to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

13:17 | 23.09.2016

Πολιτική

Ρ. Σβίγκου: Το καρτέλ που επιδιώκει να πέσει η κυβέρνηση αποκαλύπτεται και παίζει τα τελευταία του χαρτιά

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο» ( Ν.Σβέρκος, Δημ. Κουκλουμπέρης)


Με αφορμή το διαγωνισμό για τις άδειες, το καρτέλ που από την πρώτη στιγμή επιδιώκει να πέσει η κυβέρνηση αποκαλύπτεται και παίζει τα τελευταία του χαρτιά. Από την πρώτη στιγμή δεν ήθελαν να γίνει αυτός ο διαγωνισμός, μιλούσαν και μιλούν ακόμα για το ΣτΕ, στη συνέχεια ανακάλυψαν τους εργαζομένους στα κανάλια, τώρα μιλούν και εγκαλούν τη δικαιοσύνη που δεν παρεμβαίνει και κάνουν αναφορές σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Βλέπουμε ταυτόχρονα στους τηλεοπτικούς δέκτες οι ειδήσεις να έχουν αντικατασταθεί από μια τεράστια σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων. Όπως επίσης βλέπουμε πολλούς από τους συναδέλφους σας με την ίδια άνεση που μιλούσαν τόσα χρόνια και έκαναν πολιτικό ρεπορτάζ να διαβάζουν χρεόγραφα ή να διαβάζουν ισολογισμούς τραπεζών. Βλέπουμε λοιπόν να εξελίσσεται όλο αυτό το σήριαλ. Θεωρώ ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση εγγυώνται τη διαφάνεια της διαδικασίας, υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας σ’ αυτό το διαγωνισμό και πολλά στάδια στα οποία γίνεται ενδελεχής έλεγχος όλων των κριτηρίων. Πρέπει τώρα να αφήσουμε την επιτροπή να κάνει τη δουλειά της. Υπάρχουν οι προδικαστικές προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τέσσερις εταιρείες και πρέπει να εξεταστούν βέβαια όλα τα σημεία τους και να μην υπάρχει καμία σκιά.

 • Η αντιπολίτευση όμως λέει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να φτιάξει τη δικιά του διαπλοκή. Παίρνει, για παράδειγμα, την περίπτωση του κ. Καλογρίτσα, κάποιων δανείων τα οποία έχει λάβει από το τραπεζικό σύστημα και συγκεκριμένα από την Τράπεζα Αττικής το τελευταίο διάστημα και φτιάχνει μια τέτοια εικόνα. Και αξίζει να πούμε ότι η όλη συζήτηση τελικά περιστρέφεται στο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτιάξει τη δικιά του διαπλοκή ή δεν την έχει φτιάξει. Την έχει φτιάξει; Τι γίνεται; ‘Η προσπαθεί να την φτιάξει;…

Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Γιατί μιλάμε για δύο κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν τόσα χρόνια έχοντας τη στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία βέβαια εξυπηρετούσαν με διάφορους τρόπους και βέβαια αντίστοιχα και οι τράπεζες εξυπηρετούσαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας αφειδώς δάνεια χωρίς καμία εγγύηση και χωρίς καμία δυνατότητα αυτά τα δάνεια να αποπληρωθούν. Οι ίδιοι λοιπόν τώρα τολμούν να μιλούν για σκάνδαλα και για διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτά τα παιχνίδια –κι αυτός ίσως είναι το πιο ανησυχητικό- εξαπολύουν και επιθέσεις και μιλούν για σκάνδαλα στην Τράπεζα Αττικής, όπως αναφέρετε, ξεχνώντας βέβαια ότι δικά τους στελέχη ήταν στενοί συνεργάτες υπουργών, διορισμένοι, σε δημόσιες θέσεις την ίδια στιγμή που ήταν κορυφαία στελέχη στην Τράπεζα Αττικής. Όπως επίσης ξεχνούν και τα δάνεια τα οποία πήραν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από την Τράπεζα Αττικής, τα οποία, όπως είπα και πριν, δεν είχαν καμία απολύτως εγγύηση για να τα πάρουν.

 • Αναφέρεστε μάλλον στο πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών.. Θα πρέπει όμως να αναζητηθούν ευθύνες σ’ αυτούς τους ανθρώπους που ήταν σ’ αυτές τις διοικήσεις της Τράπεζας Αττικής; Διότι βλέπουμε εδώ ότι φαίνεται ότι περνούσαν θαλασσοδάνεια και επισφαλή δάνεια από μπροστά τους και είτε δεν έκαναν τίποτα, είτε δεν τα έβλεπαν. Από την άλλη βέβαια έχουμε και σε ελεγκτικό επίπεδο και ένα γενικότερο ζήτημα που αφορά το τραπεζικό σύστημα που έχει να κάνει με το ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κυβέρνηση κι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να κάνει κάτι γι αυτά;..

Αυτή τη στιγμή υπάρχει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή η οποία εξετάζει όλα τα δάνεια και στα κόμματα και στα ΜΜΕ. Και από τις συνεδριάσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχουν βγει συγκεκριμένα συμπεράσματα για τη δανειοδότηση των ΜΜΕ που γινόταν με αέρα και χωρίς εγγυήσεις, όπως και για τη δανειοδότηση των κομμάτων.

Σίγουρα δεν είναι αθώα η επίθεση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή για την Τράπεζα Αττικής. Σίγουρο είναι επίσης ότι η Τράπεζα Αττικής βρίσκεται και βρισκόταν υπό τον έλεγχο της ΤτΕ. Σ’ αυτήν άνηκε και ανήκει η αρμοδιότητα να ερευνά και να αξιολογεί τη λειτουργία της Τράπεζας Αττικής. Εμείς σε κάθε περίπτωση θέλουμε και η ΤτΕ να επιτελεί τον θεσμικό της ρόλο και σίγουρα, αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα, ούτε προστατεύουμε κανέναν, αλλά θέλουμε τη διαφάνεια και τον έλεγχο παντού. Κι αυτό είναι το οποίο προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση κι αυτό το οποίο απαιτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 • Πάμε σε ένα άλλο θέμα, γιατί υπάρχει και πολλή συζήτηση, όχι μόνο για την ουσία του θέματος αλλά και για τους τύπους και τη διαδικασία.. Μιλάω για το θέμα της σύγκρουσης που φαίνεται ότι υπάρχει μετά από την επίθεση που εξαπολύει η οργανωμένη Εκκλησία, η Εκκλησία της Ελλάδος, η Αρχιεπισκοπή προς τον υπουργό Παιδείας τον κ. Ν. Φίλη για τις προωθούμενες αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών. Θέλω πρώτα ένα δικό σας σχόλιο όσον αφορά τις αντιδράσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων γύρω απ’ αυτή τη σύγκρουση. Λένε ότι ουσιαστικά αυτή η σύγκρουση επιλέγεται ώστε να ξεχαστούν άλλα πράγματα τα οποία τρέχουν αυτή τη στιγμή στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.

Μα η ΝΔ είναι η ίδια η οποία αναδεικνύει αυτό το θέμα και προαναγγέλλει μάλιστα και συγκρούσεις μεταξύ της Εκκλησίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θα έλεγα ότι αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα, σε συνάρτηση με τον παιδαγωγικό ρόλο του σχολείου και όχι με βάση τις ιδεοληψίες που εκφράζει η ΝΔ. Θα περίμενα επίσης και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει καταθέσει κατά καιρούς προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των μαθημάτων, να καταθέσει τις προτάσεις του και όχι να βλέπει παντού συνωμοσίες αποπροσανατολισμού

Πρόκειται για ουσιαστικές τομές αυτές που επιχειρεί αυτή τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας. Γίνονται ύστερα από εκτενή διάλογο και εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Και αλίμονο αν στην Ελλάδα του 2016 ο διάλογος για την αναμόρφωση ενός μαθήματος δεν γινόταν με βάση εισηγήσεις των αρμοδίων φορέων. Περιμένω αυτός ο διάλογος για το σχολείο να γίνεται με όρους εκπαιδευτικούς, με όρους δημοκρατίας και όχι με όρους σκοταδισμού που συναντιούνται σε άλλες εποχές.

 • Ορισμένοι πάντως λένε, και το έχω διαβάσει και σε αρθρογραφία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση μάλλον, βασικά η κυβέρνηση έχει αφήσει μόνο του τον κ. Ν. Φίλη, τον υπουργό Παιδείας να δίνει τη μάχη μόνος του.

Αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει αμέριστη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και στη μεταρρύθμιση αυτή καθεαυτή και στο έργο που επιτελεί το υπουργείο Παιδείας και βέβαια και στο πρόσωπο του Ν. Φίλη ο οποίος έχει υπάρξει και συνεχίζει να είναι στόχος πολλών επιθέσεων, την ίδια στιγμή που επιτελεί το έργο του με έναν τρόπο τον οποίον δεν μας είχαν συνηθίσει οι προκάτοχοί του. Και αποτελεί νομίζω τιμή για την κυβέρνηση να είναι υπουργός ο Ν. Φίλης.

 • Ένα ερώτημα σχετικά με την οικονομική κατάσταση.. Σήμερα ο πρωθυπουργός δίνει μια ακόμη συνέντευξη λίγο πριν την αναχώρησή του από τις ΗΠΑ στην WSJ, Εκτιμά ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και λέει, επίσης, ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα έχουν διευκρινιστεί ως τα τέλη του 2016. Ειδικά για το ζήτημα του χρέους μήπως είναι υπεραισιόδοξη αυτή η πρόβλεψη για τα τέλη του 2016; ..

Καθόλου υπεραισιόδοξη. Αποτελεί απόφαση και στόχο του Eurogroup να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η συζήτηση εντός ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Αυτό ακριβώς πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση σε αντίθεση με τις προηγούμενες που μιλούσαν για βιωσιμότητα του χρέους, καταφέραμε έναν οδικό χάρτη δεσμευτικό, ο οποίος έχει μέτρα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτός ο δεσμευτικός χάρτης αποτελεί συμφωνία και της Ελλάδας και των δανειστών και περιμένουμε από όλους να την εκπληρώσουν. Όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και οι επαφές αυτό το διάστημα προσπαθούν να εκπληρώσουν αυτόν τον στόχο.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)