to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:04 | 22.04.2021

Πολιτική

Κορωνοϊός: Ακαταδίωκτο για λοιμωξιολόγους και κυβερνητικά στελέχη νομοθετεί η κυβέρνηση

Ασυλία των μελών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, της επιτροπής εμβολιασμών και της δοτής επιτροπής στελεχών υπουργείων με τροπολογία - Να αποσυρθεί ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ


Με την εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα έχουν στο εξής το ακαταδίωκτο τα μέλη τριών επιτροπών που πρωταγωνιστούν στην λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, το lockdown και τους εμβολιασμούς.

Αξιοσημείωτο, σημειώνει το θέμα της «Αυγής», είναι επίσης το ότι δεν θα υπάρχει πια η δυνατότητα οι αρχές να εξετάσουν καν τα μέλη των επιτροπών για τα όσα έπραξαν στα καθήκοντά τους.

Πρόκειται για τα μέλη των εξής επιτροπών:

  • Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19
  • Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες
  • Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας τα μέλη τους «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο λειτουργίας» των επιτροπών.

τροπολογια λοιμωξιολογοι

Η εν λόγω τροπολογία δεν προστατεύει μόνο τους επιστήμονες, αλλά και γενικούς γραμματείς υπουργείων και άλλους κρατικούς λειτουργούς, που συμμετέχουν στη δοτή Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει συστήσει αυτή την επιτροπή προκειμένου να δικαιολογεί κάθε αμφισβητούμενη πολιτική απόφαση που λαμβάνει με πρόσχημα τον κορωνοϊό, όπως την απαγόρευση συναθροίσεων.

Θεοφ. Ξανθόπουλος: Να ανακληθεί η ξαφνική ρύθμιση για ασυλία μελών των επιτροπών υγείας

Την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης να νομοθετεί με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, στηλίτευσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων. «Επτά διαφορετικοί υπουργοί παρέλασαν και κατέθεσαν τροπολογίες, δυναμιτίζοντας την όλη διαδικασία, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Ξανθόπουλος παρατήρησε τα εξής:

-Για την ασυλία που παρέχεται στα μέλη των επιτροπών υγείας, με τροπολογία που κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας το μεσημέρι, λίγες μόλις ώρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν, όπως: Υπάρχει κάποια ανάγκη που προχωράτε τώρα και εσπευσμένα στη ρύθμιση αυτή; Υπάρχει κάποιο αίτημα, κάποιο έγγραφο, κάποιο θέμα, ώστε να προστρέξουμε όλα τα κόμματα ως ασπίδα στην ελευθεροφροσύνη της έκφρασης γνώμης των μελών των επιτροπών; Συνάδει με την κοινοβουλευτική τάξη να φέρει ο αρμόδιος υπουργός, ελάχιστες ώρες πριν την ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου, ένα τέτοιο νομοθέτημα που έχει και νομικά προβλήματα γιατί υπάρχουν αποφάσεις του Αρείου Πάγου που περιορίζουν το συγκεκριμένο αυτό δικαίωμα; Εκκρεμούν ποινικές διώξεις;

Και ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να γίνει δεκτή αυτού του τύπου η αγνόηση των διαδικασιών του κοινοβουλίου, αυτή η εκ πλαγίου νομοθέτηση για να τακτοποιείτε ανοικτές εκκρεμότητες. Ανακαλέστε την τροπολογία του κ. Κοντοζαμάνη. Δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Δεν έχει θέση στη σημερινή νομοθετική διαδικασία. Ανοίξτε τη συζήτηση να μιλήσουμε ψύχραιμα. Αλλιώς είναι ένα στίγμα στην κοινοβουλευτική διαδικασία γιατί προκύπτει χωρίς αποχρώντα λόγο και διαρρηγνύει το δεσμό εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει η κοινωνία με τις επιτροπές που επεξεργάζονται την πολιτική για την δημόσια υγεία».

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία

«Ο κ. Μητσοτάκης πετά την ευθύνη για τα εγκληματικά λάθη στην πανδημία στην Επιτροπή» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας πως «η αιφνιδιαστική τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ότι μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων».

«Επιβεβαιώνει δε την κριτική μας πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων» προσθέτει η Κουμουνδούρου εκτιμώντας πως «η διάταξη αυτή προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στη κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της».

«Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ο ρόλος της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικός, συνεπώς οι όποιες ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη που έχουν οδηγήσει στο 6μηνο αποτυχημένο λοκντάουν, στην κατάρρευση του ΕΣΥ και της οικονομίας, είναι αποκλειστικά του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναμένουμε την άμεση απόσυρση της αντισυνταγματικής αυτής διάταξης και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής ώστε να κατανοήσουμε για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται σήμερα η ασυλία» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Δ. Αυγέρη: «Ακαταδίωκτο: η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις κυβερνητικές αμαρτίες!»

Τα μέλη των τριών επιτροπών που γνωμοδοτούν για τη διαχείριση της πανδημίας –μεταξύ αυτών και η επιτροπή λοιμωξιολόγων, καθώς και γενικοί γραμματείς υπουργείων– θα έχουν στο εξής το ακαταδίωκτο για τη γνώμη ή ψήφο τους κατά την άσκηση των εν λόγω καθηκόντων τους. Ούτε καν θα εξετάζονται ως μάρτυρες.

Η κυβερνητική αυτή μεθόδευση έρχεται λίγες μέρες αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Αυτά αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση επιβάλλει τη γνώμη της στους ειδικούς και ακολούθως κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις τους, που είναι καθ’ υπαγόρευση.

Η κυβερνητική αυτή μεθόδευση έρχεται λίγες μέρες πριν την εκ του προχείρου άρση των περιορισμών, τη στιγμή που το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη, με το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη σε ρόλο αμέριμνου παρατηρητή.

Στην κυβέρνηση έχουν  χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Προσμένουν ένα θαύμα. Προς το παρόν νίπτουν τας χείρας τους, αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για το μαρτύριο δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, που σηκώνουν το σταυρό τους μόνοι τους.

Η κυβέρνηση πρόδωσε τις προσπάθειες των πολιτών, που εδώ κι έναν και πλέον χρόνο υπομένουν τις απώλειες στην καθημερινότητά τους, στην εργασία τους, στις σχέσεις τους, στους ανθρώπους τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βαλθεί να τρελάνει τον κόσμο με τις μεθοδεύσεις και τις απάτες της. Έχει καταφέρει να καταστήσει την πανδημία και την υγειονομική κρίση στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών. Δεν την παίρνει πια να κοροϊδεύει άλλο τον ελληνικό λαό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)