to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 17.06.2020

πηγή: pressproject

Κοινωνία

Το υπουργείο Παιδείας εξαφανίζει την Τέχνη από τα Λύκεια- και αυτό δεν είναι Fake News

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες για την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να εξοβελίσει την Τέχνη από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς δημοσιεύτηκε το ωρολόγιο πρόγραμμα Γυμνασίων - Λυκείων που θα ισχύσει από το επόμενο σχολικό έτος 2020 -2021. Μια «είδηση» που κυκλοφορεί και περιέχει πολλές αλήθειες και μια ανακρίβεια, και απέναντι οι ελεγκτές του Facebook που στάθηκαν μόνο στο τελευταίο.


(για τις νεότερες εξελίξεις την Πέμπτη 18/6, διαβάστε: «Καταργήσαμε τα καλλιτεχνικά γιατί τα παρακολουθούσαν λίγοι» λέει τώρα το υπ. Παιδείας)

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα καθορίστηκαν και δημοσιεύτηκαν με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, τα νέα ωρολόγια προγράμματα για τα μαθήματα Γυμνασίου – Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2020-2021.

Έπειτα, σε μια σειρά από διαδικτυακά μέσα αναδείχθηκε το ζήτημα του εξοβελισμού της Τέχνης από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μέσω ενός συγκεκριμένου υπογεγραμμένου άρθρου υπό τον τίτλο «Κατάργηση Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στην Εκπαίδευση», το οποίο αναδημοσιεύθηκε ως «φρέσκο», ενώ στην πραγματικότητα είναι του 2013.

Πού αναφερόταν το εν λόγω άρθρο -της Ελένης Γούναρη;

Όπως έγραψε το EllinikaHoaxes αναφερόταν στην εξαγγελθείσα το 2013, αλλά τελικώς μη πραγματοποιηθείσα, κατάργηση της διδασκαλίας των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής από το πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο, κατά μια περίεργη σύμπτωση όσα χθες πολλά διαδικτυακά μέσα παρουσίασαν ως «νέα» ενώ στην πραγματικότητα βασιζόντουσαν σε άρθρο του 2013, εν τέλει έχουν βάση.

Τελικά, τι αναφέρει το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας για το 20-21;

Σύμφωνα με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων* για το σχολικό έτος 2020-2021, όντως τα μαθήματα που αφορούν τις Τέχνες, δηλαδή τα μαθήματα της μουσικής και των καλλιτεχνικών, συνεχίζουν να υπάρχουν όπως συνέβαινε έως σήμερα στο Γυμνάσιο. Μια ώρα τη βδομάδα για το κάθε ένα από αυτά σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.

Στο Λύκειο, ωστόσο, όντως δε θα διδάσκονται πλέον μαθήματα Τέχνης οι μαθητές. Όπως και η Κοινωνιολογία- τα μαθήματα Τέχνης, εξορίζονται εξίσου από το Λύκειο για το επικείμενο σχολικό έτος με απόφαση της κυβέρνησης.

Στην πρώτη τάξη του ημερήσιου Γενικού Λυκείου, σύμφωνα με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου, καταργείται το δίωρο υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες» του οποίου αμιγώς το περιεχόμενο άγγιζε ζητήματα τέχνης καθώς σε αυτό οι μαθητές καλούνταν να δημιουργήσουν και να δουλέψουν πάνω σε projects που τους εκφράζουν. Παράλληλα, καταργείται το μαθήματα «επιλογής» Ευρωπαϊκός Πολιτισμός / Καλλιτεχνική Παιδεία (Εικαστικά ή Μουσική ή Στοιχεία Θεατρολογίας).

Ως προς τα μαθήματα Τέχνης και τη Γ’ Λυκείου, στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα εξοβελίζεται το μάθημα «επιλογής» Ελεύθερο-Γραμμικό Σχέδιο, παρά το γεγονός ότι παραμένει ως προαπαιτούμενο εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες για τους μαθητές που στοχεύουν σε σχετικές σχολές, ωθώντας τους μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση- αναγκαστικά.

Συνοψίζοντας:

Η απόφαση του υπουργείου για την κατάργηση των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια είναι μια πραγματική και τωρινή απόφαση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αρκετά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν τα λεγόμενα άρθρου του 2013. Τα μαθήματα στο Γυμνάσιο συνεχίζονται ως είχαν, ωστόσο οι ήδη ελάχιστες ώρες που υπήρχαν στο πρόγραμμα του Λυκείου εξαφανίζονται.

Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τις επιπόλαιες «αναρτήσεις» των ελεγκτών του Facebook.

(Πηγή Press Project - Νάντια Ρούμπου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το υπουργείο Παιδείας εξαφανίζει την Τέχνη από τα Λύκεια- και αυτό δεν είναι Fake News

 Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Φτιάχνουν ένα σχολείο που εκφυλίζεται σε κέντρο κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων

ΕΠΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Όταν τα Ellinika Hoaxes παράγουν fake news και αναπαράγουν νεοδημοκρατικά hoaxes

ο Παρατηρητήριο για την Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο - Κάποιοι μίλησαν -λανθασμένα- για κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και στα Γυμνάσια. Τα Ellinika Hoaxes, λειτουργώντας ως γραφείο τύπου της ΝΔ, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ώστε να διαψεύσουν την πραγματικότητα συνολικά.

Η ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr σε σημερινό της άρθρο με τίτλο: «Fake news περί κατάργησης των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» ισχυρίζεται πως μια σειρά από ηλεκτρονικά μέσα (πχ: alfavita.gr, news247.gr, in.gr, tovima.gr, documentonews.gr, tvxs.gr, ethnos.gr) αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις που βασίζονται σε «ανακύκλωση πληροφοριών από τον Αύγουστο του 2013, όταν εξαγγέλθηκαν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Ανάλογη προειδοποίηση περί διασποράς ψευδών ειδήσεων και αποκλεισμό της δημοσίευσης έλαβε και το Παρατηρητήριο για την Παιδεία, το οποίο αναπαρήγαγε την είδηση από το δημοσιογραφικό-ενημερωτικό site news247.gr:

Σημειώνεται πως από το 2019, τα Ellinika Hoaxes είναι συνεργάτης του κοινωνικού δικτύου Facebook, ελέγχοντας τις εικόνες, τα βίντεο και τα άρθρα που «ανεβαίνουν» στην πλατφόρμα, ως μέρος της πρωτοβουλίας του κοινωνικού δικτύου για τον έλεγχο των γεγονότων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ιστοσελίδα, για τις υπηρεσίες που προσέφερε το 2019, εισέπραξε το ποσό των 269.480 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «η ανακύκλωση ενός άρθρου γνώμης για την εξαγγελθείσα το 2013, αλλά τελικώς μη πραγματοποιηθείσα, κατάργηση της διδασκαλίας των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής από το πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πυροδότησε σειρά δημοσιευμάτων που παρουσίασαν τις πληροφορίες αυτές ως πρόσφατες, αναφερόμενα σε πρόθεση ή και ανειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για εξοβελισμό των σχετικών με την τέχνη μαθημάτων».

Προς ενίσχυση της συγκεκριμένης άποψης, επισυνάπτεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των τριών τάξεων του Γυμνασίου (σχετικό ΦΕΚ), παραγνωρίζοντας πως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανήκουν και τα Λύκεια. Τα Ellinika Hoaxes κάνουν λόγο για ψευδείς ειδήσεις χρησιμοποιώντας ψευδή είδηση. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου καθορίζεται ως εξής:

– για την Α’ τάξη: τα «Αγγλικά» γίνονται ξεχωριστό υποχρεωτικό τρίωρο μάθημα, ενώ παραμένει η υποχρεωτική δυνατότητα επιλογής μεταξύ Γαλλικών ή Γερμανικών (2 ώρες ανά εβδομάδα). Το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής» από μάθημα «Επιλογής» γίνεται πλέον υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές (2 ώρες ανά εβδομάδα). Κατά 1 ώρα μειώνεται το μάθημα «Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου, Κοινωνιολογία)», καταργείται το δίωρο υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες» και τα μαθήματα «Επιλογής»:

Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων ή
Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός ή
Καλλιτεχνική Παιδεία (Εικαστικά ή Μουσική ή Στοιχεία Θεατρολογίας)

– για την Β’ τάξη, τα «Αγγλικά» γίνονται ξεχωριστό υποχρεωτικό δίωρο μάθημα και η «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» από μονόωρο γίνεται δίωρο. Η «Φυσική Αγωγή» από μονόωρη γίνεται δίωρη. Αντικαθίσταται το δίωρο μάθημα «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική Επιστήμη)» με τα «Λατινικά» για τους μαθητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών και στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών αυξάνονται κατά 1 ώρα τα «Μαθηματικά» και μειώνεται αντίστοιχα κατά 1 ώρα η «Φυσική». Καταργείται το δίωρο μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» και το δίωρο μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες».


– για την Γ’ τάξη, προστίθεται η «Ιστορία» ή τα «Μαθηματικά» ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού. Προστίθεται το δίωρο μάθημα «Αγγλικά» και Αυξάνεται κατά 1 ώρα η «Φυσική Αγωγή». Καταργούνται τα «Μαθήματα Επιλογής» και δεν υπάρχουν ως δυνατότητα διδασκαλίας τα μαθήματα «Γαλλικά», «Γερμανικά», «Ελεύθερο Σχέδιο», «Γραμμικό Σχέδιο» και «Λατινικά».


▸ εδώ το ΦΕΚ για το σχολικό έτος 2019-2020

▸ εδώ το ΦΕΚ για το σχολικό έτος 2020-2011

Καταληκτικά, το υπουργείο Παιδείας καταργεί κάθε καλλιτεχνικό μάθημα από το Λύκειο (Καλλιτεχνική Παιδεία, Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο). Ειδικότερα, η κατάργηση των μαθημάτων σχεδίου ωθεί απροκάλυπτα τους μαθητές στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα καθώς υπάρχουν σχολές που απαιτούν εξέταση σχεδίων για την εισαγωγή των υποψήφιων (πχ: Αρχιτεκτονική).

Επίσης απομακρύνει τα μαθήματα από το πεδίο των κοινωνικών επιστημών (Κοινωνιολογία, Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης & Δημοκρατία, Ελληνικός & Ευρωπαϊκός Πολιτισμός).

Κάποιοι μίλησαν -λανθασμένα- για κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και στα Γυμνάσια. Τα EllinikaHoaxes, λειτουργώντας ως γραφείο τύπου της ΝΔ, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ώστε να διαψεύσουν την πραγματικότητα συνολικά.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)