to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 09.11.2013

Πολιτική

Δ. Στρατούλης: Είστε μια πολύ επικίνδυνη κυβέρνηση για το λαό και τη χώρα. Ήλθε η ώρα της ανατροπής σας!

Το κείμενο της ομιλίας του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας, στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην κυβέρνηση.


Κύριε πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,,

Υποβάλλουμε την πρόταση δυσπιστίας για τους εξής λόγους:

1)Γιατί η κυβέρνηση με την αστυνομική εισβολή στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ολοκλήρωσε το πολιτικό πραξικόπημα που ξεκίνησε τον Ιούνιο για κατάργηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και για ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.

Γιατί η κυβέρνηση είτε με το μαύρο στις οθόνες είτε μέσα στη μαύρη νύχτα με τα ΜΑΤ δικαιώνει το χαρακτηρισμό της ότι λειτουργεί ως πολιτική χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα.

2)Γιατί η κυβέρνηση με προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν δώσει θανάσιμα  χτυπήματα στο λαό και στην νεολαία.

Έχετε προκαλέσει στη χώρα μας διαρκή και μεγάλη οικονομική ύφεση.

Η ύφεση με τη σειρά της έχει δημιουργήσει πρωτοφανή ανεργία, που η επίσημη είναι 27,9%, η ανεπίσημη είναι πάνω από 30% και, εάν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές, θα φτάσει το 35% μέσα στο 2013.

Οι 7 στους 10 νέους είναι άνεργοι και δεν έχουν κανένα μέλλον, καμία προοπτική.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις σας μείωσαν τον κατώτερο μηνιαίο μισθό στα 500 ευρώ καθαρά και στα 400 για τους νέους κάτω των 25 ετών και εσείς τον πάτε σταδιακά στον μνημονιακό στόχο σας στα 150-200 ευρώ μηνιαία.

Αλλάξατε τον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού, που ισχύει στην Ελλάδα για 8 δεκαετίες, και πλέον θα ορίζεται μονομερώς από τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας.

Τολμήσατε να καταργήσετε την Εθνική Γενική συλλογική σύμβαση Εργασίας.

Αυτό δεν το τόλμησαν ούτε δύο δικτατορίες ούτε οι κατοχικές κυβερνήσεις των δωσίλογων. Ντροπή σας, θα σας μείνει αιώνιο ηθικό και πολιτικό στίγμα.

Με την καταστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσω της μετάλλαξης της μετενέργειας, της κατάργησης της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της επεκτασιμότητας τους και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ, δώσατε την δυνατότητα στους εργοδότες κάνοντας γενικευμένη χρήση των ατομικών συμβάσεων, που καλύπτουν πλέον το 80% των εργαζομένων, να συμπιέζουν τους μισθούς προς τον ήδη μειωμένο κατώτερο μισθό.

Έτσι μειώσατε στα 4 χρόνια των μνημονίων την πραγματική αγοραστική δύναμη των μισθών και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα πάνω από 50%. Και προχωρείτε ακάθεκτοι στην ίδια κατεύθυνση.

Κάνατε, σε μία μάλιστα περίοδο πρωτοφανούς ανεργίας, ακόμα πιο φτηνές και πιο εύκολες για τις επιχειρήσεις και κυρίως τις τράπεζες τις απολύσεις εργαζομένων μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις αποζημιώσεις απολύσεων και τον χρόνο προειδοποίησης.

Μετατρέψατε το ωράριο εργασίας σε λάστιχο, καταπατώντας το 8ωρο και το 5μερο και καταργώντας την Κυριακάτικη αργία στο εμπόριο για να μετατρέψετε τους εργαζόμενους σε ανθρώπινους διακόπτες, που τους ανοιγοκλείνουν κατά βούληση οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, πληρώνοντάς τους όσο θέλουν, όποτε θέλουν.

Διαλύετε έτσι την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή τους.

Καταργήσατε τις εργοδοτικές εισφορές ύψους 1,1 % στον ΟΕΚ και ΟΕΕ.

Βάλατε ταφόπετρα στους δύο Οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής που δεν επιβάρυναν καθόλου το δημόσιο, για να χαρίσετε 247 εκ. ευρώ ετησίως στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Συμφωνήσατε με την τρόικα να μειωθούν επιπλέον κατά 3,9% οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές χαρίζοντάς στις επιχειρήσεις 1,3 δις ευρώ ετησίως και επιταχύνοντας την οικονομική κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και νέες μειώσεις των συντάξεων.

Μετατρέψατε το εργατικό δίκαιο σε εργοδοτικό.

Διαλύσατε τις επιθεωρήσεις εργασίας και τα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ ανεβάζοντας την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία στο 38%.

Στέλνετε τους νέους/ες να βρουν εργασία στα σύγχρονα δουλεμπορικά ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας.

Διευκολύνατε την ενοικίασή τους, λες και είναι ποδήλατα και σπίτια και όχι άνθρωποι με ανάγκες για εργασία με αξιοπρέπεια.

Μειώσατε τα επιδόματα ανεργίας, καταργήσατε ή περιορίσατε μια σειρά ειδικές και εποχιακές επιδοτήσεις ανεργίας, στέλνοντας στην απόλυτη φτώχεια και στην απελπισία μακροχρόνια ανέργους λίγο πριν τη συνταξιοδότησή τους, δυσκολεύοντας ακόμα και την δυνατότητα να πάρουν σύνταξη.

Μειώσατε σταδιακά όλες τις συντάξεις μέχρι 50% και τα εφάπαξ βοηθήματα μέχρι 83%, ενώ ετοιμάζετε νέες μειώσεις κατ’ αρχή στις επικουρικές και τα εφάπαξ αλλά και στις κύριες συντάξεις.

Αυξήσατε χωρίς μάλιστα μεταβατική περίοδο τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δυο χρόνια.

Καταργήσατε στους συνταξιούχους τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

Γράψατε στα παλιά σας παπούτσια την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αντισυνταγματικότητα αυτών των συνταξιοδοτικών περικοπών.

Περιορίσατε τη συνταξιοδότηση των ηλικιωμένων ανασφάλιστων βάζοντας απαγορευτικές προϋποθέσεις.

Καταργήσατε από 1-1-2014 το ΕΚΑΣ για όσους είναι 60-64 ετών.

Διαλύετε ακόμα περισσότερο τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και μετατρέπετε τους συνταξιούχους σε φτωχούς ζητιάνους με συντάξεις που μοιάζουν με παιδικά φιλοδωρήματα.

Δεν εξαιρέσατε από αυτές τις μειώσεις συντάξεων ούτε καν όλα τα ΑμεΑ οδηγώντας τα κυριολεκτικά σε κοινωνική ευθανασία.

Αλλάξατε τον τρόπο υπολογισμού των πολυτεκνικών επιδομάτων για να τα μειώσετε και για να περιορίσετε τους δικαιούχους, σε μια εποχή που οι πολύτεκνες και τριτεκνες οικογένειες αδυνατούν λόγω πολιτικών λιτότητας και των πολλών μελών τους να επιβιώσουν.

Καταργήσατε δώρα και επιδόματα άδειας στους δημοσίους υπαλλήλους και τους μειώσατε δραστικά τους μισθούς.

Τους επιβάλλατε αυταρχικότερο πειθαρχικό δίκαιο και μετά από ένα και πλέον αιώνα διαθεσιμότητες που οδηγούν σε απολύσεις. 

Κάνατε για τα λαϊκά στρώματα την φορολογία αβάσταχτη, ενώ εξακολουθείτε να δίνετε φορολογική ασυλία στα πλούσια «στρώματα» και στους φοροφυγάδες.

Οι Δημόσιες κοινωνικές δαπάνες έχουν μειωθεί από 55,2 δισ, που ήταν το 2009, στα 40,3 δις ευρώ το 2013, ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 προβλέπεται ότι θα μειωθούν επιπλέον κατά 2,5 δισ.

Οι βάρβαρες και ανθρωποκτόνες πολιτικές σας έχουν δημιουργήσει στη χώρα μας ανθρωπιστική κρίση.

 Οι αυτοκτονίες έχουν διπλασιαστεί.

Η μετανάστευση των νέων και μάλιστα με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά έχει πολλαπλασιαστεί.

Η φτώχεια από το 20% ανέβηκε μέσα σε 4 χρόνια στο 35%, περίπου στα 3,7 εκατομμύρια.

Οι άστεγοι αυξήθηκαν κατά 40% και όσοι είναι άποροι και παίρνουν τροφή από συσσίτια έχουν εικοσαπλασιαστεί.


 

3)Γιατί τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώσατε ότι η κυβέρνησή σας δεν μπορεί να διεξάγει με την τρόικα ούτε καν ψευτοδιαπραγμάτευση.

Γιατί έχει δεσμευτεί σε αυτήν εγγράφως με καταστροφικά μνημόνια και ντροπιαστικές δανειακές συμβάσεις

Γιατί δεν έχει ουδεμία εναλλακτική πρόταση στις μνημονιακές πολιτικές.

Η κυβέρνηση, μετά το νέο κακόγουστο διαπραγματευτικό θέατρό της, υποχωρεί άτακτα μπροστά στις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας για μία καταιγίδα νέων βάρβαρων μέτρων, όπως νέες μειώσεις συντάξεων, φορομπηχτικό φόρο ακίνητης περιουσίας, άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, νέες διαθεσιμότητες-απολύσεις στο δημόσιο τομέα και απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό.

Γι, αυτό ακριβώς κάνουμε την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση εν μέσω δήθεν διαπραγματεύσεών της με την τρόικα. Για να προλάβουμε να σας ανατρέψουμε πριν της τα παραδώσετε όλα.

Όλα αυτά τα κάνετε για να βρείτε πόρους για τους τοκογλύφους πιστωτές της χώρας και για τους τραπεζίτες.

Για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Οδηγείτε το λαό σε φτωχοποίηση, ανεργία, εξαθλίωση και οδηγείτε την χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη παραγωγική, οικονομική, κοινωνική παρακμή και ανθρωπιστική κρίση, ενώ το δημόσιο χρέος, για το οποίο δήθεν υποχρεώνετε σε θυσίες τον λαό, αντί να μειώνεται αυξάνει.

Είστε μια πολύ επικίνδυνη, κυβέρνηση για το λαό και τη χώρα.

Ήλθε η ώρα της ανατροπής σας.

Φύγετε το γρηγορότερο δυνατόν.

Δεν έχετε καμία λαϊκή νομιμοποίηση να εξακολουθείτε να γυρίζετε το ρολόι της δημοκρατίας και των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων 200 χρόνια πίσω.

Υποκλέψατε την ψήφο του λαού με άλλες δεσμεύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να υπάρξει επιτέλους μέσω εκλογών και των λαϊκών αγώνων ελπιδοφόρα πολιτική λύση στο δράμα του ελληνικού λαού.

Μία αριστερή κυβέρνηση, που στηριγμένη στο λαό, θα πάρει πίσω, ότι του αφαιρέσατε στα χρόνια του μνημονίων.

Θα ακυρώσει το μνημόνια, θα διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, θα προωθήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Με προτεραιότητα όχι τις ανάγκες των δανειστών αλλά τις ανάγκες του λαού και της χώρας για αντιμετώπιση της ανεργίας, για αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων, πρώτα από όλα του κατώτερου μισθού, της εργατικής νομοθεσίας, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας  και των κοινωνικών πολιτικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)