to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:24 | 05.12.2023

Οικονομία

«Όχι στη στοχοποίηση και τον αφανισμό»: Μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στο φορολογικό - Χωρίς ταξί η Αθήνα

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είπαν με τη μεγάλη του συγκέντρωση στο Σύνταγμα ένα βροντερό «όχι» στο άδικο «τσουβάλιασμα» που επιχειρεί η κυβέρνηση θεωρώντας τους συλλήβδην φοροφυγάδες


(φωτ.: EUROKINISSI)

Κλιμακώνονται οι δυναμικές κινητοποιήσεις των φορέων που εκπροσωπούν τους ελεύθερους επαγγελματίες , καθώς συνεχίζεται η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ στη συνέχεια θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Πορεία δικηγόρων

(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Η μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ελεύθερων επαγγελματιών ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα. Στο Σύνταγμα βρέθηκαν ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, δικηγόροι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και αυτοκινητιστές ταξί προκειμένου να διεκδικήσουν την απόσυρση των προωθούμενων φορολογικών μέτρων.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι τροποποιήσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο δεν ικανοποιούν τους φορείς, οι οποίοι εκτιμούν ότι αυτές έχουν δευτερεύοντα χαρακτήρα και δεν αλλάζουν την ουσία του.

H Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών - Επιστημόνων - Επαγγελματοβιοτεχνών - Εμπόρων δηλώνει πως δεν θα υποχωρήσει απέναντι στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα: «Η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τις επιλογές της χαρακτηρίζει συλλήβδην όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί αυθαίρετα ισοπεδωτικού χαρακτήρα κριτήρια και επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος».

Όλοι οι δρόμοι από Ομόνοια μέχρι Σύνταγμα ήταν κλειστοί καθώς συνεχώς κατέφθαναν σωματεία και διαδηλωτές.

Πέραν των δικηγόρων, στο χορό και έχουν μπει μεταξύ άλλων και οι γιατροί με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γ. Πατούλη που συναίνεσε στην εκφώνηση λόγου από την εξέδρα. Μια κίνηση που ενδεχομένως έχει και πολιτική σημασία.

Τις βασικές διαφωνίες τους οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών, εξέφρασαν σε ανακοίνωση τους. Όπως τονίζουν πως η εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος «πλήττει υπέρμετρα την μεσαία τάξη, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν ατομικά την δραστηριότητά τους».

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, χειρόφρενο σήμερα (Τρίτη) και αύριο τραβούν οι αυτοκινητιστές ταξί στην Αττική, ενώ ήδη από χθες έχουν ξεκινήσει 48ωρες απεργίες οι συνάδελφοί τους σε Θεσσαλονίκη και επικράτεια. Αν μάλιστα το νομοσχέδιο ψηφιστεί την Πέμπτη, η απεργία των ταξί θα συνεχιστεί και εκείνη την ημέρα στην Αθήνα.

Αναλυτικότερα η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων -Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων αναφέρει:

«Τα νέα φορολογικά μέτρα, που προωθεί η Κυβέρνηση δεν καταπολεμούν, δυστυχώς, τη φοροδιαφυγή, αντίθετα, πλήττουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους και προστατεύουν τα μεγάλα εισοδήματα και τις εταιρείες.

Η Κυβέρνηση, εάν πράγματι επιδιώκει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οφείλει να αξιοποιήσει τα σύγχρονα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ), που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της και να μην καταφεύγει σε αναχρονιστικές πρακτικές θέσπισης τεκμηρίων, που ενεργούν άδικα και ισοπεδωτικά.

Η εισαγωγή φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος, η φορολόγηση δηλαδή για εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί, οδηγεί σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση μεγάλο τμήμα ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία έρχεται να προστεθεί πολλαπλασιαστικά στα ήδη υπάρχοντα οικονομικά τους προβλήματα, ως αποτέλεσμα της υπερδεκαετούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, λόγω μνημονίων, πανδημίας, ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και πληθωρισμού.

Η Κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα του ενεργού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, της μεσαίας τάξης, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές του υποχρεώσεις, έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και έχει απωλέσει ρυθμίσεις οφειλών με άμεσο κίνδυνο τη λήψη καταδιωκτικών μέτρων εις βάρος του.

Η Κυβέρνηση μάλιστα, προκειμένου να στηρίξει τις επιλογές της χαρακτηρίζει συλλήβδην όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί αυθαίρετα ισοπεδοτικού χαρακτήρα κριτήρια και επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος.

Επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες με τους μισθωτούς, ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες, όπως έχει κρίνει, άλλωστε, και το ΣτΕ (αποφάσεις 1880 και 1888/2019) και ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν το αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών. Και παράλληλα, για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, χρησιμοποιεί τον μικτό μισθό, συνυπολογιζομένων δώρων και ασφαλιστικών εισφορών και όχι τον καθαρό.

Περαιτέρω, το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα, αφενός να υπάρχει φορολόγηση με βάση εισοδήματα τρίτων, κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, που προσβλέπει ότι έκαστος συμμετέχει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους και αφετέρου να μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής.

Η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσχηματική αφενός γιατί αφορά συγκεκριμένες μόνο κατηγορίες και αφετέρου διότι τυχόν αμφισβήτηση των τεκμηρίων, δικαστικά ή διοικητικά, καθίσταται στην πράξη, όπως έχει αποδειχθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλυσιτελής. Επίσης ο κατ’ επιλογήν έλεγχος οδηγεί σε οιονεί περαίωση υποθέσεων και σε περαιτέρω διεύρυνση της φοροδιαφυγής σε βάρος των ειλικρινών φορολογούμενων ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς είμαστε αρωγοί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία όμως προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις πραγματικές δυνάμεις του και όχι με «τεκμαρτά» και απολύτως ανύπαρκτα εισοδήματα.

Για όλους εμάς, η απόσυρση των νέων φορολογικών μέτρων αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας τόσο για την ύπαρξή μας όσο και την αξιοπρέπειά μας και ως εκ τούτου είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο».
Κλειστές επιχειρήσεις και κινητοποίηση εμπόρων και επιστημόνων και στη Θεσσαλονίκη

Βιοτέχνες, επαγγελματίες, οδοντογιατροί, αρχιτέκτονες ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο και καλούν τα μέλη των φορέων τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το μεσημέρι στη μία στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σε διαμαρτυρία καλεί όλα τα μέλη της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της σε κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων και σε συγκέντρωση έξω από το ΥΜΑΘ.

«Η συμμετοχή και η μαζικότητα στις κινητοποιήσεις είναι κρίσιμης σημασίας, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι οι Επαγγελματοβιοτέχνες και Έμποροι μετά από 15 χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων και υπερφορολόγησης, δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν νέες επιβαρύνσεις που βασίζονται σε μια καθαρά εισπρακτική λογική που τελικά αποσκοπεί στην εξόντωση τους. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης σας καλεί όλους να δώσετε δυναμικά το παρόν», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ήδη βουτηγμένοι στα χρέη και η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τον υπόψη φορολογικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε ένα ευρώ ! Απλώς θα οδηγήσει τους μικρότερους επαγγελματίες σε αδιέξοδο και οριστικό τέλμα, αφανισμό και εξόντωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης.

Ανακοινώσεις έχουν εκδώσει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων και το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί.

Το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα δώσουν οι:

* Γενική Συνομοσπονδία, Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)

* Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

* Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

* Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

* Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

* Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

* Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ)

* Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών

* Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

* Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ)

* Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας

* Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος

* Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

* Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος

* Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)