to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:52 | 04.10.2016

Πολιτική

«Άδειασμα» από τον Προβόπουλο για τα θαλασσοδάνεια σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, καμία αυτοκριτική για την 6ετία του (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Μαραθώνια και η κατάθεση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ - Όλα καλώς καμωμένα, κατά τον Γ. Προβόπουλο ως προς την εποπτεία που άσκησε η ΤτΕ το διάστημα από τον Ιούνιο 2008 έως τον Ιούνιο 2014 - «Πώς οι τράπεζες προεξοφλούσαν ότι τα κόμματα θα είχαν την ίδια επιχορήγηση μέχρι το 2020;», το «άδειασμα» Προβόπουλου για τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ


Άγνοια για τα επιμέρους τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ δήλωσε ο Προβόπουλος

«Δεν έχω γνώση των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της ΤτΕ ο οποίος το είχε χειριστεί». Αυτό δήλωσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, το διάστημα από τον Ιούνιο 2008 έως τον Ιούνιο 2014, στην εισαγωγική του κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή, και εμφανίστηκε... περήφανος για τη διαχείριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκείνη την περίοδο εγκωμιάζοντας μάλιστα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπλέκεται στην εγκριτική διαδικασία τραπεζικών δανείων. «Αυτό υπόκειται στη διαδικασία των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας. Ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια», τόνισε ο κ. Προβόπουλος και προσέθεσε:

«Αν η ΤτΕ διαπιστώσει αδυναμία στο εσωτερικό σύστημα μιας τράπεζας, επιβάλλει ποινές και κυρώσεις οι οποίες μπορεί να είναι χρηματικές, ενώ, κλιμακούμενες, μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της τραπεζικής άδειας».

Ακόμα, χαρακτήρισε ως αδυναμία των τραπεζών την πιστοδοτική ταξινόμηση της χορήγησης δανείων σε κόμματα ως χαμηλού κινδύνου. «Αυτό που εσείς λέτε «αδυναμίες» ένας εισαγγελέας το έχει χαρακτηρίσει ως κακουργηματική πράξη», του επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. «Άλλου είδους εποπτεία κάνει η ΤτΕ και άλλη αξιολόγηση ο εισαγγελέας», απάντησε ο Γ. Προβόπουλος

Στην περίπτωση των δανείων των κομμάτων, υπογράμμισε ο Νεκτ. Σαντορινιός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι διοικήσεις δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα των Τραπεζών τους και υπήρξε φανερά ευνοϊκή μεταχείριση των κομμάτων, κάτι το οποίο παραδέχτηκε και ο Γ. Προβόπουλος. 

 

Είχαμε προειδοποιήσει για τα δάνεια κομμάτων από το 2010, αλλά η Αγροτική... αδιαφόρησε

O Γ. Προβόπουλος προσέθεσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε έγκαιρα τη δουλειά της όσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα που έδινε το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων και παρουσίαζε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική και της συνέστησε να χαρακτηρίζει ως χορηγίες υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τα κόμματα, κάτι το οποίο δεν έλαβε υπόψη της η Αγροτική Τράπεζα, η οποία έδινε το 86% των δανείων στα κόμματα.  

Όταν ο Σπ. Λάππας (εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ) του υπενθύμισε ότι η  κ. Παπαγιαννίδου, διευθύντρια της Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος είπε στην εξεταστική ότι «την δεκαετία 2000-2010 στήθηκε πάρτι, που δεν θέλησε κανένας να το χαλάσει», ο Γ. Προβόπουλος έκανε λόγο για ατυχή έκφραση και σημείωσε ότι το «πάρτι» έλαβε χώρα σε όλον τον κόσμο και δεν ήταν ελληνικό φαινόμενο. «Υπήρξε μια πιστωτική ευφορία παγκοσμίως που επηρέασε και την Ελλάδα, η απλουστευτική «εξήγηση» του Γ. Προβόπουλου που ανέφερε ότι στη δική του περίοδο υπήρξε συρρίκνωση. 

Ο Γ. Προβόπουλος απέδωσε στην «τύχη» το γεγονός (που αποκαλύφθηκε στην κατάθεση του Γ. Πάσχα την οποία παραθέτουμε αναλυτικά παρακάτω) ότι η Τράπεζα της Ελλάδας άλλαξε τα κριτήριά της ανάμεσα στους δύο ελέγχους που έκανε στην Attica Bank, με τελικό αποτέλεσμα να μη συμπεριλάβει στον δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησε τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2011 και 2014! «Πολλές οι συμπτώσεις, σχολίασε η Αν. Καββαδία, δεδομένου ότι συνεργάτες των Βενιζέλου, Βρούτση και Σταϊκούρα «έκοβαν και έραβαν» στην Attica Bank εκείνη την περίοδο. 

Άδειασμα στη ΝΔ για τα δάνεια

Σε παρέμβαση του Κ. Τζαβάρα (ΝΔ) για τα δάνεια «υψηλού κινδύνου» σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, τα οποία προσπάθησε να δικαιολογήσει μιλώντας για «απρόοπτη αλλαγή» των όρων του δανείου (βλέπε μείωση των εκλογικών τους ποσοστών) ο Γ. Προβόπουλος ανέφερε ότι ήταν αβέβαιη η εγγύηση της μελλοντικής κρατικής επιχορήγησης και γι αυτό αυτά τα δάνεια είχαν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου. «Κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι μέχρι το 2020 τα δύο κόμματα θα έπαιρναν 40% στις εκλογές», ανέφερε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, απαντώντας και στον Δ. Σταμάτη της ΝΔ:

Ο Κ. Τζαβάρας, για να μπορέσει να δικαιολογήσει την αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του κόμματός του, έκανε αναφορά σε συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη, με την οποία, κατά το ίδιο, επιβάλλεται να γίνεται κούρεμα δανείων, αν τα οικονομικά δεδομένα του δανειολήπτη αλλάξουν προς το χειρότερο, χωρίς δική του υπαιτιότητα. Επανέλαβε, επί της ουσίας, την σκανδαλώδη πρόταση Γεωργιάδη για διαγραφή του χρέους της ΝΔ. Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Δημήτρης Καμμένος,  σχολίασε ότι ανάλογη απρόβλεπτη αλλαγή είχαν και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες και όχι μόνο τα κόμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί θητείας Προβόπουλου, ο δανεισμός της ΝΔ αυξήθηκε από 86 σε 107 εκατομμύρια (αύξηση 21 εκ.) και του ΠΑΣΟΚ από 85 σε 99 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση 14,8 εκ.) με μοναδική εγγύηση την εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης, σε πολλές περιπτώσεις με ταυτόχρονη εκχώρηση σε 3 ή και 4 τράπεζες. Μάλιστα πριν λίγες μέρες ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά οικονομικού υπευθύνου του ΠΑΣΟΚ για αυτήν την πρακτική. Από το 2011 τα δάνεια αυτά είναι μη ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα, ενώ στην εξεταστική επιτροπή ο κ. Πανταλάκης, πρώην διοικητής της τράπεζας Αττικής και ο κ. Πάσχας, προϊστάμενος της ΤτΕ παραδέχτηκαν ότι είναι «δανεικά κι αγύριστα».

Σωτήριο το PSI!

Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ υπερασπίστηκε σθεναρά και  το καταστροφικό PSI (με το οποίο «κουρεύτηκαν» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων) αναφέροντας ότι «αν το 2011 δεν εφαρμοζόταν το PSI να πάρουμε τα 130 δισεκ. ευρώ δεν ξέρω πού θα ήταν η Ελλάδα σήμερα… Τότε ήταν σαν την καλαμιά στον κάμπο».  «Εφαρμόσαμε το νόμο, ήταν πολιτική απόφαση που ελήφθη εκτός Ελλάδος», επανέλαβε ο Γ. Προβόπουλος αναφορικά΄με το PSI, πετώντας από πάνω του την ευθύνη για εκείνη την νομοθετική ρύθμιση και τονίζοντας πώς τα ταμεία συνέχισαν να στηρίζονται από το κράτος άρα «δεν επήλθε τόσο μεγάλη ζημιά, όσο μπορεί να φάινεται» από το κούρεμα των αποθεματικών τους. 

Σε ερώτηση για τις κατηγορίες ότι η ΤτΕ είχε εσκεμμένα το 2010 επιτρέψει το σορτάρισμα των ελληνικών ομολόγων παρατείνοντας την περίοδο διακανονισμού τους (από το Τ+3 στο Τ+10, δηλαδή από τις 3 στις 10 μέρες) και καταργώντας τις κυρώσεις για τις αποτυχημένες συναλλαγές στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών ομολόγων, ανέφερε ότι όλα έγιναν «πολύ καθαρά». Η αλλαγή του κανόνα σε Τ+10 είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε κάθε χώρα και δε νομίζω ότι το εκμεταλλεύθηκαν κάποιοι σε βάρος των ελληνικών ομολόγων», επανέλαβε ο Γ. Προβόπουλος σε ερώτηση του Σ. Φάμελλλου. 

Ο Γ. Προβόπουλος ανέφερε επίσης στα μέλη της επιτροπής ότι ο ίδιος, ως διοικητής της ΤτΕ παρουσίασε όλα τα στοιχεία που έδειχναν την πορεία που είχε πάρει το Δημόσιο Έλλειμμα στον Γιώργο Παπανδρέου και το οικονομικό επιτελείο, ενώ, λίγο μετά έκανε και δημόσια δήλωση, αναφέροντας το ποσοστό του ελλείμματος που είχε φτάσει στο 10%, προβλέποντας ότι μέχρι το τέλος του 2009 θα έφτανε και στο 12 και 13%. 

 

Για τον Λαυρεντιάδη και το σκάνδαλο της Proton Bank

Όλα ήταν νόμιμα, κατά τον Γ. Προβόπουλο και στην πώληση της Proton Bank στον Λ. Λαυρεντιάδη, τόνισε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ σε ερώτηση του Δ. Καμμένου (ΑΝΕΛ). Να σημειωθεί ότι, όπως υπενθύμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, η αρμόδια επιτροπή της ΤτΕ -υπό την ηγεσία Προβόπουλου- ενέκρινε την αγορά της Proton Bank από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη τον Μάρτιο του 2010, παρ΄ότι οι ελεγκτές της ΤτΕ είχαν ήδη εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την οικονομική κατάσταση και τις επιχειρηματικές πρακτικές του Λαυρεντιάδη. Ο Γ. Προβόπουλος μίλησε για ανακρίβειες και στημένα δημοσιεύματα εναντίον του. Επίσης, σε ερώτηση της Γ. Κοζομπόλη, υπογράμμισε ότι ο Λαυρεντιάδεης είχε δείξει  ότι είχε μεγάλη οικονομική επιφάνεια γι αυτό πήρε την άδεια και τελικά πορίσματα της ΤτΕ έστειλαν στη φυλακή τον Λαυρεντιάδη. «Πιο πριν ήταν σε εκδηλώσεις κομμάτων (τον θυμόμαστε στο Ζάππειο), έπαιρνε βραβεία από τον ΠτΔ. Στείλαμε στη φυλακή έναν άνθρωπο που τον προσκυνούσε όλη η κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Προβόπουλος. 

«Προσωπικά, δεν θα έδινα δάνειο στον ΔΟΛ»

Ενδιαφέρουσα ήταν η αντιπαράθεση επιχειρημάτων στη διάρκεια των ερωτήσεων της κας Κοζομπόλη. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επέμεινε για το κατά πόσο υπήρξε παραβίαση των πιστοδοτικών κανόνων της τράπεζας στην περίπτωση του ΔΟΛ, ο οποίος είχε, αποδεδειγμένα, αδύνατη πιστοληπτική αξιολόγηση. “Εγώ δεν θα τα έδινα” τόνισε ο Γ. Προβόπουλος, προσθέτοντας ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός που τα έδωσε παραβίασε πιστοδοτικούς κανόνες, καθώς “το εγχειρίδιο για τη δανειοδότηση είναι ελαστικό”.

 

Ο Λοβέρδος στο γνωστό τέμπο...

Για «δημαγωγία» μίλησε ο Ανδ. Λοβέρδος αναφερόμενος στις ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ως αυτόκλητος υπερασπιστικής τραπεζών και καναλαρχών, συνεχίζει να απαξιώνει τον ρόλο της επιτροπής την ώρα που στα στοιχεία για τα πεπραγμένα των τραπεζών είναι αμείλικτα:  Το ποσό δανειοδότησης  προς όλα τα ΜΜΕ από όλες τις τράπεζες είναι 900 εκατομμύρια και για τα ποσά αυτά οι ακάλυπτοι κίνδυνοι, όπως προκύπτει από τα πορίσματα και τις εκθέσεις, είναι 50% έως 90%. Την ίδια στιγμή, τα δάνεια των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αυτή τη στιγμή φτάνουν στα 400 εκατομμύρια  ευρώ (211 για ΝΔ και 190 για ΠΑΣΟΚ) και δεν πρόκειται να αποπληρωθούν στα επόμενα... 70 χρόνια (!).

Για το σκάνδαλο της «Πανγαία»

Σε ερώτηση για το σκάνδαλο της «Πανγαία», ο Γ. Προβόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί και επανέλαβε ότι η ΤτΕ δεν μπορεί να παρέμβει, ενώ ο ίδιος δεν γνωρίζει τα στοιχεία που αφορούν την Εθνική Τράπεζα και δεν μπορούσε να της απαγορεύσει να πάρει αυτήν την απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι επί των ημερών Προβόπουλου, το 2013, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε χρηματοδότηση fund με επιτόκιο 2,70%, προκειμένου να εξαγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών της Θυγατρικής της Εταιρείας«Πανγαία». Επισημαίνεται ότι το επιτόκιο 2,70% για τη συγκεκριμένη μορφή χρηματοδότησης δε συναντάται, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ούτε στη Διεθνή Τραπεζική Αγορά.

Επισημαίνεται ακόμα ότι η εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού από την Εθνική Τράπεζα αποτελούσε το 50% του ποσού που συγκέντρωσε  ακριβώς 3 μήνες πριν τη χορήγηση για  να ανακεφαλαιοποιιηθεί. Τον Απρίλιο του 2014, στην περίοδο του success story, κατά την Κυβέρνηση , η Εθνική Τράπεζα δανείστηκε, κάνοντας χρήση Ομολογιακού Δανείου με επιτόκιο 4,75%. Με βάση και το Πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής είναι καραμπινάτη περίπτωση χρηματοδότησης πολύ κάτω του κόστους. Με το δεδομένο ότι σε όλα τα ανεξαιρέτως τα  ΜΜΕ γράφτηκε ότι, η συγκεκριμένη Χρηματοδότηση, που το ύψος της ανέρχεται σε 451 εκ πλέον τόκων 30 εκατομμυρίων ευρω, (η μεγαλύτερη χρηματοδότηση της τελευταίας 10ετίας και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Κρίσης), αποτελεί χαριστική χρηματοδότηση και ήδη βρίσκεται σε διερεύνηση από τον Αρμόδιο Εισαγγελέα, προκύπτει το ερώτημα γιατί δεν παρενέβη η ΤτΕ.

 

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Εξεταστικής Επιτροπής (εδώ όλα τα σχετικά δημοσιεύματα), την Πέμπτη 6/10 θα καταθέσει εκπρόσωπος του Mega, στις 11του μήνα έχει προσκληθεί ο νυν διοικητής της Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας ενώ την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου αναμένεται να καταθέσει ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Θέμος Αναστασιάδης. Όλες οι συνεδριάσεις καλύπτονται με απευθείας μετάδοση (μέσω της web tv της Βουλής) και αναλυτικό ρεπορτάζ από το left.gr.

********************

Οι δύο προηγούμενες συνεδριάσεις

Την Πέμπτη 29/8 πραγματοποιήθηκε η μαραθώνια κατάθεση του Γιώργου Πάσχα, προϊστάμενου της Τράπεζας της Ελλάδος. Διαβάστε αναλυτικά:

Πάνω από 295 εκατομμύρια ευρώ τα δανεικά και «αγύριστα» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Ο Σπ. Λάππας, έκανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναφορά στην ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη και απιστία κατά του πρώην υπεύθυνου για τα οικονομικά του ΠαΣοΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου τονίζοντας αυτή η δίωξη δικαιώνει την επιμονή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε ερωτήσεις για τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα αλλά και τα ΜΜΕ, στόχο την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.  Όπως έγινε γνωστό από την κατάθεση του Γ. Πάσχα, το υπόλοιπο των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην πρώην Αγροτική Τράπεζα (νυν Τράπεζα Πειραιώς) είναι 295 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το 2010, βάσει του τακτικού ελέγχου στην τότε Αγροτική Τράπεζα, βρέθηκαν δάνεια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ύψους 205.620.006 ευρώ. Από το πόρισμα της ΤτΕ προκύπτει ότι «θα μπορούσε να σχηματιστεί πρόβλεψη για πιθανή ζημία της τράπεζας» και, σήμερα, “για το 90% των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει σχηματιστεί τέτοια πρόβλεψη”. Σύμφωνα πάντα με τον Γ. Πάσχα, «το λογιστικό υπόλοιπο όλων των δανείων σήμερα είναι 295.227.000, με τα τελευταία δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα να έχουν δοθεί το 2011 και τα υπόλοιπα είναι μη καταλογισμένοι τόκοι. Υπάρχουν προβλέψεις για 263 εκατ. από το 2010 και το 2011». Ο Γ. Πάσχας ρωτήθηκε και για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ομαλής είσπραξης και γι αυτά δεν έχουν σχηματιστεί προβλέψεις ζημίας».

Στον γνωστό του ρόλο ο Ανδ. Λοβέρδος

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης με επιτηδευμένα έντονο ύφος επιχείρησε να δημιουργήσει ένταση με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή (την Τετάρτη) στην οποία ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα όσα κατατίθενται στην επιτροπή όλο αυτό το διάστημα. Ο Ανδ. Λοβέρδος, επιχειρώντας συστηματικά να μπλοκάρει τις διαδικασίες της επιτροπής και λειτουργώντας διαρκώς ως υπερασπιστής των καναλαρχών, δημιουργεί συνεχώς προσκόμματα και κάνει παρεμβάσεις απλά για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Σήμερα, είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας προεξόφλησε το πόρισμα της επιτροπής ενώ στην ουσία ο πρωθυπουργός απλά επισήμανε όσα δημόσια έχουν κατατεθεί στην επιτροπή για τα δάνεια χωρίς εγγυήσεις σε κόμματα και ΜΜΕ. 

Το ρόλο συνηγόρου υπεράσπισης του Λοβερδου προσπάθησε ανεπιτυχώς να παίξει ο Κ. Τζαβάρας της ΝΔ κάνοντας και αυτός λόγο για παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στη δικαιοσύνη και ξεχνώντας ότι πολύ πρόσφατα ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν αυτός που προανήγγειλε ότι θα ακυρώσει την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.  Αν κάποιος έχει βγάλει ήδη πόρισμα, όπως σχολίασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έιναι ο ίδιος ο Ανδ. Λοβέρδος που έχει επανειλημμένα τονίσει ότι «δεν υπήρξαν θαλασσοδάνεια».  Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της Αν. Καββαδία, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ: «Eίναi γνωστό ποιοι ενοχλούνται από την ύπαρξη και τη λειτουργία της συγκεκριμένης επιτροπή λειτουργώντας ως αυτόκλητοι μάρτυρες των καναλαρχών.  Tο  να ρίχνει ο κ . Λοβέρδος τη μπάλα στην εξέδρα, αποδεικνύει απλώς την ένδεια των επιχειρημάτων του. Αντιλαμβάνομαι τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ως κατεξοχήν εκπρόσωπος ενός συστήματος το οποίο έχει αρχίσει να ξηλώνεται».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, έκανε λόγο για «αβανταδόρικες ερωτήσεις που κάνουν βουλευτές της αντιπολίτευσης, σε όσους ενέχονται στη διαπλοκή. Το πόρισμα θα το βασανίσουμε και θα καταλήξουμε με τεκμηριωμένες αιτιολογημένες θέσεις και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει», πρόσθεσε. «Θα εξασφαλίσω ότι το πόρισμα θα συνταχθεί εδώ και θα εγγυηθώ ότι θα βασίζεται πάνω σε τεκμηριωμένο και αποδεικτικό υλικό», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής,Σ. Φάμελλος δίνοντας τέλος στην άγονη αντιπαράθεση που προκάλεσαν οι βουελυτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Τι θέλουν να κρύψουν; Σύνταξη πορισμάτων με δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Τράπεζα της Ελλάδος

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καταγγέλθηκε από την πλευρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ έστειλε το πόρισμα για το 2016 σχετικά με την Τράπεζα Αττικής, «παρέλειψε» να στείλει το πόρισμα των ετών 2011-2014 για την ίδια τράπεζα. Ο Γ. Πάσχας, διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος απάντησε ότι το πόρισμα αυτό δεν αναφέρεται σε κόμματα ή ΜΜΕ και, ως εκ τούτου, δεν χρειαζόταν να σταλεί στην εξεταστική επιτροπή. Στην επισήμανση του Σ. Φάμελλου ότι το 2014 καταγράφηκαν δάνεια από την Τράπεζα Αττικής προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ύψους 13 εκατ. ευρώ, ο Γ. Πάσχας επικαλέστηκε ότι αυτό το ποσό είναι πολύ μικρό σε σχέση με το συνολικό δανεισμό της Τράπεζας Αττικής και γι αυτό δεν συμπεριελήφθη στο πόρισμα, επιχείρημα που καταρρέει καθώς η ΤτΕ, στα πορίσματά της (όπως αυτό του 2016) περιλαμβάνει περιπτώσεις πολύ μικρότερων δανείων, της τάξης των 2 εκατ. ευρώ.  Συγκεκριμένα, 11 από τα δάνεια που περιλαμβάνει το πόρισμα του 2016 ήταν κάτω από 1 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει και δάνειο ύψους 160.000 ευρώ που ελέγχεται

Ο Γ. Πάσχας σημείωσε ως επιχείρημα για το ότι δεν ελέγχθηκαν τα δάνεια των κομμάτων και γι’ αυτό το πόρισμα δεν εστάλη στην Εξεταστική: «Δεν ελέγχουμε όλους τους πελάτες. Ελέγξαμε την πιστοδοτική τακτική παίρνοντας ένα δείγμα από τους μεγάλους πιστούχους. Μέσα στο πόρισμα και στο δείγμα που κάναμε δεν υπάρχει κόμμα», είπε. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής, κ. Φάμελλος, του επεσήμανε ότι «στις εταιρείες που ελέγξατε δειγματοληπτικά για το πόρισμα του 2015 – 2016 έχετε 37 εταιρείες με δάνειο κάτω από 2 εκατ. αυτό είναι ίσα μέτρα και ίσα σταθμά; Πως δεν ελέγξατε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με δάνειο 13 εκατ.;». «Επιλέξαμε δείγμα, μέσα στο δείγμα δεν ήταν τα κόμματα. Για τα δύο κόμματα είχαν ήδη σχηματιστεί προβλέψεις κατά 50%», απάντησε ο κ. Πάσχας και στη συνέχεια επανέλαβε ότι «δεν έπεσαν στο δείγμα τα δύο κόμματα».

Το ερώτημα που προκύπτει, δεδομένης και της επιδίωξης, όπως αυτή εκφράζεται και από το Γ. Στουρνάρα, απαξίωσης της Τράπεζας Αττικής αλλά και της προσπάθειας απόκρυψης των «θαλασσοδανείων» στα 2 πρώην μεγάλα κόμματα, είναι αν πράγματι τα δάνεια σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θεωρήθηκαν άνευ σημασίας ή υπάρχει κάποια σκοπιμότητα στο ότι αυτά τα δάνεια δεν περιλαμβάνται στο πόρισμα των ετών 2011 - 2014 για την Τράπεζα Αττικής. 

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προκαλούν ένταση διότι οι κυβερνήσεις τους ευθύνονται για τα αμαρτήματα της Τράπεζας Αττικής την οποία τώρα στοχοποιούν διότι είναι μη συστημική και η μόνη ελληνική τράπεζα στην οποία μάλιστα ένα Ταμείο (μηχανικών) έχει καταθέσει τα χρήματά του. Ο Σ. Φάμελλος ανέφερε ότι μέριμνα της σημερινής κυβέρνησης είναι να τηρηθεί η νομιμότητα και να αναδειχθούν οι ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης της Τράπεζας Αττικής. 

Τι έκανε ως εποπτική αρχή τη ΤτΕ;

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία,  το ποσό δανειοδότησης  προς όλα τα ΜΜΕ από όλες τις τράπεζες είναι 900 εκατομμύρια και για τα ποσά αυτά οι ακάλυπτοι κίνδυνοι, όπως προκύπτει από τα πορίσματα και τις εκθέσεις, είναι 50% έως 90%. Την ίδια στιγμή,  τα δάνεια των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αυτή τη στιγμή φτάνουν στα 400 εκατομμύρια  ευρώ (211 για ΝΔ και 190 για ΠΑΣΟΚ) και δεν φαίνεται τρόπος να αποπληρωθούν για τα επόμενα... 70 χρόνια.  Το καίριο ερώτημα, που επαναλαμβάνεται σε κάθε συνεδρίαση είναι τι έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική και ελεγκτική Αρχή για να προλάβει το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια...

Στα πορίσματα της ΤτΕ, όπως υπενθύμισε ο Σ. Φάμελλος, ενώ έχουν υπάρξει περίπου 6 παραβάσεις τυπικές και προβληματικές, δεν έχουν επιβληθεί μέτρα, γεγονός που καταδεικνύει έλλειψη από την μεριά της ΤτΕ. Για παράδειγμα, δεν επιβλήθηκε κάποιο μέτρο για όσα έγιναν το 2009 και 2010. «Αν είχα γράψει τότε το πόρισμα, η κατάληξη θα ήταν διαφορετική, απάντησε ο Γ. Πάσχας αναφέροντας ότι αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει οι μέτοχοι του 2009, το έκαναν το 2012, εξ' ου και το πόρισμα του 2012. «Αισθανόμαστε ότι γίνεται κάτι μόνο όταν σηκωθεί πολύ κάποιο θέμα στη δημοσιότητα», το σχόλιο του Σ. Φάμελου. 

Ασφυξία στην Attica από την ΤτΕ - Αντιπερισπασμοί με το ΤΣΜΕΔΕ από τη ΝΔ

Όπως υπενθύμισε ο Σπ. Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) η Διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, Σ. Παπαγιαννίδου ανέφερε ότι μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής στην οποία αναπέμφθηκε η απόφαση για τον διορισμό της νέας διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, εκείνη πήγε στο γραφείο της και έστειλε την απόφαση της ΤτΕ στον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής στις 9.15 το βράδυ από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της γραμματέως της. Όμως, διαπίστωσε ότι η είδηση «είχε ήδη διαρρεύσει» στον ηλεκτρονικό Τύπο πριν καν ενημερωθεί η Τράπεζα Αττικής! Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε, χωρίς να πάρει ουσιαστική απάντηση, αν έγινε έλεγχος για τη διαρροή και υπογράμμισε ότι ιη είδηση αυτήδημιούργησε πίεση ρευστότητας και φυγή καταθέσεων στην Attica , επιτείνοντας τα προβλήματά της (με πρόκληση bank run) ενώ το ίδιο δημιούργησε και η φήμη περί αποστολής του πορίσματος της Attica στον εισαγγελέα.

Οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησαν να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό θορυβώντας με το γνωστό θέμα αν ήταν νόμιμη η επένδυση της «επιζήμιας» αγοράς μετοχών της Τράπεζας Αττικής αξίας 810.000.000 το 2014 από το Δ.Σ του ΤΣΜΕΔΕ. Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας επέμενε ότι την ευθύνη για αυτή την επένδυση είχε και έχει η «πολιτική στόχευση» του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη (και τότε προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου) να παρέμβει, υπέρ μιας σχετικά αυτόνομης ελληνικής τράπεζας, εκτός του ολιγοπωλιακού τραπεζικού συστήματος το οποίο ελέγχεται πλέον απόλυτα από τον SSM και την ΕΚΤ. Την εποχή εκείνη είχε ήδη συντελεστεί η μεγάλη ζημιά 2,4 δισ. της περιουσίας του Ταμείου των μηχανικών TΣΜΕΔΕ από το PSI το οποίο είχε καταγγείλει ως παράνομο το σύνολο των μηχανικών (δεξιών, αριστερών και κεντρώων) και συγκεκριμένα είχε επιτεθεί κατά  Βενιζέλου και Προβόπουλου που κούρεψαν τα αποθεματικά του Ταμείου τους.

Για το θέμα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελος, ο οποίος ήταν εκλεγμένο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ την επίμαχη περίοδο, εξήγησε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα με τις ευθύνες των δύο κομμάτων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ στο θέμα της λειτουργίας της Attica Bank και πόσο άσφαιρη και προσχηματική είναι η «καταγγελία» της Δεξιάς, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν είχε και δεν έχει ανάμιξη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιός ανέδειξε την προσπάθεια του Κ. Τζαβάρα να λασπολογήσει με ψευδής ισχυρισμούς: Ο Κ. Τζαβάρας, προσπάθησε με ψεύδη να παραπλανήσει την επιτροπή. Αρχικά, υποστήριξε ότι βάσει του ν. 3586/2007 δεν μπορει το ΤΣΜΕΔΕ να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής (πρώτο ψέμα) ενώ στη συνέχεια είπε ψέματα για την απόφαση τις διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ τον Αύγουστο του 2014: Η απόφαση αυτή αφορούσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έγινε το Δεκέμβρη του 2015 κι ενώ ήδη πρόεδρος του ΤΕΕ ήταν το επιφανές στέλεχος της ΝΔ κ. Στασινός, ο οποίος δεν εξέφρασε ποτέ τη διαφωνία του με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου παρά τον άπλετο χρόνο που είχε. 

Εν τω μεταξύ, και δια στόματος Πάσχα, ήρθε  η επιβεβαίωση ότι το MEΓKA το οδήγησαν οι μέτοχοι του στη σημερινή κατάσταση. "Έπρεπε να βάλουν λεφτά και δεν το εκαναν", είπε.

Τα δάνεια του ΔΟΛ και του ΠΗΓΑΣΟΥ δεν εξυπηρετούνται
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος προσπάθησε να επιβεβαιώσει τα όσα είχε ισχυριστεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις της επιτροπής περί μην αναγκαιότητας ύπαρξης της επιτροπής γιατί όλοα τα δάνεια των ΜΜΕ εξυπηρετούνται, ο κ. Πάσχας κατέθεσε ότι ο ΔΟΛ προσπάθησε να πληρώσει τους τόκους, το έκανε γι ένα μέρος, ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά οφείλονται ακόμη 640 χιλιάδες σε τόκους και το δάνειο. Για τον δε ΠΗΓΑΣΟ, έγινε προσπάθεια αναχρηματοδότησης, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση στην αποδοχή εγγραφής της προσημείωσης σε ακίνητο, κάτι που ήταν όρος για το roll over, αλλά μέχρι σήμερα χρωστά τόκους, το δάνειο είναι αρύθμιστο και δεν εξυπηρετείται.
 
Μέχρι το τέλος του έτους τα πορίσματα για όλα τα δάνεια των ΜΜΕ
Ο κ. Πάσχας δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία ελέγχου των δανείων των ΜΜΕ που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2016 και τα πορίσματα θα σταλούν στην Επιτροπή και μέσα σε αυτά τα δάνεια θα είναι και το δάνειο της εφημερίδας ΑΥΓΗ, κάτι για το οποίο ρώτησε ο κ. Λοβέρδος, σχετικά με την ύπαρξη της κυπριακής εταιρείας που συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

********

Την Τρίτη 27/9 είχε καταθέσει στην επιτροπή η Σ. Παπαγιαννίδου, διευθύντρια της Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος. Ακολουθεί μία σύνοψη των σημερινών εργασιών.  Διαβάστε αναλυτικά:

Κόμματα όπως ξενοδοχεία!

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Ν. Μηταράκης παρομοίασε τις εγγυήσεις των μελλοντικών επιχορηγήσεων των κομμάτων με τις κρατήσεις στα... ξενοδοχεία για να δικαιολογήσει τον χωρίς εξασφαλίσεις δανεισμό προς τα κόμματα (θεωρώντας ότι τα μελλοντικά ποσοστά των κομμάτων, και άρα η κρατική χρηματοδότη, θα είναι τα ίδια!). Ο βουλευτής της ΝΔ έκρινε δηλαδή ότι η μελλοντική και αβέβαιη, ιδίως στα χρόνια των Μνημονίων, κρατική χρηματοδότηση αποτελεί σταθερή και σίγουρη εγγύηση εξόφλησης των δανείων των κομμάτων και μάλιστα συνέκρινε την πρακτική δανειοδότησης των κομμάτων με τέτοιου είδους εγγυήσεις με την πρακτική των ξενοδοχείων να κάνουν προϋπολογισμό με βάση τις κρατήσεις!

Και διευθύντρια του Σταϊκούρα και στο Δ.Σ. της τράπεζας Αττικής!

Σύμφωνα με καταγγελίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αικατερίνη Ζευγώληαπό την 1η Ιουλίου 2014 «αναλαμβάνει καθήκοντα Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας και Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας». Ανέλαβε δηλαδή να ελέγχει τις συνθήκες, τις εγγυήσεις και τους όρους χορήγησης δανείων και αν έκρινε ότι υπάρχει είτε μη συμφέρουσα ή παράνομη δραστηριότητα, να παραπέμπει τις υποθέσεις στο Δ.Σ. της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Attica Bank, το στέλεχος που καταλαμβάνει τη θέση αυτή αναφέρεται απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, δηλαδή εκείνη την εποχή τον Γκίκα Μάναλη.

Η Αικατερίνη Ζευγώλη όμως δεν απασχολούνταν μόνο στην Attica Bank. Οπως προκύπτει από τα σχετικά ΦΕΚ, διορίστηκε στις 9 Ιουλίου 2012 ως μετακλητή στο υπουργείο Οικονομικών και ορίστηκε συγκεκριμένα «Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα». Υπήρξε δε στενή συνεργάτιδά του μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του 2014, «ύστερα από την υποβολή αίτησης παραίτησής της». Με άλλα λόγια, η Αικατερίνη Ζευγώλη υπήρξε, όπως υπενθύμισαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής, ταυτόχρονα διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Χρήστου Σταϊκούρα και κορυφαίο στέλεχος της Attica Bank.

Η «ομολογία» της κ. Παπαγιαννίδου

«Εμείς ελέγχουμε και εποπτεύουμε τις τράπεζες και όχι τα δάνεια που δίνουν ξεχωριστά», είπε η διευθύντρια (από το 2015) της Τράπεζας της Ελλάδος Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου, η οποία Εποπτεύει τη λειτουργία των τραπεζών. Και μετά εξήγησε ότι η ΤτΕ έδινε γραπτώς και προφορικώς οδηγίες συμμόρφωσης όταν διαπίστωνε συστηματικά προβλήματα επισφαλούς δανεισμού, όπως στα δάνεια προς τα ΜΜΕ και στα κόμματα Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.

Αλλά το χειρότερο ήταν όταν ομολόγησε πως «όταν διαπιστώνεται επισφαλής χορήγηση δανείων -δίχως δηλαδή τις απαιτούμενες εγγυήσεις-  τότε υποχρεώνουμε τις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους και εάν τα πράγματα πάνε ακόμα πιο άσχημα να τις υποχρεώσουμε να ενισχυθούν κεφαλαιακά», δηλαδή υποχρεώνουν τις τράπεζες που έδιναν θαλασσοδάνεια αφειδώς προς τα «δικά τους» ΜΜΕ και τα «δικά τους» κόμματα να ανακεφαλαιοποιηθούν... με λεφτά του ελληνικού λαού.

Κατά τα λοιπά μετά το 2014 η Ελλάδα με την Τράπεζα της Ελλάδος έχει το καλύτερο ίσως σε όλο τον κόσμο σύστημα παρακολούθησης των τραπεζικών δανείων, τόνισε η κ. Παπαγιαννίδου και επέμεινε ότι η σημερινή κατάσταση των επιχειρήσεων, των κόκκινων δανείων και των τραπεζών οφείλεται στην κρίση και τη μεγάλη οικονομική ύφεση (πηγή: Εφ.Συν.)...

Διαρροές με «άρωμα Στουρνάρα»

Διαρροές με «άρωμα Στουρνάρα» για την Τράπεζα Αττικής κατήγγειλε η Διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, σε επόμενη φάση της συνεδρίασης.  Το θέμα των διαρροών μέσα από την ΤτΕ αναδείχθηκε από τις ερωτήσεις του προέδρου της Εξεταστικής Σωκράτη Φάμελλου.

Η Σ. Παπαγιαννίδου κατέθεσε ότι μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής στην οποία αναπέμφθηκε η απόφαση για τον διορισμό της νέας διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, εκείνη πήγε στο γραφείο της και έστειλε την απόφαση της ΤτΕ στον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής στις 9.15 το βράδυ από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της γραμματέως της. Όμως διαπίστωσε ότι η είδηση «είχε ήδη διαρρεύσει» στον ηλεκτρονικό Τύπο πριν καν ενημερωθεί η Τράπεζα Αττικής (πηγή: Αυγή).

Σίσσυ Παπαγιαννίδου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)