to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:06 | 30.01.2020

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκαλεί ανησυχία (βίντεο)

Στην ανησυχία που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την ομιλία του στην Βουλή, το βράδυ της Πέμπτης 30/1


Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε την Πέμπτη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την η κύρωση του πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης των ΗΠΑ [Παρακολουθήστε και διαβάστε για ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό μας θέμα.]:

"Ανησυχούμε", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το συναίσθημα που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτόν τον καιρό. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι "η μεγαλύτερη αιτία της ανησυχίας των πολιτών είναι η εξωτερική σας πολιτική", για να σχολιάσει πως "όσα βλέπει να κάνετε σε άλλα πιο εύκολα θέματα, φουντώνει αυτή την ανησυχία".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "η ανησυχία αυτή είναι πολιτική, κοινωνική, εθνική, ειλικρινής". Αυτό διότι, είπε, στην οικονομία "οι οιωνοί δεν είναι καλοί", στην κοινωνία η κυβέρνηση εφαρμόζει "με αγριότητα μια πολιτική που ευνοεί τα πάνω στρώματα, και συμπιέζει ακόμα παρακάτω τα κάτω" και στο προσφυγικό βρίσκεται στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, όπως είπε. "Δυστυχώς μαζί σας βρίσκεται σε αδιέξοδο και η χώρα και σε μεγάλο αναβρασμό οι τοπικές κοινωνίες", συνέχισε, μιλώντας για "αδυναμία και επιτελική ανικανότητα" της κυβέρνησης να διαχειριστεί προβλήματα. "Γιατί εσείς γεννάτε αντί να λύνετε προβλήματα", τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με το ποδόσφαιρο και τη σχετική κυβερνητική τροπολογία, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι "δεν μπορεί να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα" και ότι "δεν είναι σε θέση να χειριστεί προς το συμφέρον της κοινωνικής ομαλότητας και της δικαιοσύνης κάποιους ισχυρούς του χρήματος και των ΜΜΕ". "Εδώ τα κάνετε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και οδηγείτε σε αχρείαστους, σε μια τέτοια ιδιαίτερα στιγμή, διχασμούς", είπε, θέτοντας το ερώτημα: "Θα διαχειριστείτε άραγε μια κρίση - ο μη γένοιτο - στα εθνικά μας ζητήματα; Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν, που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες;".

Διαβάστε αναλυτικά όσα ειπώθηκαν τόσο στην πρωτολογία όσο και στην δευτερολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παρακάτω.

Δείτε εδώ το βίντεο από την δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα:

Πολιτική, κοινωνική, εθνική και ειλικρινής η ανησυχία των πολιτών: Ολόκληρη η πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα

Το συναίσθημα που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτόν τον καιρό είναι η ανησυχία, "ανησυχούμε", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια, με αντικείμενο την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι "η μεγαλύτερη αιτία της ανησυχίας των πολιτών είναι η εξωτερική σας πολιτική", για να σχολιάσει πως "όσα βλέπει να κάνετε σε άλλα πιο εύκολα θέματα, φουντώνει αυτή την ανησυχία".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε τους λόγους που το κόμμα του δεν μπορεί να υπερψηφίσει τη συμφωνία και επέλεξε το "παρών", αφού, όπως τον κατηγόρησε, δεν διασφάλισε καμία διαβεβαίωση για τη στάση των ΗΠΑ σε δύσκολες στιγμές. Είπε ότι "δεν πληρούνται σήμερα οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αποβεί θετική για τα συμφέροντα της χώρας" και εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του "με τη λογική του «δεδομένου» συμμάχου" που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί. Είπε ότι ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις για κοινή εθνική στρατηγική, αυτή δεν μπορεί να υπάρξει "αν δεν σταματήσετε να διαλαλείτε παντού πόσο δεδομένη είναι η χώρα, πόσο δεδομένος είστε εσείς και η εξωτερική μας πολιτική, αλλά και αν δεν σταματήσετε να ενεργείτε σαν δεδομένος, όχι μόνο σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά και με την ΕΕ".

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι για το "χάος" που, όπως υποστήριξε, έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στο ποδόσφαιρο και για τους "άθλιους χειρισμούς", την ευθύνη δεν έχει ο κ. Αυγενάκης αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. "Είστε εσείς προσωπικά υπεύθυνος για το χάος που έχετε δημιουργήσει στο χώρο του ποδοσφαίρου, γιατί η διαπλοκή σας με τους μεγαλόσχημους που σας στήριξαν και σας έφεραν στην κυβέρνηση, σας οδήγησε σε αυτούς τους πρωτοφανείς ακροβατισμούς", είπε στον κ. Μητσοτάκη. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός ήταν πίσω από την αντικατάσταση και την επιλογή δύο μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. "Είναι σα να αλλάζεις τον διαιτητή της αναμέτρησης στο ‘90 και ο νέος διαιτητής να σφυρίζει πέναλτι στο ‘93", είπε. "Δική σας ιδέα ήταν η τροπολογία που μέσα σε ώρες σκαρώσατε, υπό το κράτος του πανικού και των αντιδράσεων", πρόσθεσε. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι "αναβαθμίζει τους ολιγάρχες σε συνδιαμορφωτές της πολιτικής, της κοινωνικής ζωής, των πρακτικών, της ιδεολογίας".

Το ζήτημα "αναδεικνύει ότι αδυνατείτε να ξεπληρώσετε τα γραμμάτια που υπογράψατε με την διαπλοκή προεκλογικά και είναι πολλά αυτά τα γραμμάτια και προς πολλές κατευθύνσεις. Για αυτό τώρα δε μπορείτε όσο κι αν προσπαθήσετε να το ισορροπήσετε", είπε και σχολίασε ότι "μετά το χθεσινό ηχηρό σας άδειασμα από τον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά, που έσπασε την κομματική πειθαρχία, ειλικρινά κατανοώ ότι περνάτε δύσκολες ώρες". Είπε, τέλος, ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός πέρναγε δύσκολες ώρες για τις απαιτήσεις των δανειστών, τα μνημόνια ή για κρίσιμες εθνικές συμφωνίες, ενώ "εσείς περνάτε για το ποδόσφαιρο". "Ο καθείς και η μοίρα του ανάλογα με τις ικανότητές του", σχολίασε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η ανησυχία των πολιτών για την οποία μίλησε, είναι "πολιτική, κοινωνική, εθνική, ειλικρινής". Αυτό διότι, είπε στην οικονομία "οι οιωνοί δεν είναι καλοί", στην κοινωνία η κυβέρνηση εφαρμόζει "με αγριότητα μια πολιτική που ευνοεί τα πάνω στρώματα, και συμπιέζει ακόμα παρακάτω τα κάτω" και στο προσφυγικό βρίσκεται στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, όπως είπε. "Δυστυχώς μαζί σας βρίσκεται σε αδιέξοδο και η χώρα και σε μεγάλο αναβρασμό οι τοπικές κοινωνίες", συνέχισε, μιλώντας για "αδυναμία και επιτελική ανικανότητα" της κυβέρνησης να διαχειριστεί προβλήματα. "Γιατί εσείς γεννάτε αντί να λύνετε προβλήματα", τόνισε.

"Εδώ τα κάνετε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και οδηγείτε σε αχρείαστους, σε μια τέτοια ιδιαίτερα στιγμή, διχασμούς", είπε, θέτοντας το ερώτημα: "Θα διαχειριστείτε άραγε μια κρίση -ο μη γένοιτο - στα εθνικά μας ζητήματα; Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν, που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες;".

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι προ δύο μηνών είχε πει στον πρωθυπουργό ότι η " πολιτική κατευνασμού και αδράνειας" απέναντι στην Τουρκία ήταν λάθος και επικίνδυνη και αποθρασύνει την Τουρκία. Θύμισε ότι με αφορμή την σύναψη "του παράνομου Τουρκο-λιβυκού Συμφώνου", είχε τονίσει πως πρέπει να συμφωνήσουν σε μια κοινή εθνική στρατηγική, με ένα από τα κρίσιμα στοιχεία της να είναι: "να μην είμαστε δεδομένοι για τους Συμμάχους μας, είτε είναι Αμερικανοί είτε είναι Ευρωπαίοι". Τον κατηγόρησε ότι ενώ συμφώνησε σε αυτό, έκανε το ακριβώς αντίθετο όταν επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο. Δηλαδή όπως είπε ο κ. Τσίπρας: ανακοίνωσε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι "πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος", έσπευσε να υιοθετήσει τις αμερικανικές θέσεις για το 5g, "σπεύσατε -μόνος σε όλη την Ευρώπη, να στηρίξετε, να επικροτήσετε δημόσια την εκτέλεση του Ιρανού Στρατηγού από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Απόφαση που και οι ίδιες οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να στηρίξουν βάσει του διεθνούς δικαίου",.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και σε συνέντευξη του συμβούλου ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου στον ελληνικό τύπο για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

"Τι δουλειά έχουν οι δικοί μας πύραυλοι και οι Έλληνες στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία;", ρώτησε, προσθέτοντας: "εμπλέκετε τη χώρα σε περιπέτειες που την ξεπερνούν και που αλλάζουν το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας δεκαετιών"..

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε αρνηθεί τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών όταν του το είχε ζητήσει δημόσια και κατ' ιδίαν. Στο ίδιο πλαίσιο τον κατηγόρησε ότι αντί να "παγώσει" την αμυντική συμφωνία "μέχρι να έχουμε ουσιαστικές δεσμεύσεις από τους ισχυρότερους εκ των συμμάχων μας, από τις ΗΠΑ, για την υποστήριξή μας σε περίπτωση που οι γείτονες μας κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τις προκλήσεις", "εσείς κάνατε το ακριβώς αντίθετο".

"Αυτό το νομοσχέδιο δεν έπρεπε να είχε καν κατατεθεί, όχι να έρχεται προς ψήφιση σήμερα", είπε, προσθέτοντας ότι "η σπουδή σας να το ψηφίσετε χωρίς να διασφαλιστούν αυτές οι διαβεβαιώσεις, σας καθιστούν υπεύθυνο για οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη που βεβαίως όλοι θέλουμε να αποφευχθεί".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι βεβαίως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε αυτή τη συμφωνία και "προώθησε την αναβάθμιση των αμυντικών και διπλωματικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ". Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό το έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ "καθιστώντας από την αρχή σαφές στους συμμάχους μας ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας μας βασίζεται στη σύγκλιση των εθνικών μας συμφερόντων και κάθε βήμα πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος". Είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο κατεγράφη η στήριξη των ΗΠΑ στην προώθηση του Αγωγού EastMed, καθιερώθηκε το σχήμα 3+1 με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, προωθήθηκε το Νομοσχέδιο EastMed στη Γερουσία, αναβαθμίστηκαν τα F-16. "Τότε δεν είχαμε Τουρκολιβυκό Σύμφωνο", ούτε έναν "που όταν τον ρωτάνε για τη Λιβύη, μπροστά στον Έλληνα πρωθυπουργό, απαντά ότι θα κουβεντιάσει με τον Ερντογάν και την κ. Μέρκελ".

Επιπλέον, στο πλαίσιο της κριτικής που άσκησε στον πρωθυπουργό περί "προβλεψιμότητας", είπε ότι ορθώς συναίνεσε στην ανανέωση της επιχείρησης Sophia, αλλά δεν ζήτησε κάτι από την Ιταλία και τη Γερμανία. "Το ίδιο αφορά και στο ζήτημα της επέκτασης των κυρώσεων που κερδίσαμε με τον κ. Αναστασιάδη στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου και τώρα θα έπρεπε να είναι η στρατηγική μας να φτιάξουμε τις απαραίτητες συμμαχίες εντός της ΕΕ ώστε να επεκταθούν στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, αν εκεί υπάρξουν παράνομες ενέργειες", πρόσθεσε.

Ακόμη είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί "να κρύψει την πολιτική της ανεπάρκεια και τις διπλωματικές της αποτυχίες πίσω από ακροδεξιές κραυγές", "πολεμοχαρείς δηλώσεις και από τραγελαφικές πρωτοβουλίες για πλωτά φράγματα που δήθεν θα κρατάνε τους πρόσφυγες έξω απ' τα ελληνικά νησιά".

«Λάθος κίνηση η κύρωση της αμυντικής συμφωνίας πριν διασφαλιστούν και από τις ΗΠΑ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»: Η δευτερολογία του Αλ. Τσίπρα

Σε υψηλούς τόνους απέναντι στον πρωθυπουργό, ιδιαίτερα σε σχέση με το ζήτημα που αφορά στο ποδόσφαιρο, ήταν και η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα.

Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική, επανέλαβε ότι όντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε την αμυντική συμφωνία "σε μια λογική αμοιβαίου οφέλους, όμως η κύρωση της σήμερα πριν να διασφαλιστούν από την πλευρά των ΗΠΑ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια, είναι μια λάθος κίνηση". "Ίσως δεν έχετε καταλάβει τι ψηφίζουμε σήμερα, άλλο είναι μια ad hoc χρήση άδειας βάσει των διεθνών συμφωνιών και άλλο η ετήσια συμφωνία". "Αυτό που λέμε είναι ότι η χώρα θα έπρεπε να πάρει σαφέστατη δέσμευση ότι αν κλιμακωθούν οι προκλήσεις από τον γείτονά μας οι ΗΠΑ δεν θα αρκεστούν σε ρητορικές παρεμβάσεις", τόνισε.

"Ναι κ. Μητσοτάκη, εγώ ο ‘απρόβλεπτος' ήμουν ο πρωθυπουργός μαζί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που καταφέραμε να βγει η χώρα από τα μνημόνια μετά από μια 8ετή κρίση", απάντησε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε ότι η "απρόβλεπτη" κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που κατάφερε, όπως σημείωσε, να φέρει τους εταίρους στο τραπέζι για να πάρει η χώρα ρύθμιση του χρέους, που κατάφερε να δημιουργήσει buffer 37 δισ., να αναβαθμίσει την αξιοπιστία και τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας με τις συμφωνίες της στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με τη Συμφωνία των Πρεσπών". "Έχετε το θράσος να μιλάτε για κωλοτούμπα;", είπε, προσθέτοντας ότι τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ τιμά αυτή τη Συμφωνία. "Εγώ ο ‘απρόβλεπτος' όταν πήγα στις ΗΠΑ δεν κάθισα βουβός απέναντι στον Τραμπ, ο ‘απρόβλεπτος' δεν σκούνταγε τον Αμερικανό Πρόεδρο μπας και πει μια λεξούλα, η ‘απρόβλεπτη' διπλωματία μας είχε εξασφαλίσει συνέντευξη Τύπου για να ακουστούν οι εθνικές μας θέσεις και να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτή η ‘απρόβλεπτη' στάση οδήγησε στη στήριξη του EastMed και στο EastMed Act". Πρόσθεσε ότι και μόνο ο "πανηγυρισμός" για την επιστολή Πομπέο, "φανερώνει την αποτυχία της επίσκεψης σας. Γιατί δεν τα είπε ο Τραμπ εκεί και σας τα έστειλε ο Πομπέο;".

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι όλη η Ελλάδα έκρινε "ακούγοντας" τον κ. Τραμπ να λέει στις επίσημες διαρροές μετά το τηλεφώνημα που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, βρείτε τα στην Ανατολική Μεσόγειο. "Και την άλλη μέρα ο Τούρκος Πρόεδρος είπε αυτά τα απαράδεκτα και προκλητικά", συνέχισε. Επίσης αναφέρθηκε σε συνέντευξη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, στην "Καθημερινή" που, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, είπε να μην είναι η Ελλάδα τόσο επιθετική με την Τουρκία γιατί σπρώχνει τη σημαντική αυτή χώρα εκτός ΝΑΤΟ. Εν είδει τριτολογίας, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά σχετικό δημοσίευμα των "ΝΕΩΝ" για την εν λόγω συνέντευξη που επικαλέστηκε και διάβασε σχετικό απόσπασμα.

"Κύριε Μητσοτάκη μιλήσατε εσείς για ‘νταβατζήδες';", συνέχισε ο κ. Τσίπρας, για το ζήτημα του ποδοσφαίρου. "Ποιοι είναι αυτοί; Έχουν ονοματεπώνυμο; Ποιοι είναι; Πώς λέγονται; Ποιος είναι ‘νταβατζής'; Ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Σαββίδης; Αυτοί είναι οι ‘νταβατζήδες'; Πείτε το, γιατί δεν το λέτε;", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. "Μιλάτε εσείς για φερέφωνα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ που με βάση τα συμφέροντα τους στο ποδόσφαιρο γέρνουν τα ΜΜΕ τους; Αλήθεια συμβαίνει αυτό στον τόπο; Δεν το ‘χαμε καταλάβει τόσα χρόνια. Καλωσορίσατε στη χώρα μας", πρόσθεσε. "Και εν πάση περιπτώσει ποια είναι αυτά τα ‘φερέφωνα', για πείτε μας", συνέχισε ο κ. Τσίπας, "είναι η εφημερίδα τα ΝΕΑ, είναι το κανάλι ΟΝΕ ή μήπως ο τηλεοπτικός σταθμός Open ή το Εθνος;". "Όταν βγαίνετε στο βήμα και λέτε τέτοιες βαριές κουβέντες, να έχει την ευθύνη να βάλετε υπογραφή σε αυτά που λέτε, όχι απλά να μιλάτε για νταβαζτήδες, φερέφωνα και ΜΜΕ", ανέφερε.

Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης "ανακάλυψε πράγματα που έχουν γίνει από το 2016, η ΕΠΟ είναι υπό την UEFA, εμείς τα κάναμε όλα αυτά". Τέλος, έθεσε το ερώτημα: "Εσείς δεν ήσασταν που με το που εκλεγήκατε, μειώσατε 50% τη φορολογία των ΠΑΕ στα συμβόλαια με τους ποδοσφαιριστές, κάνοντας δώρο σ' αυτή τη διαπλοκή που σήμερα εσείς καταγγέλλετε; Επειδή εσείς ήσασταν, καλά ξεμπερδέματα. Δεν σας λυπάμαι καθόλου", κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)