to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:58 | 08.12.2022

Πολιτική

Απέδρασε ο Μητσοτάκης από τη Βουλή μετά την αποστομωτική ερώτηση Τσίπρα - Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ

Απομονωμένος ο Μητσοτάκης έκανε στη Βουλή την ύστατη προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών μέσω του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ


«Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ.  Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στην πρωτολογία του στα ψεύδη και τις επιθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αποδόμησε σημείο προς σημείο το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ξανά τον λόγο και στη δευτερολογία του επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε, κατά το γνωστό ρεπερτόριό του, για υποκλοπές πολιτικών προσώπων επί ημερών του, για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ακόμα και για εκμετάλλευση του περιστατικού με τον πυροβολισμό στον 16χρονο, με την κατηγορία ότι «θέλετε να επαναλάβετε αυτά που κάνατε - γιατί εσείς τα οργανώσατε - τον Δεκέμβριο του 2008» (!).

Ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του δευτερολογία απάντησε σε όσα ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ χαρακτηριστικά κατέβηκε από το βήμα ζητώντας από τον Κυρ. Μητσοτάκη να απαντήσει, ναι ή όχι, αν παρακολουθούνται στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακολούθησε η πρωτοφανής κίνηση από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει και απλώς αποχώρησε δηλώνοντας ότι η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε.

Η εικόνα της αποχώρησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή χωρίς να δώσει απάντηση θα τον ακολουθεί για πάντα απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την πρωτοφανή κίνηση του πρωθυπουργού. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ οι αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων και έφυγε. Φοβήθηκε γιατί έθεσα θέμα παραίτησης εάν ψεύδεται» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ που πήρε τον λόγο ξανά.

Ειδικότερα,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σημείωσε τα εξής:

«Δηλώνω την βαθύτατη ανησυχία μου μετά το πέρας αυτή της συζήτησης παρουσία του πρωθυπουργού. Διότι του έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα να απαντήσει εάν παρακολουθούνται οι αρχηγοί των ΕΔ από την ΕΥΠ, προσέξτε και όχι από κάποιο κακόβουλο λογισμικό και φρόντισε να μην απαντήσει αλλά και να εξέλθει της αίθουσάς.

Είναι κρίσιμες οι στιγμές το θέμα αφορά τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί να παίζουν. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία σήμερα στη Βουλή να δώσει μία απάντηση ξεκάθαρη. Δεν το έκανε, ίσως φοβήθηκε διότι του έθεσα ζήτημα παραίτησης αν αποδειχθεί ότι ψεύδεται. Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους κρίσιμα ζητήματα εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί να συζητιούνται με όρους πολιτική επικοινωνίας».

Η εικόνα της αποχώρησης από την αίθουσα του πρωθυπουργού χωρίς να δώσει απάντηση θα τον ακολουθεί για πάντα».

Δείτε το στιγμιότυπο με τον πρωθυπουργό να δραπετεύει από τη Βουλή:

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του, προσπάθησε φυσικά να κάνει το άσπρο μαύρο, με διαρκείς επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ απέφυγε επιμελώς να μιλήσει για τις αποκαλύψεις για τους δεκάδες παρακολουθούμενους. Στο τέλος της ομιλίας του είπε πως «η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, είδε ένα πρόβλημα, το διορθώνει. Θεσμικά», ενώ επιτέθηκε ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «αν καταψηφίσετε ουσιαστικά λέτε όχι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ. Λέτε όχι και στη διαφάνεια, και στην απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών»(!).  Έφτασε μάλιστα να πει, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση πως... σέρνει τη χώρα στο βούρκο, λέγοντας: «Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη ημέρα. Καλό θα ήταν να μη σύρετε άλλο στο βούρκο τη δημοκρατία μας».

Δημ. Τζανακόπουλος: Θέλετε να νομιμοποιήσετε εκ των υστέρων τις συνταγματικές παραβιάσεις

«Τα πράγματα είναι απλά. Το νομοσχέδιό σας έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις παραβιάσεις του Συντάγματος που είχαν εντολέα και ενορχηστρωτή τον κ. Μητσοτάκη. Σας έχουν υποδείξει τις αντισυνταγματικές διατάξεις η ΑΔΑΕ, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή της Βουλής», σημείωσε ο Δημ. Τζανακόπουλος, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην έναρξη της συζήτησης. Και επισήμανε: «Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται διεθνώς ένας Πρωθυπουργός αντίστοιχος του κ. Όρμπαν διότι στην πραγματικότητα όλη την προηγούμενη περίοδο είχε μετατρέψει την παραβίαση του Συντάγματος, τις παρακολουθήσεις, τους εκβιασμούς, την προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου όλης της δημόσιας ζωής σε μέθοδο διακυβέρνησης» (αναλυτικότερα η ομιλία του Δημ. Τζανακόπουλου λίγο παρακάτω).

Ένσταση αντισυνταγματικότητας

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε με την έναρξη της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο "Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία των επικοινωνιών των πολιτών".

Η αυλαία της συζήτησης άνοιξε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων ενώ λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των βουλευτών να εγγραφούν για να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου, πιθανότατα η ψήφιση του να ολοκληρωθεί αύριο. Περί τις 11 ξεκίνησε η συζήτηση της ένστασης αντισυνταγματικότητας, την οποία υπερψηφίζουν, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ,  και το ΜέΡΑ25,  το ΚΚΕ και η Ελλ. Λύση, ενώ υπέρ της ένστασης τοποθετήθηκε και ο Χ. Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η ένσταση απερρίφθη τελικά καθώς την καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Διαβάστε ακόμη:

- ΜέΡΑ25: Το σημερινό νομοσχέδιο της Μητσοτάκης ΑΕ δεν θα άλλαζε τίποτα στην υπόθεση των υποκλοπών

Δημ. Τζανακόπουλος: Έχετε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση που παρακολουθεί όποιον μιλάει ελληνικά.

«Έχετε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση που παρακολουθεί όποιον μιλάει ελληνικά. Έχετε φτάσει στο σημείο να βάλετε βόμβα στα θεμέλια του πολιτεύματος. Θα έπρεπε να ζητάτε συγγνώμη», σημείωσεο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλους, μιλώντας στη συζήτηση για το νομοσχέδο για την ΕΥΠ το πρωί της Πέμπτης.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος επισήμανε συγκεκριμένα:

«Είμαστε σήμερα εδώ όχι για να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο που έπεσε από τον ουρανό, σε πολιτικό κενό. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε αυτό το νομοσχέδιο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, μέχρι και αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων προέκυψαν και οφείλονται σε υποτιθέμενα νομικά και θεσμικά κενά, τα οποία δημιουργούνται από τις ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις. Δηλαδή ήταν οι τεχνολογικές αλλαγές και το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησαν το σκάνδαλο των υποκλοπών; Είναι προκλητικό και θρασύτατο να ισχυρίζεστε κάτι τέτοιο.​

Ήταν κάποιο θεσμικό κενό που επέτρεψε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη;

Ήταν κάποιο θεσμικό κενό αυτό που επέτρεψε στην ΕΥΠ να χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, το Predator;

Ήταν κάποιο θεσμικό κενό που σας οδήγησε να παραβιάσετε τη συνταγματική νομιμότητα, να αντιτάξετε το απόρρητο τόσο απέναντι στην ΑΔΑΕ, όσο και απέναντι στην Επιτροπή                 Θεσμών και Διαφάνειας και την Εξεταστική Επιτροπή;

Η μεθοδευμένη προστασία των μαρτύρων, του κ. Λαβράνου και  του κ. Μπίτσιου, η προστασία του κ. Δημητριάδη ήταν προϊόν κάποιας θεσμικής ανεπάρκειας;

Ο ισχυρισμός της κ. Βλάχου, ότι θα μπορούσε να παρακολουθήσει ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν «ήθελε να πουλήσει την πατρίδα», μήπως είναι αποτέλεσμα μιας         αδιανόητης αλαζονείας και μιας αίσθησης ανεξέλεγκτου που υπάρχει λόγω της διαχείρισης της υπόθεσης από τη ΝΔ;

Η παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ να ελέγξει την ΕΥΠ μήπως είναι αποτέλεσμα ψευδοερμηνείας της κείμενης νομοθεσίας που παραβιάζει το Σύνταγμα;

​Υπάρχει ένα θεσμικό κενό που έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το νομοσχέδιο και το δημιουργήσατε εσείς. Το Μάρτιο του 2021 με τροπολογία των κ. Τσιάρα και Πικραμένου αφαιρέσατε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους θιγόμενους για τις υποθέσεις παρακολούθησής τους. Αυτό έγινε την περίοδο που η ΑΔΑΕ είχε ζητήσει από την ΕΥΠ να ενημερώσει τον κ. Κουκάκη για την παρακολούθησή του.

Το νομοσχέδιό σας δεν αντιμετωπίζει τίποτα. Ο ορισμός της Εθνικής Ασφάλειας έχει τέτοιο εύρος και βάθος που χωράει τα πάντα. Οτιδήποτε μπορεί να αναχθεί σε λόγο εθνικής ασφάλειας που θα νομιμοποιεί μια παρακολούθηση, κατά παράβαση του Συντάγματος. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα γίνεται 3 χρόνια μετά τη λήξη της παρακολούθησης η ενημέρωση από την ΑΔΑΕ.

Έχετε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση που παρακολουθεί όποιον μιλάει ελληνικά. Έχετε φτάσει στο σημείο να βάλετε βόμβα στα θεμέλια του πολιτεύματος. Θα έπρεπε να ζητάτε συγγνώμη.

Αυτή η τριετία​ που πρέπει να παρεμβληθεί μεταξύ της παρακολούθησης κάποιου και της ενημέρωσής του, δε σας φαίνεται ύποπτη; Θα πάμε σε εκλογές χωρίς να έχουμε μάθει το λόγο παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, χωρίς να έχουμε μάθει αν παρακολουθούνταν Υπουργοί και Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τις προηγούμενες εβδομάδες η ΕΥΠ έρχονταν και επικαλούνταν το απόρρητο, ενώπιον του Κοινοβουλίου και της ΑΔΑΕ. Το νομοσχέδιο σας δεν επιλύει τίποτα επ’ αυτού. Έτσι, ο διοικητής της ΕΥΠ δε θα είναι υπόλογος σε καμία ελεγκτική αρχή, για να μείνουν όλα στο σκοτάδι.

Το νομοσχέδιο σας προβλέπει την καταστροφή του υλικού παρακολουθήσεων έπειτα από 6 μήνες. Αυτό δεν είναι ύποπτο; Δεν έρχεται να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις του κ. Κοντολέοντος στις 29 Ιουλίου – την ημέρα που κατέθετε την αίτηση για ενημέρωση στην ΑΔΑΕ- έδωσε εντολή να καταστραφεί το πρωτογενές υλικό των παρακολουθήσεων;

Σ​το νομοσχέδιο σας δεν διευκρινίζετε την έκταση του ελέγχου της ΑΔΑΕ. Την μετατρέπετε σε μια διακοσμητική αρχή.​

Τα πράγματα είναι απλά. Το νομοσχέδιό σας έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις παραβιάσεις του Συντάγματος που είχαν εντολέα και ενορχηστρωτή τον κ. Μητσοτάκη. Σας έχουν υποδείξει τις αντισυνταγματικές διατάξεις η ΑΔΑΕ, Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή της Βουλής.​

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται διεθνώς ένας Πρωθυπουργός αντίστοιχος του κ. Όρμπαν διότι στην πραγματικότητα όλη την προηγούμενη περίοδο είχε μετατρέψει την παραβίαση του Συντάγματος, τις παρακολουθήσεις, τους εκβιασμούς, την προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου όλης της δημόσιας ζωής σε μέθοδο διακυβέρνησης.

Και το χειρότερο είναι πως θέλει να πάει στις εκλογές με τους ίδιους όρους. Αυτό δε θα το επιτρέψουμε. Μετά τις εκλογές όλα αυτά αφενός θα καταργηθούν ως νομοθετικές ρυθμίσεις και θα δουν τ​ο φως της δημοσιότητας όλες οι πραγματικές πληροφορίες που θα αποδείξουν περίτρανα την ενοχή σας για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων 40 ετών».

Και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διαφωνεί με το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την ΕΥΠ

Σειρά από σοβαρές επιφυλάξεις για διατάξεις του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ εκφράζει στην έκθεση της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής (διαβάστε αναλυτικά)

Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:

- Προβλέπει ενημέρωση των πολιτών τρία χρόνια μετά την παρακολούθησή τους (άρα Ανδρουλάκης, Κουκάκης και ενδεχομένως υπουργοί και στρατηγοί θα μάθουν μετά τις εκλογές…)

- Δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ στη διάταξη για την ενημέρωση, αρνούμενο να άρει τις επιπτώσεις από την τροπολογία Πικραμένου-Τσιάρα της 31ης Μαρτίου 2021 με την οποία η ΕΥΠ μπορούσε να επικαλεστεί εθνικούς λόγους και να μην ενημερώνει την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις που έκανε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)