to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:09 | 08.11.2013

Πολιτική

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας - 153 πλέον οι κυβερνητικοί βουλευτές μετά το «ναι» της Θ. Τζάκρη

Με την ψηφοφορία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης - 153 καταψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, «πράξη ευθύνης απέναντι στη χώρα» από τη Θ. Τζάκρη που ψήφισε «ναι» και διαγράφηκε άμεσα από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ


Με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων και την ψηφοφορία ολοκληρώθηκε  η διαδικασία. Με 153 ψήφους κατά, 124 υπέρ και 17 παρών η Βουλή απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Θ. Τζάκρη, καταψήφισε την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας αποτελεί «πράξη ευθύνης απέναντι στη χώρα». Η Βουλευτής διεγράφη από τον Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι, Οδ. Βουδούρης, Ν. Νικολόπουλος, Γ. Κουράκος και Ν. Σταυρογιάννης (από τη Νέα ΜΕΡΑ), Π. Μουτσινάς, Θ. Παραστρατίδης και Μ. Μπόλαρης. Παρών δήλωσαν ΔΗΜΑΡ, Α. Λοβέρδος, Χρ. Αηδόνης, Γ. Κασαπίδης.

Αποκλειστικό στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν οι ομιλίες Σαμαρά και Βενιζέλου. Ο τελευταίος μάλιστα προκάλεσε τον Αλ. Τσίπρα σε προσωπική μονομαχία για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, πρόκληση που αποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα πεπραγμένα της μνημονιακής συγκυβέρνησης, επιμένοντας να εξαπολύει κατηγορίες στα όρια της ύβρεως για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί η ομιλία του Αλ. Τσίπρα που κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά για κοινωνικό ολοκαύτωμα και απαίτησε εκλογές προκειμένου να δώσει τη λύση ο λαός ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να καταργήσει τα Μνημόνια. Για να δείτε το βίντεο και ολόκληρη την ομιλία το Αλ. Τσίπρα, διαβάστε το σχετικό μας δημοσίευμα. Ακολουθεί η συνεχής ενημέρωση από τη διαδικασία της συζήτησης, με τις τοποθετήσεις των περισσότερων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργών αλλά και αρχηγών των κομμάτων και χαρακτηριστικά βίντεο:

Κυριακή 10/11: Τρίτη και τελευταία ημέρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ:

01:10 Τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: 124 υπέρ της πρότασης δυσπιστίας - 153 κατά και 17 «παρών». Η πρόταση απορρίπτεται

01:00 Η Θ. Τζάκρη ψήφισε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας και διεγράφη άμεσα από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. 

23:55 Ο Αντώνης Σαμαράς στο βήμα: Κύριε Τσίπρα έχετε χάσει τη σοβαρότητα σας. Αποτύχατε στις κινητοποιήσεις και τώρα έρχεστε στη Βουλή. Δεν πιστεύετε όμως στην πρότασή σας. Γιατί αν την πιστεύατε δεν προβάλατε το θέμα της ΕΡΤ. Στην ΕΡΤ είμαστε απολύτως νόμιμοι και έχουμε λαϊκή υποστήριξη. Ο κ. Τσίπρας εκτός από θέατρο, παίζει κι επικίνδυνα παιχνίδια με τους δανειστές. Την ώρα μάλιστα που διαπραγματευόμαστε. Τη στιγμή που αλλάζει η εικόνα της Ελλάδας, ζητάτε την πτώση της κυβέρνησης για να βυθιστεί η χώρα στο χάος. Παίζετε θέατρο γιατί δεν έχετε πολιτική κι εναλλακτικές λύσεις. Ούτε βρίσκεται ανταπόκριση στα καλέσματα για κινητοποιήσεις. Είμαι 24 ώρες την ημέρα στη διαπραγμάτευση. Ζητήσατε από τον κόσμο σας να εκβιάσει τους βουλευτές την ώρα της ψηφοφορίας. Δεν θα υποκύψουμε στο πεζοδρόμιο του ΣΥΡΙΖΑ.

»Με την παράσταση που στήσατε, θέλετε να κατευνάσετε το κόμμα σας. Σάς κόστισε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης απέναντι στους νεοναζί. Τόσα χρόνια υποστηρίζατε την κάθε Βίλλα Αμαλία που καθαρίζει τώρα ο Δένδιας και η αστυνομία. Προκάλεσε εσωκομματική ταραχή η δήλωσή σας στο Τέξας για το ευρώ. Ο κ. Αλαβάνος σάς είπε ότι δεν συμβιβάζετε η έξοδος από το Μνημόνιο με την παραμονή στο ευρώ. Έχετε ξεχάσει ότι παλιότερα λέγατε ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ. Κανονικά θα έπρεπε να μάς βοηθάτε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει σύγχυση και παραπλάνηση. Αναλάβετε τις ευθύνες σας.Βρείτε επιτέλους με τους συντρόφους σας μια ξεκάθαρη άποψη. Το ψυχόδραμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έκπληξη για μας. Τι θα κάνετε με το Μνημόνιο; Θα το σκίσετε ή θα το διαπραγματευτείτε;

Η Ελλάδα έχει πετύχει το μεγαλύτερο κούρεμα χρεόυς στην Ιστορία και εσείς ακόμα ψάχνετε για το πώς θα κουρέψετε το χρέος. Κι εμείς ήμαστε εναντίον του Μνημονίου, αλλά ψηφίζαμε τις περικοπές της σπατάλης. Εσείς είστε υπέρ των καθεστωτικών λογικών. Οδηγούμε τη χώρα στην ανάπτυξη. Ήδη βγάζουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Κακώς ειρωνευτήκατε την εξαγγελία μου για το wi fi που θα βοηθήσει την ανάπτυξη. Θέλω να σάς θυμίσω ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς θέλει να καταργήσει τη Frontex που εμποδίζει την ελεύθερη μετανάστευση. Επίσης θέλει να καταργήσει το ΝΑΤΟ. Δεν έχει ξαναγίνει να κατατίθεται πρόταση μομφής και να μην παρευρίσκεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γυρίζω όλον τον κόσμο για να φέρω επενδύσεις που εσείς διώχνετε. Αν θέλετε να συζητάμε τακτικότερα, να έχετε μία άποψη, όχι δέκα. Προσπαθήστε να γίνετε ένα σοβαρό κόμμα αντιπολίτευσης. Αν θέλετε να τα λέμε πιο συχνά, πάψτε να μας λέτε μερκελιστές. Αυτά που λέτε, τα λέει η Χρυσή Αυγή και όσοι είναι σε παραλήρημα.

Η εθνική ανεξαρτησία δεν υπονομεύτηκε από την κρίση, αλλά από τον μακροχρόνιο υπέρογκο δανεισμό. Έχουμε οδικό χάρτη για έξοδο από την κρίση. Πρώτο βήμα, πρωτογενές πλεόνασμα. Δεύτερο, η ανάκαμψη.το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης. Τρίτο, η εμπιστοσύνη, η άνοδος της ανταγωνιστικότητας. Τέταρτο, να βγούμε στις αγορές. Θα βγούμε στο τέλος του 2014. Πέμπτο, θα μειώσουμε τα φορολογικά βάρη. Τέλος, θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες. Εκλογές το 2016 με το τέλος της τετραετίας. Προχωράμε σταθερά βήμα-βήμα, χωρίς μαγικές λύσεις. Θα επιστρέψουμε στα επίπεδα ευημερίας που είχαμε πριν την κρίση. Πετύχαμε πολλά, να μην τα θέσουμε σε κίνδυνο. Τα κόμματα της κυβέρνησης δεν συμφωνούμε σε όλα για τον χθες. Αλλά ο λαός μας έστειλε εδώ για το αύριο. Και το κάνουμε.Ο Τσίπρας για να γλιτώσει τη μομφή του Λαφαζάνη, έκανε μομφή στον Σαμαρά. Θέλετε να μας ρίξετε ψηφίζοντας μαζί με την Χρυσή Αυγή.

 

23:43 Απαντά ο Αλ. Τσίπρας. Όσο μιλάει ο Βενιζέλος δίνει δημοσκοπικούς πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόσκληση για μονομαχία, θα είμαι παρών. 

23:34 Ο Ευ. Βενιζέλος πήρε το λόγο για να απαντήσει στον Αλ. Τσίπρα. Ο Π. Λαφαζάνης εκρφάζει ενστάσεις γιατί η ομιλία Βενιζέλου δεν έχει σχέση με όσα προείπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφή της χώρας. «Εμείς θέλουμε να βγούμε από το Μνημόνιο» (!), είπε ο Βενιζέλος μιλώντας για «νευρικό ΣΥΡΙΖΑ» που βρίσκεται σε «στρατηγική κρίση». Και συνέχισε: «Επί των ημερών μου μειώθηκε το χρέος και δεν το αναγνωρίζετε, δεν αναγνωρίζετε ότι ελαφρύναμε τον ελληνικό λαό από ένα τεράστιο βάρος. Περιμένατε στο τέλος να αναφερθείτε στο ζήτημα των υποβρυχίων. Είναι άτιμη πράξη η συκοφαντία και περιμένω να έρθετε στη Βουλή για μια μονομαχία προσωπικού και πολιτικού ήθους. Ανακτήσαμε με τη σύμβαση που υπέγραψα την κυριότητα των υποβρυχίων. Εσείς επικαλεστήκατε τα επιχειρήματα των συνεργατών του κ. Τσοχατζόπουλου. Αφού υιοθετήσατε τα στελέχη Τσοχατζόπουλου και τώρα πολεμάτε τις συμβάσεις και στηρίζετε τον όμοιο νόμο στην Ελευσίνα. Θα τα πούμε αναλυτικά, γιατί βγήκατε πολύ νωρίς στην πιάτσα κ. Τσίπρα».

23:32 Αλ. Τσίπρας: Μπροστά στην ανθρωπιστική τραγωδία της οποίας είστε αυτουργοί εσείς και η κυβέρνηση δεν περιμένουμε δυστυχώς να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Επειδή όμως δεν υπάρχει κοινωνία που δέχεται να θυσιαστεί ως αμνός εν ονόματι αλλότριων συμφερόντων. Επειδή ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα δικαιώματά του, την αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία, ας μου επιτραπεί να τελειώσω λέγοντας: Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, στο λαό, στην πατρίδα. Εσείς έχετε; Αν ναι, ιδού λύση. Ιδού οι εκλογές.Ιδού η δημοκρατία. 

Δείτε τα σχετικά βίντεο:

23:30 Αλ. Τσίπρας: Πείτε μου κύριε Σαμαρά, γιατί έχει απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης του Ελ. Βενιζέλος, από την καταβολή του ΦΠΑ που υπολογίζεται στα 700.000.000 €; Αν υπάρχει κανένα κακόμοιρος επιχειρηματίας που χρωστά 10 χιλιάρικα, μπαίνει φυλακή. Αυτοί γιατί; Γιατί δε τα διεκδικούμε;Μας περισσεύουν; Να σας απαντήσω εγώ γιατί. Γιατί είστε μια κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελαχίστων. Γιατί η διαπλοκή, η λαμογιά, υπόγεια ή υποβρύχια, η εισφοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή των μεγάλων συμφερόντων, αν ήταν μια φορά πρόβλημα πριν από το μνημόνιο, έγινε εκατό φορές πρόβλημα τις μέρες του μνημονίου, γιγαντώθηκε. Γι' αυτό και η κοινωνική σας βάση, οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της συντηρητικής παράταξης στρέφονται σε άλλες λύσεις. Γι’ αυτό ο μεσαίος χώρος έχει γυρίσει την πλάτη στην ακροδεξιά πολιτική σας. 

 

23:51 Ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στον Γ. Στουρνάρα, σχολίασε ότι επί ενάμιση χρόνο δεν έχουν αγγίξει το μαύρο χρήμα επιμένοντας να κατακρεουργούν τη μεσαία τάξη και τους μη έχοντες. «Για έναν οικονομολόγο που θεωρεί το καλύτερο κείμενο των τελευταίων ετών το Μνημόνιο, δε χρειάζονται αντεπιχειρήματα» σχολίασε δεικτικά ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι ο Γ. Στουρνάρας, σαν σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα δεν έχει συναίσθηση του τυ συμβαίνει στην κοινωνία.

23:49 Ο Γ. Στουρνάρας είπε πως δήθεν δεν έχει προτάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα απειλεί τους επενδυτές. Ο υπουργός Οικονομικών αναμασά το επιχείρημα περί πάταξης του λαθρεμπορίου μέσω της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Θεωρεί επιτυχία το ότι η Ελλάδα έχει πλέον μηδενική πιθανότητα να βγει από το ευρώ.

23:47 Ο Π. Λαφαζάνης κάνει λόγο για παραβίαση του Κανονισμού διότι αν μιλήσουν οι Βενιζέλος και Στουρνάρας θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος συζήτησης. Μετά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει το λόγο ο πρωθυπουργός και όχι αντκαταστάτες του. Ο Ευ. Μεϊμαράκης απαντά ότι το θέμα αφορούσε τον κ. Βενιζέλο και καλώς απάντησε.

23:28 Αλ. Τσίπρας: Μην αδημονείτε κ. Βενιζέλο για την εξεταστική, όλα θα γίνουν. Ένα ένα θα πηδάτε τα εμπόδια στην κοινοβουλευτική αυτή περίοδο, αν καταφέρετε να τα υπερπηδήσετε βέβαια. Διαβάζουμε επίσης κ. Σαμαρά ότι ο κ. Σάφα, ενώ δεν έχει βάλει ούτε μια βίδα στα υποβρύχια, διεκδικεί να του δοθεί δάνειο με εγγύηση του δημοσίου την οποία θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ισχύει αυτό κ. Σαμαρά; Διαψεύστε το, γιατί θα πρόκειται για ένα σκάνδαλο που πλέον θα φέρει τη δική σας υπογραφή. Επίσης,κ. Σαμαρά, μας μιλάτε για τις ιδιωτικοποιήσεις. Και μας κατηγορείτε ότι τις διώχνουμε και διώχνουμε και τους επενδυτές. Ποιοι; Εσείς, που επι των ημερών σας έκλεισαν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και έφυγαν από τη χώρα κολοσσοί. Η κόκα κόλα 3Ε, η ΦΑΓΕ, η Βιοχάλκο.Το άθροισμα του τζίρου του αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ.

22:24 Αλ. Τσίπρας: Επιλέγετε να υπερασπίζεστε τα συμφέροντα μιας τόσο μικρής μειοψηφίας, με το αντέλασμα φυσικά, να διαστρεβλώνουν την αλήθεια και να υποστηρίζουν τη κυβέρνησή σας. Γιατί τη χώρα δεν την έριξαν στα βράχια μόνο οι κυβερνήσεις αλλά και αυτοί που κυβερνούσαν τόσα χρόνια χωρίς να φαίνονται. Το τρίγωνο της αμαρτίας. Τράπεζες και καναλάρχες μαζί με τα κόμματα εξουσίας.

23:22 Αλ. Τσίπρας: Μας ρωτάτε διαρκώς όμως, που θα βρούμε τα λεφτά. Αυτοί που «τα φάγανε μαζί» μας ρωτάνε που θα βρούμε τα λεφτά! Σας ρωτώ λοιπόν κ. Σαμαρά. Έχετε ακούσει για την έκθεση πεπραγμένων της γενικός γραμματέας διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που λέει ότι από το λαθρεμπόριο καυσίμων το δημόσιο χάνει 2 δις ετησίως. Έχετε ακούσει.Τι έχετε κάνει για αυτό ενάμισι χρόνο τώρα; Η ίδια έκθεση λέει ότι από τα πλαστά τιμολόγια, χάνονται άλλα τόσα. Και από το λαθρεμπόριο τσιγάρων 800 εκ. Σύνολο 4,8 δις ετησίως.Γιατί κ. Σαμαρά δεν ψάχνεται εκεί και πάτε σε μισθούς και συντάξεις και στη πρώτη κατοικία και στις στάνες και στα μαντριά; Δεν πάτε όμως στα ισχυρά ονόματα γιατί δεν έχετε τη βούληση να τα πλήξετε. Από το κλείσιμο της ΕΡΤ το δημόσιο ζημιώθηκε 300 εκ. ευρώ. Γιατί κ. Σαμαρά πρέπει να πληρώνει ο λαός τις εμμονές σας; Από τις ψηφιακές άδειες των τηλεοπτικών σταθμών έπρεπε να έχετε εισπράξει 300 εκ. ευρώ. 

23:18  Αλ. Τσίπρας: Με τα χειροκροτήματά σας γίνεστε περισσότερο γελοίοι απ' ότι όταν μιλάτε για «επιτυχία». Η λύση είναι οι εκλογές που θα δώσουν ισχυρή εντολή σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας και λαϊκής ενότητας.

23:16 Αλ. Τσίπρας: Μας ρωτάτε: μα μπορούμε να ακυρώσουμε το μνημόνιο;Ομολογώ ότι το δράμα σας είναι ακριβώς αυτό. Ότι εσείς δε μπορείτε! Για να είμαι ακριβής καμία κυβέρνηση δεν μπορεί από μόνη της να  ακυρώσει το μνημόνιο. Γιατί το μνημόνιο μπορεί να το ακυρώσει μόνο ένας. Ο λαός μας με τη ψήφο του. Μόνο αυτός!

23:12 Στα ειρωνικά χειροκροτήματα των βουλευτών της συμπολίτευσης, μετά το εκτός κανονισμού σχόλιο του Σαμαρά, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Χειροκροτήστε, αλλά δεν είστε για γέλια, είστε για κλάματα»!

Και συνέχισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: Πως κοιμάστε ήσυχος, όταν παιδιά λιποθυμάνε από τη πείνα στα σχολεία. Όταν καρκινοπαθείς δε μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους.Όταν το καλύτερο δυναμικό της πατρίδας μεταναστεύει.Όταν η μεσαία τάξη εξαθλιώνεται.Και ως που θα πάει αυτό το παραμύθι;  τι θα κυβερνάτε; Με τα δώρα στη διαπλοκή; Άντε και φιμώσατε την ΕΡΤ, χαρίσατε και τις ψηφιακές άδειες στους καναλάρχες. Ψωμί ποιος θα δώσει στους πεινασμένους;Στέγη στους άστεγους; Ελπίδα και αξιοπρέπεια στη νέα γενιά, ποιος;Οι καναλάρχες ή  τα ΜΑΤ;

23:10 Αλ. Τσίπρας: Τι ακριβώς διαπραγματεύεστε πείτε το και σε μας. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας; Τι είδους διαπραγμάτευση κάνετε; Αυτή που περιγράφει ο κος Τόμσεν; Που σας προειδοποιεί δημοσίως : «μη λέτε ότι δε θα πάρετε νέα μέτρα γιατί τελικά θα τα πάρετε και θα είστε αναξιόπιστος»

23:06  Αλ. Τσίπρας: Τα πράγματα είναι απλά στη δραματικότητά τους: Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο, το ομολογούν οι βουλευτές της πλειοψηφίας. Αλλά και η κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο. Δεν μπορείτε κύριοι και αυτό θα αποδειχτεί τις επόμενες εβδομάδες, με τα νέα μέτρα που απεργάζεστε μαζί με την τρόικα. Θέλουμε να προειδοποιήσουμε το λαό: Κυβέρνηση και τρόικα προσποιούνται πως διαπραγματεύονται ένώ ετοιμάζονται να ξαναμπήξουν το μαχαίρι στην πληγή.

23:04 Αλ. Τσίπρας: Ο κύριος πρωθυπουργός είπε προχτές ότι η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια. Στην πραγματικότητα όμως είναι ο ίδιος και η κυβέρνησή του που φοβούνται και τη δημοκρατία και την αλήθεια. Διότι όσο μεγαλύτερη γίνεται η δυστυχία στην κοινωνία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευτυχία στην προπαγάνδα της κυβέρνησης. Όσο μεγαλύτερα είναι τα αδιέξοδα, τόσο μεγαλύτερο το ψέμα και η υποκρισία στη πολιτική του. Μιλάτε, χωρίς ντροπή, για success story πάνω στα κοινωνικά ερείπια που δημιουργείτε.Λες και βρίσκεστε σε άλλη χώρα. Όταν οι ίδιοι οι δανειστές μιλούν για λάθη στους πολλαπλασιαστές.

Τα πρώτα 15 λεπτά από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα 

23:02 Αλ. Τσίπρας:Ξεσηκώσατε τη διεθνή δημοκρατική κατακραυγή. Προχωρήσατε σε πράξεις που ακόμα και τα ολοκληρωτικά δικτατορικά καθεστώτα, δυσκολεύονται να αποφασίσουν.Φιμώσατε τη φωνή της πατρίδας μας στον υπόλοιπο κόσμο. Σκορπίσατε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δημόσιο χρήμα για αυτή σας την επιλογή.Γιατί; Για να κάνετε το χατίρι των ιδιωτικών καναλιών, το χατίρι της διαπλοκής και ταυτόχρονα για να κλείσετε κάθε πιθανή πηγή σχετικά αντικειμενικής ενημέρωσης.

23:00 Αλ. Τσίπρας: Διαλύσατε την κοινωνία και δε σας νομιμοποιεί η ίδια η κοινωνία να συνεχίσετε να τη διαλύετε. Δεν είναι μόνο ότι οι από κάτω δε σας θέλουν.Είναι και ότι εσείς οι από πάνω δε μπορείτε.Και όσο αυτό το συνειδητοποιείτε, τόσο πιο επικίνδυνοι γίνεστε για το τόπο και τη δημοκρατία. Εξευτελίσατε τη δημόσια εικόνα της χώρας με το μαύρο που επιβάλατε στη δημόσια τηλεόραση.

22:57 Αλ. Τσίπρας: Αποτύχατε να αποτρέψετε έστω και στοιχειωδώς την ανθρωπιστική κρίση. Και τώρα επιχειρείτε να μετατρέψετε την αποτυχία σας σε νέα τιμωρία για το λαό μας. Η δυσπιστία και η μομφή δεν είναι εδώ μέσα αλλά εκεί έξω, εκεί όπου χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια.

22:53 Αλ. Τσίπρας: Καλούμε με δυο λόγια τη Βουλή να εναρμονιστεί με τη πραγματικότητα στη χώρα και στο λαό.

Να αφουγκραστεί τη φωνή της κοινωνίας.
Να ανασάνει το βαρύ αέρα της κοινωνίας.
Να αντικρύσει το δράμα της κοινωνίας.
Και να σταματήσει να υποκρίνεται.

22:28: Στο βήμα ο Πάνος Καμμένος: Είχαμε ζητήσει δύο φορές την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας. Μία για την Κύπρο και μία για την ΕΡΤ. Με τη στάση της ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να περάσει η πρόταση. Το αποτέλεσμα έχει να κάνει όμως και το αν υπάρξει η δεδηλωμένη. Αν δεν υπάρξει, πρέπει να πάμε σε εκλογές. Οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουν αν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη δήμευση της πρώτης κατοικίας. Αν θα υπάρξει κι άλλη μείωση των μισθών και των συντάξεων, όπως συμβαίνει τώρα με τους απόστρατους. Αν θα συνεχιστεί η πολιτική της ύφεσης. Ή θα ψηφίσουν για μια νέα κυβέρνηση που δεν θα υπακούει στις εντολές της τρόικας και θα αποκαταστήσει την εθνική αξιοπρέπεια. Η σημερινή ψήφος θα επικυρώσει ή όχι την αλληλοκάλυψη των κυβερνώντων για τα σκάνδαλά τους. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποτύχει παντελώς.

»Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική θα μεγαλώσει η φτώχεια και η ανεργία. Η κυβέρνηση έχει αναστείλει διατάξεις του Συντάγματος. Έχει αντικατασταθεί το έργο τιης Βουλής από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που αποφασίζουν οι δύο εταίροι στου Μαξίμου. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εκλέχτηκαν εξαπατώντας τους πολίτες. Η ΝΔ δεν άλλαξε το νόμο περί ευθύνης υπουργών παρ' ότι δεσμεύτηκε προεκλογικά. Πρόβλημα όμως είναι και προσωπικά οι Σαμαράς και Βενιζέλος γιατί είναι δεσμευμένοι στην τρόικα με τις υπογραφές τους. Τα περί διαπραγμάτευσης είναι παραμύθια. Η Ελλάδα ματώνει, πεινάει και πτωχεύει. Η πολιτική της λιτότητας γίνεται πλέον αντικείμενο συζήτησης στην Ευρώπη για να μην επαναληφθεί η λάθος Ελληνική συνταγή. Όλες οι υποσχέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη έχουν αποδειχτεί φρούδες. Για τη δε ΑΟΖ δεν έχει κάνει τίποτα. Κορόιδεψαν αγρότες και μικροομολογιούχους. Έχουν δεσμεύσει τη χώρα στο Μνημόνιο για πολλές δεκαετίες. Χρειαζόμαστε τελείως άλλη πολιτική τόσο για την οικονομία όσο και για τα εθνικά θέματα. Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί την πολιτική Σημίτη. Στον Ευρωπαϊκό στρατό η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως "Μακεδονία". Η κυβέρνηση επιδιώκει με τη θεωρία των δύο άκρων να γυρίσει την Ελλάδα το 1947. Αφού ο Βενιζέλος πέταξε το γάντι, περιμένω τον Τσίπρα να το σηκώσει και να πάμε σε εξεταστική για τα υποβρύχια. Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση σκνδάλων κι εξαθλίωσης.

22:27: Στο βήμα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος.

22:19: Στο βήμα ο Τάσος Κουράκης από τον ΣΥΡΙΖΑ: Αναφέρθηκε στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κινήματα όπως των Σκουριών, αλλά και σε εργαζομένους που πλήττονται και πετιούνται στο δρόμο από τις μνημονιακές πολιτικές, όπως στην περίπτωση των διοικητικών υπαλλήλων.

Μίλησε επίσης για την πολιτική του υπουργείου Παδείας και άσκησε δριμεία κριτική στον Κ. Αρβανιτόπουλο.

22:07: Στο βήμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδας.

21:57: Στιο βήμα ο Σίμος Κεδίκογλου: Ο Σύριζα έταξε τα πάντα στους πάντες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πρόταση δυσπιστίας γιατί οι κινητοποιήσεις ήταν ισχνές ενώ τα εσωκομματικά προβλήματά του μεγάλα. Η πρόταση κατατέθηκε στην πιο καθοριστική φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την καταστροφή θεμιτό μέσο για την κατάκτηση της εξουσίας. Μόνη έκπληξη ότι επικαλέστηκε την ΕΡΤ ως λόγο για την πρόταση. Η επχείρηση στην ΕΡΤ ήταν και θεμιτή και νόμιμη. Συκοφάντηση οι κατηγορίες ότι η κύβερνηση εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα με την παραχώρηση των ψηφιακών συχνοτήτων. Στην ΕΡΤ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.Ανάλογα έχουν πράξει και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.  Δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Η βία είναι μία και μοναδική και απειλεί όλη την κοινωνία. Η χώρα μας θα ήταν καλύτερη χωρίς εμφύλιο και πολιτικές δολοφονίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη στείρας άρνησης κάθε μεταρρύθμισης.

21:47: Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος: Παραδώσανε την εθνική κυριαρχία!

21:41: Στο βήμα ο Ν. Συρμαλένιος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε ψήφος συναίνεσης με την κυβέρνηση καταδικάζει τον ελληνικό λαό σε συνέχιση των θυσιών και της εξαθλίωσης. Αναφέρθηκε επίσης στη νησιωτική πολιτική και την ακτοπλοΐα που καταρρέει. Οι νησιώτες καθίστανται πολίτες β' κατηγορίας, χωρίς καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση έρμαιο των εφοπλιστικών συμφερόντων.

Μίλησε για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ακτοπλοΐα, με τη δημιουργία ενιαίου φορέα με δημόσιο έλεγχο. Τόνισε επίσης το πρόβλημα της ανεργίας των ναυτικών,

Με την πολιτική σας φέρατε τη νησιωτική Ελλαδα δεκαετίες πίσω. Αυτή η πολιτική πρέπει άμεσα να ανατραπεί!

21:35: Στο βήμα ο χρυσαυγίτης Ματθαιόπουλος.

21:27: Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος. Αναφέρθηκε στις μνημονιακές πολιτικές: μειώσεις μισθών, ανεργία, πλειστηριασμούς, φορολόγηση πετρελαίου θέρμανσης, αυξήσεις στο ρεύμα, κλείσιμο επιχειρήσεων. Έκανε λόγο εκτενώς για την παραγωγή ενέργειας και ηλεκτρικού ρεύματος και για τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση με τις ιδιωτικοποιήσεις προς όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο.

Βίντεο και ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Θ. Πετράκου εδώ.

21:21: Στο βήμα η Χαρά Καφαντάρη του ΣΥΡΙΖΑ: Είστε εγλωβισμένοι στις μνημονιακές πολιτικές. Μέχρι εδώ, τόνισε. Μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να διαπραγματευτεί. Δεν μας "κρατάνε" οι δανειστές πουθενά. Για μια άλλη πολιτική, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Βίντεο και ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της Χ. Καφαντάρη εδώ.

21:15: Στο βήμα ο Λευτέρης Αυγενάκης της ΝΔ.

21:00: Στο βήμα ο Απόστολος Κακλαμάνης.

20:50: Στο βήμα η Τσαμπίκα Ιατρίδη από τους ΑΝΕΛ.

20:36: Στο βήμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου.

20:30: Στο βήμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινός.

20:09: Ο Στέφανος Σαμοΐλης του ΣΥΡΙΖΑ στο βήμα: Διαλύετε τη χώρα!

20:09: Ο Γιάννης Στουρνάρας στο βήμα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ μηδενίζει τα επιτεύγματα που πετύχαμε με τις θυσίες του λαού. Μειώσαμε τα ελλείμματα και αυξήσαμε την ανταγωνιστικότητα. Δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα αν δεν ήμαστε μέλη της ΕΕ και της ΟΝΕ. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για ορισμένους. Οι προβλέψεις μας είναι απολύτως ρεαλιστικές και δεν ωραιοποιούν την κατάσταση. Χαίρομαι που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε (στο εξωτερικό όμως) την παραμονή στο ευρώ. Άλλες συνιστώσες όμως του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν. Γι΄αυτό άραγε κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση μομφής;. Ακολουθούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Η αμφισβήτηση των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι συμβατή με την παραμονή στην ευρωζώνη. Πάνω από 3 δις τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις Η φορολογική μεταρρύθμιση έχει ήδη γίνει. Μειώσαμε την περιπλοκότητα της φορολογικής νομοθεσίας. Κανένας πλέον στο φορολογικό απυρόβλητο. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις διαρθρωτικές αλλαγές. Γι' αυτό έχουμε βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα κατά 20%. Ο πιο δίκαιος φόρος είναι αυτός της ακίνητης περιουσίας. Με το νέο νόμο κατανείμαμε το φορολογικό βάρος κατά δικαιότερο τρόπο. Το υπόλοιπο 20% της προσαρμογής που απομένει δεν θα προέλθει από οριζόντια μέτρα, αλλά από την ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την άρση των εμποδιών στον ανταγωνισμό.

20:03: Στο βήμα ο Γιάννης Ζερδέλης του ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Γεωργιάδης ψεύδεται για το πρόγραμμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στα νοσοκομεία τσακίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Θα καταργήσουμε το Μνημόνιο και δώστε τότε όποιον χαρακτηρισμό θέλετε στο κόμμα μας.

19:55: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ. Γ. Ιωαννίδης.

19:43: Στο βήμα το υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης.

19:23: Στο βήμα η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα: 

Βασικό κριτήριο για μας η στάση απέναντι στην ΕΕ. Από τα κόμματα που τη στήριξαν ποιοι αισθάνονται δικαιωμένοι σήμερα; Η ΕΟΚ ήταν πάντοτε κοινότητα καπιταλιστικών χωρών. Από τη γέννηση της η ΕΕ είχε σκληρές εσωτερικές συγκρούσεις. Όσο και να ενοποιηθεί, οι συγκρούσεις και η ανισόμερη ανάπτυξη θα παραμένει. Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι ουδέτερη έννοια; Τα μονοπώλια με στόχο το κέρδος δεν θα κάνουν τις επενδύσεις; Δύο πόλοι υπάρχουν σήμερα στη Βουλή: η φιλελεύθερη ανάπτυξη της ΝΔ και η ιμιτασιόν ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η όποια κρατική επέμβαση που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα θα βοηθήσει τα μονοπώλια όπως η ΦΑΓΕ και η Elbisco.Δεν υπάρχει τομέας που να μην κυριαρχείται από τα μονοπώλια. Με τις ομάδες κοινωνικής αλληλεγγύης κα τους συνεταρισμούς θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μονοπώλια. Ούτε ο κρατικός καπιταλισμός μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση μονοπωλίων. Και 700 ευρώ να πάτε τον κατώτατο μισθό τι θα αλλάξει στην πραγματικότητα; Αυτός είναι ο δικομματισμός. Δύο κόμματα που συγκρούονται χωρίς να μπορεί να αλλάξει κανένα τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ανάσα στο σύστημα για να συντηρητικοποιηθεί ξανά ο λαός. Γι΄αυτό αρνούμαστε να μπούμε σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όσο ο λαός είναι στην αντιπολίτευση, θα είναι και το ΚΚΕ στην αντιπολίτευση. Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματα μας από την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών. Δεν θα δώσουμε χέρι βοηθείας ούτε στα αστικά κόμματα ούτε στις ιμιτασιόν λύσεις

19:20: Αντιπαράθεση Κουβέλη Βενιζέλου για την Κεντροαριστερά και τους δύο πόλους της πολιτικής ζωής:

Στην εισήγηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο Φώτης Κουβέλης, λέγοντας: "Θέλω να του αναγνωρίσω το δικαίωμα, όταν αναφέρεται στους πόλους, καλά κάνει, αφού έτσι επιλέγει, να συναριθμείτε με τη ΝΔ στον ίδιο πόλο στο όνομα της κυβέρνησης και, μάλιστα, με μία πρόσφατη προγραμματική συμφωνία που έκανε, μία προγραμματική συμφωνία και βάθους και στρατηγικού χαρακτήρα. Αλλά, έτσι δεν γίνεται η κεντροαριστερά.

18:48: Στο βήμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος:

Παλεύουμε, αλλά η Ευρώπη δεν μάς ακούει. Δεν έχουμε όμως τίποτα καλύτερο. Εθνικά ανεύθυνη η πρόταση δυσπιστίας τους ΣΥΡΙΖΑ γιατί σπάει την εθνική ενότητα τη στιγμή της διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, διαταράσσει την ενότητα του συνταγματικού τόξου, αναδεικνύοντας ξανά την αντιμνημονιακή αντιπολίτευση. Η πρόταση δυσπιστίας οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξ αντικειμένου όσμωση με τη Χρυσή Αυγή. Το "παρών" στην ψηφοφορία στηρίζει έμμεσα την κυβέρνηση. Άτιμη η συκοφαντική επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον μου για το θέμα των υποβρυχίων. Μπορεί να ζητήσουμε εξεταστική επιτροπή για το "λαθρεμπόριο της ενημέρωσης". Για την ΕΡΤ διαφωνήσαμε αρχικά, αλλά τώρα συμφωνήσαμε και τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε τις συμφωνίες αυτές. Τηλεοπτικό σόου τα χτεσινά επεισόδια έξω από την ΕΡΤ. Οι "αγανακτισμένοι" ήταν η θερμοκοιτίδα της Χρυσής Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να πει επί της ουσίας. Θέλουμε εκλογικό σύστημα που να μην τροφοδοτεί πόλωση. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά δεν συγκροτείται εθνικό μέτωπο κυβερνητικής ευθύνης. Όχι στην πόλωση. Έχουμε μεγάλες διαφορές με τη ΝΔ, αλλά μοιραζόμαστε κοινή αίσθηση ευθύνης. Δεν υπάρχει σχέδιο Β, το δείχνουν χώρες όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος. Αλλά δείτε και τι απροκάλυπτες πιέσεις ασκούνται σε μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία. Το Μνημόνιο είναι οι όροι των δανείων που παίρνουμε. Μέσα στην υπάρχουσα ευρωζώνη δεν μπορούν να επιτευχθούν καλύτεροι όροι. Έχω κάνει τη σκληρότερη δυνατή διαπραγμάτευση με την τρόικα. Τζάμπα μάγκες όσοι μιλάνε για σκληρότερη διαπραγμάτευσης. Δεν υπάρχει ευρώ χωρίς μνημόνιο, αλλά μνημόνιο χωρίς ευρώ. Δεν υπάρχει άλλη πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα-παράταξη, κόμμα-όχημα της αγανάκτησης. Δεν υπάρχει δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο γιατί εμείς αγωνιζόμαστε για την έξοδο από το μνημόνιο. Λέμε όχι στα μέτρα, αλλά ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές. Η πρώτη κατοικία του μικρού και του μεσαίου νοικοκυριού δεν θα τεθεί σε κίνδυνο. Στις ευρωεκλογές, εμείς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα εκφράζουμε τον Ευρωπαϊκό Νότο.

18:35: Στο βήμα "παρών" ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης: Ψηφίζουμε “παρών” γιατί η χώρα είναι σε διαπραγμάτευση.

Πολιτική ίσων αποστάσεων τήρησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΔΗΜ. ΑΡ., Φώτης Κουβέλης διεκδικώντας την αυτοτέλεια του κόμματός του, την ίδια στιγμή που δείχνει πως θέλει να "ξεχάσει" την συμμετοχή της στην συγκυβέρνηση. Αν και τόνισε ότι η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ "ευνοεί την κυβέρνηση και την ΝΔ ειδικά", ενόσω βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Παράλληλα, ο Φώτης Κουβέλης χωρίς να τους κατονομάζει επέκρινε Σαμαρά – Βενιζέλο σημειώνοντας πως "η γραμμή της υποχώρησης, αυξάνει τις απαιτήσεις των δανειστών", ενώ επεσήμανε ότι "η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει όξυνση της κατάστασης", για όσο η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, που πρέπει να συνάδουν με την αναβάθμιση της πολιτικής αντιπαράθεσης και "να μην σταματά ο χρόνος της Δημοκρατίας", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επέκρινε τις επιλογές της κυβέρνησης πως ρέπουν στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και ταυτόχρονα σημείωσε πως η διαπραγμάτευση δεν έχει σαφή προσανατολισμό. "Η πολιτική σταθερότητα δεν σημαίνει ότι άλλα λέμε εντός χώρας και άλλα εκτός και δεν καθορίζεται το τι θα πούμε ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος και να αντιμετωπίζεται ο ελληνικός λαός μόνον ως εκλογική πελατεία", τόνισε ο Φώτης Κουβέλης.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τακτικισμό, και όπως είπε: ""αζί με την Νέα Δημοκρατία δημιουργούν πόλωση" και δήλωσε πως η μόνη επιλογή για την σταθερότητα είναι το "παρών".

18:28: Στο βήμα ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ν. Νικολόπουλος.

18:15: Στο βήμα ο υφυπουργός Άμυνας Αθ. Δαβάκης.

17: 55: Στο βήμα η Ζ. Κωνσταντοπούλου. "Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, γι΄αυτό καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας. Δεν ασκείται διακυβέρνηση αλλά διαχείριση της δικής σας αποσύνθεσης. Είστε κυβέρνηση ηθικά και πολιτικά έκθετη" ανέφερε. "Έχετε διαπραξει εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος και του πολιτεύματος".

Παράλληλα, χαρακτήρισε "έκπτωση" ηθικά και πολιτικά την κυβέρνηση με την επισήμανση ότι με την πρακτική της "συγκαλύπτει πράξεις διαφθορά και διαπλοκής", απαρριθμώντας έως σήμερα, σκανδαλώδεις υποθέσεις όπως η απαλλαγή της Siemens από χρηματισμό των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τον διορισμό Αθανασόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ είναι υπόδικος για υπόθεση της ΔΕΗ, αλλά και την λίστα Λαγκάρντ με τον μεν Παπακωνσταντίνου να παραπέμπεται μετά από μήνες στην δικαιοσύνη, ενώ ο δε Βενιζέλος "να του χορηγείται ασυλία" από την θέση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει παραλάβει ούτε ένα ευρώ.

"Εξεταστική για το μνημόνιο θα γίνει" τόνισε.

Ενώ για τα χθεσινά γεγονότα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι υπήρχε "εντολή βίας κατά των βουλευτών και αυτό συνιστά κατάλυση της Δημοκρατίας" και απευθυνόμενη στην κυβέρνηση τόνισε: "Η πολιτική σας έχει θύμα την ίδια την Δημοκρατία και αυτή την στιγμή την ΕΡΤ έχουν καταλάβει τα ΜΑΤ". Ταυτόχρονα, επιφυλάχθηκε για κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

Βίντεο της ομιλίας εδώ.

18:06: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ Ευρ. Στυλιανίδης.

18:00: Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξ. Μεϊκόπουλος. Στην πολιτική δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ανέφερε. Η κυβέρνηση επιμένει σε αυτήν την πολιτική και μιλάει για μονόδρομο για να δικαιολογήσει τις καταστροφικές πολιτικές. 

Με έναν βομβαρδισμό από "γιατί" αναφορικά με την ασκούμενη μνημονιακή πολιτική, ο βουλευτής κατέληξε σε ένα σαφές συμπέρασμα: δεν διαθέτετε πολιτική βούληση για μια άλλη πολιτική. "Κύριοι της κυβέρνησης έχετε αποτύχει. Πρέπει να πέσετε, απλά και ξεκάθαρα!" κατέληξε.

Ολόκληρη η ομιλία εδώ.

17:52: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Καραγκούνης.

17:40: Στο βήμα ο υπουργός Υγείας Ά. Γεωργιάδης προκάλεσε αντιδράσεις βουλευτών με τις ειρωνικές του αιχμές κατά των βουλευτών Ζ. Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Ρ. Μακρή (ΑΝΕΛ) που δέχτηκαν τους προπηλακισμούς των ΜΑΤ στην ΕΡΤ.

"Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα", τόνισε.

17:34: Στο βήμα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Π. Χαϊκάλης.

17:28: Στο βήμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής.

17:22: Στο βήμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Έκανε λόγο για κόπωση στις ιδέες, στις προτάσεις και στους λόγους των βουλευτών της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στο πανομοιότυπο των τοποθετήσεων. Αναφερόμενος στη οικονομία επεσήμανε απουσία επιχειρημάτων πέρα από τη διαρκή επανάληψη των περί πλεονάσματος.

"Ήμασταν πιο λαϊκιστές όταν μιλούσαμε κατά των Ολυμπιακών Αγώνων, ή τώρα που μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την κοινωνία και την οικονομία;" ρώτησε. 

"Κοιτάξτε την ψυχή σας και δείτε πού φτάσατε την οικονομία και την κοινωνία". Αναφέρθηκε, τέλος, στις προτάσεις θεσμικού τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε εδώ το βίντεο της ομιλίας του Ευκελίδη Τσακαλώτου.

17:15: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Σκρέκας.

17:05: Στο βήμα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου.

17:00: Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάντζας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν παρθούν και άλλα μέτρα θα είναι και το μνημόσυνο του λαού. Αναφέρθηκε στο ξεπούλημα του ΟΠΑΠ και στην καταστροφή του αθλητισμού και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

16:52: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Ταγαράς.

16:47: Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, αναφέρθηκε στις μνημονιακές πολιτικές που περικόπτουν τις παροχές σε υγεία και παιδεία για να εμφανίζει το υπουργείο Οικονομικών πρωτογενές πλεόνασμα. Έκανε ειδική αναφορά στη ΣΕΚΑΠ και την ΑΤΕ. Επίσης αναφέρθηκε στις καταστροφικές πολιτικές για την κτηνοτροφία.

Το βίντεο με την ομιλία του βουλευτή εδώ.

16:31: Στο βήμα ο υπουργός Αγροτική Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης.

16:25: Στο βήμα ο Β. Κικίλιας από τη ΝΔ.

16:18: Στο βήμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, αναφέρθηκε στα μνημονιακά μέτρα που πλήττουν την κοινωνία. Μίλησε για τις πολιτικές που περιορίζουν τα εργασιακά δικαιώματα. Έκανε επίσης αναφορά στο έλλεμμα δημοκρατίας με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με το "μαύρο" στην ΕΡΤ.

"Όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση θα υπάρχει φτώχεια, διαπλοκή, διαφθορά" ανέφερε. Με την Αριστερά ελάτε να ξαναγίνουμε κοινωνία, κατέληξε.

Η τοποθέτηση της βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ εδώ.

16:12: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Δήμας.

16:07: Στο βήμα η βουλευτής των ΑΝΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου.

15:55: Στο βήμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Φ. Σαχινίδης.

15:49: Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου με σκωπτική διάθεση ανέφερε ονομαστικά ακρότητες της κυβέρνησης χατακτηρίζοντάς τες ως "μέση οδό", όπως επιμένει να τις παρουσιάζει η μνημονιακή πολιτική. Αναφέρθηκε στα "κόκκινα δάνεια" και τις μνημονιακές οικονομικές πολιτικές που πλήττουν την κοινωνία και οδηγούν την οικονομία στον γκρεμό.

15:37: Στο βήμα ο χρυσαυγίτης Ματθαιόπουλος.

15:27: Στο βήμα ο αναπλ. υπουργός ΥΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης.

15:22: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ Β. Υψηλάντης.

15:13: Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γελαλής, μίλησε για την πρόταση δυσπιστίας και τόνισε ότι υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στην κυβερνητική πολιτική και στις κοινωνικές ανάγκες. Η πρόταση προσπαθεί να σταματήσει τον κατήφορο, είπε. Αναφέρθηκε στην "περιφερόμενη φωτοτυπία" με την οποία μιλουν οι βουλευτές της ΝΔ γαιτ ο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα και τα προβλήματα των συνιστωσών. Ζήτησε να γίνει συζήτηση επί ουσιαστικών θεμάτων.

Έκανε διεξοδική αναφορά στην αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της ΕΡΤ.

15:06: Η βουλευτής της ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα.

15:00: Στο βήμα η Ευγενία Ουζουνίδου βουλευτήςε του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε κριτική στα οριζόντια μνημονιακά μέτρα που φτωχοποιούν την κοινωνία. Μίλησε για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τις περικοπές κοινωνικών παροχών που βαπτίζονται ανάπτυξη.

Ολόκληρη η ομιλία εδώ.

14:55: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής.

14:50: Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στον αυταρχισμό της κυβέρνησης που χαρακτήρισε την πολιτική της ως "πολιτική του τσαμπουκά", με στόχο να εδραιωθεί το αίσθημα του φόβου και της υποταγής.

Δεν πρόκειται απλώς για πρόταση δυσπιστίας, αλλά "μομφής και αποδοκιμασίας, για να εκφραστεί και μες στη Βουλή", "η αηδία που νιώθει η πλειονότητα των ανθρώπων που ζουν στο όριο της επιβίωσης", υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

"Είστε αξιοθρήνητοι αν πιστεύεται ότι η αδράνεια σημαίνει συναίνεση", τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. "Αν εκλαμβάνετε το φόβο, ως υποστήριξη σε ένα πρόγραμμα οικονομικά καταστροφικό που προκαλεί εξαθλίωση και βαρβαρότητα".

Η θεωρία της υποκίνησης οδηγεί στη στοχοποίηση των συνδικαλιστικών, πολιτικών και κοινωνικών αγώνων", σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "η παρέμβασή σας σε όλους τους τομείς", "έχει το στοιχείο της βιοπολιτικής του τσαμπουκά, για να καταργηθεί κάθε βεβαιότητα στη ζωή των ανθρώπων".

Σχολιάζοντας την επίθεση στον τομέα της Υγείας, επεσήμανε ότι "δεν είναι ούτε νοικοκύρεμα ούτε μεταρρύθμιση, ούτε εξορθολογιμός, αλλά ακραία συρρίκνωση και διάλυση της δημόσια υγείας και άνοιγμα στο ιδιωτικό κεφάλαιο".

"Εκδικείστε τους πολίτες, γιατί αρρωσταίνουν, γιατί έχουν ανάγκη από κοινωνική φροντίδα", κατήγγειλε και "μετατρέψατε τα δημόσια νοσοκομεία σε εισπρακτικό μηχανισμό".

Επιπλέον, χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική "υγειονομικά επικίνδυνη" και "πολιτικά ανεύθυνη", "που υπονομεύει τη δημοκρατία και την πολιτική σταθερότητα".

Επίσης, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει σήμερα ένα "σοκ ανακούφισης της κοινωνίας". "Πρέπει να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή, να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κατάρρευση. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα, αλλά κυρίως δεν αντέχει εσάς, την αναξιοποπιστία και τον κυνισμό σας".

Τέλος, δήλωσε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον κόσμο που αγωνιά και αγωνίζεται, μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή, πολιτική σταθερότητα και πολιτική αντιμετώπιση του φασισμού".

Βίντεο και ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του εδώ.

14:35: Στο βήμα ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος.

14: 28: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης.

14:21: Στο βήμα ο Γιάννης Δημαράς από τους ΑΝΕΛ.

14:15: Στο βήμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μαραΐτης.

12:10: στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ, Αλεξ. Δερμεντζόπουλος.

14:04: Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Απ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών και τη φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Απηύθυνε έκκληση σε όλο τον λαό να ενισχύσει τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και να γεμίσει τους δρόμους και τις πλατείες, "για τη δημοκρατία, για τα παιδιά μας, για τη χώρα μας".

13:51: Στο βήμα ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης.

13:44: Στο βήμα ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε σε "βίαιη προσαγωγή του πρωθυπουργού, που επί μήνες δεν έχει εμφανιστεί στην Βουλή, με την ευκαιρία της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Καταθέτουμε μομφή για το κουρέλιασμα της δημοκρατίας, για την κορύφωση του αυταρχισμού, για την παραπλάνηση του ελληνικού λαού.

Αναφέρθηκε επίσης στις ψηφιακές άδειες και στη λίστα Λαγκάρντ, που δεν απέδωσε ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Απηύθυνε δημοκρατικό προσκλητήριο σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις να δουλέψουν για το πρόγραμμα της αριστεράς.

Έκανε λόγο για αναντιστοιχία Βουλής και κοινωνίας. "Ο αγώνας για τη δημοκρατία δεν είνα αγώνας 100 μ. Θέλει αγώνα διαρκείας και η πρόταση μομφής είναι ένας σταθμός. Αυτόν τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε" κατέληξε.

Έκανε λόγο για αναντιστοιχία Βουλής και κοινωνίας. "Ο αγώνας για τη δημοκρατία δεν είνα αγώνας 100 μ. Θέλει αγώνα διαρκείας και η πρόταση μομφής είναι ένας σταθμός. Αυτόν τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε" κατέληξε.

Ολοκληρη η ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ εδώ.

 

13:31: Στο βήμα η Θεανώ Φωτίου μίλησε για τις ομιλίες των βουλευτών της συγκυβέρνησης, οι οποίοι μιλούν με "σκονάκι", χωρίς να λένε κουβέντα για το κυβερνητικό έργο, παρά μόνο κάνουν κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στις μνημονιακές πολιτικές που λεηλατούν την παιδεία, με επίδειξη αυταρχισμό σε όσους αντιστέκονται. Μίλησε για καταστροφική πολιτική στον τομέα της έρευνας. Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αποκαταστήσει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, τόνισε. Για ανοιχτά, ολοήμερα σχολεία, κέντρα πολιτισμού σε κάθε γειτονιά, που θα αποτρέπουν την ανάπτυξη του φασισμού.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία της εδώ

13:24: Στο βήμα ο Γ. Λαμπρούλης από το ΚΚΕ.

13:18: Στο βήμα η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μ. Γιαννακάκη.

13:09: Στο βήμα η Μαρία Αντωνίου από τη ΝΔ.

12:54: Στο βήμα ο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Αναλογίες μεταξύ της προ ετών αντιπαράθεσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο το τελευταίο είχε προοδευτικό προφίλ και της τωρινής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Θανάσης Παφίλης, εξάντλησε περίπου το μισό χρόνο που δικαιούταν για την πρωτολογία του, αλλά και ολόκληρη την δευτερολογία του, προκειμένου να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην τποποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, στο συνέδριο του Lyndon B. Johnson School of Public Affairs, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν, με θέμα αν "μπορεί να διασωθεί η ευρωζώνη".

Για την πρόταση δυσπιστίας, υποστήριξε ότι "βοηθάει στον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού σε ψεύτικα διλήμματα".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην εκκένωση της ΕΡΤ, την οποία και κατήγγειλε, με σαρκαστική ωστόσο διάθεση απέναντι σε όσους επισημαίνουν ότι αυτή η κίνηση της κυβέρνησης, αλλά και η αγωνιστική απάντηση του κινήματος παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές και συγκεκριμένα στην εποχή των αγώνων του Πολυτεχνείου. "Η εισβολή στην ΕΡΤ είναι Πολυτεχνείο... έλεος", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συμπερασματικά, ο κ. Παφίλης δήλωσε ότι "καταψηφίζουμε και την κυβερνητική πολιτική", αλλά και την πολιτική του ευρωμονόδρομου του ΣΥΡΙΖΑ".

12:44: Στο βήμα η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

12:36: Στο βήμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι οι μισθωτοί αντιμετωπίζουν εκβιασμούς από τους εργοδότες για μειώσεις μισθών. αναφέρθηκε στις μειώσεις μισθών, στην ανεργία, στους επισφαλείς εργαζόμενους, στις ευέλικτες μορφές εργασία και στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και αναρωτήθηκε αν όλα αυτά είναι δημοκρατία. Με μαζικούς λαϊκούς αγωνες θα διώξουμε τον φόβο και τον τρόμο" κατέληξε.

12:29: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλος.

12:22: Στο βήμα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνος Ουζουνίδης.

12:14: Στο βήμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι. Δριβελέγκας.

12:05: Στο βήμα η Σοφία Σακοράφα.

Με σαφείς αιχμές ενάντια στα καθεστωτικά ΜΜΕ, που προσφάτως έλαβαν ισχυρή οικονομική επικουρία από την κυβέρνηση, ολοκλήρωσε προ ολίγου την τοποθέτησή της στο βήμα της Βουλής, η Σοφία Σακοράφα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για "υπονόμευση", επιμένοντας ότι οι επιπτώσεις της δεν είναι τόσο σημαντικές για το ΣΥΡΙΖΑ, όσο για την ίδια τη δημοκρατία. Στην υπόθεση της ΕΡΤ, αναγνώρισε ζήτημα δημοκρατίας και θεσμών και τόνισε ότι το σφράγισμα της εισόδου της ΕΡΤ με χειροπέδες αποτελεί "κυβερνητική παρανομία".

"Ως εδώ" με τους εκβιασμούς του λαού και τις απειλές, τα "τέσσερα χρόνια βίαιης καταστολής, κατατρομοκράτησης και πολιτικών διώξεων", τόνισε η Σ. Σακοράφα και σημείωσε ότι "η πρόταση δυσπιστίας αφορά τη διασφάλιση της ίδιας της δημοκρατίας, απέναντι σε μια εξουσία που την ποδοπατά".

"Φτάσαμε στο σημείο 0", υπογράμμισε: "Τα ταμεία πεθαίνουν, οι άνεργοι φτάνουν στο 'κόκκινο', η πρώτη κατοικία βγαίνει στο σφυρί" και "ο πρωθυπουργός, σαν άλλη Αντουανέτα μοιράζει τεχνολογικά παντεσπάνια".

Υπογράμμισε δε ότι γινόμαστε μάρτυρες ενός "οικονομικού εγκλήματος κατά του σώματος της ελληνικής κοινωνίας".

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και τις αξιολογικές κρίσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, περί "πράξης εθνικής ανευθυνότητας" και αντέτεινε:

"Πράξη πολιτικής ανευθυνότητας ήταν ο νόμος περί προκαταβολικής αμνηστίας, ο νόμος περί λειτουργίας των καναλιών", οι "ολυμπιακοί αγώνες και το τεράστιο φέσι που άφησαν στον ελληνικό λαό"¨, η "λίστα Λαγκάρντ", τα "υποβρύχια" κλπ.

"Πέραν της δημοκρατίας και της χρεοκρατίας", η Σ. Σακοράφα έθιξε κι άλλη μια "ιδιότητα του πολιτικού συστήματος, την κλεπτοκρατία".


"Ενώνουμε τον λαό εναντίον σας", η φράση "ή εμείς ή αυτοί είναι επίκαιρα αναγκαία όσο ποτέ", σημείωσε και συμπλήρωσε ότι "καμία ανατροπή δεν γίνεται μόνο από 'τα πάνω'. Η πρόταση δυσπιστίας δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσον για περαιτέρω κινητοποιήσεις και εμπέδωση της ελπίδας από το λαό μας"..

11:59: Στο βήμα ο Απ. Βεσυρόπουλος, βουλευτής της ΝΔ.

11:57: Ο Π. Λαφαζάνης διαβάζει επιστολή του Μ. Γλέζου από το νοσοκομείο, ο οποίος δηλώνει "ωσεί παρών".

Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Γλέζου έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, ωσεί παρών σας απευθύνω έκκληση να σκεφτείτε ότι ο Προμηθέας έδωσε το φως στους ανθρώπους και τον κάρφωσαν στον Καύκασο το Κράτος και η Βία.

Ο Ελληνικός Λαός άναψε ένα κερί πληροφόρησης, ενημέρωσης και πολιτισμού. Το έσβησαν το Κράτος και η Βία.

Αυταπατώνται. Κανένας δεν μπορεί και δεν θα καταφέρει να φιμώσει τη διαμαρτυρία του ελληνικού λαού στα λαοκτόνα μέτρα τους.

Ανέσπερον καταγευάζει το φως της ελπίδας.

Επιπρόσθετα, είναι υποχρεωμένος να σας αναφέρω ότι ο λόγος μου ήταν και είναι σαφής. Στους διαστρεβλωτές των απόψεών μου θέλω μόνο να θυμίσω ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Η εκμετάλλευση από Συναδέλφους της Κυβέρνησης των απόψεών μου για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αντιδεοντολογική πολιτική πράξη».

11:46: Στο βήμα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ανδριανός.

11:39: Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονής έκανε κριτική στις τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών που δεν προσπαθούν να πείσουν για το κυβερνητικό έργο, αλλά κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή οι πολιτικές ερήμωσης της κοινωνίας τούς αφαιρούν κάθε επιχείρημα.

Άσκησε δριμεία κριτική στη στάση της ΔΗΜΑΡ, στο δεκανίκι της κυβέρνησης, όπως τη χαρακτήρισε.

"Να θέσουμε στο περιθώριο της ιστορίας και τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του" τόνισε.

Βίντεο και το κείμενο της ομιλίας του Στ. Κοντονή εδώ.

11:32: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Κλειστιώτης.

11:26: Στο βήμα η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ που δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση.

11:21: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Κεφαλογιάννης.

11:16: Στο βήμα ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Κυρίτσης.

11:10: Η συζήτηση ξεκίνησε με την ομιλία του βουλευτή της ΝΔ. Μ. Ταμήλου.

______________________________________________________________________________

Σάββατο 9/11: Δεύτερη ημέρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ:

Η αποψινή συνεδρίαση τελείωσε και η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο το πρωί στις 11.

24:03: Στο βήμα ο υφυπουργός Υγείας Αντ. Μπέζας

23:56: Στο βήμα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Νταβρής.

23:51: Στο βήμα η Ειρήνη Αγαθοπούλου έκανε λόγο για την εκρηκτική ανεργία. Αναφέρθηκε στην μνημονιακή πολιτική που διαλύει τη δημόσια παιδεία. "Ο κόσμος έχει καταθέσει εδώ και καιρό την πρόταση δυσπιστίας του στην κυβέρνηση, ακούστε τον και φύγετε τώρα", κατέληξε.

22:45: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ, Ευστ. Κωνσταντινίδης.

23:33: Στο βήμα η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

23:26: Στο βήμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη μίλησε για τους μύθους της κυβέρνηση περί πρωτογενούς πλεονάσματος και ανάκαμψης. "Καλύτερα ένα φρικτό τέλος για τη συγκηβέρνηση παρά μια φρίκη δίχως τέλος για τον ελληνικό λαό" είπε η βουλευτής.

23:20: Στη βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης.

23:14: Στο βήμα ο ανεξάρτητος βουλευτής Παρίσης Μουτσινάς δήλωσε ότι θα ψηφίσει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

23:00: Στο βήμα ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης.

22:55: Στο βήμα ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας.

22:47: Στο βήμα ο χρυσαυγίτης Γρέγος.

22:39: Στο βήμα ο Τιμιλέων Κοψοχείλης, βουλευτής της ΝΔ.

22:33: Στο βήμα ο Π. Μηταράκης, υφυπουργός Ανάπτυξης.

22:25: Στο βήμα ο Μανόλης Κόνσολας βουλευτής της ΝΔ.

22:18: Στο βήμα ο Δ. Σαλτούρος από το ΠΑΣΟΚ.

22:00: Στο βήμα ο βουλευτής Ν. Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ.

21:48: Στο βήμα ο Β. Καπερνάρος των ΑΝΕΛ.

21:35: Στο βήμα ο υπουργός ΥΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης.

21:30: Στο βήμα ο Κ. Ζαχαριάς βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι μόνο η λαϊκή αντίσταση και οι εργατικοί αγ'ώνες θα προασπιστούν τη δημοκρατία. Έκανε εκτενή αναφορά στη διάλυση της δημόσιας Υγείας. 

21:22: Στο βήμα η βουλευτής της ΝΔ Γ. Μπατσάρα.

21:14: Στο βήμα ο Κώστας Μπάρκας υπενθύμισε και τους χθεσινούς προπηλακισμούς βουλευτών στην ΕΡΤ. Μίλησε για παράκρουση της κυβέρνησης που κάνει ότι δεν καταλαβαίνει την πρόταση δυσπιστίας. Η πρόταση έγινε για την προάσπιση της δημοκρατίας, είπε και μίλησε για το αντιδημοκρατικό "μαύρο" στην ΕΡΤ. Μίλησε για τους επιχειρηματίες και τους εφοπλιστές που ικανοποιούνται από την ταξική πολιτική της κυβέρνησης, την ώρα που πλήττονται οι μισθοί των εργαζομένων και πληθαίνουν οι άνεργοι. 

Ολόκληρη η ομιλία και βίντεο εδώ.

21:08: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Κυριαζίδης.

20:45: Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Στη συνέχεια ο Μ. Βορίδης αρνήθηκε ότι έγιναν επιθέσεις των ΜΑΤ και χτυπήθηκαν βουλευτές, μόνο απωθήθηκαν και προπηλακίστηκαν...

Το λόγο πήρε και πάλι ο Ν. Μαριάς των ΑΝΕΛ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των βουλευτών.

Ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ είπε ότι και δικοί τους βουλευτές έχουν φάει ξύλο αλλά δεν έκαναν έτσι για να επιχειρηματολογήσει ότι στη Βουλή συγκλίνουν κάποιες πολιτικές.

Ο Π. Λαφαζάνης με τη σειρά του ανέφερε ότι κάποιοι θέλουν να εμφανίσουν και μια διαδήλωση στο Σύνταγμα ως ανωμαλία και αυτό είναι ακροδεξιό παραλήρημα. "Έχετε λάθος, τροφοδοτώντας τη στρατηγική της έντασης και παίζετε επικίνδυνα παιχνίδια". "Το έχετε κάνει κι άλλες φορές αυτό στο παρελθόν, μην το επαναλάβετε" κατέληξε

Ο Δ. Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ παρενέβη για να μιλήσει για τα όρια... Αναφέρθηκε στο δικαίωμα των βουλευτών να μπαίνουν σε δημόσια κτίρια, αλλά όχι για να καλύψει παράνομες ενέργειες...

20:38: Ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης σε κροδεξιό παραλήρημα:

«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την επανακατάληψη του κτιρίου της ΕΡΤ» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, από το βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι επιχειρήθηκε «βίαιη εισβολή βουλευτών μαζί με συγκεντρωμένους» κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους διαδηλωτές στην ΕΡΤ «για να δημιουργήσουν επεισόδια». Ο Δ. Σταμάτης αποφάνθηκε ότι «δεν έγινε καμία επίθεση ή προπηλακισμός βουλευτών» και σημείωσε ότι «εσείς επικαλείστε τους βουλευτές σας, εγώ τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, είναι πολύ πιο αξιόπιστος».

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην αυριανή συγκέντρωση στην οποία κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ έξω από την Βουλή την ώρα της συζήτηση χαρακτηρίζοντάς το γεγονός «πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά ήθη» και «παρότρυνση σε άσκηση βίας». Ο Δ. Σταμάτης αναρωτήθηκε «δηλαδή τι θέλετε; οι συγκεντρωμένοι να προπηλακίσουν και να υποχρεώσουν τους βουλευτές να αλλάξουν την ψήφο τους;»

Σχολιάζοντας την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας κατέφυγε σε σειρά έωλων επιχειρημάτων κατά της πρότασης. «Υπάρχει τόση ανεργία αλλά δεν κάνατε την πρόταση, γιατί σας έπιασε τώρα πρεμούρα για την ανακατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου» αναρωτήθηκε ο Δ. Σταμάτης και καταφέρθηκε εναντίον του Αλ. Τσίπρα παρατηρώντας «να κορνιζώσετε την φωτογραφία που βγάλατε αγκαλιά με τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ για να δουν οι πολίτες με ποιους κάνετε παρέα».

Στην συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και ρώτησε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν κράτησε για αργότερα την «σφαίρα» της πρότασης μομφής που χρησιμοποιείται μόνο μια φορά ανά εξάμηνο. Παράλληλα, ο Δ. Σταμάτης υπογράμμισε ότι αυτός πού προτείνει μομφή αναμένει να διεξαχθούν εκλογές κι έθεσε το ερώτημα «διαπιστώσατε ρεύμα υπέρ σας στον δρόμο; Πλην μερικών δημοσκοπήσεων που κάνει ένας κουμπάρος σας, σε όλες τις άλλες είστε πίσω από την Ν.Δ.»

Καταλήγοντας ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πει ποια θα είναι η επόμενη κυβερνητική λύση σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης και σημείωσε σε προβοκατόρικο τόνο «μήπως έχετε κάνει συμφωνία με την Χρυσή Αυγή; Όχι, άρα πού οδηγείτε την χώρα;» υποστηρίζοντας ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης θα πετύχουν κι ο λόγος σας σύντομα δεν θα ακούγεται από τον λαό» και θέτοντας το ερώτημα «μήπως για αυτό κάνετε την κίνηση αυτή τώρα;»

20.30 Παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή για τα γεγονότα στην ΕΡΤ:

Σήμερα στην ΕΡΤ δεν υπήρχε ούτε καμία έφοδος, ούτε καμία διαδηλωση, υπήρξαν από το πρωί δυνάμεις της αστυνομίας και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε να ενημερωθεί. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αυτοί οι άνθρωποι εκεί, πέντε μήνες προστάτευαν τη δημόσια περιουσία. Ήταν απολύτως εύλογο το αίτημα των εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου να παρίσταται εισαγγελέας. Αλλά η αστυνομία πήρε εντολή να απωθήσει τους βουλευτές, να τους προπηλακίσει. Αυτές οι εικόνες είναι εξοργιστικές. Είναι εικόνες που δείχνουν μία μικρή ομάδα βουλευτών να απωθείται από αστυνομικούς κρανοφόρους. Αυτή η εικόνα δεν τιμά την δημοκρατία. Η κ. Κωνσταντοπούλου βρέθηκε αποκλεισμένη, φωνάζοντας βοήθεια στα κάγκελα. Εσείς ήρθατε εδώ και μιλάτε για ανακατάληψη του Ραδιομεγάρου από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ντροπή! Σήμερα κλείνει ο κύκλος. Προχθές χαρίσατε στη διαπλοκή τις ψηφιακές συχνότητες και σήμερα με τα ΜΑΤ δείχνετε την πραγματική εικόνα της Ελλάδας του μέλλοντος που θέλετε να δημιουργήσετε. Όμως, δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η Ελλάδα του αγώνα και της δημοκρατίας. Και αυτή η Ελλάδα θα επικρατήσει. 

20:22: Στο βήμα ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Σταυρογιάννης.

20:18: Στο βήμα η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου.

20:17: Ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης κάνει λόγο για βίαιη εισβολή των βουλευτών και αρνείται τη χρήση χημικών. Ο Π. Λαφαζάνης απαντά ότι η κυβέρνηση καλύπτει τις αυθαιρεσίες.

20:18: Ο Π. Λαφαζάνης καλεί να φύγουν τα ΜΑΤ από το Ραδιομέγαρο!

20:11: Ο Π. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι θέλει... επίσημη ενημέρωση και δήλωσε ότι δεν... καταλαβαίνει γιατί οι βουλευτές θέλουν να μπουν στο κτίριο της ΕΡΤ...

20:08: Ο Νότης Μαριάς επιβεβαίωσε προς το προεδρείο τους προπηλακισμούς των βουλευτών στο Ραδιομέγαρο από τα ΜΑΤ. Παρούσα στην ΕΡΤ ήταν και η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Ρ. Μακρή, η οποία επίσης δέχθηκε επίθεση.

Το λόγο πήρε και ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ και κάλεσε να φύγουν τα ΜΑΤ από την ΕΡΤ.

20:02: Ο Απόστολος Κακλαμάνης κάνει έκκληση να σταματήσει να διασύρεται η χώρα, λέγοντας ότι δεν αμφισβητεί τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καλεί τον πρόεδρο της Βουλής να επικοινωνήσει με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και να ενημερωθεί το Σώμα για τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ.

20:00 Ο Μάκης Βορίδης απαντά ότι η κυβέρνηση δεν έχει πληροφόρηση...

19:57 Ο Π. Λαφαζάνης καταγγέλλει τον ξυλοδαρμό από τα ΜΑΤ έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο Π. Κουρουμπλής, ο Δ. Στρατούλης. Καλεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να δώσει εντολή να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από την ΕΡΤ, να πάψει να διασύρεται η χώρα από τις εικόνες καταστολής που κάνουν το γύρο του κόσμου. Κάνει έκκληση και επισημαίνει ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την αίθουσα της Βουλής και θα πάνε να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους.

19:40: Στο βήμα ο Νότης Μαριάς των ΑΝ.ΕΛ.

19:24: Στο βήμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος ακόμα δεν κατάλαβε γιατί κατατέθηκε η πρόταση μομφής. Καμία πολιτική τοποθέτηση: ο ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΡΙΖΑ, τον ΣΥΡΙΖΑ...

19:08: Στο βήμα ο Μάκης Βορίδης δίνει μαθήματα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού (!) στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την αυριανή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

19:05: Ο Μ. Χρυσοχοΐδης απαντά στις επικρίσεις του Π. Λαφαζάνη για τη σημερινή επίθεση των ΜΑΤ έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

18:47: Στο βήμα ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε ότι η πρόταση μομφής κατατέθηκε ενάντια σε μια κυβέρνηση που κατέστρεψε οικονομικά τη χώρα. "Πάνω στα ερείπια ετοιμάζεστε να πάρετε και άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Είσαστε επικίνδυνοι για τη χώρα, για το λαό και τις νέες γενιές που μεταναστεύουν" τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. "Είσαστε επικίνδυνοι, γιατί έχετε κάνει τη χώρα προτεκτοράτο και μπανανία" ανέφερε.

Έκανε λόγο επίσης για τους αγώνες του λαού και για την παρουσία των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο. Για τους προπηλακισμούς εναντίον της Ζ. Κωνσταντοπούλου απόψε. Στη συνέχεια της ομιλίας του τόνισε το ρόλο της ΕΡΤ για τη δημοκρατία και την ενημέρωση του λαού και στηλίτευσε την πολιτική του "μαύρου". Χαρακτήρισε κορυφαίο το πείραμα των απολυμένων και απλήρωτων εργαζομένων της ΕΡΤ που επί μήνες έβγαζαν πλήρες πρόγραμμα, επιπέδου και ποιότητας, δείχνοντας ότι υπάρχει και άλλου είδους ενημέρωση και άλλη προοπτική για τη χώρα. "Ενόχλησε η κοινωνικοποιημένη ενημέρωση" τόνισε. "Για να βγούμε από την κρίση δεν φτάνουν τα οικονομικά προγράμματα, χρειάζεται και ενημέρωση και πολιτισμός, φορέας αξιών. Το Ραδιομέγαρο θα συνεχίσει να λειτουργεί" είπε και αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων που βγήκε με φόντο τα ΜΑΤ από τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Αναφέρθηκε επίσης στον διαπλεκόμενο τρόπο με τον οποίο δόθηκαν οι ψηφιακές άδειες στα ιδιωτικά κανάλια.

Στη συνέχεια ο Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς κατοικιών και τους χαρακτήρισε "εκδίκηση στον Έλληνα επειδή έχει σπίτι". "Τι άλλο έχετε για να συσπειρωθείτε; Μόνο το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει σας συσπειρώνει;" ρώτησε από του βήματος ο Π. Λαφαζάνης.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εσωτερικό πρόβλημα. Η δημοκρατία ποτέ δεν είναι πρόβλημα, ιδιαίτερα για το δικό μας χώρο. Έχουμε πάντα σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας", είπε αναφερόμενος στα περί "ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού". 

"Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση πολύ πιο σύντομα από ό,τι εσείς νομίζετε" τόνισε.

Δείτε βίντεο με την ομιλία του Π. Λαφαζάνη εδώ.

18:30 Στο βήμα ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ προσφέρει στη χώρα ένα πολύτιμο αγαθό (!) την πολιτική σταθερότητα. Προσπάθησε να πείσει ότι η μνημονιακή πολιτική δικαιώνεται!!!

 

18:25: Στο βήμα η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα.

18:16: Στο βήμα ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Κ. Τζαβάρας.

18:08: Ξεκίνησε η συζήτηση με την κατάπτυση ομιλία του χρυσαυγίτη Αρβανίτη-Αβράμη.

______________________________________________________________________________

16.15: Μετά από μικρή συζήτηση για τον αριθμό των ομιλητών, η συνεδρίαση διακόπτεται για τις 6 το απόγευμα.

16.05: Στο  βήμα ο Δ. Χριστογιάννης, βουλευτής Πιερίας της ΝΔ.

16.03:  Στο βήμα ο Τέρενς Κουίκ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που αφιέρωσε όλο τον χρόνο του σε επίθεση προς τον... ΣΥΡΙΖΑ, με ακροδεξιά μάλιστα αναφορά σε «συνιστώσα των λαθρομεταναστών» (!). 

16.00: Ανταπάντηση του Π. Καψή, που ενοχλήθηκε από την αναφορά στα «καθεστώτα» που έκανε ο Π. Λαφαζάνης.

15.59: Παν. Λαφαζάνης: «Πού είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία κλείσατε την ΕΡΤ; Γιατί δεν την φέρατε, έστω και καθυστερημένα; Ξέρετε πως λέγονται οι κυβερνήσεις που κυβερνούν με προεδρικά διατάγματα; πώς λέγονται αυτά τα καθεστώτα; Τα λέμε γιατί όλα αυτά βλάπτουν την Ελλάδα, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε τον υπουργό και για το ενδεχόμενο να στείλει τα ΜΑΤ και στην ΕΡΤ3.

15.56: Π.Λαφαζάνης προς Π. Καψή: «Με τα ΜΑΤ θα  κάνετε ενημέρωση και τηλεόραση; Το καλύτερο δελτίο έγινε προχθές [στο δρόμο μπροστά από την ΕΡΤ] με φόντο τα ΜΑΤ. Με το κέφι και το μεράκι τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ βγάζαν ένα πλήρες πρόγραμμα που το παρακολουθούσαν πάρα πολλοί. Οχι τις ντουντούκες που χρησιμοποιείτε εσείς και τους προσφέρατε και τις ψηφιακές συχνότητες. Καθημερινές καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ανοιχτές στο κοινό, πρωτότυπες και δημιουργικές γίνονταν κάθε βράδυ στο Ραδιομέγαρο. Και το λέμε γιατί σας ενοχλούσε, γιατί μας έδειχναν τον δρομο για να βγουμε από την κρίση. Με πλήρη, πολυφωνική ενημέρωση ,με πολιτισμό, αυτά θέλατε να σταματήσετε με τα ΜΑΤ».

15.53: Παρέμβαση Λαφαζάνη για να απαντήσει στον Π. Καψή, τον «υφυπουργό των ΜΑΤ». «Κάνατε μια από τις πιο  βρώμικες επιχειρήσεις στην ιστορία». 

15.52: Ο Παντ. Καψής επανέλαβε τον γνωστό ισχυρισμό ότι «αν δεν έμπαινε η ΔΤ στο Ραδιομέγαρο, δεν θα καλυπτόταν η προεδρία». Αναφέρθηκε και στη φράση που ο ίδιος έλεγε μέχρι πρόσφατα, ότι δεν θα στείλει τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ, την οποία, όπως είπε, «την ξέρετε γιατί την έγραφε άλλωστε και το left.gr». 

15.43: Στο βήμα ο υφυπουργός Παντ. Καψής, που ξεκινά με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Μου έκανε εντύπωση η φράση "ψυχή βαθιά" του εκφωνητή (...) που νόμιζε ότι έκανε τη μεγάλη επανάσταση». Ισχυρίζεται ότι αν ειχε αδειάσει το κτίριο της ΕΡΤ θα είχε προσλάβει 1.800 εργαζόμενους. Μιλά γα «προπαγανδιστική ΕΡΤ» εξαπολύοντας μια ακόμη επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Υπερασπίζεται τη ΔΤ που θα μεταδώσει Μαραθώνιο και θεία λειτουργία (!) 

15.34: Στο βήμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης,  που ανεβάζει προσχηματικά τους τόνους αλλά λέει πως «θα δοθεί η ψήφος εμπιστοσύνης». θα ακολουθήσει στο βήμα ο υφυπουργός, αρμόδιος για τη ραδιοτηλεόραση, Παντ, Καψής.

 
 
 

15:28: Στο βήμα ο Μ. Κριτσωτάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τη διάσταση του εκλογικού ποσοστού και της κοινωνικής δυσαρέσκειας που είναι μεγάλη. Αναφέρθηκε στον αυταρχισμό της κυβέρνησης προς τον λαό και στο "χάιδεμα" εφοπλιστών και επιχειρηματιών. Έκανε εκτενή αναφορά στον τουρισμό.

15:21: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Καράμπελας.

15:15: Στο βήμα η βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Δριτσέλη. Μίλησε για την καταστροφική μανία της μνημονιακής κυβέρνησης, κάνοντας εκτενή αναφορά στη διάλυση της παιδείας. Διαβάστε την ομιλία εδώ

15:10: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ Αν. Νεράντζης.

15:00: Στο βήμα η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή.

14:55: Στο βήμα ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Μπόλαρης

Πρόταση από τον Π. Λαφαζάνη να μη γίνει διακοπή της συνεδρίασης, ώστε να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές.

14:48: Στο βήμα η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη: «Θα καταψηφίσουμε ως έχουμε υποχρέωση»

14:42: Στο βήμα ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ι. Πανούσης.

14:38: Στο βήμα η βουλευτής της ΝΔ, Ελένης Μακρή-Θεοδώρου.

14:32: Στο βήμα ο χρυσαυγίτης Κουζηλος.

 

Την ίδια ώρα, στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, διαδηλώσεις ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, την οποία προωθεί η μνημονιακή κυβέρνηση που σήμερα αντιμετωπίζει την πρόταση μομφής.

 
 

14:25: Στο βήμα ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Χρ. Κέλλας.

14:17: Στο βήμα ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου.

14:11: Στο βήμα η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Έλενα Κουντουρά.

14:02: Στο βήμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος.

13:56: Στο βήμα ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε διεξοδική κριτική στην καταστροφική αγροτική πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Β. Αποστόλου.

13:50 Στο βήμα η Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου, βουλευτής της ΝΔ.

13:37: Στο βήμα ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών  Λεων. Γρυγοράκος.

13:31: Στο βήμα ο Στ. Παναγούλης διάβασε το κείμενο από προεκλογικό φυλλάδιο της ΝΔ με θέμα τις συντάξεις. Εξαγγελίες που φυσικά δεν τηρήθηκαν. Επεσήμανε επίσης το πρόβλημα των φυλακών και τις άθλιες συνθήκες κράτησης. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής είπε: "Πρέπει να φτιάξετε τις φυλακές γιατί μπορεί να τις χρειαστείτε".

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εδώ.

13:25: Στο βήμα ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ, Γ. Στύλιος.

13:18: Στο βήμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης.

13:11: Στο βήμα η Μ. Ρεπούση από τη ΔΗΜΑΡ επιχειρηματολογεί για το "παρών" του κόμματός της.

13:04: Στο βήμα ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Π. Βογιατζής.

12:56: Στο βήμα ο χρυσαυγίτης Ηλιόπουλος.

12:50 Στο βήμα ο Γ. Κωνσταντόπουλος, βουλευτής Πιερίας της ΝΔ.

12:37: Στο βήμα ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.

Ο Ο Π. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Δεν αναγνωρίζουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση τη διαδικασία αυτή" την οποία αχαρακτήρισε αυθαίρετη.

12:28: Στο βήμα ο Α. Λοβέρδος, ανεξάρτητος βουλευτής β' Αθήνας, κατηγορεί την κυβέρνηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Δηλώνει ότι θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει την αυθαίρετη απόφαση του προέδρου της Βουλής για περιορισμού του χρόνου ομιλίας των βουλευτών σε 5 λεπτά.

12:15: Στο βήμα η Άννα Καραμανλή, βουλευτής της Β' Αθ'ηνας της ΝΔ.

12:07: Στο βήμα η Μαρία Κανελλοπούλου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για ασφυξία του ελληνικού λαού.

Η Μ. Κανελλοπούλου ζητεί πολιτικές απαντήσεις σε αντικατάσταση της πολιτικής της λάσπη, της τακτικής "λάσπσε λάσπωσε κάτι θα μείνει". Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι το κώλυμα της δημοκρατίας και την καταγγέλλει για εθνικό και κοινωνικό εμφύλιο, στο πλαίσιο της πολιτικής κοινωνικού αυτοματισμού και της ανήθικης θεωρίας των δύο άκρων. "Επιβάλλατε μηχανισμό σωτηρίας των δανειστών", "πουλάτε τη χώρα μας" τόνισε η βουλευτής. Εκτενή αναφορά έκανε επίσης στις καταστροφικές πολιτικές που οδηγούν στο μαρασμό την κοινωνία της Αχαΐας. "Είμαστε η αριστερά και ποτέ δεν θα το βάλουμε κάτω, ποτέ δεν θα σταματήσουμε να ονειρευόμαστε έναν 'κόσμο ανάποδα'".

Δείτε το βίντεο από την ομιλία της Μ. Κανελλοπούλου εδώ.

12:00: Στο βήμα ο βουλευτής της ΝΔ ο Αργ. Ντινόπουλος, ο οποίος έκανε αναφορά στο ανεκδιήγητο γκεμπελικής έμνευσης πρωτοσέλιδο των "Νέων". Η ομιλία του προκαλεί τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. 

11:54: Στο βήμα ο ανεξάρτητος βουλευτής Δράμας, Χρ. Αηδόνης, ο ποίος δήλωσε ότι θα πληρώσει "παρών".

11:42: Στο βήμα ο Γιάννης Γκιόκας βουλευτής του ΚΚΕ.

11:20: Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ομιλίες της Α. Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) και του αναπλ. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μαξ. Χαρακόπουλου.

_________________________________________________________

Συνεχής ενημέρωση με τις τοποθετήσεις των βουλευτών:

_________________________________________________________

23:25 Η συνεδρίαση ολοκληρώνεται με αιχμές του Π. Λαφαζάνη για την απουσία βουλευτών της κυβέρνησης.

23:17 Στο βήμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας.

23:12 Στο βήμα η Κ. Παπακώστα, βουλευτής της ΝΔ.

23:01: Στο βήμα ο Γαβριήλ Αβραμίδης βουλευτής Θεσσαλονίκης των ΑΝ.ΕΛ.

22:53 Στο βήμα ο Γιάννης Κουτσούκος, βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ.

22:44 Στο βήμα ο Δημ. Στρατούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση για το πραξικόπημα της ΕΡΤ. Τόνισε ότι η πρωτοφανής ύφεση έχει προκαλέσει δεινά, όπως η τεράστια ανεργία. Αναφέρθηκε στη μείωση μισθών και στον μνημονιακό στόχο για ακόμα χαμηλότερους μισθούς. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε επίσης για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων προς χάριν των επιχειρηματικών συμφερόντων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη λεηλασία των συντάξεων, ακόμα και αυτών των ατόμων με αναπηρία. Μίλησε επίσης για τη φοροασυλία των ανώτερων στρωμάτων. "Ούτε θέατρο δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση με τις διαπραγματεύσεις, γιατί έχει υπογράψει το μνημόνιο και τα έχει δώσει όλα". Χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως επικίνδυνη. "Πρέπει να φύγετε" τόνισε.

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Δημήτρη Στρατούλη εδώ.

22:35 Στο βήμα ο Αθ. Νταβλούρος, βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ.

22:28 Στο βήμα η Τζένη Βαμβακά κατηγόρησε την κυβέρνηση για σφετερισμό της λαϊκής βούλησης.

Το βίντεο της τοποθέτησης της Τζένης Βαμβακά εδώ.

22:17: Στο βήμα ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, επεσήμανε προς το προεδρείο ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους βουλευτές να μιλήσουν, καθώς στο βήμα ανεβαίνουν συνεχώς υπουργοί και υφυπουργοί.

22:10: Στο βήμα ο Γ. Γεωργαντάς βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ.

22:00: Στο βήμα ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος έκανε λόγο για μονόπλευρη ταξική πολιτική. Μίλησε για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Αναφέρθηκε επίσης στο εγχείρημα της Χαλκιδικής, το οποίο τόνισε ότι λόγω της αντίστασης του λαού δεν θα τελεσφορήσει ποτέ. Χαρακτήρισε ως "συνθήκες γαλέρας" τις εργασιακές σχέσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί διχαστικό κλίμα. ΜΑΤ απέναντι σε όλους τους εργατικούς αγώνες είναι το επίτευγμα της κυβέρνησης, τόνισε. Η λύση είναι μία: φύγετε τώρα έχετε καταστρέψει τη χώρα.

Το βίντεο της τοποθέτησης του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου εδώ.

21:53 Στο βήμα ο Σπ. Χαλβατζής από το ΚΚΕ, που ασκεί κριτική στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Καταφέρθηκε επίσης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ακολουθεί τον ευρωμονόδρομο.

21:48: Στο βήμα ο Σπ. Λυκούδης από τη ΔΗΜΑΡ. Υποστηρίζει ότι η πρόταση μομφής αποτελεί "χείρα βοηθείας" προς την κυβέρνηση.

21:42: Στο βήμα ο Ιωάννης Πλακιωτάκης, βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ.

21:39: Κωστής Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση εξασφάλισε την πολιτική σταθερότητα και την παραμονή στο ευρώ. Τα θαύματα είναι προνόμια του ΣΥΡΙΖΑ, όχι της κυβέρνησης. Αναγνωρίζουμε τον κοινωνικό πόνο της ανεργίας και της φτώχειας. Το πρόβλημα όμως δεν εξφανίζεται διά μιας. Αυτή τη στιγμή βάζουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο. Ήδη τα πάμε πολύ καλύτερα με το ΕΣΠΑ. Προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές για να καταπολεμήσουμε την ανεργία, όπως ο νέος επενδυτικός νόμος και οι απελευθερώσεις αγορών. Οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και των σιδηροδρόμων είναι στο κέντρο του σχεδίου μας. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει τη χώρα.

21:25: Στο βήμα ο Κωστής Χατζηδάκης.

21:18: Στο βήμα η Ζαρούλια από τα Τάγματα Εφόδου. Κλείνουμε τη φωνή.

21:10: Στο βήμα ο Γιώργος Κοντογιάννης από τη Νέα Δημοκρατία.

21:01: Στο βήμα η Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

20:53: Στο βήμα ο Χρήστος Γκόκας από το ΠΑΣΟΚ.

20:52: Ηρώ Διώτη: Αν κάτι είναι άκρο σε αυτή τη χώρα είναι η πολιτική της κυβέρνησης μαζί με τη ναζιστική συμμορία που η ίδια εξέθρεψε. Απέναντί της δεν είναι ένα άλλο άκρο, αλλά ένας ολόκληρος κόσμος αλληλεγύης και δημοκρατίας. Δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία. Όπως λέει και το σύνθημα: Αστυνομία παντού-δικαιοσύνη πουθενά. Η κυβέρνηση καταστρέφει το περιβάλλον για να εξυπηρετήσει άνομα συμφέροντα. Μομφή λοιπόν στην πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Δεν αντέχουμε άλλο "success story".

Το βίντεο της τοποθέτησης της Η. Διώτη εδώ.

20:44: Στο βήμα η Ηρώ Διώτη.

20:33: Στο βήμα ο Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος της ΝΔ.

20:27: Στο βήμα ο Γιώργος Βαρεμένος. Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εδώ.

20:25: Δημήτρης Αβραμόπουλος: Κανείς δεν θα ξαναπιστέψει ότι λεφτά υπάρχουν. Μέλημα μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δημόσιας τηλεόρασης. Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι συμπαγής κι ενωμένη. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αποκατάσταση των αδικιών και των θυσιών που έχει κάνει ο λαός. Σάς καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης.

20:17: Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο βήμα.

20:15: Ο Νίκος Βούτσης διαμαρτυρήθηκε για τη διαδικασία. Δυσαναλογία ομιλητών κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

20:13: Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος στηλίτευσε τον λαϊκισμό θέτοντας το δίλημμα: θέλετε Ευρώπη ή Ταγκανίκα;

20:05: Στο βήμα ο Γεράσιμος Γιακουμάτος της ΝΔ.

20:03: Οδυσσέας Βουδούρης: Θα υπερψηφίσω την πρόταση μομφής.

19:58: Στο βήμα ο ανεξάρτητος Οδυσσέας Βουδούρης.

19:49: Στο βήμα ο Χρήστος Κατσώτης του ΚΚΕ.

19:47: Νίκος Δένδιας: Επίτευγμα μας το σπάσιμο των καταλήψεων όπως η Villa Αμαλίας. Αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικα την εγκληματικότητα, χωρίς καμία βοηθεία απο τον ΣΥΡΙΖΑ. Σφραγίσαμε τα σύνορα στον Έβρο και καθαρίσαμε το κέντρο της Αθήνας με τον Ξένιο Δία. Η χώρα μας είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης στις απελάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμάει τις ΜΚΟ και την κατασυκοφάντηση της κυβέρνησης. Αντιμετωπίσαμε επίσης αποτελεσματικά το καρκίνωμα της Χρυσής Αυγής. Δεν υπήρξε καθυστέρηση στη διώξη της ΧΑ. Πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν υπήρχαν στοιχεία. Θα συνεχίσαμε τη μάχη για την ασφάλεια με την ανδιάρθρωση της αστυνομίας. Θα δώσουμε επίσης μεγάλη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία. Για να μπορέσουμε να την καταπολεμήσουμε χρειάζεται η ομόθυμη χωρίς υποσημείωση (ακόμα και στο εσωτερικό των κομμάτων) της τρομοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το μονοπώλιο της καρδιάς. Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι παραμύθια της Χαλιμάς

Το βίντεο της τοποθέτησης του Ν.Δένδια εδώ.

19:32: Στο βήμα ο Νίκος Δένδιας.

19:23: Στο βήμα ο Δημήτρης Αναγνωστάκης της ΔΗΜΑΡ.

19:15: Στο βήμα ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος της ΝΔ.

19:06: Ο Παναγιώταρος στο βήμα ως εκπρόσωπος του πολιτκού γκανγκστερισμού.

18:58: Πάνος Παναγιωτόπουλος: O ΣΥΡΙΖΑ δεν εχει απάντηση στο πού θα βρει τα λεφτά. Οι πολιτικές που προτείνει είναι ανερμάτιστες κι εθνικά επικίνδυνες.

18:53: Στο βήμα ο Πάνος Παναγιωτόπουλος της ΝΔ

18:46: Στο βήμα η Άννα Ασημακοπούλου της Νέας Δημοκρατίας.

18:42: Στο βήμα η Μαρίνα Χρυσοβελώνη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

18:40: Αλέκα Παπαρήγα προς ΣΥΡΙΖΑ: Μετά ο 27%, το κίνημα πήγε πίσω. Η λύση θα έρθει έξω από τη Βουλή, από τους αγώνες των εργαζομένων.

18:32: Αλέκα Παπαρήγα: Πέρα από τα ΜΑΤ και την ΕΡΤ, το βασικό πρόβλημα δημοκρατίας είναι η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Η κυβέρνηση φοβάται κι ενοχλείται από την ταξική πάλη. Αν ο λαός δεν πιστέψει στη δύναμη του και στην ικανότητα του να νικήσει, τα πράγματα θα είναι σκούρα. Χρειαζόμστε κίνημα ανατροπής και όχι αλλαγής κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί στο λαό αυταπάτες που είναι εξίσου επικίνδυνες με τον φόβο.

18:26: Στο βήμα η Αλέκα Παπαρήγα

18:20: Στο βήμα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος του ΠΑΣΟΚ

18:15: Χατζηλάμπρου (ΣΥΡΙΖΑ): Χρειαζόμαστε πραγματική δημοκρατία. Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα της λευτεριάς και της προκοπής.

18:12: Χατζηλάμπρου (ΣΥΡΙΖΑ): Κάνατε χειρότερη τη διαπλοκή και τη διαφθορά

Το βίντεο της τοποθέτησης του Β. Χατζηλάμπρου εδώ.

18:08: Ξαναρχίζει η συνεδρίαση. Στο βήμα ο Βασίλης Χατζηλάμπρου του ΣΥΡΙΖΑ.

16:05 Η συζήτηση διακόπτεται έως τις 6 το απόγευμα. Πρώτος ομιλητής θα είναι ο Β. Χατζηλάμπρου (ΣΥΡΙΖΑ).

15:58 Στο βήμα ο Κ. Μουσουρούλης (ΝΔ)

15:55 Κ. Ιγγλέζη: Εντολέας σας είναι ο ελληνικός λαός που δε σας έχει εξουσιοδοτήσει να ακολουθήσετε το καταστροφικό πρόγραμμα που ακολουθείτε. Αγνοείται τη βούληση των πολιτών με θύματα τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ίδια τη ζωή.

15:50 Κ. Ιγγλέζη: Ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός και η δημοκρατία δεν πάνε μαζί! Έχετε βαφτίσει κοινοβουλευτική δημοκρατία τα Προεδρικά Διατάγματα και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Βαφτίσατε ανάπτυξη το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου, την καταστροφή της Χαλκιδικής από τους Καναδούς πειρατές.

15:48 Κατερίνα Ιγγλέζη: Μέμφομαι τη σημερινή κυβέρνηση για την οικονομική καταστροφή και την απαξίωση της δημοκρατίας.

15:40 Στο βήμα ο Κ. Τασούλας (ΝΔ) με ειρωνικά σχόλια περί «ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού» και «ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού».

15:25 Στο βήμα ο υπουργός Εσωτερικών, Γ.Μιχελάκης.

.

15:00 Καραθανασόπουλος: Άσφαιρη και αποπροσανατολιστική η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.

14:55  Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Θα ψηφίσουμε υπέρ της πρότασης μομφής αλλά «θα αποκαλύψουμε το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο».

14:35 Στο βήμα ο Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ). Θυμίζουμε την απόφαση για «παρών».

14:34 Ο Ευ. Μεϊμαράκης δηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα ακυρότητας της διαδικασίας επειδή απουσιάζουν οι προφυλακισμένοι βουλευτες της Χ.Α. Αρμόδιο όργανο για να δώσει άδεια στους προφυλακισμένους είναι η Εισαγγελία και όχι η Βουλή, τονίζει απευθυνόμενος στον Κασιδιάρη.

14:27 Θα υπερψηφίσει η Χρυσή Αυγή την πρόταση μομφής σύμφωνα με τον Κασιδιάρη.

13:57 Μετά τον Ρήγα (ΠΑΣΟΚ) στο βήμα ο Γιοβανόπουλος (ΑΝ. ΕΛ.).

13:39 Π. Κουρουμπλής: Όπως είπε και κάποιος σύγχρονος διανοητής, «ουτοπία είναι να πιστεύεις ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Υπάρχει, λοιπόν, και θα τον ακολουθήσουμε για να μην αφήσουμε τον ελληνικό λαό να καταστραφεί!

13:37 Π. Κουρουμπλής: Η ελληνική νεολαία, τα γερά μυαλά, μεταναστεύουν για να μη ζήσουν την παρατεταμένη εφηβεία. Ακόμη και οι «Financial Times» σας εγκαλούν ότι δε θέλετε να συγκρουστείτε με τη φοροδιαφυγή.

13:34 Π. Κουρουμπλής: Κάνετε δώρα στις φαρμακοβιομηχανίες την ώρα που ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να προμηθευτεί τα απαραίτητα. Απελευθερώνεται τα πληθυσμιακά κριτήρια για τους τομογράφους και επικρίνεστε ακόμη και από τον προηγούμενο υπουργό Υγείας.

13:30 Π. Κουρουμπλής: Περίμενα να ακούσω από τη ΝΔ για τα 3,5 των Ελλήνων που είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καταθέτω στα πρακτικά έγγραφο του διευθυνή του «Αττικόν» που λέει «στοπ» στα χερουργεία!

13:27 Π. Κουρουμπλής: Πάνω από 200 δισ. εγγυήσεων για τις τράπεζες από τα οποία σχεδόν τίποτα δεν πήγε στην πραγματική οικονομία. Το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας είναι το υψηλό κόστος δανεισμού (10%) για τις ελληνικές επιχειρήσεις και όχι το εργασικό «κόστος».

13:24 Π. Κουρουμπλής: Η ελληνική κοινωνία βιώνει τους εφιάλτες της ανεργίας και της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους. Αναρωτιέμαι τι διαπραγματεύεται επιτέλους αυτή η κυβέρνηση και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της.

13:10 Στο βήμα η Φ. Πατριανάκου από τη ΝΔ.

Το βίντεο της εισήγησης του Ν. Βούτση, εδώ.

13:06 Ν. Βούτσης: Το παραμύθι για το γρήγορο «τέρμα» του μνημονίου δεν έχει ευτυχές τέλος. Έχει μόνο δράκους και σκελετούς στις ντουλάπες της σημερινής εξουσίας. Αναλαμβάνουμε τη δέσμευση για την κατάργηση του Μνημονίου και των βαρύτατων συνεπειών του. Το καντήλι της κυβέρνησής σας έχει σβήσει!

13:03 Ν. Βούτσης: Η κυβέρνηση δείχνει ιδιότυπη ανοχή στην «ανομία» της διαπλοκής. Δεν είναι υπεύθυνος ο ελληνικός λαός για το χρέος. Δεν είναι υπεύθυνες οι αδύναμες μερίδες της κοινωνίας που δίνοντα βορά στις μνημονιακές δεσμέυσεις. Δεν υπάρχει όμως χώρα χωρίς λαό!

13:00 Ν. Βούτσης: Καλλιεργήσατε της ατζέντα του ρατσισμού και σήμερα αρνείστε ότι παράγοντες του χώρου σας φλέρταραν ανοιχτά με μια πολιτική συμμαχία με το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

12:57 Ν. Βούτσης:Δε δεχόμαστε το διακοσμητικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Θα ασκήσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή όλα τα συνταγματικά μας δικαιώματα.

12:55 Ν. Βούτσης: Όποιος συμψηφίζει τις αντιδράσεις του λαού μας με εγκληματικές ενέργειες, προσπαθεί άτεχνα να καλύψει την κυβερνητική πολιτική.

12:52 Ν. Βούτσης: Σαράντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ζούμε μια απαράδεκτη προσπάθεια  να μπει η Δημοκρατία στη φορμόλη, στην τεχνητή αναπνοή στο απόσπασμα. Προκειμένου να εφαρμόζονται αντικοινωνικές πολιτικές πάνω στο σώμα του λαού μας.

12:50 Στο βήμα ο N. Βούτσης.

Το βίντεο της εισήγησης του Γ. Δραγασάκη, εδώ.

12:49 Γ. Δραγασάκης: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πρόταση πέραν εκείνης του Μνημονίου, πρόταση που εξειδικεύεται και θα παρουσιστεί ξανά στον ελληνικό λαό. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει κυβέρνηση που θα εκφράζει τις ανάγκες της κοινωνίας. Όταν έχεις ένα στόχο, παλεύεις μέχρι να τον κερδίσεις, θα δώσουμε αγώνα μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας.

12:48 Γ. Δραγασάκης: Τα Μνημόνια θα τα ακυρώσει ο λαός με την ψήφο του. Βουλή που ψηφίζει νόμους, ακυρώνει και νόμους.

12:47 Γ. Δραγασάκης: Η κυβέρνηση Σαμαρά δε μπορεί να διαπραγματευτεί γιατί δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, μόνο της χρέος πλέον είναι να παραιτηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν στη χώρα να διεκδικήσει μια βιώσιμη θέση στην Ευρώπη και προωθήσει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

12:45 Γ. Δραγασάκης: Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος με κάθε τρόπο επιφέρει δυστυχία. Η κυβέρνηση δεν έχει το κύρος να διεκδικήσει προς όφελος συνολικά της κοινωνίας. Η κυβέρνηση συγκροτήθηκε πάνω στο «συγνώμη» του κ. Σαμαρά για τις αντιμνημονιακές του θέσεις, πάνω στην υποταγή.

12:40 Ο Γ. Δραγασάκης καταθέτει στα πρακτικά εκθέσεις του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση, μια χώρα που δε σέβεται τα κοινωνικά δικαιώματα. Επίσης καταθέτει έκθεση του Οργανισμού «Demos» που διαπιστώνει έκπτωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

12:35 Γ. Δραγασάκης: Καλούμε τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της κοινωνίας που θα συμμετάσχουν στην τιτάνια προσπάθεια για μια κοινωνία αλληλλεγγύης. Η κατάθεση της πρότασης μομφής είναι πολιτικό και ηθικό χρέος μας.

12:35 Γ. Δραγασάκης: Κάνουμε την πρόταση για να αναγκάσουμε τον πρωθυπουργό να έρθει στο Κοινοβούλιο.

12:30 Η Χ.Α ζητάει την ακύρωση της διαδικασίας λόγω της προφυλάκισης στελεχών της νεοναζιστικής συμμορίας - Απάντηση Μεϊμαράκη: Γίνεται ό,τι ορίζει ο νόμος και ο Κανονισμός της Βουλής.

12:25 Ο Π. Λαφαζάνης παρεναίβει ζητώντας κανονικές συνδριάσεις το Σάββατο και την Κυριακή

______________________________________________________________

Η κυβέρνηση - διά του Κυριάκου Μητσοτάκη - πρότεινε την Πέμπτη η συζήτηση επί της πρότασης μομφής να ξεκινήσει την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία την Κυριακή τα μεσάνυχτα. Η πρόταση έγινε δεκτή με ομοφωνία από την Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως αναφέρει το κείμενο της πρότασης μομφής, "σύμφωνα με το άρθρο 142 του ΚτΒ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αφορμή την σημερινή αυταρχική αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης για τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής."

Στη σχετική ομιλία από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τόνισε: «Η πορεία προς την οικονομική καταστροφή και την αναξιοπρέπεια του λαού μας πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει τώρα. Οφείλουμε έχουμε χρέος να την σταματήσουμε. Η συρρίκνωση και η απαξίωση της Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει τώρα. Έχουμε χρέος να την εμποδίσουμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)