to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:26 | 22.04.2021

Πολιτική

«Ακαταδίωκτο» για λοιμωξιολόγους και κυβερνητικούς ψήφισε η ΝΔ: Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές για πιέσεις στους επιστήμονες

Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε από την ολομέλεια η τροπολογία του υπουργείου Υγείας στην οποία περιελήφθη και η διάταξη για το ακαταδίωκτο των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών - ΣΥΡΙΖΑ: Θέλει να κρύψει τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί στους επιστήμονες


Με βάση τη στάση που δήλωσαν ότι θα τηρήσουν τα κόμματα, στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε συνολικά από την ψηφοφορία. Το Κίνημα Αλλαγής δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, διότι δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημά του να μην υπάρχει πανσπερμία διατάξεων στις τροπολογίες, γιατί δεν εκφράζεται η αυθεντική βούληση των βουλευτών. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Η Ελληνική Λύση είχε δηλώσει ότι καταψηφίζει το ακαταδίωκτο ενώ καταψήφισε και το ΜέΡΑ25.

Η διάταξη που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ορίζει ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Ασυλία των μελών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, της επιτροπής εμβολιασμών και της δοτής επιτροπής στελεχών υπουργείων

Με την εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα έχουν στο εξής το ακαταδίωκτο τα μέλη τριών επιτροπών που πρωταγωνιστούν στην λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, το lockdown και τους εμβολιασμούς.

Αξιοσημείωτο, σημειώνει το θέμα της «Αυγής», είναι επίσης το ότι δεν θα υπάρχει πια η δυνατότητα οι αρχές να εξετάσουν καν τα μέλη των επιτροπών για τα όσα έπραξαν στα καθήκοντά τους.

Πρόκειται για τα μέλη των εξής επιτροπών:

  • Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19
  • Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες
  • Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας τα μέλη τους «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο λειτουργίας» των επιτροπών.

τροπολογια λοιμωξιολογοι

Η εν λόγω τροπολογία δεν προστατεύει μόνο τους επιστήμονες, αλλά και γενικούς γραμματείς υπουργείων και άλλους κρατικούς λειτουργούς, που συμμετέχουν στη δοτή Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει συστήσει αυτή την επιτροπή προκειμένου να δικαιολογεί κάθε αμφισβητούμενη πολιτική απόφαση που λαμβάνει με πρόσχημα τον κορωνοϊό, όπως την απαγόρευση συναθροίσεων.

Να αποσυρθεί ζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

   Θέμα για το ακαταδίωκτο ήγειρε πρώτος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, που ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία αν δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη. «Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτό, που μέχρι τώρα αποτελούσε την επιστημονική κοινότητα διαχείρισης της πανδημίας», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και επισήμανε ότι η διάταξη, δεν καταλαμβάνει μόνο την επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων, αλλά και κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη. «Θα είμαστε οι πρώτοι που θα υπερασπιστούμε την επιστημονική κοινότητα για την ελευθερία έκφρασης επιστημονικής γνώσης έναντι οποιουδήποτε μπορεί να στραφεί εναντίον τους και είναι κακόπιστος, είναι ανορθολογικός [...] βεβαίως και θα μπούμε εμείς μπροστά να τους προστατεύσουμε σε αυτή την περίπτωση. Αλλά δεν μιλάμε για αυτό, μιλάμε για μια γενική διάταξη που λέει ότι δεν διώκονται, δεν ευθύνονται και δεν δίνουν εξηγήσεις» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης.

Θεοφ. Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης ΚΟ: «Να ανακληθεί η ξαφνική ρύθμιση για ασυλία μελών των επιτροπών υγείας»

Την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης να νομοθετεί με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, στηλίτευσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων. «Επτά διαφορετικοί υπουργοί παρέλασαν και κατέθεσαν τροπολογίες, δυναμιτίζοντας την όλη διαδικασία, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Ξανθόπουλος παρατήρησε τα εξής:

-Για την ασυλία που παρέχεται στα μέλη των επιτροπών υγείας, με τροπολογία που κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας το μεσημέρι, λίγες μόλις ώρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν, όπως: Υπάρχει κάποια ανάγκη που προχωράτε τώρα και εσπευσμένα στη ρύθμιση αυτή; Υπάρχει κάποιο αίτημα, κάποιο έγγραφο, κάποιο θέμα, ώστε να προστρέξουμε όλα τα κόμματα ως ασπίδα στην ελευθεροφροσύνη της έκφρασης γνώμης των μελών των επιτροπών; Συνάδει με την κοινοβουλευτική τάξη να φέρει ο αρμόδιος υπουργός, ελάχιστες ώρες πριν την ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου, ένα τέτοιο νομοθέτημα που έχει και νομικά προβλήματα γιατί υπάρχουν αποφάσεις του Αρείου Πάγου που περιορίζουν το συγκεκριμένο αυτό δικαίωμα; Εκκρεμούν ποινικές διώξεις;

Και ο Θ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να γίνει δεκτή αυτού του τύπου η αγνόηση των διαδικασιών του κοινοβουλίου, αυτή η εκ πλαγίου νομοθέτηση για να τακτοποιείτε ανοικτές εκκρεμότητες. Ανακαλέστε την τροπολογία του κ. Κοντοζαμάνη. Δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Δεν έχει θέση στη σημερινή νομοθετική διαδικασία. Ανοίξτε τη συζήτηση να μιλήσουμε ψύχραιμα. Αλλιώς είναι ένα στίγμα στην κοινοβουλευτική διαδικασία γιατί προκύπτει χωρίς αποχρώντα λόγο και διαρρηγνύει το δεσμό εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει η κοινωνία με τις επιτροπές που επεξεργάζονται την πολιτική για την δημόσια υγεία».

Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης

   «Και εμείς δεν ψηφίζουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία που αφορά τα μέλη των διοικήσεων και την απαλλαγή τους», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, «αλλά με τον στομφώδη τρόπο που ο κ. Ραγκούσης επιχειρηματολογούσε 'δεν διώκονται, δεν απολογούνται, εξαιρούνται', θυμήθηκα ότι τα ίδια ακριβώς ήταν στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέλη του ΤΧΣ. Τα παραμπρός χαλούν τα παραπίσω! Τι μας λέτε, κύριε Ραγκούση!». 

   «Η διάταξη τους προστατεύει από τον κανιβαλισμό που ζούμε - να το πω ευθέως - από 'ψεκασμένους' και από fake news», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης και πρόσθεσε ότι τα μέλη των επιτροπών κινδυνεύουν από κακόβουλες μηνύσεις που θα γίνουν από όσους είναι εναντίον των εμβολιασμών. «Δεν ξέρετε ότι γίνονται μηνύσεις για τις μάσκες; Στα σχολεία τα ζουν οι καθηγητές. Τους μηνύουν γιατί το παιδί πρέπει να πάει χωρίς μάσκα, ή το παιδί πρέπει να πάει στο σχολείο χωρίς να κάνει self test. Θέλετε λοιπόν όλοι αυτοί να κάνουν μηνύσεις και τα μέλη της Επιτροπής, ενώ ξέρουν ότι θα δικαιωθούν, να πρέπει να πάνε σε σαράντα, πενήντα προκαταρκτικές, να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις;» επιχειρηματολόγησε ο Θανάσης Πλεύρης.

   Εμβολιαστική κάλυψη όλου του πληθυσμού με όλα τα εμβόλια που έχουν κριθεί ασφαλή, ζήτησε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, η οποία αναφέρθηκε στις δραματικές ελλείψεις προσωπικού, ιδίως στα εμβολιαστικά κέντρα και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι και πάλι θησαυρίζουν οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά κέντρα - αυτή τη φορά με τους εμβολιασμούς.

   Το «τσουνάμι τροπολογιών» κατήγγειλε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, η οποία επανέλαβε ότι το κόμμα της έχει καταθέσει δέσμη μέτρων για την πανδημία, αλλά τελικά η κυβέρνηση επιλέγει να μεταθέτει την ευθύνη στην πλάτη των πολιτών και τους κουνάει και το δάχτυλο τους ατελείωτους μήνες του εγκλεισμού τους.

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Θέλουν να κρύψουν τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί στους επιστήμονες

«Ο κ. Μητσοτάκης πετά την ευθύνη για τα εγκληματικά λάθη στην πανδημία στην Επιτροπή» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας πως «η αιφνιδιαστική τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ότι μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων».

«Επιβεβαιώνει δε την κριτική μας πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων» προσθέτει η Κουμουνδούρου εκτιμώντας πως «η διάταξη αυτή προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στη κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της».

«Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ο ρόλος της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικός, συνεπώς οι όποιες ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη που έχουν οδηγήσει στο 6μηνο αποτυχημένο λοκντάουν, στην κατάρρευση του ΕΣΥ και της οικονομίας, είναι αποκλειστικά του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναμένουμε την άμεση απόσυρση της αντισυνταγματικής αυτής διάταξης και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής ώστε να κατανοήσουμε για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται σήμερα η ασυλία» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση θέλει να κρύψει την ενοχή της

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε σε ανάρτησή του: «Η κυβέρνηση θέλει να κρύψει τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί στους επιστήμονες. Η ευθύνη για τις αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας είναι κυβερνητική και καθαρά πολιτική. Δεν γίνεται να μην υπάρχει έλεγχος και λογοδοσία για αυτές τις αποφάσεις.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση με τον αυταρχισμό της μετατρέπει την υγειονομική κρίση σε κρίση δημοκρατίας.

Να αποσυρθεί αμέσως η τροπολογία!»

tags: Βουλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)