόπο να πάρει το λόγο επί προσωπικού, ο Σ. Φάμελλος του είπε ότι δεν υπάρχει προσωπικό καθώς δεν υπήρξε αναφορά στο όνομά του αλλά του έδωσε το λόγο για ένα λεπτό προκειμένου να αναπτύξει τη θέση του. Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για συκοφαντία, υπαινίχθηκε προσφυγή στη Δικαιοσύνη και υποστήριξε ότι προσβάλλεται η τιμή και η προσωπικότητά του. Ο Σ. Φάμελλος του επεσήμανε ότι δεν υπάρχει προσωπικό και αναφορά στο όνομά του ή στην τότε ιδιότητά του, αλλά ο κ. Λοβέρδος απαιτούσε να μιλήσει ξανά και φώναζε ότι «φιμώνεται η φωνή του», ενώ χτυπούσε και το χέρι του στο έδρανο. «Ζητώ την συναδελφική αλληλεγγύη σας» έλεγε απευθυνόμενος στους βουλευτές και τους ζητούσε να μην πάρουν τον λόγο, σε ένα ακόα σόου εντυπωσιοθηρίας.

«Τον λόγο τον δίνει ο πρόεδρος» του επεσήμανε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς που περίμενε να μιλήσει. «Δεν θέλω για ένα γινάτι να τινάξετε την Επιτροπή στον αέρα και δεν ξέρω γιατί το κάνετε», είπε ο Σ. Φάμελλος στον κ. Λοβέρδο.

«Άν αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού, θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω»

Ο κ. Λιαρέλλης αναφέρθηκε και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Δημήτρη Σταμάτη. 

Όπως τόνισε, ο διαγωνισμός έπρεπε να έχει γίνει από παλιότερα και εξήγησε για ποιον λόγο ο όμιλος Ant1 αποφάσισε να προχωρήσει στην καταβολή ενός τόσο μεγάλου τιμήματος για μια τηλεοπτική άδεια.

Όπως υποστήριξε, «εκτιμήσαμε ότι έπρεπε να διεκδικήσουμε την άδεια, καθώς τα media είναι η κύρια δραστηριότητα του ομίλου. Πιστεύαμε ότι θα το εξυπηρετήσουμε. Αξιολογήσαμε μια πορεία 27 χρόνων. Κάναμε την επιλογή με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και έπρεπε να σεβαστούμε» και πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση που αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού, είναι αυτονόητο ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω και θα επιχειρήσουν σε ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Ο κ. Λιαρέλης δήλωσε επίσης πως σε περίπτωση που καταπέσει ο νόμος Παππά ως αντισυνταγματικός, γνώμη του είναι πως ο διαγωνισμός θα πρέπει να επαναληφθεί με υπεύθυνη αρχή το ΕΣΡ.

Αδιάβλητος ο διαγωνισμός για τις άδειες-θα μπορούσε να γίνει με καλύτερους όρους

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Γκιόλα για τη διαφορά μεταξύ των δύο διαδικασιών για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, από τη μία, και για την Digea από την άλλη, ο Στρατής Λιαρέλλης χαρακτήρισε ατυχή τη σύγκριση των δύο διαγωνισμών, ωστόσο παραδέχτηκε ότι, με βάση την προσωπική του εμπειρία, ο διαγωνισμός ήταν αδιάβλητος. Σε άλλο σημείο, νωρίτερα, είχε παραδεχθεί ότι έπρεπε προ πολλού να έχει γίνει διαγωνισμός και ότι καθιστούσε ανομία το καθεστώς που επικρατούσε.

Ο κ. Λιαρέλλης δεν δίστασε να καταθέσει την προσωπική του διαμαρτυρία για τον τρόπο που έγινε η διαδικασία καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θα μπορούσε να γίνει καθαρά ηλεκτρονικά ο διαγωνισμός γιατί θα αποφευγόταν πολύς χρόνος. Δεν θα υπήρχαν φαινόμενα καταπάτησης της αξιοπρέπειας των ανθρώπων. Επί 4 ημέρες δεν μου πήραν τα σκουπίδια και δεν μπόρεσα να πλυθώ και αυτό για πολλά χρόνια δεν θα το ξεχάσω».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ant1 εξέφρασε την άποψη ότι ο διαγωνισμός θα μπορούσε να γίνει να γίνει με καλύτερους όρους, με περισσότερη νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

«Έχω βαρεθεί να μου λένε ότι δεν πληρώνω»

Πάσα στον κ. Λιαρέλη να αποδείξει με συγκεκριμένες αναφορές σε ποσά που έχει πληρώσει από το 1989 στο Κράτος ο μιντιακός όμιλος Antenna έκανε με ερώτηση του ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε, για μία, ακόμη, φορά, για τις κατηγορίες ότι επί ΠΑΣΟΚ δόθηκαν θαλασσοδάνεια στα ΜΜΕ. 

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Αντέννα, συνολικά, ο όμιλος έχει πληρώσει, σε άμεσους και έμμεσους φόρους, 707.248.062, ασφαλιστικές εισφορές 493.081.225 και για πνευματικά δικαιώματα σε διάφορες εταιρείες 35 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, το συνολικό κόστος των τηλεοπτικών παραγωγών ανήλθε στα 1.106.780.850,44.

Ο κ. Λιαρέλης προχώρησε και σε σχετική δήλωση ότι θεωρεί αυτονόητες τις υποχρεώσεις αυτές και δεν επαίρεται γι αυτές, ωστόσο έχει «βαρεθεί να του λένε, ως διευθύνοντα σύμβουλο, πως δεν πληρώνει».

Τέλος ανέφερε ότι συνολικά για τα δάνεια και μόνο για αποπληρωμή τόκων ο Ant1 έχει καταβάλει συνολικά 69,7 εκατ. ευρώ. 

Η ακραία προπαγάνδα

Από τη συνεδρίαση ξεχώρισαν και οι στιγμές κατά τις οποίες έγινε λόγος για τη χυδαία προπαγάνδα του ΑΝΤΙ1 το καλοκαίρι του δημοψηφίσματος:

Η διαδικασία από την Εξεταστική Επιτροπή για τη Διερεύνηση της Νομιμότητας της Δανειοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και των Ιδιοκτητριών Εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα Τραπεζικά Ιδρύματα της Χώρας, μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι της Βουλής στο διαδίκυο: Το προεδρείο ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνουν συνεδριάσεις της Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσουν καταθέσεις εκπροσώπων κομμάτων, την Τρίτη 1η Νοεμβρίου, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Πληροφορίες: stokokkino.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ

********

Η εξεταστική επιτροπή (εδώ όλα τα σχετικά δημοσιεύματα) είχε στείλει αίτημα για κατάθεση στον Θοδωρή Κυριακού, ο οποίος απάντησε με επιστολή, με την οποία έκανε γνωστό ότι απουσιάζει στο εξωτερικό, καθώς και ότι δεν έχει εκτελεστικά καθήκοντα στον όμιλο ΑΝΤ1, καθώς και ότι δεν έιναι μέλος του ΔΣ του, οπότε δεν είναι αρμόδιος να δώσει απαντήσεις στην εξεταστική.

 
Έτσι, αντιπρότεινε να εκπροσωπήσει τον όμιλο ΑΝΤ1 και να καταθέσει στην επιτροπή ο διευθύνων σύμβουλος και δημοσιογράφος, Στρατής Λιαρέλης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η επιτροπή δεν ακυρώνει την πρόσκληση στον Θ. Κυριακού, τον οποίο θα καλέσει όταν θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η κατάθεσή Αναστασιάδη ήρθε λίγες ώρες μετά την είδηση ότι ο οικονομικός εισαγγελέας παρενέβη για την ανάσυρση από το αρχείο της υπόθεσης που αφορά δάνεια άνω των 250 εκατ. ευρώ σε περίπου 50 τραπεζικά στελέχη και τουλάχιστον 10 πολιτικά πρόσωπα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Την περασμένη εβδομάδα, στην κατάθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε προκλητικός, καθώς μεταξύ άλλων... «ξέχασε» μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δανείων και ζήτησε να ελέγξουν οι βουλευτές τις διαρροές πληροφοριών σε σχέση με την Attica Bank. «Η τροπολογία για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών δεν αφορούσε κόμματα» δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ όπως αποκάλυψε η ΤτΕ έχει καταθέσει εξώδικο στον Παναγιώτη Ψυχάρη για τη δήλωση του για τα δάνεια του ΔΟΛ «με αέρα». 

Είχε προηγηθεί ο προκάτοχός του Γ. Προβόπουλος, ο οποίος ανέφερε στην Επιτροπή ότι η ΤτΕ είχε συστήσει να χαρακτηριστούν «υψηλού κινδύνου» τα δάνεια σε κόμματα ήδη από το 2010, αλλά η Αγροτική, που είχε το 86% αυτών των δανείων, αδιαφόρησε, ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε... περήφανος για την διαχείριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το 2008 ως το 2014, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)