to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:52 | 07.05.2019

Πολιτική

Νέο αυστηρό μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα

Την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, από το βήμα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας


Την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, ενώ ανέπτυξε τη σημασία και το ρόλο της χώρας μας ως ανερχόμενου ενεργειακού κόμβου στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω της απόφασης της Τουρκίας να πραγματοποιήσει παράνομη γεώτρηση, ο Γ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να κινείται εκτός διεθνούς δικαίου, θα επιτείνει περαιτέρω την απομόνωσή της. Επιπλέον, κάλεσε την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποστεί από περαιτέρω παράνομες ενέργειες. Υπενθύμισε επίσης την πρόσφατη τοποθέτηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φ. Μογκερίνι, ότι η ΕΕ θα απαντήσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία.Ως προς τους ενεργειακούς συσχετισμούς και τις συναφείς προοπτικές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη σημασία της χώρας μας ως ανερχόμενου ενεργειακού κόμβου, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης. Ακόμη, αναφέρθηκε στα ενεργειακά projects που δρομολογούνται στην περιοχή την επαύριο των σημαντικών κοιτασμάτων που ανακαλύπτονται στην ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη αναφορά στον αγωγό EastMed. Η υλοποίησή του, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, παρέχει πέραν των οικονομικών, και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, καθώς ο αγωγός θα συμβάλλει στην περιφερειακή ασφάλεια και θα ενισχύσει την διαφοροποίηση πηγών ενέργειας, όπως άλλωστε επιδιώκεται μέσω του Νοτίου Διαδρόμου.

Η χώρα μας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με γνώμονα την εδραίωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συγκροτήσει σειρά τριμερών σχημάτων συνεργασίας που έχουν ως πυρήνα την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ προωθεί ευρύτερα και τη συνδεσιμότητα της περιοχής. Στην παρούσα συγκυρία εξόδου από την κρίση, πρόσθεσε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δρα ως πυλώνας σταθερότητας, παρουσιάζοντας σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων, φέρνοντας τη δύση πιο κοντά στην ανατολή και τον νότο εγγύτερα του βορρά.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ν. Αναστασιάδης: Aδιανόητο να δικαιολογούνται οι ενέργειες της Τουρκίας

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε το βράδυ της Δευτέρας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι «δεν είναι νοητό να δίδεται από οποιονδήποτε δικαιολογία για τις ενέργειες της Τουρκίας διότι δεν παραδοθήκαμε ή δεν αποδεχθήκαμε τις απαράδεκτες απαιτήσεις της».

«Μου είναι αδιανόητο να ακούω, και δεν θέλω να προκαλέσω αλλά επιτέλους κάπου πρέπει να υπάρχει μέτρο στον μηδενισμό και την κριτική, να δικαιολογείται η Τουρκία γιατί τάχα πρέπει να συμμετέχει στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου. Κανένας δεν απέκλεισε εκεί και όπου νομίμως δικαιούται να το πράξει», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Πρόσθεσε πως «είναι αδιανόητο το να λέμε ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να έχει μερίδιο, εν γνώσει μας ότι είναι επιδίωξη της η αξίωση εκμετάλλευσης, κατά παράβαση διεθνούς δικαίου νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Διεθνείς πιέσεις

Προειδοποίηση από τις ΗΠΑ

Θυμίζουμε ότι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής (σήμερα τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας), εκφράζει την ανησυχία του και καλεί την Τουρκία να μην συνεχίσει τη δραστηριότητα αυτή σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Η Τουρκία απέρριψε τη Δευτέρα την προειδοποίηση της Ουάσινγκτον, την οποία χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική», αναφορικά με τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απευθύνει παρόμοιο μήνυμα στην Άγκυρα (βλέπε και παρακάτω).

«Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ημερομηνία 5ης Μαΐου, σχετικά με τις δραστηριότηες γεωτρήσεων της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα, είναι μη ρεαλιστική» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Η Άγκυρα εκτιμά ότι δεν δεσμεύεται από τις συμφωνίες οριοθέτησης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων χωρών της Μεσογείου και ότι έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τη δική της υφαλοκρηπίδα.

«Κατά συνέπεια, οι προσπάθειες τρίτων μερών να υποκαταστήσουν τα διεθνή δικαστήρια για να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα είναι απαράδεκτες], πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις εξόρυξης και σεισμικής έρευνας θα συνεχιστούν στην υφαλοκηπρίδα μας, στις ζώνες για τις οποίες η κυβέρνησή μας είχε χορηγήσει άδειες στην Turkish Petroleum το 2009 και το 2012». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε χαρακτηρίσει «πολύ προκλητικό» βήμα τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή τονίζοντας ότι εγείρεται ο κίνδυνος «να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή».

«Ξεκάθαρη» θέση της ΕΕ εναντίον των προθεσέων της Τουρκίας 

Την "ξεκάθαρη" θέση της ΕΕ εναντίον των προθέσεων της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανιτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διπλωματικές επαφές με αυτόν το στόχο θα συνεχιστούν. "Έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2018, οπότε καταδικάσαμε σαφώς τις συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το Σαββατοκυριάκο εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να πραγματοποίησει γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ", είπε η Μ. Κοτσίγιανιτς, καλώντας την Τουρκία να "δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια".

Κληθείσα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ποια θα ήταν η "κατάλληλη απαντήση" της ΕΕ με την οποία προειδοποίησε την Τουρκία στην πρόσφατη δήλωσή της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε "εικασίες" καθώς, όπως είπε, στόχος της ΕΕ είναι να αποτραπούν οι εν λόγω ενέργειες ενώ σημείωσε ότι οι "διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν".

Ανησυχεί το Ισραήλ

Παράλληλα, σε μήνυμά του στο Twitter, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Λευκωσία, Σάμι Ρέβελ, ανέφερε ότι «το Ισραήλ παρακολουθεί με σοβαρή ανησυχία τα πρόσφατα βήματα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου στις δυτικές ακτές της. Το Ισραήλ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ της και εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων».

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, στο Παρίσι, αναφέρεται ότι «η Γαλλία επαναλαμβάνει την αδιάκοπη δέσμευσή της για τον σεβασμό του διεθνούς ναυτικού δικαίου και της κυριαρχίας της Κύπρου» και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Γαλλίας και της Ε.Ε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει δικαιώματα έρευνας εντός της κυπριακής ΑΟΖ στον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό Total, ενώ η Λευκωσία συζητάει με το Παρίσι σημαντικές συνεργασίες σε θέματα άμυνας.

Παρέμβαση στήριξης της Κύπρου έκανε χθες και ο Ιταλός πρέσβης στη Λευκωσία, Αντρέα Καβαλάρι. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν παρεμποδίσει το πλοίο-γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI να κατευθυνθεί στον στόχο «Σουπιά», στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί γεώτρηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)