to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:55 | 30.01.2020

Πολιτική

Εγκρίθηκε από τη Βουλή η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια το πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ - Τι προβλέπει η σύμβαση


Εγκρίθηκε από την ολομέλεια το πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 288 βουλευτές. «Υπέρ» τάχθηκαν 175 βουλευτές, «παρών» δήλωσαν 80 βουλευτές, «κατά» ψήφισαν 33 βουλευτές. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Οι βουλευτές Μπουρχάν Μπαράν, Ιλχάν Αχμέτ, Γιώργος Βαγιωνάς, Μαριέττα Γιαννάκου, Σταύρος Αραχωβίτης, Κωνσταντίνος Ζουράρις, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Τρύφων Αλεξιάδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Σπύρος Λάππας, απέστειλαν στο προεδρείο επιστολή πρόθεσης ψήφου η οποία όμως δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα.

«Πάγωμα» της συμφωνίας ζήτησε εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ

«Πάγωμα» της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και να επανεξεταστούν τα δεδομένα για την έγκρισή της, ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. «Πλέον, για τη χώρα μας, οι σχέσεις υποτέλειας πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να γίνεται με όρους ισοτιμίας, αμοιβαιότητας και εξασφάλισης όλων των εγγυήσεων που αναφέρονται στα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού», είπε ο Θοδωρής Δρίτσας και επικαλέστηκε την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και ενώ επίκειτο η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη».

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, προχώρησε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ και προετοίμασε την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας, ο κ. Δρίτσας επέμεινε ότι σήμερα αυτή πρέπει να «παγώσει» καθώς μεσολάβησαν σημαντικά γεγονότα, όπως η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και η υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Λιβύης και την Τουρκία. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι δεδομένη ενώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο», είπε ο κ. Δρίτσας.

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είδαμε μια άλλη πραγματικότητα, δηλαδή «ένα ισχυρό όπλο της Ελλάδας, η κυβέρνηση το θυσίασε στο πλαίσιο της επιλογής της για το πώς καλλιεργούνται οι καλές σχέσεις με τους συμμάχους», είπε ο κ. Δρίτσας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει, στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ να μη γίνει δεκτό το αίτημα της άλλης πλευράς η συμφωνία για τη Σούδα να έχει 5ετή διάρκεια, αλλά να υπάρχει ετήσια ανανέωση. Επίσης, όπως είπε, είχε πετύχει στις άλλες εγκαταστάσεις, τη διοίκηση να την διατηρήσουν οι ελληνικές αρχές.

ΝΔ: «Σημαντικά τα πλεονεκτήματα επικαιροποίησης της συμφωνίας του 1990»

Στην ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αναφέρθηκε από τη δική του πλευρά ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, εισηγητής της ΝΔ, κατά την κύρωση του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου τροποποίησης.

«Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών υπογράφηκε το 1990 και προέβλεπε οκταετή ισχύ με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων έξι μήνες πριν από τη λήξη της. Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, η Συμφωνία ανανεώνεται έκτοτε κάθε χρόνο και αυτό δεν αλλάζει με τη νέα ρύθμιση», είπε ο βουλευτής και προσέθεσε: «Λόγω της παρέλευσης του χρόνου και της αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο, η Συμφωνία του 1990 χρήζει επικαιροποίησης, ώστε να αποτυπώνει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αμυντική μας συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθότι, βάσει τεχνικών διευθετήσεων είχαν, ήδη, αναπτυχθεί σε διάφορες εγκαταστάσεις νέες μορφές αμυντικής συνεργασίας και για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και προοπτικές εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα «πλεονεκτήματα» της συμφωνίας, δηλαδή, «στη συμβολή της στην αμυντική θωράκιση της χώρας και ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, στη θωράκιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περίοδο που εκφράζονται σοβαρές απειλές και επεκτατικές βλέψεις από τη γείτονα».

Θα ψηφίσει τη συμφωνία το ΚΙΝΑΛ

Όπως είπε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγκίδης, το Κίνημα Αλλαγής, έχοντας συναίσθηση της κρίσιμης συγκυρίας, θα ψηφίσει τη συμφωνία αν και είναι κομμένη και ραμμένη κυρίως στα μέτρα των ΗΠΑ και όχι της χώρας. «Δώσατε πολλά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και πήρατε υποσχέσεις και ευχολόγια», είπε ο κ. Φραγκίδης.

Κατηγορηματική διαφωνία από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

«Απαιτούμε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα και να ξέρετε ότι δεν θα νομιμοποιηθεί ποτέ στη συνείδηση του λαού μας και των παιδιών του», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος. Χαρακτήρισε τη συμφωνία «καθοριστικό κρίκο στη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις» που «βάζει τη χώρα και το λαό σε τεράστιους κινδύνους».

«Η συμφωνία δεν ενισχύει την ασφάλεια στη χώρα μας, δεν προστατεύει τα σύνορά μας. Είναι ετεροβαρής για τη χώρα μας η συμφωνία. Δεν έχει ούτε πρόνοιες ούτε εγγυήσεις κατά της απειλής της ασφάλειας της ελληνικής κυριαρχίας», είπε από την πλευρά της η η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν κανένα αντάλλαγμα γι΄αυτά που παίρνουν με τη συμφωνία.

Το κείμενο του σχεδίου νόμου

Όπως είναι αναρτημένο στη σελίδα της Βουλής:

tags: Βουλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)