to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 28.11.2016

Κοινωνία

Υπ. Παιδείας προς σχολάρχες: Ο νόμος για το «My school» θα εφαρμοστεί προς κάθε κατεύθυνση

«Η υποχρέωση των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων να αποστέλλουν τα στοιχεία στο My school, όπως πράττουν και τα δημόσια σχολεία είναι αδιαπραγμάτευτη και η μη τήρησή της παράνομη», διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας απαντώντας στη νέα πρόκληση των σχολαρχών


Με αφορμή την προσφυγή του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη λειτουργία του My school και όσα ανυπόστατα επικαλούνται σ’ αυτήν, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων δηλώνει:

«Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του My school είναι σαφές και αυστηρό ώστε να προστατεύονται πλήρως τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των γονιών τους, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την τριετή άψογη λειτουργία του.

Η υποχρέωση των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων με βάση το ν. 4415/2016 να αποστέλλουν τα στοιχεία στο My school, όπως πράττουν και τα δημόσια σχολεία είναι αδιαπραγμάτευτη και η μη τήρησή της παράνομη.

Η προσπάθεια εκ μέρους των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων να ακυρώσουν με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα την εφαρμογή του νόμου, είναι και αναποτελεσματική και ύποπτη σε ό,τι αφορά στην τελική επιδίωξή τους. Ο νόμος θα εφαρμοστεί προς κάθε κατεύθυνση».

ΟΙΕΛΕ: Απάντηση-κόλαφος του υπουργείου στους σχολάρχες

Για «ηχηρό ράπισμα στους εκπροσώπους των σχολαρχών», κάνει λόγο η ΟΙΕΛΕ αναφορικά με την παραπάνω  ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το αίτημα του Συνδέσμου τους προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να εξαιρεθούν τα ιδιωτικά σχολεία από την καταχώριση στοιχείων στο πληροφορικό σύστημα Myschool.  Η ΟΙΕΛΕ με χθεσινή της ανακοίνωση είχε αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις των εκπροσώπων των σχολαρχών πίσω από την εξαίρεση που ζήτησαν και την καταχώριση στοιχείων στο Myschool. 

Όπως τονίζει η ΟΙΕΛΕ: Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων γνωρίζουν πολύ καλά ότι από τα στοιχεία ο κρατικός επόπτης μπορεί εύκολα να διαπιστώσει σοβαρότατες παρανομίες, όπως π.χ. την αδήλωτη εργασία, την παραχάραξη των βαθμολογιών, ιδίως τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, όπου σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται αφύσικος αριθμός «αριστούχων» σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία, την καταστρατήγηση ωρολόγιων προγραμμάτων κ.τ.λ.  Η εμμονή των ιδιοκτητών στη συντήρηση συνθηκών αδήλωτης εργασίας που προκαλεί σημαντική ροή «μαύρου» χρήματος στα ταμεία τους πιστοποιείται και από τη σχεδόν μαζική άρνησή τους να καταθέσουν στοιχεία για τις εκτός ωρολόγιου προγράμματος δραστηριότητες (λίστα δραστηριοτήτων, εκπαιδευτικό προσωπικό, αριθμός μαθητών και τμημάτων), όπως προβλέπει ο Ν. 4415/2016.

Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ζητώντας του να μην υπάρξει καμία εξαίρεση στη δήλωση στοιχείων του Myschool ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και τονίζοντας ότι θα πρέπει να παταχθεί άμεσα η απείθεια της μεγάλης πλειονότητας των σχολαρχών στην κατάθεση στοιχείων για τις εκτός ωρολογίου προγράμματος δραστηριότητές τους.

Όπως ανέφερε την Κυριακή αναλυτικά η ΟΙΕΛΕ για τη νέα πρόκληση των σχολαρχών:

Δεν αποτελεί νέα είδηση το ότι οι εκπρόσωποι των σχολαρχών δίνουν λυσσαλέα μάχη για να αποφευχθεί κάθε εποπτεία του κράτους στα ιδιωτικά σχολεία. Όμως, χθες ξεπέρασαν κάθε όριο με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς, εάν έχουν συναίσθηση των όσων πράττουν δημόσια και το πόσο βλάπτουν οι εξοργιστικές πρωτοβουλίες τους την εικόνα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στα μάτια των (αποσβολωμένων) πολιτών.

Με αίτημά τους προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (και επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας) ζητούν να μην καταχωρίζουν τα στοιχεία των σχολείων τους στο πληροφοριακό σύστημα myschool, όπου δηλώνουν στοιχεία όλες οι δημόσιες σχολικές μονάδες. Με πρόσχημα τη διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, επιδιώκουν να καλύπτουν τα πραγματικά νούμερα των μαθητών, τα στατιστικά των βαθμολογιών κ.λπ., από όπου ο κρατικός επόπτης μπορεί να διαπιστώσει με ευκολία το μέγεθος της αδήλωτης εργασίας, την τήρηση των νόμιμων κανόνων ασφαλείας και υγιεινής (πχ, νόμιμος αριθμός μαθητών ανά τάξη), «περίεργα» ποσοστά άριστων βαθμολογιών, ιδίως στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου.

 

ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι μέχρι σήμερα, καθ’ υπόδειξιν του Συνδέσμου των σχολαρχών, οι ιδιωτικές σχολικές μονάδες αρνούνται να συμμορφωθούν με το Ν. 4415/2016 όπου προβλέπεται η κατάθεση στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλων των εκτός ωρολογίου προγράμματος δραστηριοτήτων, του αριθμού των τμημάτων και των μαθητών. Οι λόγοι μη συμμόρφωσης ευνόητοι. Η απόκρυψη εργαζόμενων, ώστε να συνεχίζεται η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή.

Η ΟΙΕΛΕ για μια ακόμη φορά είναι υποχρεωμένη να καταγγείλει δημόσια την ακραία αντικοινωνική και παράνομη πολιτική του Συνδέσμου των σχολαρχών. Αποστέλλει, ταυτόχρονα, επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας ζητώντας να τηρηθεί η ισονομία αντιμετώπισης δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων από την πολιτεία, να εφαρμοστούν επιτέλους οι διατάξεις του προσφάτως ψηφισμένου Ν. 4415/2016 και να τιμωρηθούν οι σχολάρχες που αρνούνται να δηλώσουν τις δραστηριότητές τους προκειμένου να προστατέψουν τη ροή μαύρου χρήματος στα ταμεία τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)