to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:02 | 07.12.2023

Πολιτική

Φορολογικό νομοσχέδιο: Σε εξέλιξη η ονομαστική ψηφοφορία που έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση για το νομοσχέδιο στο οποίο η κυβέρνηση αποδίδει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», ενώ στην πραγματικότητα επιβάλλει ισοπεδωτικό φόρο στο σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών - Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση θέλει να «τιμωρήσει» τους ελεύθερους επαγγελματίες - Aίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


(Ο Κ. Χατζηδάκης στα υπουργικά εδρανα - Ο Κυρ. Μητσοτάκης απαξίωσε τη διαδικασία αποχωρώντας από την αίθουσα μετά την ομιλία του. Χθες. Τρίτης, πραγματοποιήθηκε μαζικό συλλαλητήριο ενάντια στο φορομπηχτικό νομοσχέδιο ).

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και σε άρθρα του νομοσχεδίου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Ονομαστική διεξάγεται για το άρθρο 7 «Πρόστιμα για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό», το άρθρο 15 «Ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας», το άρθρο 49 «Μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου» και το άρθρο 50 «μείωση συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών».

Αίτηση ονομαστικής επί της αρχής και επί των άρθρων 7, 15, 49 και 50 υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αίτηση ονομαστικής επί της αρχής και επί των άρθρων 15, 49 και 50 υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ. Αίτηση ονομαστικής επί της αρχής και επί των άρθρων 15, 49 και 50 υπεβλήθη από το ΚΚΕ.

Ολοκληρώνεται σήμερα, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στοχεύει «στον περιορισμό της φοροδιαφυγής», παρ'όλο που ακόμα και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα σε πολλές του πλευρές, όπως π.χ. για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος. 

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρίαση:

Τέσσερις (μικρές) αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο από τον Κ. Χατζηδάκη κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης. Αφορούν μικρά χωριά και νησιά, περίπτερα, ασφαλιστικούς συμβούλους και οδηγούς ταξί με μερίδιο κάτω του 25%.

Η συζήτηση την πρώτη ημέρα κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες και στη διάρκειά της μίλησαν οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί. Η αντιπολίτευση στέκεται σύσσωμη απέναντι στις ρυθμίσεις που προωθεί το υπ. Εθνικής Οικονομίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ένσταση αντισυνταγματικότητας κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

Πλήθος παρατηρήσεων απ' το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής στο νομοσχέδιο, όπου αποτυπώνεται ο προβληματισμός για τα τεκμήρια και το εάν αυτά ανταποκρίνονται στα λεγόμενα «δεδομένα της κοινής πείρας», ενώ δεν υπάρχει ανάπτυξη των εμπειρικών δεδομένων στα οποία βασίσθηκε η κατ'αρχήν ταύτιση του ελάχιστου εισοδήματος.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη και θα κορυφωθεί με τις ονομαστικές ψηφοφορίες που έχουν ζητήσει τα κόμματα, ενώ υπόψη θα πρέπει να ληφθούν και οι παρατηρήσεις του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής.

Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το κόμμα του καταθέτει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου «Πρόστιμα για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής από φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό», «γιατί η διάταξη ορίζει ότι εφεξής τα πρόστιμα θα επιβάλλονται ανά έλεγχο και όχι ανά παράβαση». Ονομαστική ψηφοφορία ζητάει, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 15 για την εισαγωγή του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, στο άρθρο 49 για τη «μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», και το άρθρο 50 για τη «μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών».

Ιδίως για τα άρθρα 49 και 50, ο Ν. Παππάς είπε ότι είναι διατάξεις που αποφάσισε να φέρει η κυβέρνηση για να βοηθήσει και τους ανθρώπους που βγάζουν λεφτά από το Χρηματιστήριο.

Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε, αργά χθες, και το ΠΑΣΟΚ επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί των άρθρων 15, 49 και 50.

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και σε τρία άρθρα: Το άρθρο 15 για το «ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας» (σ.σ. τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες), το άρθρο 49 για τη «μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», και το άρθρο 50 για τη «μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών».

Η αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα 49 και 50 υποβλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που «εξοντώνει» τους ελεύθερους επαγγελματίες, «επιφυλάσσει μειώσεις φόρων για τις μεγάλες εταιρείες».

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει ότι η ετήσια απώλεια εσόδων από τη «μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου» και τη «μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών» θα είναι περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το νομοσχέδιο αποδίδει δικαιοσύνη και προάγει δικαιότερο φορολογικό σύστημα, που θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Εκφράζει την πεποίθηση ότι τα μέτρα έχουν τη στήριξη της κοινωνίας και της πλειονότητας των ίδιων των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε πως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νομοσχεδίου θα είναι ότι περίπου το 17% των επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο 1.000 ευρώ και το 54% θα πληρώνει φόρο 3.000 ευρώ.

«Από τους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένουμε να εισπράξουμε μόλις 500 εκατομμύρια»

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης θέλησε να παρουσιάσει ότι το νομοσχέδιο ανακτά 3 δισεκατομμύρια από το σύνολο των μέτρων που εισάγει, όμως η κριτική από όλες τις πλευρές, καθώς και οι αναφορές του υπουργού αλλά και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγούν στο συμπέρασμα πως από την εν λόγω ρύθμιση η κυβέρνηση στοχεύει σε έσοδα μόλις 500 εκ. ευρώ - ένα μικρό μόνο κλάσμα όσων υπολογίζονται πως χάνονται από τη φοροδιαφυγή.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του άρθρου 15 του νομοσχεδίου, υπό το φως της έκθεσης της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το άρθρο αφορά στον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών στη βάση του κατώτατου μισθού -διαβάστε αναλυτικά παρακάτω.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταπολεμά, αλλά αντίθετα συντηρεί και ωθεί στη φοροδιαφυγή», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αυτό που θέλει να κάνει είναι να "τιμωρήσει" τους ελεύθερους επαγγελματίες, και να τους οδηγήσει προς τη μισθωτή εργασία στις μεγάλες εταιρείες» (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Στιγμιότυπα της πρώτης ημέρας της συζήτησης για το φορολογικό νομοσχέδιο:

Ο Κυρ. Μητσοτάκης βάφτισε «μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης» το φορομπηχτικό νομοσχέδιο

Με άλματα λογικής και με επικίνδυνες συνδέσεις και στόχο τον κοινωνικό αυτοματισμό εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για να υπερασπιστεί το φορολογικό έκτρωμα της κυβέρνησής του απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του έκανε φανερό ότι είχε δυο στόχους:

Ο πρώτος, να συκοφαντήσει οριζόντια, όπως και το οριζόντιο τεκμαρτό, τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες.

Και ο δεύτερος να τους αποδώσει βορά σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, δείχνοντάς τους ως τους φοροφυγάδες που εμμέσως πλην σαφώς ευθύνονται για τον υψηλό ΦΠΑ και τους μισθούς που βρίσκονται στον πάτο του βαρελιού. (διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση θέλει να «τιμωρήσει» τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Το φορολογικό νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταπολεμά, αλλά αντίθετα συντηρεί και ωθεί στη φοροδιαφυγή», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αυτό που θέλει να κάνει είναι να "τιμωρήσει" τους ελεύθερους επαγγελματίες, και να τους οδηγήσει προς τη μισθωτή εργασία στις μεγάλες εταιρείες».

Όπως εξήγησε ο Σ. Φάμελλος: «Το νομοσχέδιο βαφτίζει περιορισμό της φοροδιαφυγής ένα οριζόντιο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, το οποίο αναπαράγει την αναχρονιστική λογική των τεκμηρίων και πέφτει επί δικαίους και αδίκους».

Συνεχίζοντας την κριτική κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και ασυνέπεια σε σχέση με τις παλαιότερες υποσχέσεις της: «Η κυβέρνηση που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σχεδιάζει εν κρυπτώ νέα φορολόγηση της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών και στο Πρόγραμμα Νέας Δημοκρατίας, στη σελ. 6, Δίκαιη φορολογία, εξήγγειλε "Αναπροσαρμογή και εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων από 01/01/2025", βάζει και νέα τεκμήρια και νέους φόρους. Ναι είναι συνέπεια στην υποκρισία στην αδικία στην ανεπάρκεια και στον αναχρονισμό».

Συμπυκνώνοντας υποστήριξε:

Η κυβέρνηση:

- παραδέχεται ότι απέτυχε στη φοροδιαφυγή 4,5 χρόνια,

- απαξιώνει όλα τα βήματα ψηφιακού εκσχυγχρονισμού,

- εισάγει ένα αναχρονιστικό χαράτσι με τη μορφή τεκμαρτού εισοδήματος,

- ωθεί σε περαιτέρω φοροδιαφυγή εφόσον απαξιώνει τα φορολογικά έξοδα και ωθεί τα μεγάλα εισοδήματα σε τεκμαρτό προσδιορισμό,

- συντρίβει άδικα τα χαμηλά εισοδήματα και πολλούς κλάδους,

- αποφεύγει τη φορολόγηση των υπερκερδών, της αιχροκέρδειας, των εχόντων δηλαδή,

- ωθεί σε αναδιάρθρωση της αγοράς εις βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Παππάς τόνισε, καταθέτοντας την ένσταση αντισυνταγμοτικότητας, ότι το σύνταγμα δεν απαγορεύει να φορολογούνται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με τεκμήρια. Υπό δύο σοβαρές προϋποθέσεις όμως: τα τεκμήρια να είναι μαχητά και να βασίζονται σε διδάγματα κοινής πείρας. «εδώ δεν έχουμε διδάγματα κοινής πείρας. Υπογραμμίζεται με εμφατικό τρόπο, από την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου, και αν υπάρχουν κάποια διδάγματα πείρας, δεν είναι κοινά. Δεν είδαμε κόμμα της αντιπολίτευσης ή έναν φορέα να μοιράζεται τα διδάγματα πείρας που έχει ο συγγραφέας του νόμου, ο οποίος μάλλον είναι διαφορετικός από τον συγγραφέα της ανάλυσης συνεπειών της ρύθμισης. Η ανάλυση συνεπειών, δεν παραπέμπει σε πραγματικά δεδομένα για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων και των ελευθέρων επαγγελματιών, με βάση τον κατώτατο μισθό. Καταθέτουμε λοιπόν ένσταση αντισυνταγματικότητας», είπε ο Νίκος Παππάς και τόνισε ότι είναι μείζον να συζητηθεί τώρα η ένσταση αντισυνταγματικότητας, δηλαδή προτού ανέβει στο βήμα ο πρωθυπουργός.

Η παρέμβαση του Νίκου Παππά για την κατάθεση της ένστασης αντισυνταγματικότητας

Θ. Ξανθόπουλος: Σύστημα αντίθετο στην συνταγματική αρχή της ισότητας

“Υποβάλλουμε ένσταση αντισυνταγματικότητας κυρίως για το άρθρο 15 του φορολογικού νομοσχεδίου, με το οποίο εισάγεται ένα νέο σύστημα τεκμαρτού ελάχιστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, με εξαίρεση την αγροτική, το οποίο συναρτάται με το ετήσιο ποσό του νομοθετημένο κατώτατου μισθού”, τόνισε ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, αναπτύσσοντας στην Ολομέλεια την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

“Εχουμε την άποψη ότι η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 15 αντίκειται στο άρθρο 4 παρ.1 και 5. του Συντάγματος στην αρχή της ισότητας, εν όψει, όχι μόνο της ουσιώδους διαφοράς των συνθηκών απασχολήσεως των εν λόγω δύο κατηγοριών προσώπων αλλά, προεχόντως, λόγω της ριζικής, επί συνταγματικού επιπέδου, διαφοράς του νομικού καθεστώτος υπό το οποίο οι μισθωτοί παρέχουν τις υπηρεσίες τους εν σχέσει προς τους μη μισθωτούς δηλαδή τους αυτοαπασχολούμενους.”, συμπλήρωσε.

(διαβάστε περισσότερα και τι αναφέρει η ένσταση αντισυνταγματικότητας εδώ)

Γ. Γαβρήλος: Η κυβέρνηση διαλύει τη μεσαία τάξη

Κατά την τελική συζήτηση στην Ολομέλεια για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ο Γιώργος Γαβρήλος, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει απέναντί της όλη την κοινωνία, καθώς «το Νομοσχέδιο αυτό έχει καταφέρει να συσπειρώσει όλη την κοινωνία και τον παραγωγικό κόσμο απέναντι στην κυβέρνηση. Οι ρυθμίσεις είναι οριζόντιες, άδικες, εκδικητικές και καταστροφικές. Ο τεκμαρτός φόρος- το χαράτσι δηλαδή που επιβάλλεται- θα φέρει απανωτά λουκέτα και θα οδηγήσει στην ανεργία πολλούς επιστήμονες- ελεύθερους επαγγελματίες».

«Το νέο φορολογικό εφαρμόζεται για τα εισοδήματα του 2023. Άρα μιλάμε για ρυθμίσεις με αναδρομικότητα, γεγονός που δεν έχει ξαναγίνει.», σημείωσε ακόμα ο Γ. Γαβρήλος και επισήμανε: «Έχουμε την κατάργηση της αναλογικότητας της φορολογίας, αφού το τεκμαρτό εφαρμόζεται οριζόντια. Ισοπεδώνει την έννοια της επιχειρηματικότητας, δεν αποδέχεται την περίπτωση ζημιών αλλά ούτε και εξόδων λειτουργίας. Και τέλος, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση είναι ανίκανη να ελέγξει την φοροδιαφυγή» (αναλυτικά).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)